Великите интерпретатори на Рихард Щраус

Великите интерпретатори на Рихард Щраус
Неслучайно, Рихард Щраус е определян за най-великият западноевропейски композитор на 20 век. Той е работил като диригент в различни оперни театри и е дирижирал огромен брой концерти. Смятан е за един от най-великите диригенти на своето време и за най-големия представител на немското музикално творчество след Рихард Вагнер. Изкуството на Рихард Щраус може да се окачестви като последната проява на късния романтизъм в европейската музика, а цялото му творчество е изградено върху най-добрите традиции на немското изкуство. Още през 1900 г. Ромен Ролан окачествява музиката на Щраус като последното велико събитие в западноевропейската музика. Започвам със симфоничните му поеми.

 

Така каза Заратустра оп. 30 (Also sprach Zarathustra)

DG Karajan Gold, 1984

+ Щраус: “Дон Жуан”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

В този запис, Берлинската филхармония звучи бляскаво и неотразимо и въпреки пълната цена на изданието, не устоях на изкушението да го поставим на първо място. Караян несъмнено е първи избор винаги, когато става дума за музика от Рихард Щраус, чуйте:

 

 

DECCA Legends, 1959

+ Щраус: “Дон Жуан”, “Тил Ойленшпигел”, “Танц на Саломе”

Виенска филхармония, Херберт фон Караян

Ако търсите прочутата симфонична поема в по-нюансирано изпълнение, а и на по-добра цена, това издание от серията “Legends” ще ви удовлетвори напълно. Ранният стереозапис е с учудващо високо качество, а този път оркестъра е Виенска филхармония, сравнете с първия запис:

 

 

RCA Living Stereo, 1954

+ Щраус: “Животът на героя”

Симфоничен оркестър на Чикаго, Фриц Райнер

Изпълнението на Райнер остава сред най-добрите вече почти 70 години. Невероятното звучене на Чикагските симфоници е съхранено от изумителен стерео запис от далечната 1954 г. Дори и да притежавате вече запис на най-популярната симфонична поема на Щраус, препоръчваме ви да се снабдите с този диск като отличен образец на легендарния звук “Райнер”, чуйте:

 

 

Дон Жуан оп. 20 (Don Juan)

DG The Originals, 1973

+ Щраус: “Така каза Заратустра”, “Тил Ойленшпигел”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Това издание от серията “Оригиналите” ви дава възможност да се снабдите на средна цена с отлично изпълнение на симфоничната поема “Дон Жуан”, придружено от не по-малко въздействащи записи на “Така каза Заратустра” и “Тил Ойленшпигел”. Гореща препоръка: 

 

 

RCA Living Stereo, 1954

+ Щраус: “Дон Кихот”

Симфоничен оркестър на Чикаго, Фриц Райнер

Райнер е сред най-успешните интерпретатори на Рихард Щраус и покупката на неговите записи е винаги една сигурна инвестиция. Още повече, че техническото им равнище е ненадминато за времето си, чуйте: 

 

 

Дон Кихот оп. 35 (Don Quixote)

EMI, 1968

+ Лало: Концерт за виолончело

Жаклин дю Пре, Оркестър Ню Филхармония, сър Ейдриън Булт

Записите на Жаклин дю Пре са без изключение стойностни и Щраусовият “Дон Кихот” не прави изключение. В края на изпълнението чуваме възклицанието “Браво!”, изтръгнало се от гърдите на Булт и съзнателно пощадено от тон инженерите на EMI, чуйте:

 

 

EMI Karajan Edition, 1976

+ Вагнер: Увертюри и оркестрови фрагменти из оперите “Нюрнбергските майстори певци” и “Танхойзер”

Мстислав Ростропович, Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Ефектно и качествено записано изпълнение на Ростропович и Караян, което се предлага на средна цена с чудесните допълнения на оркестрови фрагменти из опери на Вагнер. Великият челист тук е в силата си и това е един от многобройните стойностни записи, които прави по това време, чуйте: 

 

 

DG The Originals, 1966

+ Щраус: Концерт за валдхорна № 2

Пиер Фурние, Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

С Фурние, Караян постига интерпретация, която може и да не е толкова ефектна, но определено е издържана в дълбок психологизъм и педантично извайване на всеки детайл с прекрасен звук за 1966 г, справедливо преиздаден диск в серията „Оригиналите” 

 

 

Животът на героя оп. 40 (Ein Heldenleben)

EMI Karajan Edition, 1975

+ Вагнер: Увертюри и оркестрови фрагменти из оперите “Летящият холандец” и “Парсифал”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Величествено изпълнение, обслужено от качествен звукозапис, което демонстрира класическото звучене на Берлинската филхармония от епохата “Караян”. С великолепните оркестрови фрагменти из опери на Вагнер и предложено на средна цена, това издание се нарежда сред моите най-настойчиви препоръки: 

 

 

Тук напомням, че има и пиратски запис на „Животът на героя” с Карлос Клайбер и Виенска филхармония – трябвало е да излезе официално в Sony Classical, но по необясними причини, Клайбер не разрешава издаването му. За щастие, записа е останал в архивите, чуйте:

 

 

Смърт и просветление оп. 24 (Tod und Verklaerung)

DG Karajan Gold, 1974

+ Щраус: “Животът на героя”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Този запис от “златната” серия на Deutsche Grammophon е поредното доказателство, че Караян е ненадминат интерпретатор на Щраус, както по отношение на звуковото богатство на оркестъра, така и от гледна точка на емоционалните открития, които не се уморява да прави, чуйте:

 

 

EMI The Klemperer Legacy, 1962

+ Щраус: “Дон Жуан”, “Тил Ойленшпигел”

Оркестър Ню Филхармония, Ото Клемперер

Специфичното звучене на оркестър „Филхармония” от времето на Клемперер е изключително подходящо за разкриване на сложните емоционални послания, скрити в музиката на Рихард Щраус. Ранният стерео запис е пълноценен и добре балансиран, чуйте:

 

 

Тил Ойленшпигел оп. 28 (Till Eulenspiegel)

DECCA Legends, 1957

+ Щраус: “Смърт и просветление”; Брамс: Унгарски танци; Дворжак: Славянски танци

Виенска филхармония, Фриц Райнер

Симфоничната поема “Тил Ойленшпигел” е чудесен повод да се снабдите с този интересен диск от серията “Legends”, съдържащ уникални записи на Фриц Райнер с Виенската филхармония от преди 65 г: 

 

 

Метаморфози за 23 струнни инструмента

EMI The Klemperer Legacy, 1962, 2CD

+ Малер: Симфония № 9; Вагнер: Идилия “Зигфрид”

Оркестър Филхармония, Ото Клемперер

Съвършено изпълнение, в което щрайхът на оркестър „Филхармония” звучи с могъщество и очарование, които може да внуши само диригент от класата на Клемперер. Двойният комплект на EMI ви дава също еталонни изпълнения на Деветата симфония на Малер и идилията “Зигфрид” на Рихард Вагнер. Звукозаписът е с отлично качество за ранната стерео епоха, ето ремастериран запис през 1999 г. :

 

 

Домашна симфония оп. 53 (Sinfonia Domestica)

EMI Karajan Edition, 1973

+ Вагнер: Оркестрови фрагменти из оперите “Лоенгрин”, “Тристан и Изолда”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Записът на Караян и Берлинските филхармоници от 1973 г. е осъществен в зала “Ваграм” в Париж и на ниска цена е извън всякаква конкуренция. Допълненията – оркестрови фрагменти из опери на Вагнер – окончателно мотивират препоръката ми:

 

 

Алпийска симфония оп. 64 (Eine Alpensinfonie)

DG Karajan Gold, 1981

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Величествено изпълнение, в което интересната симфонична поема звучи загадъчно и грандиозно. Не всички детайли са прецизно откроени, но общата звукова картина, създадена от Берлинската филхармония както винаги, е наистина впечатляваща:

 

 

EMI, 1970–1975, 3CD

+ Щраус: “Метаморфози за 23 струнни инструмента”, “Из Италия”, “Макбет”, “Дон Кихот”

Щатскапеле Дрезден, Рудолф Кемпе

Рудолф Кемпе е един от най-големите познавачи на Рихард Щраус. Този комплект на ниска цена от EMI ви дава възможност да се снабдите с отлични изпълнения не само на Алпийската симфония, но и на още три симфонични поеми, както и на “Метаморфозите за 23 струнни инструмента”.

 

DECCA Double, 1980, 2CD

+ Щраус: “Животът на героя” (Виенска филхармония); “Така каза Заратустра”, “Дон Жуан” (Симфоничен оркестър на Чикаго)

Симфоничен оркестър на Баварското радио, сър Дьорд Шолти

Един великолепен комплект на Decca, събрал в два диска, предложени на цената на един, най-популярните симфонични поеми на Рихард Щраус. Произведенията са изпълнени от три чудесни оркестъра, дирижирани от Дьорд Шолти, а записите са осъществени от Decca на традиционното за тази компания високо равнище, чуйте: 

 

 

Бурлеска за пиано и оркестър; Концерти за валдхорна и оркестър № 1 и № 2; Концерт за обой и оркестър

EMI, 1970–1975, 3CD

+ Щраус: “Дон Жуан”, “Животът на героя”, Симфонична пиеса под формата на пасакалия и др.

Малкълм Фрейгър (пиано), Питър Дам (валдхорна), Манфред Клемент (обой); Щатскапеле Дрезден, Рудолф Кемпе

Този великолепен комплект на средна цена ви дава възможност да се снабдите с отлични изпълнения на едни от най-популярните творби на Щраус, написани за солиращ инструмент. Макар и да не са особено известни в наши дни, солистите са първокласни изпълнители, а за звученето на Щатскапеле Дрезден вече съм имал повод да изкажа много суперлативи. Под диригентството на Рудолф Кемпе, този великолепен оркестър надминава себе си, осигурявайки на солистите изключителен акомпанимент.

 

Арабела (Arabella)

DECCA, 1957, 2CD

Дела Каза, Гуеден, Лондон; Виенска филхармония, сър Дьорд Шолти

Шолти записва операта “Арабела” в началото на своята бляскава кариера по времето, когато започват и легендарните записи на “Пръстена на нибелунга” на Вагнер. Ранният стерео запис е качествен и предава реалистично уникалното звучене на Виенската филхармония от онези години. Безспорно качествено изпълнение и гореща препоръка на почитателите на Щраусовите опери, ето малък откъс:

 

 

Ариадна на Наксос (Ariadne auf Naxos)

EMI Great Recordings Of The Century, 1954, 2CD

Шварцкопф, Зеефрид, Щрайх, Шок, Прей, Олендорф, Нойгебауер, Унгер; Оркестър Филхармония, Херберт фон Караян

Елизабет Шварцкопф е безподобна Ариадна в този чудесен монофоничен запис на популярната опера на Рихард Щраус. Сработването между Караян и младия тогава лондонски оркестър „Филхармония” е чудесно, което може би се дължи на факта, че по същото време Маестрото записва с тези музиканти своя първи интеграл на симфониите на Бетховен. 

 

EMI, 1969, 2CD

Яновиц, Зилис-Гара, Кинг, Адам, Прей, Фогел, Шрайер; Щатскапеле Дрезден, Рудолф Кемпе

Записите на Рудолф Кемпе предлагат сигурен избор и, макар и на второ място, това предложение е напълно алтернативно на първото. Предлага се на същата цена и има предимството на един приличен стерео запис. Изборът е ваш.

 

Електра (Elektra)

DECCA, 1967, 2CD

Нилсон, Резник, Колиър, Краузе; Виенска филхармония, сър Дьорд Шолти

Ненадминатата Нилсон буквално оставя отпечатъка на своя глас върху ролята на Електра и прави много трудно възприемането на тази опера в друго изпълнение. Великолепен е и приносът на Дьорд Шолти и дирижираната от него Виенска филхармония. Чуйте цялата опера:

 

 

Жената без сянка (Die Frau ohne Schatten)

DECCA, 1992, 3CD

Варади, Доминго, Беренс, ван Дам; Хор “Виенски момчета”, Хор на Виенската опера, Виенска филхармония, сър Дьорд Шолти

Верен на своята любов към музиката на Рихард Щраус, Шолти записва в края на своя жизнен и творчески път една от най-трудните му опери. Събрал е наистина звезден състав, а вдъхновени от неговата неизчерпаема енергия, Виенските филхармоници надминават себе си в изразителността и прецизността на звученето. Чуйте откъс:

 

 

Саломе (Salome)

DECCA, 1961, 2CD

Нилсон, Вахтер, Щолце, Хофман, Кмент, Краузе; Виенска филхармония, сър Дьорд Шолти

Един от най-интересните записи на Шолти и един от шедьоврите в дискографията на Рихард Щраус. Късната творба на гения е изключително трудна за изпълнение и изисква първокласен състав. Тук Шолти е получил от Виенската филхармония звучене с аристократична елегантност, от която може да ви спре дъхът. Отличните солисти и изумително качественият стерео запис окончателно ме мотивират да не посочвам други препоръки за тази опера. Чуйте я цялата:

 

 

Кавалерът на розата (Der Rosenkavalier)

DECCA Legends, 1954, 3CD

Рейнинг, Вебер, Юринад, Гуеден, Поел; Виенска филхармония, Ерих Клайбер

Това е първият в историята интегрален запис на гениалната опера на Щраус. Макар и монофоничен, звукозаписът е с уникално качество и звучи по-свежо и реалистично от много цифрови аналози. Дирижирана от Ерих Клайбер, Виенската филхармония доказва че без съмнение най-добрият оркестър в света. В прекрасното си издание от “легендарната” серия на Decca, това изпълнение е по-привлекателно от всякога. 

 

EMI, 1956, 3CD

Шварцкопф, Лудвиг, Стик-Рандал, Еделман, Вахтер; Хор и оркестър Филхармония, Херберт фон Караян

Този ранен стерео запис е може би най-големият успех на Караян в интерпретирането на Щраус със звезден състав, където се откроява разпознаваемият глас на Шварцкопф. Избрани сцени от същото изпълнение можете да откриете и в единичен диск, но в тубата намерих цялата опера:

 

 

DECCA, 1968, 3CD

Креспен, Минтън, Донат, Юнгвирт; Хор на Виенската опера, Виенска филхармония, сър Дьорд Шолти

Елегантно и аристократично изпълнение, в което еднакво ще ви очароват великолепните солисти и безупречната Виенска филхармония. Гореща препоръка за всички почитатели на Р. Щраус и  Д. Шолти, предлагам ви отново цялата опера:

 

 

Песни

EMI, 1967–1970, 6CD

Дитрих Фишер-Дискау, Джералд Мур

Уникален комплект, съдържащ всичките 134 песни на Рихард Щраус, записани от Фишер-Дискау и Мур в периода от 1967 до 1970 г. Фишер-Дискау е в отлична форма, а акомпаниментът на Мур е просто съвършен. Чуйте Zueignung: 

 

 

Четири последни песни

EMI Great Recordings Of The Century, 1969

+ Щраус: Песни за оркестър

Елизабет Шварцкопф, Симфоничен оркестър на радио Берлин, Джордж Шел

Това е магнетично изпълнение, което с пълно право е преиздадено в серията “Великите записи на столетието”. Невероятният глас на Елизабет Шварцкопф, способен да изрази всяко емоционално състояние и нюансираният, сдържан съпровод на Шел се допълват съвършено. Дискът е сред задължителните за колекционери, и то не само за почитателите на Рихард Щраус, чуйте го:

 

 

DG Masters, 1985

+ Щраус: Финална сцена на операта “Капричио”; “Метаморфози”

Анна Томова-Синтова, Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Изпълнението на Томова-Синтова е единственото, което ми се стори достойно да застане редом с това на Шварцкопф. Това е мека и лирична интерпретация, която чисто емоционално може би ще допадне повече на българския меломан. Допълнителни предимства са великолепният акомпанимент, осигурен от Караян и интересните допълнения. Цифровият звукозапис е с характерното за Deutsche Grammophon отлично качество. Чуйте откъс:

 

 

В заключение – не се колебайте са се снабдите или да чуете творчеството на Рихард Щраус. Признавам, че  то не е толкова лесно възприемчиво от непрофесионалист, но чара, който притежават произведенията му, си струва да бъде преоткрит от колкото се може повече почитатели на класическата музика.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Fzgght

  03 Юли 2022 12:25ч.

  brand cialis 5mg - <a href="https://tadalafilpr.com/">purchase cialis generic</a> order tamsulosin 0.2mg online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ozmelh

  15 Юли 2022 9:14ч.

  neurontin 600mg canada - <a href="https://dgabapentin.com/">generic neurontin 800mg</a> ivermectin malaria

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи