Великите интерпретатори на Игор Стравински

Великите интерпретатори на Игор Стравински
Ако има еталон за произведение на 20 век, той е само един – „Пролетно тайнство”. Преди 35 години, когато го чух за пръв път, бях в шок – не предполагах,  че оркестъра може да звучи толкова брутално. С приятели съм споделял, че Стравински щеше да остане в историята на музиката само с това произведение, дори и да не беше написал нито едно друго. Богатата палитра на изразни средства в произведенията му, отвори един напълно нов хоризонт в музиката на 20 век. Дори повече - тази музика се разви в пълнота след „Пролетно тайнство”. Сега,  над 100 години след премиерата му, Стравински е крайъгълен камък за всеки композитор и на 21 век. Признание, неувяхващо и до днес.

           

Пролетно тайнство (Le sacre du printemps)

EMI Rouge Et Noir, 1959, 2CD

+ Стравински: “Целувката на феята” (Дивертименто), Откъси от балета “Петрушка” (“Руски танц”, “При Петрушка”, “Народен празник”), Сюита “Пулчинела”; Прокофиев: Сюити “Любовта към трите портокала”, “Скитска сюита” и “Стоманеният скок”

Оркестър Филхармония, Игор Маркевич

Това наелектризирано изпълнение на Маркевич и оркестър Филхармония е допринесло много за популяризирането на балета “Пролетно тайнство” в целия свят. Записът, макар и монофоничен, звучи и днес учудващо добре, а изданието е особено привлекателно, тъй като се предлага на много ниска цена и съдържа редица други интересни изпълнения на музика от Стравински и Прокофиев. Ранната година на записа не бива да ви обезкуражава, защото интерпретацията на Маркевич е безупречна. Чуйте първа част:

 

 

SONY / CBS Igor Stravinsky Edition, 1960, 3CD

+ Стравински: “Жар птица”, Фантастично скерцо, “Фойерверк”, “Петрушка”, “Сватба”, Руско скерцо, “Историята на войника” – сюита

Симфоничен оркестър “Колумбия”, Игор Стравински

Съвсем естествено е изпълнението, дирижирано от самия композитор, да ни разкрие произведението в дълбочина, несравнима с останалите интерпретации. Когато това е направено с оркестър от класата на “Колумбия” и обслужено от качествен звукозапис, препоръката ми става особено настойчива, чуйте защо: 

 

 

EMI Nipper, 1978

+ Мусоргски: “Картини от една изложба”

Оркестър Филаделфия, Рикардо Мути

“Тайнството” на Мути може и да не достига дълбочината на посланията – музикални и философски – на първите две препоръки, но устремът и драматизмът, с които е изпълнено, са наистина завладяващи. Звуковото богатство на оркестъра на Филаделфия е уловено от чист и пълноценен аналогов запис. Чуйте само встъплението:

 

 

Аполон Мусагет (Apollon Musagete)

PHILIPS Duo, 1962, 2CD

+ Стравински: “Петрушка”, “Жар птица”, “Пролетно тайнство” (Лондонска филхармония, Бернард Хайтинк)

Лондонски симфоничен оркестър, Игор Маркевич

С интерпретацията на Маркевич е несравним нито един от записите на този балет, които в момента можете да откриете в каталозите. Не е случайно, че руският диригент е най-големият популяризатор на творчеството на Стравински. Останалите балети са изпълнени прекрасно от Лондонската филхармония под диригентството на Бернард Хайтинк, но магията, която Маркевич създава, е наистина неповторима. Чуйте началото: 

 

 

Жар птица (L’oiseau de feu)

SONY, 1961

+ Стравински: “Пролетно тайнство”

Симфоничен оркестър “Колумбия”, Игор Стравински

Една от легендарните интерпретации, дирижирани от самия автор. Дискът е допълнен с прочутото изпълнение на “Пролетно тайнство”, което ви предложих по-горе в троен комплект, съдържащ балетите на Стравински, дирижирани от автора. Този единичен диск ви дава възможност да се снабдите на сравнително достъпна цена с двата най-популярни балета на Стравински, дирижирани от самия автор и записани изключително качествено от Sony в началото на 60-те години. Чуйте само началото:

 

 

PHILIPS, 1998

+ Скрябин: “Прометей”

Оркестър на операта “Киров”, Валери Гергиев

Почитателите на цифровия звук биха могли да изберат сравнително новото издание на Philips, но следва да имат предвид, че качеството на звукозаписа е единственото предимство на този диск. Гергиев е страхотен диригент, но точно тук, драматизма сякаш му е убягнал. Чуйте целия балет: 

 

 

Петрушка (Petrouchka)

SONY Igor Stravinsky Edition  46291, 1960, M, 3CD

+ Стравински: “Жар птица”, Руско скерцо за оркестър, Фантастично скерцо, “Фойерверк”, “Пролетно тайнство”, “Сватба”, “Историята на войника”

Симфоничен оркестър “Колумбия”, Игор Стравински

Авторът е ненадминат интерпретатор и на балета “Петрушка” – невероятно съчетание на съвременни музикални подходи с дълбоките народностни традиции на руската музика. Този комплект е наистина чудесна инвестиция за почитателите на руския композитор. Чуйте целия балет:

 

 

Пулчинела (Pulcinella) (сюита)

EMI Rouge Et Noir, 1959, 2CD

+ Стравински: “Пролетно тайнство”, “Петрушка” (сюита), Дивертименто; Прокофиев: “Любовта към трите портокала” (сюита), “Скитска сюита”

Оркестър на Френското радио, Игор Маркевич

Невероятно красиво изпълнение, което при това е записано с изумително високо качество за далечната 1959 г. Френският оркестър свири с вдъхновение и прецизност под диригентството на великия Маркевич. С риск да се повторя, знайте, че този двоен комплект на ниска цена е просто задължителен за почитателите на руската балетна музика. Много гореща препоръка.

 

Концерт за струнен оркестър

DG Masters, 1989

+ Стравински: Сюита “Пулчинела”; Барток: Дивертименто, Румънски народни танци

Камерен оркестър “Орфей”

Както винаги изящно и красиво изпълнение от камерния оркестър “Орфей” – млади таланти от световна класа. Разликата с много от изданията на тези чудесни музиканти, които вече имах удоволствието да препоръчам, е, че този диск е на ниска цена. При това е допълнен с рядко записвани произведения на Барток, което го превръща в задължителен за всеки ценител на музиката на ХХ век. Чуйте началото:

 

 

Концерт за цигулка и оркестър

EMI, 1999

+ Шчедрин: Кончерто кантабиле; Чайковски: Меланхолична серенада

Максим Венгеров, Лондонски симфоничен оркестър, Мстислав Ростропович

Щастливото сътрудничество между Венгеров и Ростропович, започнало с концертите на Прокофиев и Шостакович, продължава този път в EMI с концерт за цигулка на Стравински. Чудесно изпълнение, към което са добавени произведения от Шчедрин и Чайковски. Чуйте 1ва част на концерта: 

 

 

DG The Originals, 1977

+ Берг: Концерт за цигулка; Равел: “Циганка”

Ицхак Перлман, Бостънски симфоничен оркестър, Сейджи Озава

Виртуозно изпълнение от Перлман и Озава, което не постига руското очарование на първата ми препоръка, но е значително по-евтино и определено няма да разочарова почитателите на великия цигулар. Допълнението на диска също не е за пренебрегване. Чуйте целия концерт:

 

 

Симфония на псалмите (Symphony of Psalms)

PHILIPS Duo, 1964, 2CD

+ Стравински: “Черен” концерт за кларинет и оркестър (Питърсън и Холандски духов ансамбъл, Едо де Ваарт), Концерт за цигулка (Грюмио, Оркестър Концертгебау, Бур), Симфония в до, Симфония в три части (Лондонски симфоничен оркестър, Колин Дейвис), Симфония за духови инструменти (Холандски духов ансамбъл, Едо де Ваарт)

Академичен хор и симфоничен оркестър на Руската федерация, Игор Маркевич

Този “руски” запис на Маркевич е осъществен по време на едно от завръщанията на гражданина на света в многострадалната му родина. Възрастта на записа се отгатва, но изпълнението е извън всякакво сравнение – натурално, но и рафинирано, дълбоко, но и нежно – истински руско. Гореописаните допълнения не се нуждаят от специално представяне – това наистина е диск, който ценителите на руската музика трябва да потърсят без отлагане. Чуйте началото на симфонията:

 

 

SONY Royal Edition, 1977

+ Стравински: Концерт за пиано и духови инструменти, Сюита “Пулчинела”

Английски фестивален хор “Бах”, Лондонски симфоничен оркестър, Ленард Бърнстейн

Единственото западно изпълнение, което донякъде може да се сравни с това на Маркевич. Без съмнение Бърнстейн мъдро е избрал английски хор и оркестър за тази трудна симфония – но изпълненията, с които е допълнен дискът, показват, че задокеанските оркестри рядко са на нивото на европейските си колеги, чуйте и ще разберете защо: 

 

 

Едип цар (Oedipus Rex)

SUPRAPHON, 1964–1966

+ Стравински: “Симфония на псалмите”

Зидек, Сукупова, Берман, Хакен, Знесак, Крупа; Разказвач: Жан Десан; Чешка филхармония и хор, Карел Анчерл

Карел Анчерл е сред най-успешните интерпретатори на Стравински и неговият запис на “Едип цар” остава непреходна класика. Отличното допълнение и качественият звукозапис увеличават привлекателността му, чуйте първата половина: 

 

 

PHILIPS, 1992

  Джеси Норман, Терфел, Пийтърс, Суонсън, Уилсън; Мъжки хор “Шинукай”, Оркестър “Сайто Кинен”, Сейджи Озава

Това изпълнение, дирижирано от Озава  и записано в Япония през септември 1992 г., обединява силите на японски хор и оркестър и прочути световни солисти, където се откроява великата Джеси Норман.. Постановката е невероятно въздействаща, както звуково, така и визуално, издадена е и на DVD, за щастие го има цялото в YouTube: 

 

 

Концерт за пиано и духови инструменти

SONY, 1995

+ Стравински: Капричио за пиано и оркестър, Симфония за духови инструменти

Пол Кросли, Лондонски оркестър Симфониета, Еса Пека Салонен

Най-доброто изпълнение на този невероятно драматичен концерт, в който руският трагизъм е изразен с неповторимо майсторство в използването на изразните средства. Останалите произведения са чудесен бонус, а качественият цифров запис окончателно мотивира препоръката ми. Чуйте алегрото:

 

 

Stravinsky Complete Edition (30 CD Box Set) by Martha Argerich, Daniel Barenboim, Abbado, etc.

DG, 2016

„Дойче Грамофон” издадоха преди 5 години един страхотен бокс, който съдържа абсолютно всички произведения на Стравински, побрани в 30 диска. Участват  най-големите звезди  на компанията и ако го намерите, всякакви  други  единични  дискове  спокойно  може да отпаднат от колекцията ви. Вижте трейлъра: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Swiwva

  04 Юни 2022 14:44ч.

  buy hydroxychloroquine online cheap - <a href="https://chloroquins.com/">order chloroquine 250mg online</a> purchase baricitinib without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Irmyhb

  25 Юни 2022 4:06ч.

  purchase flexeril generic - <a href="https://rcyclobenzapri.com/">buy cyclobenzaprine 15mg for sale</a> inderal 10mg over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nqenqg

  11 Юли 2022 13:24ч.

  herbal ed pills - <a href="https://sildenfr.com/">viagra 100mg pas cher</a> original sildenafil 200mg rezeptfrei sicher kaufen

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи