Великите оперни интерпретатори на Джакомо Пучини

Великите оперни интерпретатори на Джакомо Пучини

Джакомо Пучини (1858–1924)

 

Бохеми (La Boheme)

DECCA, 1972, 2CD

Френи, Павароти, Харууд, Панераи, Мафео, Гяуров, Сенешал; момчешки хор “Шьонберг”, Хор на немската опера, Берлин, Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Интерпретацията на Караян е енергична и ви държи в напрежение от началото до края. Принос за това, разбира се, имат и солистите, както и несравнимата Берлинска филхармония. Тонинженерите от Decca са осигурили запис, с който трудно могат да се сравняват много от съвременните цифрови записи, чуйте:

 

 

EMI, 1954, 2CD

Калас, ди Стефано, Мофо Панераи; Хор и оркестър на “Ла Скала”, Антонио Вото

Както може да се предположи, Калас пее божествено в ролята на Мими и ако сте сред почитателите й, относителните недостатъци на монофоничния запис няма да ви попречат да се снабдите с това издание. За мен, това даже е първа препоръка на операта, но я слагам след Караян само и единствено заради възрастта на записа, чуйте го:

 

 

EMI, 1995, 2CD

Вадува, Аланя, Свенсон, Хемпсън, Киинлисайд, Рами; Хор “Лондонски гласове”, Оркестър Филхармония, Антонио Папано

Версията на Папано е най-свежата, която се е появявала през последните 25 години. Това е един от първите записи, с които младият италиански диригент спечели международната си репутация. В неговата интерпретация на популярната опера няма и следа от рутина и формализъм, всичко прозвучава сякаш за първи път – както чрез гласовете на великолепните солисти, така и от рафинирания звук на прочутия лондонски оркестър Филхармония. Чуйте встъплението:

 

 

DECCA Double, 1958, 2CD

Тебалди, Бергонци, Бастианини, Сиепи, Корена, д’Анджело; Хор и оркестър на академията “Санта Чечилия”, Рим, Тулио Серафин

Един от най-успешните записи на “Бохеми” за всички времена се предлага сега на възможно най-ниската цена в каталога на Decca. Ранният стереозапис е изключително обемен и реалистичен, а солистите са сред най-добрите гласове, които някога са пели на сцена или на запис. Гореща препоръка, и то не само по икономически съображения, чуйте:

 

 

Мадам Бътерфлай (Madame Butterfly)

DECCA Double, 1958, 2CD

Тебалди, Бергонци, Косото, Сорделио; Хор и оркестър на академията “Санта Чечилия”, Рим, Тулио Серафин

В това стилно изпълнение, дирижирано от Серафин, огромният талант на Рената Тебалди блести с пълна сила. Далечната година на записа не бива да ви притеснява – тонинженерите на Decca отново са надминали себе си с това постижение, което и днес звучи съвсем пълноценно, чуйте цялата опера:

 

 

EMI, 1955, 2CD

Калас, Геда, Бориело, Даниели; Хор и оркестър на “Ла Скала”, Херберт фон Караян

Великолепният глас на Калас и вдъхновеното, изпълнено с въображение и стил дирижиране на Караян са достатъчни, за да мотивират покупката на това издание, въпреки монофоничния запис и пълната цена. Вие преценете – Калас или Тебалди? Чуйте дуета от 1во действие:

 

 

DECCA, 1974, 3CD

Френи, Лудвиг, Павароти, Кернс; Хор на Виенската държавна опера, Виенска филхармония, Херберт фон Караян

В това изпълнение на “Мадам Бътерфлай”, Караян е избрал по-бавни темпа (които са довели до необходимостта от трети диск в комплекта) и съответно по-сантиментална трактовка на красивата опера на Пучини. Успехът отново е безспорен, а звукозаписът на Decca от началото на 70-те години е безупречен. Все пак ако пълната цена на този троен комплект ви смущава, бихте могли да се задоволите с избрани моменти в единичен диск, ето цялата опера:

 

 

Манон Леско (Manon Lescaut)

EMI 556 301-2, 1957, F, 2CD

Калас, ди Стефано, Фиораванти, Формачини; Хор и оркестър на “Ла Скала”, Тулио Серафин

Великолепно издание от специалната серия на EMI, посветена на Мария Калас. Изпълнението е първокласно – един от най-вълнуващите записи на Калас и ди Стефано – и определено заслужава цената си, въпреки техническите несъвършенства, свързани с монофоничното звучене, чуйте: 

 

 

DECCA Double, 1988, 2CD

Те Канава, Карерас, Кони, Тайо, Матеуци; Хор и оркестър на “Театро Комунале”, Болоня, Рикардо Шайи

Кири те Канава е може би най-убедителната Манон от последните години и Decca прави истински жест към меломаните, като издава този качествен цифров запис в най-достъпната си серия. Чуйте цялата опера: 

 

 

DECCA, 1992, 2CD

Френи, Павароти, Крофт, Тадеи, Варгас, Бартоли; Хор и оркестър на опера “Метрополитен”, Ню Йорк, Джеймс Ливайн

Версията на Ливайн е мащабна и драматична, а въздействието се подсилва и от невероятно качествения звукозапис, при който гласовете и оркестърът са идеално балансирани. Пълната цена е единственият “недостатък” на това ефектно издание. Ето част от 4то действие:

 

 

Тоска (Tosca)

EMI Great Recordings Of The Century, 1953, 2CD

Калас, ди Стефано, Гоби, Калабрезе; Хор и оркестър на “Ла Скала”, Виктор де Сабата

Ненадминато изпълнение на “Тоска” от тандема Калас – Ди Стафано, което преди няколко години беше преиздадено в серията “Великите записи на столетието”. Въпреки че монофоничният запис от 1953 г. налага на оркестровото звучене някои неизбежни ограничения, гласовете са изведени напред и звучат с чистота, която трудно постигат и съвременните записи. Задължителна покупка, чуйте го:

 

 

DECCA Legends, 1962, 2CD

Прайс, ди Стефано, Тадеи, Кава, де Палма, Корена; Хор на Виенската държавна опера, Виенска филхармония, Херберт фон Караян

Изпълнението, дирижирано от Караян през 1962 г., отдавна е част от дискографската класика и е претърпяло редица издания, сред които  бих искал да ви препоръчам последното. Комплектът от серията “Legends” на Decca е оформен стилно и съдържа пълното либрето на операта. Освен това оригиналният аналогов звукозапис е бил обработен допълнително и сега звучи по-убедително от всякога, чуйте: 

 

 

DECCA Double, 1952, 2CD

Тебалди, Кампора, Маскерини; Хор и оркестър на академията “Санта Чечилия”, Рим, Алберто Ереде

Тоска е сред най-характерните роли на Рената Тебалди, а този отличен моно запис от 1951 г. демонстрира в пълнота невероятните й вокални възможности. Както Кампора в ролята на Кавардоси, така и Маскерини като Скарпиа са изключително убедителни. Комплектът предлага великолепно съотношение между качество и цена: 

 

 

EMI, 2001, 2CD

Георгиу, Аланя, Раймонди, Мираро; Хор и оркестър на “Ковънт Гардън”, Лондон, Антонио Папано

Потресаващо изпълнение, което бележи своеобразен връх в кариерата на съпрузите Аланя и Георгиу. Вокалните им възможности може би не са така неограничени, както на именитите им предшественици, цитирани по-горе, но драматизмът на тяхното пеене, актьорското им майсторство  (на което имахме възможност да се насладим, когато едноименният филм на Беноа Жако мина по софийските екрани) оставят незабравими впечатления. Двойният албум е на пълна цена, но изданието е много луксозно – с красива книжка с пълно либрето и снимки от филма. Предлагам ви филма:

 

 

Турандот (Turandot)

EMI, 1957, 2CD

Калас, Фернанди, Шварцкопф, Закариа; Хор и оркестър “Ла Скала”, Тулио Серафин

Един от най-успешните записи на Мария Калас, както във вокално, така и в техническо отношение. За съжаление EMI продължава да разпространява по-голямата част от легендарните й записи на пълна цена, макар и оформени в красиви нови издания. Чуйте встъплението:

 

 

DG, 1981, 2CD

Ричарели,  Доминго, Хендрикс, Раймонди; Хор на Виенската държавна опера, Виенска филхармония, Херберт фон Караян

Прочути солисти, мъдро дирижиране от Караян и съвършен запис ни дава изданието на Deutsche Grammophon. Ричарели и Доминго тук са в съвършен тандем. Ако харесвате тази опера, си вземете и двете ми препоръки, чуйте: 

 

 

Арии из опери

EMI, 1954

Арии из оперите: “Бохеми”, “Джани Скики”, “Мадам Бътерфлай”, “Манон Леско”, “Турандот”, “Сестра Анджелика”

Мария Калас, оркестър Филхармония, Тулио Серафин

Този рецитал е записан в Лондон през 1954 г. и е уловил изкуството на Калас във времето, в което тя е била на върха на своите вокални възможности. Монофоничният запис е добре балансиран и звучи пълноценно. За меломаните, които нямат желание да събират оперите на Пучини, това е добра възможност да се снабдят на разумна цена с отлични образци от неговата музика. Намерих целия запис: 

 

 

EMI, 1969

Арии из оперите: “Бохеми”, “Джани Скики”, “Мадам Бътерфлай”, “Манон Леско”, “Лястовичката”, “Тоска”, “Турандот”

Монсерат Кабайе, Лондонски симфоничен оркестър, сър Чарлс Макерас

Наситеният и красив глас на Кабайе е особено подходящ за тези арии, записани качествено от EMI в края на 60-те години. Макерас осигурява стилен акомпанимент начело на Лондонския симфоничен оркестър. Чуйте целия запис: 

 

 

DECCA Double, 2CD

Прочути арии, дуети и хорове из оперите “Бохеми”, “Момичето от Запад”, “Джани Скики”, “Мадам Бътерфлай”, “Манон Леско”, “Лястовичката”, “Сестра Анджелика”, “Тоска”, “Турандот”

Изпълняват Кабайе, Киара, Френи, Те Канава, Съдърланд, Тебалди, Бергонци, Бьоринг, Карерас, Павароти, Корена, Гяуров, Краузе, Майлнс, Сиепи с различни оркестри и диригенти

Този двоен комплект на ниска цена е идеалното издание за вас, ако не възнамерявате да поддържате във фонотеката си интегрални издания на оперите на Пучини. Включени са истински шедьоври на оперното пеене – откъси от “Бохеми” с Тебалди и Бергонци, включително и любовната сцена от І действие; Те Канава ще чуете в избрани арии из “Манон Леско”; ариите из “Тоска” са изпети от Мирела Френи, а тези от “Турандот” ще чуете изпълнени от Кабайе и Павароти. Звукозаписите са правени в различни периоди и различното им качество се чувства, но като цяло всички са на обичайното за Decca много високо ниво.

 

Меса ди Глория

EMI, 2001

Аланя, Хампсън; Лондонски симфоничен оркестър и хор, Антонио Папано

Това младежко произведение на Пучини (Месата е завършена, когато композиторът е бил на 20 години) е написано под силното влияние на Верди, но въпреки това представлява ярка демонстрация на един оригинален талант, който предстои да се развие. То не е особено разпространено в каталозите на звукозаписните компании и вдъхновеното изпълнение на Антонио Папано, записано през 2001 г., ще бъде нашият единствен избор. Чуйте Agnus Dei: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Да,да, ама не

  23 Окт 2021 1:16ч.

  Всичко хубаво, ама бохеми и тоска, без бениамино джили не са същитееееее, Томчооооо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dwsjbn

  04 Юни 2022 10:37ч.

  order lasix 40mg generic - <a href="https://ivermecptin.com/">ivermectin cost canada</a> buy ivermectin 6mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vfmcjp

  09 Юни 2022 2:31ч.

  lisinopril 10mg cheap - <a href="https://hydlisinopr.com/">lisinopril 10mg sale</a> tenormin brand

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ftpnpb

  17 Юни 2022 19:26ч.

  buy diltiazem generic - <a href="https://diltiazem.store/">order diltiazem generic</a> cost neurontin 600mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jbjlvk

  21 Юни 2022 13:13ч.

  generic viagra 100mg - <a href="https://rtadalafil.com/">order cialis generic</a> buy tadalafil 5mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lkdrrt

  25 Юни 2022 0:01ч.

  isotretinoin medication - <a href="https://risotretinoin.com/">accutane us</a> buy generic tetracycline 500mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tuorio

  21 Авг 2022 12:34ч.

  order minocin 50mg without prescription <a href="https://terazosinpl.com/">order hytrin pills</a> leflunomide online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи