Великите интерпретатори на ранната предкласика

Великите интерпретатори на ранната предкласика
Представям ви едни от най-красивите записи на ранната предкласика.

Хенри Пърсел (1659-1695)            

 

 

Tомазо Албинони (1671–1751)

Адажио за орган и струнни

PHILIPS Duo 1960, 1967, 2CD

+ Албинони: Концерти оп. 9

Хайнц Холигер, Феликс Айо, Морис Бург, “И Музичи”

Великолепен комплект, събрал прочутото Адажио и концертите оп.9 в два диска, предлагани за цената на един. Записите са осъществени през 60-те години, когато камерният оркестър “И Музичи” преоткри за любителите на записаната музика очарованието на италианската барокова класика. Тон инженерите на Philips са направили невъзможното, превръщайки възрастта на тези записи в предимство. Препоръката за този диск е особено гореща и това съвсем не се дължи на факта, че е първият в списъка. Чуйте Адажиото: 

 

 

DG, 1989

+ Пахелбел: Канон; Бах: Ария из увертюра № 3; Хендел: Ларго, “Пристигането на Савската царица”; Корели: Коледен концерт; Вивалди: Концерт № 10, оп.3; Пърсел: “Шакона”

Камерен оркестър “Орфей”

Това превъзходно изпълнение на Адажиото е част от отлично съставена програма, съдържаща истински бисери на предкласиката. Фактът, че култовият камерен оркестър “Орфей” се е посветил на тази музика със същото вдъхновение и прецизност, с които интерпретира класическия и модерен репертоар, трябва да убеди и най-претенциозните слушатели, че тези мелодични творби съвсем не са за пренебрегване. Чуйте и тази версия: 

 

 

HAENSSLER, 1996

+ Моцарт: “Малка нощна музика”, Хендел: “Ombra mai fu” (ар. Невил Маринър), Пахелбел: Канон, Корели: Кончерто гросо № 8, Бах: Ария из Сюита № 3, Глук: “Танц на духовете” (“Орфей”), Пърсел: “Плачът на Дидона” (ар. Стоковски), Хендел: “Пристигането на Савската царица” (“Соломон”)

Академия “Свети Мартин”, Айона Браун

Съдържанието на този диск е близко до предходната ми препоръка и може да подразни хора, у които показната сериозност е изместила детския възторг от чудните музикални късчета. Заедно с прочутото Адажио, тук са събрани невероятно много “хитове” на предкласиката. Единственото стилово изключение е “Малка нощна музика” на Моцарт, която е не по-малко популярна. Под ръководството на Айона Браун, музикантите на Академията остават ненадминати в този репертоар, запазвайки изградената от сър Невил Маринър репутация на най-прочутия камерен оркестър в света.

 

Концерти оп. 9

PHILIPS Duo, 1967, 2CD

+ Албинони: Адажио за орган и струнни

Хайнц Холигер, Морис Бург, “И Музичи”

Ако обичате концертите на Албинони, желателно е да се снабдите с интегралното им издание в комплект с прочутото Адажио. Имах удоволствието вече да  препоръчам този двоен диск от серията “Duo”, който съчетава ниската цена с извънредно високи художествени достойнства:

 

PHILIPS Insigna, 1967

Хайнц Холигер, Морис Бург, “И Музичи”

Дискът предлага 6 избрани концерта за обой, които са образец за изкуството, както на Албинони, така и на легендарния обоист Хайнц Холигер. Морис Бург партнира отлично в концертите за два обоя, а техническото ниво на записите е забележително за далечната 67-ма.

 

 

Луиджи Бокерини (1743–1805)

Концерт за виолончело и оркестър № 9 в си бемол мажор

EMI Great Recordings Of The Century, 1969

+ Хайдн: Концерти за виолончело и оркестър № 1 и 2

Жаклин дю Пре, Английски камерен оркестър, Даниел Баренбойм

Дю Пре и Баренбойм са избрали версията, преработена от Грюцмахер, която наистина е по-красива от оригиналната. Жаклин дю Пре свири с романтична топлина, която придава на концерта измерения, далеч надхвърлящи предкласиката. Звукозаписът е качествен – един от първите, осъществени в студиото “Abbey Road” от съпрузите дю Пре и Баренбойм, чуйте:

 

 

SONY, 1978

+ Й. К. Бах: Симфония концертанте

Йо-Йо Ма, Камерен оркестър “Св. Павел”, Пинкас Цукерман

Подобно на Дю Пре, Йо-Йо Ма е избрал версията на Грюцмахер, която изпълнява стилно и с финес, макар и да му липсва огненото вдъхновение на Жаклин. На негова страна обаче е качеството на звукозаписа – първокласен дори за високите стандарти на Sony, чуйте:

 

 

PHILIPS Duo, 1970, 2CD

+ Бокерини: Концерт за флейта и оркестър оп. 27, Симфонии № 3 и 5, Квинтети за китара № 4 и 9, Струнни квартети, Менует

Морис Жендрон, Оркестър “Ламурьо”, Пабло Казалс

Великолепен комплект, побрал в два диска най-популярните  произведения на Бокерини, изпълнени от забележителни солисти (Гацелони, Пепе Ромеро, Италиански квартет), сред които, разбира се, се открояват Жендрон и оркестър “Ламурьо”, дирижирани от Казалс, в изпълнението на оригиналната версия на прочутия концерт на Бокерини. Оригиналът може би звучи малко архаично в сравнение с преработката на Грюцмахер, но интерпретацията е първокласна и заслужава място във фонотеката на всеки истински ценител на предкласиката.

 

 

Кристоф Глук (1714–1787)

Орфей и Евридика (Orfeo & Euridice)

DECCA, 1991, 2CD

Макнейр, Рагейн; Хор “Монтеверди”, Английски барокови солисти, сър Джон Елиът Гардинър

Едно от безспорните постижения на Гардинър, в което прозрачното звучене на неговия оркестър е напълно подходящо. Хор “Монтеверди” е великолепен, както обикновено, а младите американски солисти направиха име с този запис, чуйте увертюрата:

 

 

EMI, 1989, 2CD

Хендрикс, фон Отер; Хор “Монтеверди”, Оркестър на Лионската опера, сър Джон Елиът Гардинър

Изключително интересен запис, който със сигурност ще допадне на почитателите на по-традиционното звучене. Използвано е изданието на Берлиоз, в което текстът е на френски език. Ане Софи фон Отер е великолепна в ролята на Орфей, докато Барбара Хендрикс изгражда чувствен и вълнуващ образ на Евридика.

 

DG Double, 1968, 2CD

Яновиц, Мозер; Мюнхенски хор и оркестър “Бах”, Карл Рихтер

Безспорен майстор в интерпретацията на германската предкласика, Карл Рихтер няма да разочарова почитателите си с Глук. Възрастта на записа се чувства, но стройното звучене на Мюнхенски Бах оркестър и великолепните солисти компенсират някои технически несъвършенства. Много добро съотношение между качество и цена, чуйте Ариозото:

 

 

Италиански арии

DECCA, 2001

Чечилия Бартоли, “Академия за старинна музика”, Берлин

Чудесна селекция от арии из опери на Глук, някои от които са записани за първи път. Бартоли е в отлична форма и пее с рядко вдъхновение любимия си репертоар. Дискът би могъл да ви послужи като истинска антология на творчеството на великия германски композитор. Ето целият албум: 

 

 

Франческо Джеминиани (1687–1762)

12 кончерти гроси оп. 3

PHILIPS Duo, 1969, 2CD

“И Музичи”

Записите на “И Музичи” остават ненадминати вече над 30 години. Тези изпълнения разкриха на почитателите на бароковата музика огромния талант на един композитор, който дълго време е бил недооценен. Аналоговият звукозапис е с отлично качество, а преработката за това ново издание го е освежила допълнително. Чуйте №1:

 

 

Луиджи Керубини (1760–1842)

Реквием в ре минор

EMI Forte, 1982, 2CD

+ Верди: Реквием

Амброзиански оперен хор, оркестър Филхармония, Рикардо Мути

Може би най-доброто изпълнение на Реквиема на Керубини с великият Рикардо Мути, който е експерт по италиански репертоар. Освен това, диска се предлага на ниска цена, което прави тази препоръка неустоима.Чуйте Dies Irae:

 

 

Тържествена меса в ре минор

EMI, 2001

Тилинг, Сузуки, Филони, Шулц, Томасон; Хор и оркестър на Баварското радио, Рикардо Мути

Въпреки че това е първи запис на Тържествената меса на Керубини, със самото си излизане през 2001 г. дискът се превърна в кандидат-класика. Верен на дългогодишната си привързаност към музиката на Керубини, Мути е възстановил в целия му блясък едно забележително хорално произведение. Чуйте Gloria:

 

 

Муцио Клементи (1752–1832)

Сонати за пиано

RCA, 1955

Владимир Хоровиц

Хоровиц е ненадминат в кратките, но изразителни сонати на Клементи. Тяхната популярност през втората половина на ХХ век до голяма степен се дължи на застъпничеството на великия пианист, който неизменно ги включваше в репертоара си. Записите на RCA са от 50-те години и макар звученето им да е сухо и дистанцирано, те са без алтернатива в този репертоар. Чуйте op.47: 

 

 

Арканджело Корели (1653–1713)

12 кончерти гроси оп. 6

DG ARCHIV Double, 1988, 2CD

Английски Концерт, Тревър Пинък

Никой не може да се сравни с Тревър Пинък в интерпретирането на мелодичните концерти на Корели. Този легендарен запис от 1988 г. се превърна в образец на това, как трябва да се изпълнява италианската барокова музика с автентични инструменти от епохата. Преиздаването на комплекта в нискоценовата “двойна” серия на Deutsche Grammophon Архив е щедър жест към меломаните. Ето целият запис: 

 

 

DG ARCHIV Masters, 1988

6 кончерти гроси оп. 6 – № 1, 3, 7, 8, 11, 12

Английски Концерт, Тревър Пинък

Селекция от 6 концерта, която горещо препоръчвам с единствената забележка, че за няколко лева повече бихте могли да имате интегралното издание.

 

Жан Батист Люли (1632–1687)

ERATO  Ultima, 1978, 2CD

Избрани моменти из: “Великолепните любовници”, “Любовта като лекарство”, “Буржоата благородник”, “Жорж Данден”, “Г-н дьо Пурсоняк”, “Комичен пасторал”, “Удоволствията на омагьосания остров”; “Фаетон” – интегрално изпълнение

Солисти, Музикантите на Лувър, Марк Минковски

Великолепно издание, което предлага на ниска цена избрани откъси от най-популярните произведения на Люли, при това изпълнени възможно най-автентично. Записите са от края на 70-те години, когато новосъздаденият оркестър “Музикантите на Лувър” и неговият диригент Марк Минковски направиха  сензация с изданията си в Erato. Ако интегралните изпълнения на балетите-опери на Люли не ви привличат, това е най-удобният начин да представите във фонотеката си този бележит френски композитор.

 

Буржоата благородник (Le bourgeois gentilhomme)

DHM, 1973, 2CD

Нимсгерн, Юнгман, Шормайер, Якобс; “Ла Петит Банд”, Густав Леонард

Изкушените почитатели на френската музика може би трябва да започнат с един от записите, които допринесоха решително за изграждането на репутацията на оркестъра “Ла Петит Банд” в началото на 70-те години на миналия век. На средна цена, това издание е задължителен пръв избор на интегрално произведение на Люли.

 

Ацис и Галатея (Acis & Galatea)

DG ARCHIV, 1996, 2CD

Фушекур, Генс, Симон, Мьоние, Крук, Масе, дел Поцо; Хор и оркестър на Музикантите на Лувър, Марк Минковски

Нормално е музикантите на Лувър да са ненадминати във френския бароков репертоар, а Deutsche Grammophon да им осигури един съвършен звукозапис. Разбира се, високата цена на комплекта ще бъде заплатена само от пристрастени почитатели на френската барокова музика. Чуйте това брилянтно изпълнение: 

 

 

Армида (Armida)

HARMONIA MUNDI, 2CD

Лоурънс, Крук, Генс, Рим, Дьолетр; “Колегиум Вокале”, Гент, “Ла Шапел Роял”, Филип Херевег

Развлекателната музика на Люли е интерпретирана със забележителен успех от Херевег, когото сме привикнали да свързваме със задълбочени духовни търсения. Тук задачата му е улеснена от великолепните солисти – до един експерти в бароковата музика. Ето целият запис: 

 

 

Клаудио Монтеверди (1567–1643)

Мадригали

HARMONIA MUNDI, 1979

“Кончерто Вокале”, Рене Якобс

Колекция от сравнително рядко записвани мадригали, представена с изключително вокално майсторство от ансамбъла, ръководен от Рене Якобс. Дискът е част от евтината серия “Music d’Abord”.

 

SONY Seon, 1978

Мариане Квексилбер, Рене Якобс, Мариус ван Алтена, Мишел де Ланже, Флорис Ромертс, съпровождани на клавесин от Густав Леонард

Дискът съдържа 10 от най-красивите мадригали на Монтеверди, изпълнени от певци, наистина посветени на бароковото изкуство. Густав Леонард акомпанира с грация и вещина, а качеството на аналоговия звукозапис е отлично.

 

Богородични песнопения (Vespro della Beata Vergine)

TELDEC Ultima, 1986, 2CD

Маршъл, Палмър, Ландригдж, Еквилиз, Хампсън, Корн; Хор на момчетата на Тьолц, Хор “Арнолд Шьонберг”, “Концентус Музикус”, Виена, Николаус Харнонкур

Освен че се предлага на ниска цена в достъпната серия на Teldec “Ултима”, този запис определено се откроява сред конкурентните издания с проникновената изява на солистите, с могъщото присъствие на хоровете и автентичното звучене на оркестъра, създаден от самия Харнонкур в края на 50-те години. Осъщественият на живо звукозапис е обемен и реалистичен.

 

Коронацията на Попея (L’incoronazione di Poppea)

DG ARCHIV, 3CD

Макнейр, фон Отер, Ханкард, Чанс, д’Артеня; Английски барокови солисти, сър Джон Елиът Гардинър

Този великолепен запис е осъществен по време на концерт в прочутата зала “Кралица Елизабет” в Лондон. Успехът на изпълнението е сякаш предопределен – начело с Гардинър, който е подложил произведението на почти химически анализ със своите научни методи, солистите просто трябва да оставят гласовете си да ни омайват, а английските барокови солисти да следват точно указанията на строгия си диригент. В крайния резултат се чувства може би известна липса на спонтанност, но красотата на музиката  покорява неотразимо. Чуйте тези 3 часа музикална наслада:

 

 

Орфей (Orfeo)

DG ARCHIV, 1992, 2CD

Джонсън, Бейрд, Даусън, фон Отер, Арджента, Робсън; Хор Монтеверди, Английски барокови солисти, сър Джон Елиът Гардинър

И за тази опера на Монтеверди не успях да открия по-убедителен интерпретатор от Гардинър. Забележително изпълнение, в което особено решаващ е приносът на хор ‘Монтеверди’. Предлагам ви отново целия запис: 

 

 

Джовани Пиерлуиджи да Палестрина (1525–1594)

Песен на песните (Cantucum canticorum)

VIRGIN Veritas, 1978, 2CD

+ Палестрина: Мадригали за 5 гласа, 8 духовни мадригала

Ансамбъл “Хилиард”, Пол Хилиард

Красивите гласове на ансамбъл Хилиард звучат отлично в тези вълнуващи произведения. Качествените аналогови записи са осъществени от EMI в края на 70-те години, а в момента се предлагат в каталога на Virgin.

 

Меса за папа Марцелий (Missa Papae Marcelli)

DG, 1977

+ Палестрина: Мотет “Ти си Петър”; Произведения от Анерио, Алегри, Нанино, Джованели

Хор на Уестминстърското абатство, Саймън Престън

Дисциплинираният хор на прочутото абатство изпълнява тези красиви духовни произведения с ненадминато майсторство под вещото диригентство на Саймън Престън.

 

Джовани Перголези (1710–1736)

Стабат Матер

DG, 1985

Маршал, Валентини-Терзини; Лондонски симфоничен оркестър, Клаудио Абадо

Изпълнена от Лондонските симфоници под диригентството на Абадо, “Стабат Матер” на Перголези прозвучава в пълната си скръбна красота. Двете солистки пеят с посветеност, която съответства напълно на задълбочената визия на диригента. Това издание няма конкуренция, въпреки пълната цена и липсата на допълнения: 

 

 

Михаел Преториус (1571–1621)

Лутеранска коледна меса (Christmette Lutheran)

DG ARCHIV, 1993

Хор и оркестър “Габриели”, Пол Макрийш

Този запис е интересен както от историческа, така и от естетическа гледна точка. Музиката на Лутеранското богослужение преди Бах съдържа интересни интонационни мотиви и може да се превърне във вълнуващ източник на вдъхновение. Талантливата интерпретация на Макрийш определено допринася за повишаване  популярността на тази красива творба, чуйте я:

 

 

Хенри Пърсел (1659–1695)

15 фантазии

DG ARCHIV, 1963

+ Пърсел: “Шакона”

“Концентус Музикус”, Виена, Николаус Харнонкур

Харнонкур създава своя оркестър с оригинални инструменти от епохата в края на 50-те години и ‘15 фантазии’ на Пърсел са едни от първите записи, които популяризираха това виждане за начина, по който трябва да се изпълнява бароковата музика. Автентично изпълнение във всевъзможните тълкувания на това понятие, чието въздействие остава ненадминато вече тридесет години. Дискът е допълнен с прочутата “Шакона” на Пърсел, записана в цифровата епоха от оркестъра на Тревър Пинък. Добра възможност да проследите еволюцията на автентичните интерпретации в продължение на един двадесетгодишен период.

 

Ода за рождения ден на кралица Мери (Ode on the Birthday of Queen Mary);

Погребална музика за кралица Мери (Funeral Sentences for Queen Mary)

EMI Rouge Et Noir, 1976–77, 2CD

Бъроуз, Боуман, Лойд, Брет; Хор и оркестър за ранна музика, Дейвид Мънроу

Кукрейн, Кинг, Хейс, Чилкът, Моръл, Касъл; Хор на “Кингс Колидж”, Кембридж, Академия “Свети Мартин”, Филип Ледгер

Красиви изпълнения на две от най-популярните произведения, преиздадени в нискоценовата серия “Червено и черно”. Записите са от средата на 70-те години и качеството им е прекрасно.

 

VIRGIN Veritas, 1987–89, 2CD

+ Пърсел: Ода за деня на Света Сесилия

Къркби, Ченс, Смит, Къви-Кръмп, Елиът, Грант, Томас; Хор и оркестър “Тавернър”, Андрю Парът

Изпълненията ще бъдат особено интересни за почитателите на автентичното бароково звучене, тъй като хорът и оркестърът, ръководени от Андрю Парът, са сред най-талантливите музиканти от това направление. Звукозаписите са с отлично качество.

 

Дидона и Еней (Dido & Aeneas)

DECCA Legends, 1961

Джанет Бейкър, Херинкс, Кларк, Синклер; Хор “Св. Антоний”, Английски камерен оркестър, Антъни Луис

Легендарното изпълнение на Джанет Бейкър от 1962 г. основателно е включено в серията “Legends”. Отличен звукозапис, допълнително обработен за новото издание правят препоръката ми безалтернативна, чуйте част от 3 действие:

 

 

PHILIPS, 1982

Джеси Норман, Маклафлин, Керн, Алън, Паур; Английски камерен оркестър, Раймънд Лепард

Още едно изпълнение, което едва ли ще допадне на почитателите на автентичното звучене, но пък красотата и изразителността, с които пее Джеси Норман, ще покорят всеки непредубеден слушател. Разкошен акомпанимент от Раймънд Лепард и Английския камерен оркестър. Ето част от 2 действие:

 

 

DG ARCHIV, 1989

фон Отер, Варку, Доусън, Роджърс, Придей, Хол; Хор и оркестър Английски Концерт, Тревър Пинък

На почитателите на автентичното бароково звучене можем с чиста съвест да препоръчаме елегантното и прецизно изпълнение на Пинък, който е подбрал и великолепни солисти.

 

Крал Артур (King Arthur)

DG ARCHIV, 1989, 2CD

Арджента, Гуудинг, Перило, Макдугъл, Тъкър, Финли; Хор и оркестър Английски Концерт, Тревър Пинък

Класическо изпълнение на един от доайените на автентичното направление в бароковата музика. Отличните солисти и първокласният звукозапис допълват убедеността ми в качествата на това издание. Единствената сянка остава пълната цена, умножена по две, но никъде в препоръките ми икономичността на изданията не е получавала предимство пред качеството на изпълнението.

 

Вълшебната кралица (опера по пиесата на Шекспир “Сън в лятна нощ”) (The Fairy Queen)

DG ARCHIV, 1985, 2CD

Хари, Смит, Нелсън, Придей, Пенроуз, Стафърд, Еванс, Хил; Хор “Монтеверди”, Английски барокови солисти, Джон Елиът Гардинър

Това е един от записите, които прославиха Гардинър като безспорен фаворит в твърде оспорваното интерпретаторско и научно пространство на бароковата музика. Пристъпвайки към всяко произведение като археолог към сграда, затрупана от наносите на времето, Гардинър се стреми да освободи творбата от всякакви интонационни навеи и с помощта на създадените от него хор и оркестър да я накара да прозвучи в своя оригинален вид. Излишно е да се спори дали това въобще е възможно – резултатът от неговите усилия е красив и вълнуващ.

 

Арии из опери, песни и музикални откъси

PHILIPS, 1995

Силвия Макнейр, “Академия за старинна музика”, Кристофър Хогууд

Неустоима колекция от музикални късчета, събрани от творчеството на Пърсел и изпети очарователно и нежно от американското сопрано Силвия Макнейр. Автентичен бароков съпровод от Кристофър Хогууд и неговата “Академия за старинна музика”.

 

Жан Филип Рамо (1683–1764)

Увертюри и сюити

ELOQUENCE, 1968-1995

“Пигмалион” – увертюра (Оркестър Ню Филхармония, Раймънд Лепард); “Паладините” – сюита (Оркестър от епохата на Просвещението, Густав Леонард); “Кастор и Полукс”, “Галантните индийци”, “Дарданус” – сюити; “Диваците” (Оркестър от ХVІІІ век, Франс Брюген)

Може да се стори пресилено, но определено смятам, че това е най-интересният диск от огромната серия Eloquence. Великолепна колекция, обединила най-интересните моменти от значителната дискография на Рамо, която можете да откриете в каталога на Philips. Блестящи оркестри, пищни и качествено записани изпълнения – истинско кралско изживяване на ниска цена. В случай, че Рамо не е представен по-сериозно в колекцията ви, насърчавам ви да не пропускате този диск.

 

Пиеси за клавесин

DECCA L’oiseau Lyre, 1989, 2CD

Първа книга от пиесите за клавесин; Концертни пиеси за клавесин; Нови пиеси за клавесин

Кристоф Русе

Макар и на висока цена, комплектът ви дава възможност да се снабдите със сравнително представителна колекция от пиеси за клавесин на Рамо, изпълнени от един от най-големите специалисти в областта на френския барок. Чуйте един прелюд: 

 

 

ACCORD  472 229-2, 1988

Нови пиеси за клавесин

Оливие Бомон

В тази колекция от пиеси за клавесин е включен прочутият ‘Гавот с вариации’, а и ниската цена за единичен диск определено е по-приемлива, при това без да е направен какъвто и да е компромис с качеството на изпълнението или на записа.

 

Концертни пиеси за клавесин

TELDEC, 1974

Брюген, Куйкен, Леонард

Тази очарователна музика не е открила до днес по-умели интерпретатори от доайените на автентичното лоби, обединили усилията си в този чудесен запис. Дискът се предлага на средна цена като част от юбилейното издание, посветено на приноса на Густав Леонард към каталога на Teldec.

 

ACCORD, 1989

Ансамбъл “Страдивариа”, Даниел Кюйе

Ансамбъл “Страдивариа” изпълнява концертните пиеси за клавесин в аранжимент за 6 струнни инструмента, което всъщност означава, че при тази интерпретация клавесинът всъщност отсъства. Интересен експеримент, който има своето очарование и на ниска цена определено заслужава внимание.

 

Доменико Скарлати (1685–1757)

Клавирни сонати

DG, 1990

Сонати № Кк.1, 8–9, 11, 13, 20, 87, 98, 119, 135, 159, 380, 450, 487 и 529

Иво Погорелич, пиано

Погорелич ни убеждава, че тези сонати звучат пълноценно едва когато се изпълнят на съвременно пиано, а не на клавесин – инструмента, за който всъщност са написани. Аристократичният стил на Погорелич, неговите елегантни фрази и ефектен тон извличат от тази музика разнообразни емоционални послания и ни карат да повярваме, че Скарлати е бил композитор с огромен талант и неизчерпаемо въображение. Цифровият звукозапис на Deutsche Grammophon определено допринася за положителното впечатление. Чуйте този 1 час наслада:

 

 

SONY, 1964

Сонати № Кк. 25, 33, 39, 52, 54, 96, 146, 162, 197, 198, 201, 303, 466, 474, 481, 491, 525, 547

Владимир Хоровиц, пиано

Хоровиц свири гениално, но звукозаписът не е особено качествен – сух и с ограничена динамика. Елегантният и нюансиран тон на Хоровиц просто не достига пълноценно до слушателя. Все пак на ниска цена, това е сравнително щедра селекция от сонати и определено заслужава вниманието ви, въпреки несполучливия запис. Чуйте соната фа минор: 

 

 

SONY Seon, 1974

Сонати № Кк. 3, 52, 184, 185, 191, 192, 193, 208, 209, 227, 238, 239, 252, 253

Густав Леонард, клавесин

Ако желаете да чуете сонатите на Скарлати в тяхното оригинално звучене, изпълненията на Леонард са най-добрата възможност за това. Изсвирени с чувство и въображение и предложени на ниска цена в серията “Сеон”, тези интерпретации издържат с чест сравнението с първите две предложения. Отново чуйте фа минорната соната:

 

 

Георг Филип Телеман (1681–1767)

Оркестрови сюити

TELDEC Das Alte Werk, 1978, 2CD

“Концентус Музикус”, Виена, Николаус Харнонкур

Няма да откриете по-вдъхновено и автентично изпълнение от това на Харнонкур и неговия “периоден” оркестър. Звукозаписът е качествен, а цената – сравнително достъпна. Чуйте записа: 

 

 

Концерт за тромпет и оркестър в ре мажор

EMI, 1985

+ Бах: Бранденбургски концерт № 2; Торели: Концерт за тромпет и оркестър в ре мажор; Хайдн: Концерт за тромпет и оркестър в ми бемол мажор

Морис Андре, Оркестър Филхармония, Рикардо Мути

Един от най-красивите концерти за тромпет е намерил тук своите съвършени изпълнители – великият Морис Андре, съпровождан от оркестър Филхармония и Мути. Записа е класика в жанра отвсякъде, чуйте:

 

 

ELOQUENCE, 1987

+ Телеман: Увертюра в до мажор, “Трапезна музика” (откъси), Концерт за блокфлейта, флейта, струнни и клавесин

“Музика Антиква”, Кьолн, Райнхард Гьобел

Почитателите на автентичното звучене биха могли да изберат интерпретацията на отличния кьолнски оркестър, дирижиран от Райнхард Гьобел. Дискът е изключително евтин и освен това е посветен изцяло на музиката на Телеман.

 

Концерти за духови инструменти

ELOQUENCE, 1982–1988

Концерт за три тромпета, два обоя, тимпан, струнни и клавесин; Концерт за блокфлейта, фагот, струнни и клавесин; 2 концерта за две валдхорни, струнни и клавесин; Концерт за блокфлейта, струнни и клавесин; Концерт за тромпет, два обоя, струнни и клавесин

Хандербергер, Хъгтън, Никлин, Милър, Петри, Тунеман, Х. Браун, Т. Браун; Академия “Свети Мартин”, Айона Браун

Каталогът на Philips е бил щедър дарител за формирането на това изключително издание от нискоценовата серия Eloquence. Любителите на предкласиката едва ли трябва да бъдат убеждавани колко привлекателен е този диск.

 

Марк Антоан Шарпентие (1643–1704)

Те Деум

EMI Nipper, 1978

+ Шарпентие: Среднощна коледна меса

Лот, Хари, Брет, Партридж, Робъртс; Хор на “Кингс Колидж”, Кембридж, Академия “Свети Мартин”, Филип Ледгер

Това е изпълнение, което по своята емоционална сила не може да бъде сравнено с нито една от многобройните интерпретации на популярното произведение на Шарпентие. Солистите са изключително концентрирани, Академията свири по-вдъхновено дори от обичайното си високо ниво, а прочутият хор на “Кингс Колидж” пее омагьосващо. Наистина, Филип Ледгер е голям диригент, чието дело все още очаква справедливата си оценка. Чуйте Прелюд: 

 

 

Среднощна коледна меса (Messe di Minuit)

EMI Nipper, 1963

+ Шарпентие: “Те Деум”

Кантело, Гелмар, Партридж, Боуман, Киит; Хор на “Кингс Колидж”, Кембридж, Английски камерен оркестър, Дейвид Уилкокс

Вече е съвсем ясно, че дискът от серията “Nipper” е истинско съкровище, обединило в себе си най-красивите изпълнения на двете най-популярни произведения на Шарпентие. Дейвид Уилкокс е дългогодишен и уважаван ръководител на прочутия хор “Кингс Колидж”, преди да бъде наследен на този пост от Филип Ледгер. Освен неописуемата наслада от тези чудни творби, щастливият слушател може да проследи творческата еволюция на хора под последователното ръководство на двамата възпитатели и диригенти. Чуйте Месата:

 

 

Мотети

HARMONIA MUNDI, 1987

Мелон, Пуленард, Льодроа, Кендъл, Куй; “Ла Шапел Роял”, Филип Херевег

Невероятно красиво пеене под вещото диригенство на Филип Херевег ни предлага ‘Хармония Мунди’ в изключително достъпната си серия “Music d’abord”. В съответствие с наименованието на серията, музиката тук наистина е на първо място и очарованието й е неотразимо: 

 

 

Хайнрих Шютц (1585–1672)

Коледна оратория, Великденска оратория, 11 мотета

DECCA Legends, 1977–78, 2CD

Хор “Хайнрих Шютц”, Роджър Норингтън

С тези записи на създадения от него хор “Хайнрих Шютц”, младият тогава Роджър Норингтън печели световна популярност. Сега те се предлагат в един комплект от два диска на много подходяща цена. Чуйте от мотетите Ach Herr, du Schopfer aller Dinge: 

 

 

Музикални упражнения (5 мотета и 4 духовни концерта)

HARMONIA MUNDI Edition Herreweghe, 1987

“Ла Шапел Роял”, Филип Херевег

Потресаваща духовна музика, изпълнена с посвещение и професионализъм. Побързайте да се снабдите с това издание на средна цена, защото то е част от лимитираната серия “Edition Herreweghe”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ташаклийски, хиндо

  02 Sep 2021 20:52ч.

  Не разбирам смисъла от подобни публикации - да направи реклама на дисковете, да демонстрира информираност на редактора, да покаже, че "Гласове" има и културна рубрика? Много по-полезно би било ако посочите къде могат да се закупят тези дискове. Впрочем, това са доста стари издания, преди десетилетие някои от тях се предлагаха в специализираните магазини и в "Технополис".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Iibyld

  04 Юни 2022 13:22ч.

  order generic plaquenil 400mg - <a href="https://plaquepll.com/">plaquenil 400mg cost</a> order baricitinib 2mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qgldkx

  16 Юли 2022 11:32ч.

  order plaquenil 400mg sale - <a href="https://cenforced.com/">purchase cenforce</a> cenforce pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yrnfkc

  18 Авг 2023 12:40ч.

  where can i buy ketotifen <a href="https://flixitorp.shop/">ketotifen 1 mg price</a> tofranil canada

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Voltair

  12 Окт 2021 14:23ч.

  Публикацията си е много добра дори само защото се препоръчва класическа и "висока" музика, а не съвременна бъвоч от типа чалга!!! А това, че дисковете са или ненамираеми, или труднонамираеми по магазините не значи, че човек неможе да ги намери по друг начин! Определено има нужда от просвещение на публиката за хубавата истинскамузика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи