Великите интерпретатори на Равел

Великите интерпретатори на Равел
Морис Равел е един от най-оригиналните френски композитори от началото на 20 век. Творчеството му, образец и съвършенство по отношение на професионално майсторство, е изградено върху основата на френския и испанския музикален фолклор. Равел е композитор с ярък и подчертано индивидуален личен стил. Музиката му се отличава с ясна мелодичност, строгост и стройност на музикалната форма, изящество, богатство на хармоничния език и бляскава и колоритна оркестрация. Звуковата палитра на Равел бележи едно от върховите постижения на оркестровата звучност до ден днешен.

 

Започвам със сборните записи на великия французин:

 

Оркестрова музика – интегрални издания

DG Trio, 1981–1987, 3CD

Болеро, Испанска рапсодия, “Майка ми гъската”, “Павана за една покойна инфанта”, “Дафнис и Хлое”, “Гробът на Купрен”, “Алборада дел Грациозо”, “Шехерезада” (увертюра), Античен менует, “Лодка в океана”, “Фанфари”, „Валсът”, Благородни и сантиментални валсове (аранжимент за оркестър по оригиналното произведение за соло пиано)

Лондонски симфоничен оркестър, Клаудио Абадо

Този великолепен троен комплект от  серията „Трио” на Deutsche Grammophon ви дава възможност да се снабдите веднъж завинаги с най-добрите възможни изпълнения на оркестровите произведения на Равел, при това на сравнително ниска цена. Лондонският симфоничен оркестър се отличава със звуково богатство, което само Клаудио Абадо е способен да създаде. Това истинско пиршество за слуха е уловено без остатък от отличните цифрови записи. Препоръката ми е адресирана към всички меломани и е една от най-настойчивите. Чуйте едно от любимите ми произведения – „Валсът”:

 

 

DECCA Double, 1985–89, 2CD

“Алборада дел Грациозо”, “Лодка в океана”, Болеро, “Дафнис и Хлое” (сюита № 2), “Фанфари”, Античен менует, “Майка ми гъската”, “Павана за една покойна инфанта”, Испанска рапсодия, “Гробът на Купрен”, „Валсът”, Благородни и сантиментални валсове

Симфоничен оркестър на Монреал, Шарл Дютоа

Почитателите на Равел, които биха желали да дублират тези очарователни произведения, биха могли да се доверят на Дютоа и оркестъра на Монреал, които имат типично френско усещане за тази музика. Звуковата им палитра не отстъпва на тази на Лондонски симфоничен оркестър, но нещо от вдъхновението и динамиката на Абадо липсва. Все пак препоръката ми за този комплект е напълно сериозна, още повече, че той се състои от два диска (благодарение на решението на издателите да включат само Втора сюита из балета “Дафнис и Хлое”) и е по-евтин. При това, качеството на записа никак не отстъпва на първата ми препоръка, а в някои отношения е може би и по-добро. Чуйте „Испанска рапсодия” с Дютоа:

 

 

PHILIPS Duo, 1973, 2CD

“Алборада дел Грациозо”, Болеро, “Дафнис и Хлое” (сюита № 2), Античен менует, “Майка ми гъската”, “Павана за една покойна инфанта”, Испанска рапсодия, “Гробът на Купрен”, „Валсът”, Благородни и сантиментални валсове

Оркестър Концертгебау, Бернард Хайтинк

Полираният и ефектен звук на Концертгебау е предаден пълноценно от реалистичния аналогов запис, но интерпретациите на Хайтинк определено нямат очарованието на първите ми две препоръки. Все пак, като съотношение между качество и цена, това е добро издание, което не заслужава да бъде подминато с мълчание, особено ако цените този тандем. Чуйте „Античен менует”:

 

 

Оркестрова музика – селекции

RCA Artistes Repertoires, 1956–1967, 2CD

Испанска рапсодия, “Павана за една покойна инфанта”, “Алборада дел Грациозо”, Благородни и сантиментални валсове

+ Дебюси: “Иберия”, “Морето”; Мусоргски: “Картини от една изложба” (Симфоничен оркестър на Чикаго, Сейджи Озава)

Симфоничен оркестър на Чикаго, Фриц Райнер

Обслужени от звукозапис, който е чудо сам по себе си за края на 50-те години, постиженията на Райнер в областта на френската музика не са загубили през годините нищо от своята свежест и оригиналност. Прочутият нежен и нюансиран звук на Чикагските симфоници под ръководството на Райнер се проявява пълноценно в този репертоар, който се оказва поредното поле за триумфална изява на гениалния диригент. Симпатично оформеният комплект е допълнен с “Картини от една изложба” на Мусоргски (да не забравяме, че оркестрацията е от Равел), изпълнени отново от Чикагския симфоничен оркестър, но под диригентството не на Райнер, а на младия тогава (1967 г.) Сейджи Озава.  Сега чуйте “Алборада дел Грациозо” с Чикаго и Райнер: 

 

 

HAENSSLER, 1994

Болеро, “Майка ми гъската”, “Павана за една покойна инфанта”, “Гробът на Купрен”, Античен менует

Академия “Свети Мартин”, сър Невил Маринър

Характерното за това издание е отличният подбор на произведенията, вълнуващите изпълнения под диригентството на Маринър и достъпната цена, на която дискът може да се открие. Удобен повод да се запознаете с някои малки шедьоври на Равел (Паваната или Античния менует, например), които, според мен, са по-интересни от прочутото Болеро.

 

SONY Theta, 1974

“Алборада дел Грациозо”, Болеро, “Павана за една покойна инфанта”, Испанска рапсодия, “Гробът на Купрен”, „Валсът”

Кливландски симфоничен оркестър, Нюйоркска филхармония, Пиер Булез

Начело на два от най-добрите задокеански оркестъра, Булез записва вълнуващи интерпретации на оркестровите пиеси на Равел, някои от които с намерили място в този единичен диск на средна цена от серията “Тета”. Записът е преди почти половин век, но е прекрасен за времето си.

 

DG Колекция на хилядолетието, 1974–75

Болеро, „Валсът”, “Дафнис и Хлое” (Раждането на деня из Сюита № 2), “Павана за една покойна инфанта”, “Алборада дел Грациозо”

Бостънски симфоничен оркестър, Сейджи Озава

Един от малкото дискове с класическа музика, произведени в България, ви позволява да се снабдите на извънредно ниска цена с някои от най-популярните оркестрови произведения на Равел. Елегантни, но и наелектризиращи изпълнения от времето на сътрудничеството между Бостънския симфоничен оркестър и Сейджи Озава. Чуйте „Болеро”: 

 

 

DG Karajan Gold, 1985

Болеро, Испанска рапсодия

+ Мусоргски: “Картини от една изложба”

Берлинска филхармония, Херберт фон Караян

Почитателите на Караян не бива да пропускат неговия последен запис на Болеро от Равел, комбиниран със също така завладяващото изпълнение на “Картини от една изложба” на Мусоргски. Разкошният цифров запис допринася за невероятния ефект на интерпретацията.

 

Концерт за пиано и оркестър в сол мажор

EMI Great Recordings Of The Century, 1958

+ Рахманинов: Концерт за пиано и оркестър № 4

Артуро Бенедети Микеланджели, Оркестър Филхармония, Еторе Грацис

Невероятната аристократична сдържаност, с която свири Микеланджели, красотата и прецизността на неговия тон, са поставили този запис над всяка конкуренция сред многобройните интерпретации на сол-мажорния концерт през последните шестдесет години. Акомпаниментът на Еторе Грацис е коректен, поставен в услуга на колосалната творческа индивидуалност на солиста. Едва ли има диск, който повече от този да е заслужил мястото си в колекцията на EMI “Великите записи на столетието”, чуйте: 

 

 

DG, 1988

+ Равел: Клавирен концерт в ре мажор (за лява ръка) (солист: Мишел Беров); “Фанфари” из балета “Ветрилото на Жана”; Античен менует, “Гробът на Купрен”

Марта Аргерих, Лондонски симфоничен оркестър, Клаудио Абадо

Красиво и вълнуващо изпълнение, в което мекият и чувствен тон на Аргерих е подкрепен от разкошния акомпанимент на Клаудио Абадо и Лондонския симфоничен оркестър. Допълнен с концерта за лява ръка, изпълнен съвършено от Мишел Беров, и три оркестрови творби, този диск е просто неустоим за всеки почитател на Равел. Чуйте бавната част с Аргерич:

 

 

DG The Originals, 1967

+ Равел: “Гаспар на нощта”; Прокофиев: Концерт за пиано № 3

Марта Аргерих, Берлинска филхармония, Клаудио Абадо

Младежкият запис на Марта Аргерих е много различен от записа от 1988 г. Тонът й е по-сух, а устремните темпа, които Абадо налага, не позволяват открояването на толкова фини нюанси. Акомпаниментът на Берлинската филхармония е впечатляващ, но определено няма очарованието на Лондонските симфоници от по-късния период на Абадо. Все пак това е стилна интерпретация, която е особено привлекателна в това ново издание от серията “Оригиналите”, в комплект с едни от най-сполучливите записи на Марта Аргерих – Третия пиано концерт на Прокофиев и “Гаспар на нощта” от Равел.

 

Концерт за пиано и оркестър в ре мажор (концерт за лява ръка)

DG, 1988

+ Равел: Концерт за пиано и оркестър в сол мажор, Фанфари от балета “Ветрилото на Жана”, Античен менует, “Гробът на Купрен”

Мишел Беров, Лондонски симфоничен оркестър, Клаудио Абадо

Вече имах удоволствието да препоръчам този диск във връзка с великолепното изпълнение на сол-мажорния концерт от Марта Аргерич. Изпълнението на Мишел Беров е не по-малко интересно и вълнуващо, чуйте го: 

 

 

SONY, 1982

+ Бритън: Дивертименто за лява ръка; Прокофиев: Концерт за пиано и оркестър № 4

Леон Флайшер, Бостънски симфоничен оркестър, Сейджи Озава

Уверена и стилна интерпретация от Флайшер, подкрепена мощно от Озава и прекрасния  Бостънския симфоничен оркестър. Дискът е допълнен тематично от „Дивертиментото за лява ръка” на Бритън и Четвъртия концерт на Прокофиев. Чуйте Равел: 

 

 

Струнен квартет

PHILIPS Solo, 1968

+ Равел: Соната за цигулка и Трио за пиано

Италиански квартет

Това е съвършеният диск за всеки меломан, който търси качествено издание с камерната музика на Равел. Квартетът е изпълнен особено вдъхновено от „Италиански квартет”, чийто дълбок и прецизен звук е оставил незаличима диря в историята на звукозаписа (достатъчно е да споменем интегралните им издания на квартетите на Бетховен и Моцарт). Ето известния квартет фа мажор:

 

 

DG, 1995

+ Дебюси, Веберн: Квартети

Квартет “Хаген”

Ако съвършеният звукозапис е сред основните критерии, които определят избора ви – изданието на Deutsche Grammophon ще ви удовлетвори напълно. За щастие, то е съвършено не само технически, но и художествено. Рафинираният тон на квартета “Хаген” е сред най-доброто в камерната музика, което съм имал щастието да чуя напоследък. Дискът е допълнен – много стилно – с квартета на Дебюси и едночастния квартет на Веберн. Отново ви предлагам фа мажорния квартет, но този път с „Хаген”:

 

 

Соната за цигулка и пиано

PHILIPS Solo, 1966

+ Равел: Струнен квартет, Трио за пиано

Артюр Грюмо, Ищван Хайду

С удоволствие предлагам отново на вашето внимание диска на Philips, в който изпълнението на „Италиански квартет” съжителства с прилична версия на триото за пиано и с една невероятно елегантна интерпретация на Цигулковата соната, изсвирена от Грюмо под акомпанимента на Ищван Хайду, ето този интересен архивен запис:

 

 

ERATO, 1998

+ Медтнер: Соната № 3 “Епична”

Вадим Репин, Борис Березовски

Вадим Репин е част от бляскавото съзвездие млади руски музиканти, които завладяха западните сцени и звукозаписни компании. Под акомпанимента на друга руска звезда -  Борис Березовски - той интерпретира сложната соната на Равел със зрялост и майсторство, които удивяват. Гореща препоръка!

 

Музика за соло пиано – интегрални издания

EMI References, 1954, 2CD

Валтер Гизекинг

За да бъде пълен интеграл на произведенията на Равел за соло пиано, в този комплект липсва само “Гротескна серенада”. Този пропуск, разбира се, е напълно пренебрежим при досега с едно наистина голямо изкуство. Веднага трябва да отбележа, че благодарение на качествения за своето време запис и на успешната му обработка за това издание, пианото на Гизекинг звучи по-вълнуващо от всякога (по-вълнуващо, бих казал, дори от прочутия интеграл с клавирните произведения на Дебюси). Двата диска съдържат истински интерпретаторски съкровища, в които уникалният талант на Гизекинг е намерил съвършеното си проявление. Предлагам ви целия 4 часов интеграл: 

 

 

DECCA Double, 1973–1994, 2CD

Паскал Роже

Типичен представител на френската пианистична школа, Паскал Роже свири с аристократична дистанцираност, която подчертава гордата меланхолия в букета от настроения, носен от клавирните произведения на Равел. Отличен звукозапис и ниска цена са допълнителните предимства на комплекта на Decca. Чуйте A la maniere de…Borodine:

 

 

Песни

EMI Rouge Et Noir, 1982, 2CD

Солисти: Норман, Месиле, Лот, Берганца, ван Дам, Бакие; Съпровод: Дебост – флейта, Фонтанароза – виолончело, Балдуин – пиано, Оркестър на Тулуза, Камерен оркестър на Париж, Мишел Пласон

Това е добре подбрана, вдъхновено изпълнена, качествено записана и много евтина колекция от най-интересните вокални произведения на Равел, наречени от съставителите “Песни”. Може да се спори относно жанровото определение на тези творби, но красотата, с която са изпълнени, е безспорна. Окуражавам почитателите на френския композитор да потърсят комплекта, издаден в серията на EMI “Червено и черно”. Жалко е, че  няма този запис в тубата, което може да ви амбицира да го намерите на диск.

 

Морис Равел е най-стойностния западен композитор на 20 век, заедно с Рихард Щраус и аз ви окуражавам да имате поне един диск от необятната му дискография. Ако искате само един комплект, върнете се в началото на статията и ще решите проблема с първите ми две препоръки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Gackpi

  03 Май 2022 9:57ч.

  viagra overnight shipping usa - <a href="https://bestusasild.com/">sildenafil canada</a> brand viagra

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bljjwm

  04 Юни 2022 10:39ч.

  lasix usa - <a href="https://doxycyclinet.com/">doxycycline drug</a> ivermectin 12 mg pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ctzsct

  09 Юни 2022 2:33ч.

  order lisinopril 10mg - <a href="https://hydlisinopr.com/">lisinopril 5mg oral</a> atenolol 50mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fscflo

  17 Юни 2022 19:27ч.

  diltiazem pill - <a href="https://xgabapentin.com/">buy gabapentin online</a> gabapentin 600mg brand

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rwsikf

  21 Юни 2022 13:16ч.

  viagra 50mg drug - <a href="https://rtadalafil.com/">cialis 5mg ca</a> tadalafil 5mg oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nboeon

  26 Юли 2022 12:53ч.

  methotrexate 10mg ca <a href="https://viapillsfs.com/">viagra tablets</a> buy generic reglan 20mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mkoain

  11 Авг 2022 17:46ч.

  oral cleocin 300mg <a href="https://clindamycinln.com/">buy clindamycin generic</a> rhinocort order

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи