Лекарите излизат на протест пред парламента при гласуването на бюджета

Лекарите излизат на протест пред парламента при гласуването на бюджета
Лекарите ще протестират пред Народното събрание в деня на гледане на Бюджет 2010 г. на първо четене, заради ниското финансиране на здравеопазването, съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.  Предстои ръководството на съсловната организация да вземе решението за протеста, най-вероятно на национален събор.  Д-р Райчинов очаква протестът на лекарите да бъде подкрепен и от останалите съсловни организации в здравеопазването.
<p>Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, който беше председател на БЛС преди да влезе в правителството, обяви, че всички <strong>искания на съсловни и пациентски организации по повод на бюджета за здравеопазване за следващата година са основателни</strong>. Според Нанев обаче трябва да се има предвид, че <strong>това е бюджет на оцеляване, а не на развитие и съзидание</strong>, което няма как да се случи в условия на криза. Не мислете, че аз харесвам този бюджет, че правителството го харесва или че нормален човек го харесва, но в условия на икономическа катастрофа трябва да намерим начин да оцелеем, допълни здравният министър.</p> <p>&bdquo;Няма как да сме доволни от това, което чухме от министъра на здравеопазването и от финансирането. <strong>Но не ми звучи сериозно как оцеляваш без пари за здравеопазване&rdquo;, каза д-р Райчинов.</strong> Днес се проведе среща на министъра със съсловни, синдикални и пациентски организации в сектора. БЛС спира преговорите за Национален рамков договор, обяви председателят му.</p> <p>Междувременно председателят на здравната парламентарна комисия и зам.-председател на Народното събрание Лъчезар Иванов обяви, че ще внесе промени в собствения си законопроект за здравното осигуряване. <strong>Най-важната е, че пълният размер на здравната вноска ще отива в Националната здравно осигурителна каса, а не както до сега част от парите за здраве &ndash; във фискалния резерв</strong>. Санкциите и глобите, които се налагат от НЗОК и РЗОК, ще постъпват в бюджета на НЗОК. Санкциите и глобите от медицинския одит ще постъпват в бюджета на Министерството на здравеопазването.</p> <p><strong>Друга промяна е, методиката за заплащане на медицинската дейност да се приема с наредба на министъра на здравеопазването, съгласувано с министъра на финансите.</strong> В предишния вариант на закона парите за здраве трябваше да разпределя държавна агенция към Министерството на финансите.</p> <p>Председателят на БЛС изрази задоволство от предложените промени в закона.</p> <p><br />&nbsp;</p>

Коментари

 • А пъ като отидеш

  12 Ное 2009 2:04ч.

  пред която и да епликлиника или болница КОЛИТЕ имот Мерцедес нагоре...Едно Жи-Пи 2000лева ги няма за нищо.За какво говорим при минимална на народа 240 лева? Отделно няма ДОКТОР в държавата който да не е взел пай от под масата допълнително...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До предния

  12 Ное 2009 2:30ч.

  Не се ядосвай, голямата тояга за пациента едва се задава.Още не го осъзнаваш!Не завиждай на лекарите.По-добре да те лекува доволен лекар-отколкото недоволен.И друго...колкото по-добре за лекарите-толкова по-добре за пациента.Осъзнайте го най-после!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до долния

  12 Ное 2009 3:06ч.

  ОПЕРИРАН СЪМ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЗАВИЖДАМ!НЕ ГО ПТЕЖАВАМ ТОВА КАЧЕСТВО! ==================================== За докторите се изказах познаващ фактологията на ТЕХНИТЕ ГРАБЕЖИ в професионален аспект правени по времето на прехода.Просто не ми се занимава с Колчаковци, с Милановци, със Спас Спасковци източил 2007-ма дори Пирогов, със СТОЛИЧИНИЯТ МЕДИЦИНСКИ ХОЛДИНГ замели му наскоро светкавично следите с дивотиите на много докторя в майкат Родина. =========================== 1.Българинът не го лекуват вече, вземат му каквото трябва да се вземе и АКО оживее; 2.Става въпрос за милионите братя и сестри наречени от Иван Костов -&quot;електорат&quot;; 3.Това е заблуда и НЕВЯРНО тввърдение от когото и да било че БЪЛГАРИНЪТ е бил лекуван; 4.Да има ЛЕКУВАНИ БЪЛГАРИ,така наречените богати -ГРАБИТЕЛИ на прехода които ходят в частните луксозни здр.заведения.Те наистина са лекувани; 5.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ИМАШЕ ПРЕДИ 10-ТИ НОЕМВРИ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ; 6.След 10-ти НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Обикновеният човек е изоставен.СТИГА ЛЪЖИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи