Журналисти - чекисти

Журналисти - чекисти
Появи се поредната партида агенти на ДС, този път от средите на журналисти в печатните медии. До предишните Мурад, Сава, Ивайло, Страхил се наредиха Аспарух, Телериг, Борис, Кирил... -  все  юнаци с имена на  ханове, царе и философи. Изборът не случаен – ако не друго, поне псевдонимът да има тежест. Майка му го кръстила Милен, но човекът се е нарекъл Аспарух. Или в паспорта е Божидар, а иначе – Телериг. Звучи къде по-достойно и мъжествено. Така и ролята на доносник придобива своеобразен героически отенък. Клепаш, но клепаш като ювиги кан, а не като измекяр, продал душата си за кариера и някой лев отгоре. Освен това като си с такова име отпада задължението да се срамуваш и притесняваш заради глупостите, които си вършил.

Ама аз не съм правил нищо нередно! Аз служех на родината! Изпълнявах дълга си на патриот и вардех страната от противните империалисти! - чувам гласчетата на олисялите мъжки кокони.

„Не се срамувам, не съм доносник, не съм клепал!” – коментира пред „Дневник” социологът и анализатор Асланов. Напротив – ще се срамуваш и още как! Защото ако ти, образованият агент-анализатор не се срамуваш, какво да очакваме от необразования.

Питам се, как се чувстват тези хора, когато останат насаме със себе си. Става ли им неудобно пред тях самите? Съжаляват ли? Един познат казва: „тия са обучени да не съжаляват за нищо”. Ще ми се да не е напълно прав.

Тук няма да разсъждавам кога, защо и до каква степен човек си удря печата на продажник. Нито ще поставя под съмнение желанието за промяна. До вчера е бил агент, днес иска да е демократ - добре, негово право. Но също така негово право е да се извини, задето е топил приятелите от квартала, колегите от редакцията и съседа от отсрещния апартамент. Нали така?

Щом е така, защо Пенчо – Максим чака докато опре ножа в кокал и чак сега обяснява, че го били  вербували, защото бил израснал на село и нямало кой да го защити.

Всичко при Пенчо започнало с това, че му обещали софийско жителство, а в замяна поискали информация за турски терористи. И Пенчо кандисал, но хабер си нямал каква страшна машина е това Държавна сигурност. Пък и ако откажел щели да го сметнат за лош патриот и безотговорен човек. Така започнала кариерата му на донасяч.

Само който е имал проблеми със софийското жителство, знае за какъв нерешим казус става дума – продължава закъснялата си изповед журналистът и ти аха-аха да започнеш да му съчувстваш. Но си спомняш непристъпните физиономии на всичките тия Пенчовци, тежкото им стъпване по коридорите на властта, погледите им изпод вежди, поведението им на богоизбрани и съчувствието ти се изпарява.

Позволяваха си да се държат по този начин, защото знаеха фактическото си предназначение и кой стои зад гърба им. Чрез тях цялата държава беше вкарана в капана на подчинението и неясния страх. И това е най-голямият им грях.

Твърдя, че ако има някой, който да е сто процента виновен за хала на българската журналистика, това са журналистите-чекисти. Казвам го с абсолютна увереност, защото те възпроизвеждаха себеподобни навсякъде, където се появяваха.

Нахалното им поведение, държанието им на хора, които са убедени, че България им принадлежи, увереността, с която се изказваха по всички проблеми на вътрешната и външната политика, караха останалите интуитивно да им подражават. В тяхно лице колегите им разпознаха „избранниците на времето”, приеха модела за работещ и раболепно ги търпяха.

Още по-вредни ставаха, когато се срещаха с обикновените хора из страната. Приписваха им измислени реплики, описваха несъществуващ ентусиазъм, прибираха си хонорарите и бавно се алкохолизираха по пътя към шефския кабинет с портрети на Тато и Левски.

Унищожаваха нравствено себе си, но и всичко живо наоколо. Наглостта на някои стигаше дотам, че правеха журналистически проучвания за орисията на емигранти, прокудени от Държавна сигурност. Агенти на ДС пишеха прочувствени статии и книги за жертви на ДС!

Много от доносниците ще се потулят, но и тези стигат, за да направим заключение: браншът е пробит за години напред, а примерът на журналистите-чекисти се оказа заразителен. И тъй като е наивно да мислим, че ще се покаят и ще станат нови хора, не остава друго, освен да ги насметем в ъгъла.

Заради честта на професията, доколкото е хартисала.


Коментари

 • b0fw9gejity;'l980]\'=[\

  14 Дек 2009 17:50ч.

  Хубав коментар. Като сме против донсчиците, защо сме ортаци със САЩ - страната с най-многото дсоносчици? Там всеки клепа другите за всичко... Ченгетата са навсякъде. Диалектическо противоречие - ха-ха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  14 Дек 2009 21:58ч.

  "Твърдя, че ако има някой, който да е сто процента виновен за хала на българската журналистика, това са журналистите-чекисти." Айде-айде, на крива ракета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задача

  14 Дек 2009 22:01ч.

  Поздравления! След прочетеното стигам до извода, че бихме желали децата ни да имат морални устои, то определено трябва да напуснат страната ни. Бих искала да вярвам, че ще успеят да разберат, че "родина" не е синоним на "чалга", "доноси" и "панели".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до задача

  15 Дек 2009 0:21ч.

  Там дето ще идеш също има ченгета и то какви....да видиш ти...какво си мислиш, че отиваш в РАЙ? Какво невежество Боже, какво невежество цари на тази земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задача

  15 Дек 2009 1:26ч.

  Нали не мислиш, че визирам Москва?:))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • IJMFVSH

  15 Дек 2009 1:30ч.

  Не визираш, а имаш предвид! И то не Москва, който е свободен град, а Западен Мордор - пълен с доносници и гнусни ченгета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до задача 18:26 ч.

  15 Дек 2009 2:30ч.

  Въобще не ми е минавало и през ум за Москва.Всички де ходехте на времето като семейство Левчеви се извъртяхте като змиорки като неговият син Владимир и ходите на ЗАПАД.В това няма и грам съмнение.От първи комсомолци плюещи на времето имперализма ся се ПЪРВИ сдемократи.Така ,че ни грам съмнение. Даже там де отивате ЧЕНГЕТАТА са по добри и ХИЧ не си поплюват. Ама хич...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанка

  15 Дек 2009 6:25ч.

  Имаме един журналист-чекист(доказан,с досие)и журналистка,изгубила демократическата си девственост от Костов.Същата-носеща в твърде щироките си задни части стола на главен редактор,недаваща младо и невинно журналистическо пиле да припари във феодалната и губерния-получава награда от журналиста-чекист.Кой е по-по-журналист- чекист?И каква по-голяма награда от тая,дадена от журналиста-чекист....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до г-н Директора Дачков и екипа му

  17 Дек 2009 19:27ч.

  http://www.globalorthodoxy.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=68&func=view&catid=2&id=3 ............................ Натъкнал се на следното много интересно: ..................................... Тема на деня "За етиката в православното интернет пространство". Благодарим на всички читатели, които участват в тази много важна дискусия! (За да изразите мнение трябва да влезете като регистриран потребител) Бог да е с всички нас! ==================================== Въпрос към г-н Директорът и г-н Анков 1. Както виждате ТУК на ел.страница няма РЕГИСТИРАРАНИ потребители за да изрази някой своята позиция. 2.СЧИТАТЕ ли, че с тази рестриктивна мярка на регистрация дамите и господата от ел.сайт http://www.globalorthodoxy.comrthodoxy.com/ са привърженици на свободното слово, изобщо на словото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • виктор анков

  17 Дек 2009 20:56ч.

  Уточнение! Не съм от екипа на г-н Дачков, а външен автор, който понякога пише за сайта и вестника под псевдоним Виктор Анков. Радвам се, че текстовете, които предлагам, ви харесват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, господин Анков,

  17 Дек 2009 21:19ч.

  Благодаря зя уточнението.Като водещ ФОРУМИТЕ един от неговите създатели по точно прецизността и актуалността на КОМЕНТАРНАТА РУБРИКА търдсена днес от институции и интелигентни читатели смея да заявя, че правите качествени анализи представили своята ТЕЗА.Изразеното от читателите в случая 007 под темата е другата гледна точка - АНТИТЕЗА. И двете когато намират допирни точки и се избистрят ТЕЗИТЕ по представеният проблем представлява ценното -интелектуалният продукт нужен на обществото. С уважение: 007. 17.12.2009г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не отговорихте

  17 Дек 2009 22:12ч.

  на въпросът г-н Анков още по-вече че сте АВТОР, каквито такива има в посоченият православен сайт.Дори ще разширя въпросът. ..................................... НИКОЙ ПРАВОСЛАВЕН САЙТ НЯМА КОМЕНТАРНА РУБРИКА,А СА ПО ДЕФИНИЦИЯ ЧОВЕЦИ НА СЛОВОТО!!! ........................... Защо господине е този СТРАХ,кое е водещото, мотива на собствениците на прав.сайтове да избягват ПРЯКАТА комуникация с читателската аудитория?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето още един сайт г-н Анков,

  17 Дек 2009 23:11ч.

  1.http://www.pravmladeji.org/. "Страшни", поучения, майко мила как Господ това казал, Апостол еди кой си как праведно живял. И като почнат как трябвало да бъде от ТЯХНА СИ ПОЗИЦИЯ и яла да видиш какво става. А, да сложат свободната КОМЕНТАРНА РУБРИКА, че да видят маса автори на сайта откъде "изгрява" сълнцето щото имам чувството, че не го "знаят" или най малкото "забравили". ............................ 2.Друг сайт г-н Анков-http://www.pravoslavie.bg/. Тия юнаци пък са се изхитрили, имат някаква коментарна рубрика, обаче задължително регистриране, което ОБЕЗМИСЛЯ свободното слово. ТАКОВА ПРОСТО НЯМА! само претенции, от Богослови, теолози, и п., духовни лица; 3.Така стои въпросът и с останалите.Нали си сещате г-н Анков ако ЛИДЕРЪТ на ФОРУМА излезе на хипопетичната им коментарна рубрика,какво може да се случи...? Затова господине не формата,тоест КОЙ СИ или КАКЪВ си, а съдържателно в морален План колко чиниш и какво представляваш? Защото светът е пълен с лицемери и всякакви сноби. А, СЛОВОТО не е лъжица за всяка уста. То се доказва на практика и в живота, а не на думи. .......................... ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ! София,17.12.2009г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БТА

  18 Дек 2009 2:04ч.

  Главното мюфтийство иска да се забрани свиневъдството и алкохола. На пресконференция в БТА, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, настоя в Българя да бъдат забранени свиневъдството и производството и употребата на алкохол. Според ислямските духовници, прасетата, които се считат за мръсни животни в исляма, са обида срещу мюсюлманите в България. Според тях, развъждането им и яденето на месото им е накърняване на човешките права на българските мюсюлмани и трябва да бъде забранено. Според исляма, алкохолът също е забранен, поради това главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, настоя производството, продажбата и употребата на алкохол в България, да бъдат забранени и да станат наказуеми. Мюфтията Мустафа Хаджи заяви пред БТА, "Ние сме граждани на тази държава и за да се спазва етническият мир и нашите права, тези две забранени от нашата религия неща, трябва да бъдат изкоренени от бита на българите" и допълни че, за да се запази етническият мир и за да няма етнически безредици, българите трябва да се съобразяват с мюсюлманите и да забравят за практиките, които могат да бъдат обидни спрямо нас". Мустафа Хаджи добави и че "в момента се водят разговори, дали Главното Мюфтийство да настоява за забрана на камбанения звън в районите със смесено население, тъй като "звукът от камбаните поражда негативни асоциации при мюсюлманите". Мюфтията подчерта също, че ще настоява да се добави и звезда и полумесец в държавния герб на България, тъй като по негови думи "В герба присъстват четири кръста, но няма нито полумесец, нито звезда, в името на толерантността, това трябва да се промени." Според Мустафа Хаджи, се водят разговори с Министъра на Културата, да бъдат забранени и много от литературните произведения на Иван Вазов, Христо Ботев и Добри Чинтулов, които според него са "обидни за турците и расистки".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като стане на дума

  18 Дек 2009 6:58ч.

  за свободното СЛОВО де всеки АВТОР твърди, че е за него и и се получи АНОНС на вземмане на становище и авторът изчезва. Подобно Богословите твърде много говорещи за БОГ и Неговото Слово,обаче накарай някой от тях да напише нещо по по темата масони.АБСУРД!!!. Коза ще се врече, колкото да е инатлива и дърпа, но отец, презвитера или богослов забрави.Това е то делата и думите...Светнал много народ културтругури всякакви като тиган на месечина. Претенции и софри им дай, но не и полето на свободното слово. Там не е съвсем безопасно схванали тая малка но съществена подробност... Боже,колко лицемерие и снобизъм има на тоя свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Към Този, който чува"!

  20 Дек 2009 0:43ч.

  1. Молитва-тържество в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" http://symvol.org/rm/nowini/2009_12_14_new.html На 13 декември 2009 г. в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“ в София курсистите от различните му школи представиха свои изпълнения в чест на наближаващото преславно Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Свещ. Методий Корчев поздрави всички участници и гости от името на прот. Александър В. Георгиев, председателя на храма, и от името на църковното настоятелство, като пожела на децата завинаги да запазят чистота си и, следвайки примера на Богомладенеца, да се съхранят в благочестие, отвръщайки се от греха. А на възрастните о. Методий благопожела да превърнат душите си в чисти ясли и да приемат в тях Христос, като Го обичат и следват вовеки. Благословен е Бог, Който чува всяка чиста молитва и Който не оставя Своите деца, но винаги милостиво промисля за тези, които с копнеж Го търсят, и отвръща на онези, които с надежда Му се молят. Амин. ,казва автора на текста г-жа Десислава Панайотова. На линк: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=15659 снимковия материал отразява събитието ,радостта и надеждата четяща се в очите на непорочните дечица. Красиви български деца – бъдещето на на България. ............................................................................................................................................. 2. Re: “За етиката в православното интернет пространство”. Линк: http://www.globalorthodoxy.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=68&func=view&catid=2&id=3 “Драги колеги и наши читатели! ”Както вече съм казвала този сайт е пълноценна част от Българското интернет пространство благодарение на всички нас. Той е изцяло доброволчески, не се финансира от никого, което означава, че е плод на усиления доброволен труд на всички хора, чийто имена са поместени като автори” - Д-Р РОСИЦА КОЛЕВА – гл.редактор на http://www.globalorthodoxy.com/ ......................................................................................................................................................... 3. “В ИНТЕРНЕТ С УСЕЩАНЕ ЗА ХРАМ” - интервю с г-н Георги Балабанов, 24-годишен студент в ТУ-София, родом от Пловдив, един от инициаторите и създателите на първия у православен сайт, “ Православна младеж" линк: http://www.pravmladeji.org/node/728 “Бог събира хората за едно добро дело. Аз виждах с очите си как Бог събира “ПОДХОДЯЩИТЕ” хора, които допреди това въобще не са се познавали и те стават близки, обединени от това общо дело. Усещаме Божията помощ и съдействие постоянно. Затова, както казва св. Йоан Лествичник “за едно дело дали е по Божията воля, или не, се съди по Божията помощ, която човек получава, а не по това, дали лесно или трудно се изпълнява самото дело”.” ............................................................................................................. 4. Решения на Светия Синод на Българската православна църква от заседанието му на 11 декември 2009 г. http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=15859 “ Архиереите от Светия Синод на БПЦ се запознаха и с писмо, внесено от архимандрит Сергий, ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”, с молба да бъдат започнати проектантски дейности за изготвянето на проект за изграждане на нов пансион за учениците, трапезария и ателиета за приложна извънкласна дейност, както и за съборен център за нуждите на БПЦ, в който да се провеждат събори, конференции, семинари, обучителни курсове. За проектирането ще бъдат осигурени средства от християнска ФОНДАЦИЯ „ПАТЛЕЙНА”. =================================================================== 5. БEЛ.АЕВТ: На 15 срещу 16.12.2009г., глас в просъница . “Какво те мъчи Симоне..., ти си почти достигнал до ИСТИНАТА, свърши туй де трябва да свършиш, не го оставяй.... Малко ти остава , близо си до ИСТИНАТА... Имаш всичко, всякакви материали, ДЕЛФИ, БУЛСТАТ, ТЪРГОВСИКЯТ РЕГИСТЪР всичко, прегледай, виж систематизирай, свържи го знаеш как и всичко ще си дойде на място... Съден си да разбереш... Остави тези де говорят ,че Ми вярват и обичат. Аз Знам колко вярват в Мен и кой колко Ме обича... ............................................................................................................. На 16.12.2009г., Бе изпълнена БОЖИЯТА ВОЛЯ! РЕЗУЛТАТИТЕ СА ЗАШЕМЯТАВАЩИ, ИСТИНАТА БЛЕСНА ОСЛЕПИТЕЛНО С ПЪЛНА СИЛА... И “ПОДХОДЯЩИТЕ” хора за които говори младият човек –ВСИЧКИ! Да бъде Славно Неговото Име. Велик е БОГ и Всемогъщ! 007. София ,16.12.2009г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Към Този, който чува"!

  20 Дек 2009 1:27ч.

  Сайта и темите ви са прекрасни! Аудиторията също.Специална благодарност на екипа на “glasove.com” и неговия Директор г-н Явор Дачков. Удоволствие е човек да пише на вашето ел.издание. ................................. http://www.youtube.com/watch_popup?v=ojBXUdScBnI 007 19.12.2009г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Към Този, който чува"!

  20 Дек 2009 1:35ч.

  Поздрав и автора на статията г-н Анков,пишещ по специфична и не за всеки материя. ........................ http://www.youtube.com/watch?v=5HYQifWlhyk&NR=1 007!. 19.112.2009г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Към Този, който чува"!

  20 Дек 2009 1:56ч.

  И накрая за всички читатели на тази ел.страница, специален "MIX HOUSE MUSIC" един от любимите на АВТОРЪТ. ............................. http://www.youtube.com/watch_popup?v=-mtDCPGOBeU ..................... 007. 19.12.2009г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  06 Фев 2017 15:07ч.

  А всички сегашни продажници, които са на яслата на сорос за кого работят? Срещу какво бяха изпратени около 100-на българи да получат висше образование в америка със стипендия от сорос? Кой създаде "институти" за определен човек, било то пазарна икономика, либерални....?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • itawesty

  06 Окт 2019 3:10ч.

  Ciao a tutti vengo dall'italia

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rardteern

  05 Ное 2019 14:35ч.

  hi :) bross :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3aplus63Gus

  21 Апр 2020 12:00ч.

  <b></b>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи