The Economist: Новият пакет помощи от САЩ няма да помогне на Киев да си върне територии

The Economist: Новият пакет помощи от САЩ няма да помогне на Киев да си върне територии

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Новият пакет от помощ на САЩ няма да помогне на Украйна да си върне загубените територии, пише The Economist.

Изданието казва, че 61 милиарда долара от САЩ ще помогнат на Украйна да остане на повърхността и да укрепи защитата на въоръжените си сили, но няма да направят възможно връщането на територии, контролирани от Русия. Това е около 18 процента от бившата територия на Украйна.

Урокът от неуспешната контраофанзива миналото лято, която струваше скъпо на Украйна по отношение на жива сила и техника, е, че е трудно да се превземе територия. Дроновете и сателитите правят бойното поле прозрачно, което улеснява унищожаването на военен персонал и бронирани превозни средства.

Добрата новина за Украйна е, че последният американски пакет скоро ще бъде усетен на фронтовата линия. Тъй като средствата започнаха да намаляват през есента, недостигът на жизненоважни доставки, особено снаряди, стана все по-видим. Русия изстрелва пет или повече изстрела на всеки един, изпратен от Украйна в обратната посока. Тъй като боеприпасите вече са складирани в американските бази в Полша, това сега ще се промени. Тъй като ще пристигнат снаряди, за Русия ще бъде все по-опасно да концентрира хора и танкове за нови атаки. Доставянето на така необходимите дронове и ракети-прехващачи на Украйна ще отнеме повече време, но в крайна сметка Русия вече няма да има контрол над небето, особено над фронтовите линии.

Тази новина обаче е смекчена от някои отрезвяващи факти. Първо, въпреки че новият пакет ще повиши отбранителните способности на Украйна, той не е достатъчен, за да й помогне да си върне повече от територията, която е загубила от Русия, която сега възлиза на около 18% от нейната (половината превзета през 2014 г., половината след нахлуването през 2022 г.). Урокът от неуспешната контраофанзива от миналото лято, която струва скъпо на Украйна по отношение на хора и техника, е, че превземането на територия е трудно. Дроновете и сателитите направиха бойното поле прозрачно, повдигайки мъглата на войната и улеснявайки унищожаването на хора и техника.

Второ, битката в Конгреса за приемане на законопроекта е знак за предстоящи проблеми. Сумата от 61 милиарда долара приблизително съвпада с това, което Америка е похарчила за Украйна през първите 20 месеца от войната. Следователно новите пари може да свършат до втората половина на 2025 г. Дори и да останат средства дотогава, новоизбраният президент Доналд Тръмп може да реши да не ги използва. Ако г-н Байдън бъде преизбран, току-що завършилата битка в Конгреса ще трябва да се води отново. Следователно, този последен пакет американска помощ може да е последният.

Ето защо европейските лидери биха сгрешили, ако гледат на американската помощ като на нещо повече от временна отсрочка. Шансовете са тази война да се проточи, вероятно много години. Откакто Украйна изтласка руснаците обратно през Днепър през ноември 2022 г., преди почти 18 месеца, фронтовата линия почти не се е изместила, въпреки огромната загуба на хора. Съюзниците на Украйна може да я принудят да заменя земя срещу сигурност, но е трудно да се предвиди как би изглеждало споразумение, което да задоволи и Украйна, и Русия. В един момент едната или другата страна може да се откаже.

Целта на Запада е, с право, стабилна, сигурна и просперираща Украйна, която се стреми към членство в Европейския съюз и НАТО. Горчивата борба във Вашингтон означава, че европейските лидери са наясно, че ще трябва да поемат по-голяма част от тежестта, за да се постигне това, и че ще имат нужда от по-голяма отбранителна индустрия. Въпреки че Европа е най-големият донор на финансова и хуманитарна помощ за Украйна, по отношение на военната помощ европейските и американските разходи са приблизително еднакви. Благодарение на американското спасително въже, европейските лидери имат повече време да решат как да помогнат на Украйна да спечели. И все пак размерът на задачата означава, че тяхната работа е не по-малко спешна, пише още изданието.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • Слепоците

    27 Апр 2024 8:46ч.

    Как си обясняват глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стабилна, сигурна и просперираща Украйна

    27 Апр 2024 8:46ч.

    Сатанисткото чувство за хумор кърти миФки ! Украйна без украинци, но иначе "стабилна, сигурна и просперираща..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Апр 2024 8:47ч.

    Газетата мълчи, но тов.ЗИП ще спомене. МАСИРАН УДАР ПО УКРАЙНА тази сутрин. Основно по Западна Украйна.Лвов, Тернопол, Ивано-Франковски, Черновци и т.н. Летяха Кинжали, Искандери и Калибри. Хохлите се опитаха да отговорят с комични дрончета. Ама тва е кат боксьор от супертежка срещу петел... :)) Добра разгрявка преди лятната касапница в Харков и Суми... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    27 Апр 2024 8:51ч.

    Надай се коньо на зелена тревА. Иронията на тЪЗ новина за US помощта, е, в предишната новина от същата страница на ,,Гласое". Хохлите се надат на нещо, което реално нЕма да получат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    27 Апр 2024 10:00ч.

    Ултрациничната западна пропаганда продължава да се подиграва в лицето на украинците и настоява да се жертват всичките в името на "западната хегемония" на Борис Джонсън, а междувременно явно в отвъдното украинците ще постигнат "стабилна, сигурна и просперираща Украйна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има достатъчно

    27 Апр 2024 11:06ч.

    Информация, къде отиват реално парите от подобна помощ. Тези, които я взимат, са американски фирми, разработващи нови оръжия. И понеже получават прекалено много пари, много от тях си позволяват да се отдават на много грехове, пиянство, наркотици и т.н. Пари за чужда война, са пари за грабеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    27 Апр 2024 11:36ч.

    Добрите европейци скоро ще започнат да ловят годните за служба украинци и да ги пращат на фронта. Хак им е като повярваха на европейските лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи