Военният кореспондент Кристел Неан: Вече има френски военни на бойното поле в Украйна

Военният кореспондент Кристел Неан: Вече има френски военни на бойното поле в Украйна

Френският военен кореспондент Кристел Неан, която живее и работи в Донбас, е почти сигурна, че френски военни вече воюват на страната на украинските въоръжени сили. Както каза тя в интервю за ТАСС, това може да са кадрови военни или бивши войници от френската армия. „Почти съм сигурна, че вече има френски войници на бойното поле в Украйна“, каза тя, „защото самоходните оръдия "Сезар" не могат да бъдат управлявани от украински военни без подготовка“.

Кристел Неан добави, че добави, че в Украйна сега мобилизират хора буквално от улицата, „обучават ги само две-три седмици и ги изпращат на фронта като част от мобилизацията“. „Обективно не можеш да използваш самоходни артилерийски установки след три седмици обучение, това е невъзможно. Така че това означава, че някой друг, по-опитен, използва тези оръдия. Очевидно това са хора, които вече са воювали, използвали са самоходни оръдия, което означава, че те са или френски редовен военен персонал, или бивши войници. Така че мисля, че вече има френски войници на бойното поле“, каза Кристел Неан.

Тя отбеляза, че за това може да говори и фактът, че след нападението срещу наемниците в Харков френският посланик е бил извикан в руското външно министерство. Това не се е случвало досега, когато са загивали наемници от други държави, добави тя. Според Неан сега може да има малки групи от френски военни в Украйна, тъй като това крие по-малко рискове за политическото ръководство на Франция.

„Изпращането на голяма група сега ще бъде голям минус за Макрон. Ако те загинат масово, той ще трябва да отговаря. А когато имате няколко десетки военни, може да кажете, че човекът е претърпял инцидент. Или като историята за френския генерал, който уж вървял по планината и се изгубил там. Честно казано не вярвам в това. Затова смятам, че той няма да изпрати няколко хиляди военни наведнъж. (...) И как тогава френските власти ще обяснят на две хиляди семейства къде са съпрузите им?“, попита тя. 

По-рано френският президент Еманюел Макрон призна в интервю за британското списание The Economist, че въпросът за изпращане на войски в Украйна трябва да бъде разгледан, ако има искане от Киев и„ако руските сили пробият фронтовата линия“. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • незавидна съдба, за другоземни печалбари

    08 Май 2024 7:51ч.

    в Новоросието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    08 Май 2024 7:55ч.

    Ще има петльова супа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    08 Май 2024 8:00ч.

    Айде де, си ву пле, френски плашипутарници! Айде, нестратегическите руски ядрени заряди ви очакват. Тъмън ще ви се спестят пари за хилядите погребения - просто ядрено ще ви изпарят. А, и не си вземайте белите покривки за обяд и вечеря, нЕма да ви потрябват като бял флаг да се предавате в плен. За вас ще важи правилото на мръсниците газещи чужда земя: Мы пленники не берьом...... Аста ла Виста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Май 2024 8:01ч.

    Ексклузивно. КРИЛАТИ И БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ УДАРИХА КИЕВ У ЛВОВ преди минути. Путин се забавлява между инаугурацията и парада. И ипределено чака "казус бели" за британски ракети по руска територия отпреди 24.02.2022г за да удари Англия. Засега хохлите са момиченца и не смеят да извършат сий крачка.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До ЗИП, който се е скътал от войниклъка като еленовъда Шойгу

    08 Май 2024 10:58ч.

    Спецоперация России на Украине, 8 мая - День 805-й?!? 805 дни СВО и отново показни паради и танкови биатлони, но при покриване на Мавзолея на ЛЕНИН с шперплат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Май 2024 8:05ч.

    От рано сутринта - хвърляй бастуните по Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и РАР да си

    08 Май 2024 8:11ч.

    и маймун да си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма френски редовни сили в Украйна

    08 Май 2024 8:19ч.

    Има , и то още от началото на войната, френски наемници. Както и наемници от поне още 10-15 други страни /американци, британци, поляци, грузинци, хървати, колумбийци .../. Има части на Чуждестранния Легион , които бяха пратени в Украйна, нещо от порядъка на 1000 -1500 бойци. Да, структурно те са част от Френската Армия, но да не се забравя ! В ЧЛ редовите бойци са НЕфранцузи. Той затова така се казва. На практика това е държавно формиран наемнически легион от чужденци... Така че истински редовни части от французи няма, и няма и да има. Французите презират Макрон и той добре знае това, няма да рискува антивоенни вълнения, предизвикани от кофчези с френския трикольор. Всички биещи се в момента в Украйна, френско говорящи, са или частни наемници за пари. Или държавни наемници - от Чуждестранния легион. Нека ги трепят, никой във Франция няма да плаче за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    08 Май 2024 8:21ч.

    Др. ЗИП е надушил, че се задава нещо голямо. Като сумираме всички изказвания на сенатори генерали и официални руски представители тази година се очертава да е решителна. После на власт ако дойде Тръмп нещата може да загрубеят. От руска гледна точка на всяка цена Суми, Харков, Одеса, Приднестровието трябва да се завладеят преди всяка мисъл за преговори иначе Запада ще излезе победител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    08 Май 2024 8:49ч.

    Има разнороден чуждестранен контингент, от една страна обучават ВСУ, от друга провеждат изпитания срещу руско пушечно месо и това не е от вчера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    08 Май 2024 10:03ч.

    Ахаха тоя бит, пребит, червата му се валят в пепелта, ама и той победил нещо си. Нямате ли малко достойнство, малко самоуважение, че пак и пак поемате ритници с глава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • долна натоффска измет

    08 Май 2024 9:00ч.

    Французите, като са такива велики воини, защо не си останаха в Африка да си запазят колониалните достояния, ами анонимно отидоха да се притаяват в Донбас, криейки се зад украински гърбове?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    08 Май 2024 9:13ч.

    Климата не им понасял.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Май 2024 9:05ч.

    френските воиски от какъв етнос са. отишли за пари. само че няма да им се наложи да ги харчат. никаква поука от историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    08 Май 2024 9:17ч.

    Ако френчовете тръгнат към Москва, редно е Шойгу да я подпали. Така е в исторически план. ✌☄🔥

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    08 Май 2024 13:48ч.

    Първо намери кой да ти подпали паяжината, а после гледай историята на "свръхзвуковите".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    08 Май 2024 9:23ч.

    Само ми е любопитно откъде ще намерят още балъци за европейските армии, след като тези загинат. Няма много мераклии за армията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тамерлан Бонапартович Шикългрубер

    08 Май 2024 9:42ч.

    А цинкови ковчези в достатъчни количества има ли? За едни приятели питам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ахмед ал папур

    08 Май 2024 9:44ч.

    ох,котьоооо,те бурятите и чеченците от кога чакат свежа плът,ох кък ще ги си порят нежно ,дълго и напоително

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    08 Май 2024 10:02ч.

    7 бройки край Часов Яр са "Груз 200", а край Славянск има неназован брой трупове с френски шеврони!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чуждестранният Легион

    08 Май 2024 10:05ч.

    Французите ценят живота на войниците си, Френските войници. Затова са създали Легиона. Легионът е особена структура. В него само офицерският състав има етнически французи. Редовият състав е от чужденци. Черни африканци, магребци, южноамериканци , източноевропейци... всякакви ! Има възрастов таван за набор, приемът е тежък и филтърът отсява мнозинството от кандидатите. Подбират се физически здрави и псехологически "пердета". Например, в интервютата има множество въпроси "капани". "Готови ли сте да умрете за Франция" - будалите се натягат и скандират "Да !" , но това всъщност е грешният отговор. Правилният е нещо от рода "Готов съм да изпълня бойната задача на Офицера и да остана жив ! " Легионът държи на строгата дисциплина и другарството между бойците. Изключено е по време на битка, както например правят ВСУ-шниците, легионер да остави свой ранен другар на бойното поле ! Затова ЧЛ се смята за високо качествена военна единица, с боен дух и морал... Кое мотивира младежи от всякакви страни да кандидатстват за ЧЛ ? Освен авантюризмът, мотивира ги престижа да си част от ЧЛ. Заплащането /за мнозинството идващи от Африка или др. бедни страни то е в пъти над това, което могат да припечелват в техните родини/. Ясните контракти за продължителност на службата, след което легионерите получават - френско гражданство, пенсия, привилегии /например за обществения транспорт/ ... Не е малко. Чуждестранни Легиони поддържа не само Франция. Такъв има например и Испания. А други страни като САЩ и Русия залагат на ЧВК -та , с които и политически е по-лесно. Правителствата просто се разграничават в политиката си от тях и казват - "Това са частни структури !"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    08 Май 2024 10:06ч.

    Руските олигарски обявиха частна премия са всеки опукан Жабар! Снайперистите ще залебят и те, наред с артилеристите и хиксоводите получаващи редовно държавна и частна премия на бронетехника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво е "жабар" ?

    08 Май 2024 10:17ч.

    Забелязал съм че се употребява в контекст на Франция и французи ? Може би се мисли че във Франция традиционно се ядат жаби ? Що ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    08 Май 2024 11:56ч.

    А не ядат ли? Панирани бутчета на едри месести жаби... Почти като на пойните прелетни птички, масово ловени и избивани в Италия. Традиции, цивилизация, примери за умно-красивите бройлери. Добър апетит!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HEXAGONE

    08 Май 2024 12:30ч.

    Не ядат. Мога да изброя десетки традиционни френски ястия, но няма жабешки. По ред на важност месата - основно телешко, после свинско , пилешко и патешко, заешко. В доста бушери-та все още се продава конско. Много риби и морски дарове . Това се яде

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    08 Май 2024 10:10ч.

    https://sun9-58.userapi.com/impg/ofHpIaTbQvWXWQiwX1O18CQiRw6D4A6HOLgHkw/uahe9KmxLmU.jpg?size=939x1200&quality=95&sign=c59bfd42163e805d3dc67bd993514c45&type=album

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • линкът моля !

    08 Май 2024 21:08ч.

    Да се дава линк към "Шарли абдо" е много долен вкус. Това е по-долно от порнография. Каквото и да пуснат, само фактът че е в "Шарли абдо" го прави вулгарно и смърдящо. Ционистка клоака ! Имайте минимална хигиена, си ву пле !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИКОЛОВ

    08 Май 2024 10:44ч.

    "Френският военен кореспондент Кристел Неан, която живее и работи в Донбас, е почти сигурна, " - айде стига вече тия прототии с родовете, бе! Откъде ви дойде тая мода в журналяйските тикви?! Това е жена и тя е кореспондентКА! Г-не Дачков, имате ли редактори и журналисти в тоя сайт, които да знаят български или всички са с перфектен английски, а българския - к'вото-такова?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление, Путин доказа, че е един от най-слабите ръководители на Русия

    08 Май 2024 10:50ч.

    „Изоставащите ги бият.“ Изявлението на Й. В. Сталин през 1931 г е актуално днес повече от всякога. „В историята на държавите, в историята на страните, в историята на армиите е имало случаи, когато е имало всички възможности за успех, за победа, но те, тези възможности, са останали напразни, тъй като лидерите не са забелязали тези възможности, не са знаели как да се възползват от тях и армиите претърпяха поражение". Сталин И.В. „За задачите на стопанските ръководители“ 4 февруари 1931 г

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    08 Май 2024 10:52ч.

    «Отсталых бьют». Высказывание И.В.Сталина в1931г. актуально сегодня как никогда "В истории государств, в истории стран, в истории армий бывали случаи, когда имелись все возможности для успеха, для победы, но они, эти возможности, оставались втуне, так как руководители не замечали этих возможностей, не умели воспользоваться ими, и армии терпели поражение". Сталин И.В. "О задачах хозяйственников" 4 февраля 1931 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    08 Май 2024 14:00ч.

    Слаба работа викаш. 🤔 Русия се разпада, Путин отдавна е умрял и негови двойници лъжат народа, а армията на НАТО вече шета из Сибир и ще стигне до Северна Корея. Ама щом си вярваш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    08 Май 2024 19:41ч.

    Слаб казваш? А горбачов и вечно леко... трезвият Елцин, тях къде ги слагаш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    08 Май 2024 13:03ч.

    Либералите по света и у нас се страхуваха от възраждането на СССР, а се оказа че с Путин се възражда Империята, и най-важното, 80% от народа е за него, вкл. и Патриарха който ба благославя за "служене до век" защото Бог го е избрал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кампъризън-

    08 Май 2024 13:52ч.

    СССР 300 милиона човека. Русия при Путин 140 милиона. СССР 22 милиона км.кв. Русия на Путин 17 млн.кв.км. СССР с 22 000 ядрени глави. Русия със 6500. СССР с половината свят и половин Европа. Русия с КНДР и малко с Иран….Империя или империйка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почти като България

    08 Май 2024 14:20ч.

    на 7 морета, Мизия, Тракия, Македония, Мура, фафли хели и прочие гордости...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    08 Май 2024 20:20ч.

    Между СССР и Путин пропускаш времето на Елцин! Пълна либерастия в действие! С други думи, РАЗРУХА!!! Освен това, СССР - това е населението на 15-те републики с Русия заедно! Прибалтика, Белорус, Украйна, Армения, Грузия, Азербайджан... останалите средноазиатски републики... Това вече не влиза в населението на Русия при Путин... Нескопосна манипулация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква манипулация , другарю ?

    08 Май 2024 21:15ч.

    Сравнението е повикано. СССР беше империя, и тя като граници почти съвпадаше с Руската империя ! Две руски империи !! А Русия на Путин е бледа сянка на тези империи. Защо средноазиатските републики бяха в СССР , преди това бяха в Руската империя. А при Путин не са ? Нали Путин преодоля Елцинския бардак ? Нали Русия много напредна ? Що не си върне тези огромни земи в Азия ? Що Казахстан не иска с Путин ? А Грузия ? Армения? Азърбайджан ? ... За другите не питаме. Да, това вече не влиза в населението на Русия, но влизаше в Руската Импария, влизаше в СССР ! Затова Путин не е възстановил никаква империя. Ако не е ядреното оръжие, Русия би била наистина "регионална сила"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    08 Май 2024 21:32ч.

    Тогава какво те притеснява "другарю поставил си разширител". Това трябва да те радва. Русия загива, а укрите са стигнали до Москва. Даже натовската техника вече е изложена в руската столица и в Грозни. Нали това искаше, да ги видиш там. Отивай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    09 Май 2024 19:16ч.

    Някъде да съм твърдял, че Путин е възстановил империя?! Казах, че едно е населението на СССР, съвсем друго на Русия! А и възстановяването на Русия - някой да е казал че е приключило? Времето ще покаже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bojo

    08 Май 2024 22:24ч.

    Нахлулата в пределите на Руската империя „Велика френска армия“ на Наполеон наброява над 400 000 души. В последвалите месеци тя получава резерви, наброяващи 200 000. В състава на армията има швейцарци, поляци, немци, испанци, португалци, холандци и войници от други националности. Самите французи съставляват малко над половината от всички . Нещо като сегашния еврогейски сбирщайн .И накрая руските войски трябва да преминат цяла Европа, да пролеят много кръв и да влязат в Париж. Та макарон да седне в скута на баба си и да чете история. Същото важи и за наследниците на третия райх които бленуват за четвърти райх. ЧЕСТИТ 9 МАЙ. ДЕН ПОБЕДЬI

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви французи ?

    09 Май 2024 11:10ч.

    Въобще не става дума за войници от Френската армия , а за наемници от Легиона , знаем ,че там болшинството са аутсайдери и почти пресъпници . Няма да се изненадам ако са отдавна в Украйна . Просто Макронито , бесен заради Африка реши да изплюе камъчето . Що се отнася до Путин , не съм го харесвала никога , но признавам ,че направи от пропадналата Русия на Елцин отново сила , с която трябва да се съобразява светът .И на нас ни трябва подобен човек да измете продажниците и техните господари заедно с така наречените им концесии .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лунатик

    09 Май 2024 17:44ч.

    Помните ли как двама нашенци пазейки царевицата си, пребиха четирима френски легионери, навлязли незаконно на територията на България някъде северно от Плевен. Б.Б. набързо покри случая , да не си разваля дослука с френците. Но историята излезе наяве как легионерите използват България за учебен полигон и се тренират нелегално проникване (и какво ли друго?).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи