Изабел Юпер ще оглави журито на кинофестивала във Венеция

Изабел Юпер ще оглави журито на кинофестивала във Венеция

Френската актриса Изабел Юпер ще председателства журито, отговорно за присъждането на престижния „Златен лъв“ за най-добър филм на 81-вия Венециански филмов фестивал, който ще се проведе от 28 август до 7 септември, съобщи АФП.

„Дълга и прекрасна история ме свързва с Венецианската мостра, да стана привилегирован зрител на това събитие, за мен е чест“, реагира 71-годишната актриса.

„Голямото ѝ желание постоянно да се връща в играта - знак за нейната изключителна интелигентност, както и способността й да разглежда киното отвъд географските и умствени граници, я правят идеален председател на журито“, коментира творческият директор на Венецианската мостра Алберто Барбера.

Любима актриса на френския режисьор Клод Шаброл, Изабел Юпер печели наградата за най-добра актриса в Кан през 1978 г. за ролята си във филма му „Виолет Нозиер“. Има и два филма на Клод Шаброл - „Женска история“ (Une affaire de femmes,1988) и „Церемонията“ (La ceremonie,1995), които ѝ позволяват да бъде коронясана два пъти във Венеция.

Във Франция тя два пъти печели „Сезар“ за най-добра актриса, за „Церемонията“ и през 2017 г. за „Тя“ на Пол Верховен, който също ѝ носи „Златен глобус“ за най-добра актриса в драма и номинация за „Оскар“ за най-добра актриса.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • RzInteger

  10 Май 2024 12:03ч.

  Изумително красив екранен образ! Сякаш е нереална, толкова много да ме привлича. Имена на филми не помня, но със срам признавам, че е била в представите ми, докто съм с друго момиче. Нещо повече, тя можеше да е майка на жената с която съм, а бе пленителна неустоимо привлекателна! Само небето може да твори такава висша красота, съчетана с грация, гъвкавост, ... Разправят, че била и много интелигентна, не, че ми пука, де, но е плюс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи