Кольо Фичето: Мостове градих, дето да събират човек с човека и манастири, дето да го събират с Бога

Кольо Фичето: Мостове градих, дето да събират човек с човека и манастири, дето да го събират с Бога

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Даровит български архитект, каменоделец, дърворезбар. Живее във време, лъхнато от свобода, наситено с вдъхновение и страст за творчество. Строи емблематични за Българското възраждане храмове, мостове, обществени и частни сгради в българските земи и в крайдунавските области на Румъния.

Църква "Света Троица" - Свищов

 „Добра работа сте свършили, ашколсун! Аз „сполай” сега няма да ви река, ще ви го рекат децата ви един ден, че тя, тая работа за тях е – да знаят корените си, че корен нямаш ли, плод не връзваш…

И аз така, каквото можах направих. Мостове градих, дето да събират човек с човека…и манастири, дето да го събират с Бога… и чешми, дето утоляват жаждата на тялото… и храмове, че да утолява жаждата си и душата… и кули за часовници, че хората все искат да уловят времето , та да си подредят нещата на според него. Ама времето кой може го хвана, него го няма… Времето е в туй да слушаш какво ти казва дървото и да накараш дървото да те слуша… и камъка… и пръста… и водата, да станеш едно с градежа и да го градиш тъй, че да остане.

Покритият мост - Ловеч

Викат, самоук съм бил – че то кой не е самоук на тоя свят? То цялото училище е пред очите ти – ако имаш очи да го видиш, научаваш го, ако ли не – не. Аз мойто школо навремето на Баева ливада го подкарах. Гледах най-напред от дряновските майстори, после от разни дюлгери от Влашко до Цариград, и от Черното море до Дубровник. С албанци съм работил, с гърци, с турци, с италианци. Видял съм много. На тия, дето не знаят, съм показвал, от тия, които знаят и могат, акъл съм взимал. Който иска да научи нещо, научава го. Не иска ли, и сто даскала да му туриш, все тая. Щото на човек можеш на сила да му вземеш, ама да му дадеш на сила можеш ли…? И така… Над 15 черкови съм дигнал в годините – аз съм им правил теркове, аз съм ги смятал, аз съм ги пазарил и аз съм ги градил. Като деца са ми! Като деца… И хубави станаха – за прослава на майстора си и на господа. Че то моженето ни е от Бога, неможенето ние си го правим сами…

Килифаревски манастир "Рождество Богородично"

За черкови даваха тогаз хората… и за школа, и за чешми… Пък не е като да са имали повече, от малкото си даваха. Та вий сега непроклинайте беднотията си, щото онуй дето днес идва на акъла ви, утре ще дойде в ръцете ви...Можете да сте господари на всичко или роби на всички...

Къщата с маймунката - Велико Търново

Ама помежду си неградете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове да ви събират… Правете, струвайте, оставете по нещо. Първом за това мислете. Не впрягайте талигата пред воловете. Като работиш със сърце, парите сами ще дойдат. Пък и… я гледайте тука, това е единствената ми фотография /б.р. – снимка от погребението на Първомайстора/. Ръцете ми…, виждате ли ги, скръстени са отпред – празни. Нищо не съм вземал за себе си от тоя свят. Ама минаха кажи речи 130 лета откак си отидох, пък повечето дето го градих още си седи.

Айде, със здраве… 

Мост на Колю Фичето - Дряново

 

Соколски манастир "Успение Богородично" - Габрово

 

Музей "Кольо Фичето" - Дряново

Източници: green.bg, opoznai.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • длагнест

  29 Апр 2024 16:22ч.

  Един от самородните гении, които е родила българската земя. Поклон пред съграденото от него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  29 Апр 2024 16:36ч.

  И чудесен човек! Наш Гений като Микеланджело - от камък вае Божието в Храма и за човека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  30 Апр 2024 9:11ч.

  Били са достойни времена на дух и съзидание. Сега Кольо Фичето го няма. Вместо него има някакъв коши Кольо Академичето от шайката на измамниците и рушителите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  30 Апр 2024 19:45ч.

  Чудесен материал. Поздравление за редакцията. Ако имаше повече българи като Кольо Фичето, България нямаше да е на това дередже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Май 2024 9:08ч.

  Човек може само да мълчи и да плаче пред този гений, също и пред беднотията, която е давала и последния си залък да се построи църквата или училището. Сигурно и сега има такива хора, но другите са повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • книга за майстор Колю Фичето

  15 Май 2024 9:35ч.

  който иска по-подробно да прочете за дейността на майстора - има издадена книга, намира се по книжарниците. Струва си да четем как са правили нещата старите майстори, каква мотивация са имали и с какви проблеми са се сблъсквали. Защото съграденото е мислено за много поколения напред!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи