Доклад на АДФИ за хонорарите на Лена Бориславова от ББР е пратен в прокуратурата



Доклад на АДФИ за хонорарите на Лена Бориславова от ББР е пратен в прокуратурата



Автор: Стефан Антонов, "Гласове" Следвайте ни в Телеграм

Договорът на Българска банка за развитие с адвокатската кантора, „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, където работи Лена Бориславова преди влизането си в политиката, е в ущърб на банката, твърди доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). 

По информация на „Гласове“ агенцията вече го е пратила на прокуратурата да разследва длъжностни престъпления, които според инспекторите са налице от страна на ръководството на банката, което е допуснало да се ощети материалният интерес на финансовата институция. 

Предмет на инспекцията е самият договор, неговият предмет, изплатените възнаграждения и получените насреща услуги. Контрактът се сключва от ББР и управляващ съдружник, но Лена Бориславова е определена да движи делата на банката в адвокатската фирма. По публично оповестена информация, правната фирма е получавала близо 7000 евро месечно от финансовата институция. 

Държавната банка има собствен правен отдел, който се грижи за стандартните кредитни и гаранционни споразумения, отношенията със служители и всички останали рутинни дела. В същото време ББР прибягва до услугите на външни кантори, когато подготвя международни облигационни емисии, защото те имат опит в съставянето на инвестиционни проспекти и техническата подготовка на емисиите. 

Според доклада обаче ползите, възникнали за ББР от договора с кантората, на Лена Бориславова, значително изостават спрямо платените средства. Констатирани са дни, в които бъдещият шеф на кабинета на премиера Кирил Петков и бъдещ депутат не се появява в банката, съдейки по отчитането на картата й при влизане, както и очевидно фиктивни регистрации, при които излизането става дни след влизането, което предполага или адвокатът да е прекарвал дни в банката, или да се чекирал произволно. 

Твърденията в доклада на АДФИ са сигнал за нарушения, които далеч не са най-големите безобразия, ставали в Българска банка за развитие. Те обаче потвърждават апетитите на бъдещата (към онзи момент) власт да създава бизнес на приближени структури, както и да осигуряват високи доходи на хора, на които разчитат, а впоследствие и се вливат и в редиците им. От своя страна ББР така и не се превърна в класическа банка за развитие, въпреки, че Продължаваме промяната сформираха две правителства за три години и постоянно я използваха като дъвка в предизборните си платформи. 

Прокуратурата вече проверяваше договора на ББР и адвокатската кантора, тъй като новото ръководство на ББР, което именно Кирил Петков назначава в качеството си на служебен министър на икономиката, го е подписало във време, когато новите директори още не са били встъпили в длъжност. Така те са нямали право да представляват легално банката, но въпреки това ангажиментът е породил разходи за финансовата институция. Самият Кирил Петков пробва да ускори процедурата по назначаването на директори и надзорници на ББР, като опитва да внесе имената им за одобрение от БНБ, преди още да стане министър и формално банката да му бъде поверена като отговорност. 

Когато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката изпълнителен директор на ББР стана Цанко Арабаджиев, за когото е известно, че преди това е уволнен от друга банка за несправяне със служебните задължения. Той е обжалвал решението пред две съдебни инстанции, но те потвърждават уволнението му. След влизането му в ББР следват няколко месеца, в които банката отпуска точно един заем и дейността ѝ практически замръзва. Заради преоценка на отпуснати преди това кредити и гаранции се заделят провизии и банката начислява загуба за 339 млн. лв.

През цялото време, когато ББР се управлява от фаворитите на ПП, те избягват въпроси за концентрацията на кредитните портфейли в проекти за ВЕИ и постоянно напомнят за лошото управление на банката при ръководството назначено от Лъчезар Борисов – последният икономически министър на ГЕРБ. Опитът да се сложи ред в банката частично успява през 2023 година когато главен изпълнителен директор става Илия Караниколов. Продължаваме промяната обаче саботират връщането на един от най-успешните управленски екипи на банката, твърдейки, че с номинацията на въпросните личности щяло да се възстанови влиянието на Делян Пеевски, а Цанко Арабаджиев запазва поста си като обикновен член на управителния съвет и изпълнителен директор. 

 

 

Коментари

  • Оопс!

    08 Май 2024 16:16ч.

    Лена мустаката има главоболие! Да му мисли про100Киро-тапиро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    08 Май 2024 20:48ч.

    Всички просто завиждат, те са модерните Бони и Клайд. Едно време са обирали банки с пищови, сега са набутали държавата с 339 милиона за нула време, нито бягат, нито се укриват. Седемте хиляди евро на месесц са фишек, колкото да не се разследват милионите, разхвърляни на техните обръчи от фирми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жив съм! Здрав съм!

    09 Май 2024 0:01ч.

    Зависта е болест. Веднъж, през 2007 г., казах на един холандец, че България е рай и богата държава. Посетете България, му казах. Прав съм бил. България е богата държава! Краде се като за последно и все има! Стига хленч! Бой по тикви и измамници е нужен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    08 Май 2024 16:24ч.

    В същата седмица , в която всички масмедии дружно тръбяха, че учителските заплати рязко се повишават до колосалното число 1 400 лв./ мес. и повечето учителки наистина почувстваха , че трудът им е оценен, стана ясно, че тая мърла докрава 14 000 лв. на месец от ББР

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безскрупулни шарлатани

    08 Май 2024 16:38ч.

    Крадат и със задниците си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    08 Май 2024 16:50ч.

    ...а Лена с него кариера направи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    08 Май 2024 16:36ч.

    Скъпо, прескъпо платен парапет на Киро простия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    08 Май 2024 16:48ч.

    Простокирчо се е разпореждал като с бащиния! В ПП-то, обаче, Борисов продължава да вижда най-естествения си партньор и за в бъдеще! Как да не им...?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    08 Май 2024 16:49ч.

    Дали ще разберем какъв ще е ефектът от този доклад? Редно е веднага Ленчето да върне незаконно и незаслужено взетите пари, ама надали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даа

    08 Май 2024 16:49ч.

    Тези хора наистина са невероятни. Нито едно нещо което са правили не е законно. Да се чудиш как успяват едновременно да са почтени и да лъжат безобразно, не корумпирани и да крадат толкова здраво. А парапетката направо е царица на далаверата. Дано я оценят в затвора. Бива я няма две мнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свински Черва

    08 Май 2024 16:50ч.

    Това е положението, Минке, пардон, български народе. Пари нямала държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    08 Май 2024 17:01ч.

    Поръчково бре ... Кой е тоя успешен управленски екип дето ще се връща ?! Димо ли ? Билян ли дето надзора мрънка да го назначи ?! И как точно кухата лейка илия, дето дори ягодин не го прибра в пощенска е стабилизирал "нещата". Половината им директори и УС са клептяли с години да се молят да ги вземе някой за заплата ! Другата половина са балалайки, роднини и метреси ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    08 Май 2024 18:11ч.

    Колкото и д се подиграваме, възмущаваме, пак ще има олигофрени 80% тници дебили да гласуват за Мустаката Пепеляшка и за Бабуина. Тия двете ППДБ с уродите вътре от Минчев шиши, до Мравояда пак ще седнат на скамейките в НС заради идиотите и олигофрените от Бизнеспарка които масово безмозъчно за тях. А за Бабуина електората е там боже опази, там е амебната функция е най висшата нервна система...Горко ни , че народа ни е прост и тъп...горко ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    08 Май 2024 18:32ч.

    Давайте бе, защитавайте ги! 7000 евро на месец, а на майка ми пенсиятя е 300 евро!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    08 Май 2024 19:15ч.

    Оо, не само ги защитават, а си отворил уста ще те набедят за путинист, копейкаджия, и т.н. Разберете ужасен съм от големият брой идиоти самоубийци , от една страна ай тита неграмотни, от друга стадото н Бабуина. Страшно много идиоти е народула нашта земя кото гласуват за Шиши, Жабуина , Розовобузестия Прокопи, Мустаката Пепеляшка Просто Киро, дебелия Прасминчев, Мравояда, Гнома...а помните какъв фанатизъм и до днес към мингянина крадлив Ваньо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    08 Май 2024 22:42ч.

    Ми давай, мъжки...Кандидатирай се... Работата тук в нашата БГ ще е на кръв...безглутеновете тротинеткаджии трябва да се спрат...съботажи, терористични актове, политически убийства...всичко друго е ...ташак... лаф да става...демокрация, ала-бала... Я затрий киродебила с любовницата аналена и асен с любовника си ...да видим за следващия проект на цру ...колко ще са мераклиите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрънкаж

    08 Май 2024 19:17ч.

    Какво е било - нека бъдат така добри да ни информират официално. Чакаме! Поради липса на по-добри възможности, нека прочетем пак текста! Като прочетем, може и да пишем :))) Има договор. Подписан е между адв. кантора. По българското търговско право няма такова лице (с право- и дееспособност) кантора. Вероятно става дума за ООД, АД. От страна на ООД-то бил подписан от управляващ съдружник. Това е поредната тъпанарска заемка от американците, по българското право няма такова животно. Имаме управител, еветуално изпълнителен директор! Простотията стигна почти до шията. После!! Парите не ги е получавала Бориславова, парите ги е вземало ООД. Бориславова е получавала заплата като служител. Е, възможно е да има и бонуси по същия договор, пресонално предивдени за оперативния работник, но нищо такова не ни е съобщено. Не си измисляйте! Може дори да се допусне, че към момента на подписване на договора, въобще не еимало ихабер затова, че Бориславова ще е облагодетелствана, а може и да е обратното - договорът да е подписан специално за нея! Има ние не знаем, нищо не знаем, информирайте ни! Иначе - просто безсъдържателно дрънкане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 20:08ч.

    Адвокатските дружества са по закона за адвокатурата. Има принципна забрана адвокати да са търговци по занятие( макар че може да е прокурист). Правото не е само Търговският закон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мравката

    08 Май 2024 22:45ч.

    Вече на три избора не съм гласувал но на този и на следващия ще гласувам, не защото някой ми харесва, а за да мога с моя слаб гласец на мравка да им разбъркам номерата. Силно се надявам и други да последват примера ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Май 2024 23:25ч.

    В момента изпират кака Лена, че ще излиза в пенсия да си гледа малкото кирчо 🤣🤣🤣 ама някои пак се подмокрят от новото зрелище!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки крадец на дъргавни средства,

    09 Май 2024 1:01ч.

    Като наметне евроатлантическите одежди, и почва да се зове държавник..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    09 Май 2024 7:13ч.

    Другари, цял ден ще вали и ще ни развали празника. Скапано демократично време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курни,Деса и Кузелич влезли в един сайт

    09 Май 2024 8:02ч.

    Админчето на Дачков се опитва да ми забрани да пиша. Къде отиде свободата на словото и себе изразяването?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Май 2024 15:16ч.

    Куче-касичка, каска-касичка, банка-касичка... Тъпо , Киро, тъпо ...знаеш-южното крило(начални тактове от "Лунната соната")...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария Лазарова

    13 Май 2024 10:07ч.

    Здравейте може ли за моят канал да дадете интервю по този казус. Оставям линк за моя канал https://youtube.com/@marialazarova1981?si=tk4RGW146ec1Rfhc Независимо какъв е Вашият отговор ще се радвам да получа обратна връзка. Желая Ви успешен ден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи