Николай Фенерски: Чакаме Божия гняв, обзети от мълчаливо примирение срещу наглостта на българските агенти на Вартоломей

Николай Фенерски: Чакаме Божия гняв, обзети от мълчаливо примирение срещу наглостта на българските агенти на Вартоломей

Автор: Николай Фенерски, outsideri.org

Аз като последен без равни на мен по грехове мога тук да си позволя да напиша много неща. Току-виж някое от тях се оказало вярно.

Хипотеза първа: дали е възможно да сме достигнали онази част от историята, в която Българската православна църква е превзета отвътре и вече нямаме какво да сторим освен да се молим и да стискаме зъби всичко да отмине по-бързо?

Дали вътре в БПЦ не е настъпил абсолютният безпредел с назначаването на важни позиции на злонамерени люде? И ако е така, какви са нашите полезни ходове – на миряните и грешниците? Какво е протестът в днешно време? Демократичен похват, използван от всякакви хора за всякакви цели. Ние можем ли да го използваме и по какъв начин? Нали живеем в общество, мога ли да отида на летището и пред хотела и да покажа надпис, че Вартоломей не е мой архиерей и нямам нужда от него? Дали мога по някакъв начин да съобщя на целия свят, че писателите от св. Пайсий Хилендарски до Димитър Талев са посветили творчеството си и живота си на освобождаването от истинското робство? Защото властта на султана не е била същина на робството, докато гърчеенето и превземането отвътре е.

От Фенер ще пристигне нежелан гостенин. Хипотеза втора: Дали той ще служи на гръцки и така ще унизи нашия клир, както не са го правили през последните векове?

Докъде стигнахме? В България една креслива клика поддържа Вартоломей и неговия копнеж да бъде пръв без равни. В България има мълчаливо примирение с наглостта на вартоломеевите агенти. Няма кой да им каже право в очите, че не желаем да съслужим с ПЦУ и че това е неканонично. Няма кой да спре задалото се предателство. И ще ни остане само да чакаме Божия Гняв.

О, не се и съмнявайте, че ще се стовари. Нямайте и най-малкото подозрение, че може да ни се размине. В никакъв случай подобни гаври с хилядолетната ни вяра няма да останат без възмездие. Чакам го Този Гняв със затворени очи и наведена глава.

Друго нямам какво да сторя като последен без равни. Дори и молитвата ми няма сила, защото какво е молитвата на грешника, думи в пространството. Мога само едно – да чакам Гнева и да се надявам душите на децата ми да се спасят.

На Христос никой от човеците не може да навреди. Че Го мразят доста и от представящите се за православни е сигурно, но нищо не могат Му стори. Към храмовете ни обаче се е задало запустение. И никакъв сапун няма да може да измие нашия срам.

 

 

Коментари

  • Добре, ама

    19 Юни 2024 8:05ч.

    с тая фамилия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    19 Юни 2024 8:58ч.

    без тролене, тролщини и простотии ad hominem.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пошегувах се без злоба.

    19 Юни 2024 9:06ч.

    Абсолютно споделям изразената от автора тревога, граничеща с отчаяние. Бог да ни оварди от вартоломейските козни и от нас самите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дада

    19 Юни 2024 9:26ч.

    Нали не муслите, че тези традушки, бедствия и земетресения са случайни? Няма нужда от Харп, Бог е и в природата и може чрез нея да стовари гнева си върху нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!

    19 Юни 2024 12:04ч.

    Знаете кой го е казал... Градушките ни удариха заради глупавите ни дупедавци - 9000 ракети са изстреляни по гаргите, щото да не поразят някой натовски аероплан; противоградните самолети летят под 3000 метра по същите евроатлантически причини и затова имат 50% ефективност!!! Бог помага, но в кошара не вкарва, е казал народът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господи помилуй.

    19 Юни 2024 8:52ч.

    Което е било, вече няма да бъде, а какво идва - Бог знае...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на автора, и на "Гласове", че публикуват текста

    19 Юни 2024 8:57ч.

    Все някой мирянин - писател, интелектуалец, трябва да каже публично цялата истина без "политкоректни" извъртаници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    19 Юни 2024 9:29ч.

    Присъединявам се към изразеното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Юни 2024 10:31ч.

    Не бях чувал за господина. Оказа се, че е филолог и писател. От биографията: "Сборникът с разкази „Любов, подслон, храна и вода“ (2016) е номиниран за Европейската награда за литература. Сборникът е обявен за една от най-добрите български книги за 2017 г." По всичко личи, че наближава моментът, в който ще станем свидетели на злонамерени деяния, насочени към разбиване на обществото ни - този път чрез БПЦ. Говорете си, мислете! Всеки може да намери своя начин да РЕАГИРА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на редакцията за тази публикация!

    19 Юни 2024 10:45ч.

    Трябва да се активизираме, братя и сестри! Все по-зле става - всеки ден силите на злото бележат нови и нови успехи в най-разнообразни области - като се започне от изявите на евроатлантическия служебен кабинет, и свърши до предстоящия избор на Патриарх на осиротялата ни БПЦърква! Ако не се раздвижим, любителите на ролекси и евроатлантизЪм ще възтържествуват... отчайващо е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Фенерски: Чакаме Божия гняв, обзети от мълчаливо примирение срещу наглостта на българските агенти на Вартоломей

    19 Юни 2024 10:48ч.

    Велико покайно писание! Браво на Автора. Юдите с брадите в Синода не могат, а и най-вече не искат да го разберат. Когато парите и властта на водачите застанат пред Вярата, мѝряните страдат. Предстои отново да падне Търновград.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не забравяйте, че идентичност се изобретява

    19 Юни 2024 11:33ч.

    Не съм сигурен дали авторът не си е сложил конюнктурен псевдоним, точно като за случая. Този псевдоним е алюзия. Намеква ви как ще се казва новият "български" патриарх??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е псевдоним, това му е фамилията,

    19 Юни 2024 12:41ч.

    Но "Естеството дава знаци", както твърди един от най-значимите ни писатели. Понякога ги дава по неведоми нам пътища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    19 Юни 2024 15:08ч.

    Поздравления и за автора, и за "Гласове" за публикуването на есето. Духовното робство, от което са ни освободили светлите Възрожденски Отци като Екзарх Антим Първи, отново настъпва. Но е по-страшно, защото е отвътре. Вартоломей е 'неговия пророк'. Има какво и как да правим! Например, да залеем Синода с изведени в деловодството протестни писма: Вартоломей да не идва, да се разреши на Митрополит Йосиф да гласува дистанциозно или по куриер, да се молим за жива българска и Православна съвест на митрополитите. Да, Бог започна да ни наказва с идиоти и градушки, с разкол в Църквата чрез стъпкан канон при избора на Сливенски митрополит, защото Божият гняв пада тежко за грехове! Гавра с нас, Православните, е и довличането на украинските разколници, и евентуалното идване на Вартоломей, ако не го спрем! Да действаме кой с каквото може и както Бог го поведе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    19 Юни 2024 15:22ч.

    - Да, тази писаница идва от сърцето. И е точна. И е вик на безсилие и обреченост. На падението и катастрофата и на най-важният маркер бележещ същността ни. ... - Просто да имаме Души! Друг е въпросът колко хора ги имат и колко съзнават огромната отговорност да носиш този Божии дар! И въпреки, че видяхме как сатанистите се разправиха с Каноничната Украинска Православна църква и как я разцепиха, за пъхнат едната част в ръцете на Вартоломей, ние, народа (уж православен) не стоплихме, как тук се осъществява същият сценарии!!! ЩЕ го приемем ли? Със сигурност - да. Ще има малко църкане тук-там. Но никой няма да наруши спокойствието си и да има организиране на Волеизлияния ПРЕДИ да се извърши Пагубното, Предателско Дело! После, после ще бъде КЪСНО, дрогаре православни! КЪСНО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    19 Юни 2024 16:14ч.

    И като ми изтриете коментара, кво? Смешници. "Свобода" на словото, а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hitch

    19 Юни 2024 18:44ч.

    "...дали е възможно да сме достигнали онази част от историята, в която Българската православна църква е превзета отвътре...“ Не! Няма такава част от историята! Църквата е Тяло Христово, а кой или какво би могло да превземе Христа отвътре? Прислугата на прислугата на оня, който бе победен и обезсилен от Разпнатия? Няма място за отчаяние, брате! Нито за примирение. Само дето нашата сила не са протести, плакати, крясъци, майдани. А молитвата. Дори и тази на „последния без равни“. Нали точно за него дойде Спасителят? П.П. А изсъхнали пръчки ще има до последно. Като на всяка лоза. И бурени, и бури, и примки, и мъгла... Важното е, че и Пътят го има. И Истината. И Животът. Дори и отвъд „последното“. А отчаянието - може би това е единственото, което е по силите на провокаторът от Фенер. И господарите на господарите му... Да не им позволяваме, а? С нами Бог!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човек

    19 Юни 2024 22:26ч.

    Църквата Христова ще устои до края. Но на много места пише, че поместните църкви ще изпаднат в разкол. И само една ще устиска без разкол. И може тя да не е БПЦ, както вървят нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    19 Юни 2024 19:03ч.

    НИКАКВО БЕЗДЕЙСТВИЕ ПОВЕЧЕ! В името на всичко свято няма да позволим да бъде унищожена вярата и църквата ни! Всички по площадите с изобличение за предателските, антихристиянски дела!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Юни 2024 19:05ч.

    Нищо здраво не може да се разруши, ако БПЦ се разпадне, значи отдавна е била гнила и стига сте обвинявали българското общество, както виждате, то все още е цяло и го има, въпреки 30 годишния терор! 😉

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не пречи истамбуския поп

    19 Юни 2024 21:03ч.

    да бъде посрещнат с демонстрация. Най-добре да не идва, или пък врачанецът да си го посреща в къщи. Може и бдение по време на избора на патриарх. Мен ако питат, нарушилите канона не бива да гласуват. Поповете да внимават много, да не изпаднат в забвение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    19 Юни 2024 22:26ч.

    Напълно подкрепям тревогата на г-н Фенерски, Господи пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зряща

    19 Юни 2024 22:52ч.

    Силни думи. Искрени честни, истински. Все още ни има, нищо не е загубено - ще повилнеят и ще изтлеят в калта на историята. Всеки прави изборите си сам и сам носи отговорност за тях. А на този съд скончание няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • traser

    21 Юни 2024 19:54ч.

    И днес Горан Благоев (при Цецка) похали "първият сред равните" от Фенер и "има възражения" за номинираните трима митрополити (!?)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи