Илияна Йотова: България трябва да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор в ЕС и НАТО

Илияна Йотова: България трябва да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор в ЕС и НАТО

България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Белоградчик по повод празника на града. По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза. Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство, допълни тя.

Ситуацията в страната е изключително нестабилна. Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни, коментира Йотова.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства. Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се събират гласове, да се правят много тежки компромиси и най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали, коментира тя.

Всички стратегии и планове, които се правеха от много правителства за Северозападна България, си останаха в папките и това усилие в писането е обратнопропорционално на резултатите, коментира Илияна Йотова. Политическата криза има измерение в общините и най-вече върху българските граждани, защото кметовете, колкото и да са амбициозни, такова е законодателното устройство на държавата, че в един момент опират до националните власти – по отношение на отпускането на европейските средства, националните планове, цени, обществени поръчки, отбеляза тя.

Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът. Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма. Уморихме се от "сглобки", пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора, каза Йотова.

Българската православна църква (БПЦ) е в основата на българското възраждане, в строежа и в създаването на българската нация, коментира вицепрезидентът предстоящия избор на български патриарх. БПЦ винаги е била не само упование, но и източник на стабилност, помагала е в най-трудните и деликатни моменти от българската история. И сега, когато имаме своите съмнения, има напрежение в обществото, конфликти и омраза помежду ни, се надявам, че една стабилна Православна църква, начело с нов патриарх, ще бъде част и залог от това обществото ни да се успокои и да поеме по пътя към единението, допълни вицепрезидентът.

Ще повярвам, че нещата са се променили по отношение спазването на човешките права и Република Северна Македония е направила крачки по пътя на своето европейско членство, тогава, когато всички македонци с български паспорти няма да се страхуват да кажат, че са българи и имат български произход, коментира Йотова. Много е тревожно изявлението на новия министър-председател на Република Северна Македония, че никога няма да допусне българите да бъдат записани в конституцията. Това е регрес и връщане назад, потъпкване на европейските правила, отстъпление от европейски позиции. Така че, той първо трябва да даде отчет пред своите съграждани защо не иска Република Северна Македония да стане част от ЕС, допълни тя. Що се отнася до нашите граждани там, призовавам новите власти много сериозно да бдят да няма палежи на български клубове, да няма физически нападения върху български граждани и наистина да се държим като европейци, каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • От тва "по-сеиозно" да ни ску бят с ф-ки и реактори и газ и ваксини и енергетика и безплатни оръжия??

    29 Юни 2024 13:46ч.

    Накъде бие ченето на вицето`.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор в ЕС и НАТО

    29 Юни 2024 14:28ч.

    Какво още трябва да си дадем? Дали сме си територията на НАТО, оръжията и реакторите на АЕЦ на Украйна, задника си на ЕС, душата на Дявола. Че то има ли друго за даване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даваш ли, даваш Балканджи Йово?

    29 Юни 2024 14:31ч.

    Тази игра я играем отдавна, все нещо трябва да даваме на някого. Един гол гъз ни остана, халал да ви е, възползвайте се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илияна Йотова: България трябва да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор в ЕС и НАТО

    29 Юни 2024 14:34ч.

    Пратѝ сина си в някой щурмуви взвод в украинската армия, за да засвидетелстваш ярката си стабилна проНАТО-вска позиция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бтв

    29 Юни 2024 13:46ч.

    Пускай БТв, те облъчват здраво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Специализира в Националната школа по администрация – Франция от 2007 г.[1] и в Центъра по европейски науки, Страсбург [2].

    29 Юни 2024 14:47ч.

    Заместник на Комисия по регионално развитие, Комисия по правата на жените и равенството между половете и Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб (DMAG) [5]

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илияна Йотова: България трябва да излъчва послания на стабилна страна и сериозен партньор в ЕС и НАТО

    29 Юни 2024 13:53ч.

    Стига с тези купешки бляботения! Да ви излъчат….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стабилна

    29 Юни 2024 13:55ч.

    в кое точно, бе Йотова? Стабилитетът в момента е единствено във все по-стремително задълбочаващите се негативни тенденции в нашия живот - промишленост, земеделие, политика, здравеопазване, образование, култура, публичен език, морал (енергетика не пиша, че ми се доревава предвид случващото се). От твоята камбанария на абонирана за административни постове може инак да изглежда. Ми слез от камбанарията, ще бъдеш добре дошла в реалната Бългапия. Но това едва ли ще се хареса на деликатната ти политическа душица, дето беше "за" Стамбулската конвенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А моля, моля

    29 Юни 2024 13:59ч.

    "Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни, коментира Йотова." Сега разбирате ли за какво им е стабилност? За да "се справят" с ПВУ и фондовете! Хахах егати наглостта! Политическа криза щяло да има. Никаква политическа криза не е това Това е криза, щото не могат да си разделят кинтите от ПВУ и фондовете. Политическа криза е когато 50 000 човека ги ритат по главите на площада. Това е криза на алчността, защото се оказа, че "политическите" не са партии а мафии, които не могат да разделят едни милиарди. При това положение, не трябва да се допуска никаква стабилност, трябва да се гласува или за най-малките партии, или максимално цветно или изобщо да не се гласува. Политическата система не е политичаска, а мафиотска и корпоративна, която трябва да се срине на всяка цена. Единствения демократичен начин е да се компрометира. Иначе скоро очаквайте анексия от турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рихтер XII

    29 Юни 2024 14:01ч.

    ЕС носи само негативи - въглеродни данъци които оскъпяват безумно всичко , унищожаване на собственото производство на храни , безумни регулации по така наречената зелена сделка която е гавра със хората , вкарване на страните от ЕС в реална война за изчистване на човешкия добитък според управляващите , прекрояване на граници с цел установяване на НСР и още. Всичко това е реално, но стадото блее и повечето човеци изобщо не разбират къде са и за какво са. Всъщност Великите сили вероятно са се договорили за разпределяне на сферите на влияние върху човешкото стадо но бройката сигурно ще бъде редуцирана от 800 милиона до милиард човекоговеда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, това намагнитване

    29 Юни 2024 14:03ч.

    Трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха на НАТО, призовава Йотова, но какво разбира под силна позиция, не пояснява. България да бъде първи ястреб, да приема още чужди войски, да предостави летищата за излитане на украинските изтребители към Русия, да опразни складовете с въоръжение и да го подари на Украйна, да изпрати жива сила в Украйна, това разбира под силна позиция правителството на гербаджията Главчев. И всичко това се прави под диктовката на подлежащия на намагнитване Борисов и намагнитеният Пеевски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИЛИЯ

    29 Юни 2024 14:05ч.

    БРАВО ИЛИАНА,БРАВО ЙОТОВА…..БСП И НАТО.ИНАЧЕ НИЕ СМЕ ЗА МИРНО РЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТА,НО УКРАИНА ТРЯБВА ДА ПОБЕДИ,НАЛИ ДРУГАРКО ЙОТОВА?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    29 Юни 2024 14:38ч.

    Силно казано украйна. По-скоро Монсанто, каргил, дюпон, блекрок да, но украйна.. на никой не му пука за украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стела

    29 Юни 2024 14:11ч.

    Таз силна позиция не знам как ще я докараме, за 'много силна' хич не се сещам, ама щом трябва, ще ходим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    29 Юни 2024 14:11ч.

    Като чета казаното от вицепрезидентката, ми се иска да употребя по-силен епитет по неин адрес. Май Нинова беше права, че беше на нож с президентството. Не че тя не лъжеше русофилския си електорат, но пък Йотова съвсем забрави кой ги избра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 29 Юни 2024 14:11ч. ...но пък Йотова съвсем забрави кой ги избра.

    29 Юни 2024 14:41ч.

    Постият, но не и глупав български народ е казал за такавика като сливнишката шопкиня - Не дай, Боже, слепо да прогледне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    29 Юни 2024 14:20ч.

    Стига с тези организации, за които даже не сте питали бълтгарския народ иска ли да членува в тях! Спрете, че ставате отвратителни! България има сериозни проблеми, но те не могат да се решат от неграмотници, инсталирани във властта - демографска катастрофа, съсипано образование и здравеопазвание, агонизиращо селско стопанство и икономика, отвратителни пътища и още, и още ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде нема нужда

    29 Юни 2024 14:45ч.

    Както и да се доказваме навън, скоро ще сме използвана и изоставена страна. По-добре да мислим за след това, вместо да се доказваме на халос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слаба си

    29 Юни 2024 14:51ч.

    Безполезна до вредност…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слаба ли?

    29 Юни 2024 14:55ч.

    Направо чупи кантара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Юни 2024 14:54ч.

    Ти що не идеш при баща си сорос, че с какви очи излизаш пред хората - не те знам!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стела

    29 Юни 2024 15:11ч.

    Ако не гледам снимката, все едно Мария Габриел ми го говори. А какво стана с това оцъкленото с хубавата адамова ябълка, още ли е сърдито? Или не го заслужаваме? Може пък да е забременяло или да си е осиновило кученце?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    29 Юни 2024 15:25ч.

    Енергийните вампири (или как ни източват... Отново) От тук: https://m.youtube.com/user/tveurocom/videos Да не забравяме и ролята на г-жата като представител на България в Европейския парламент (ЕП) от 2007 до 2017 г., край на цитата, Уикипедия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И бик да оседлае, не помръдва и на сант.

    29 Юни 2024 15:25ч.

    Стабилна наездница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илиянче,

    29 Юни 2024 15:55ч.

    Не се знае, знае ли се какво ще се случи с войните и с хората, трябва по-малко ентусиазъм за неизвестни събития, едно си мисли човек, а пък друго става в живота. Печелили са обикновено онези, които повече са наблюдавали и разсъждавали с мисъл, отколкото да действат слугински и безразсъдно. Особено е важно за главите на царствата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така ли? -

    29 Юни 2024 16:19ч.

    в това изказване наистина ли се влага някакъв смисъл, или е предназначено само да клати вятъра? Защото, преди всичко, и да си съдерем... (последната риза), никой в тези структури нито се е канил, нито се кани да ни възприема като "партньори"... А то според казаното излиза, че в нещо сме виновни - затова, че ни разбиха икономиката, армията, че ни източват ресурсите и енергетиката, че ни скапват здравеопазването и ни обезлюдяват... Какво още да си дадем, Йотова? Защо ли си мисля, че който е отровен от соросоидизъм, това е завинаги, нелечимо е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • затова, че ни разбиха икономиката, армията, че ни източват ресурсите и енергетиката, че ни скапват здравеопазването и ни обезлюдяват... Какво още да си дадем, Йотова?

    29 Юни 2024 16:44ч.

    Никой не ни е виновен. Разбиха ни, защото цялата политическа измет управляваща ни в последните 35 години са национални предатели - кандидати за “цвета на нацията”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Юни 2024 16:53ч.

    какво ще излъчваме като сме в нато и ес без референдум за 2 мандата не проведохте един референдум не спряхте издаването на бълг документи на чужденци продажба на зем земя на чужденци изплащане на пенсии на репресирани и др фатални за нас решения

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя ще спретне и референдумен резулта, неа се аби само на избори

    29 Юни 2024 17:02ч.

    По желание на окупираната рая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сенчест наблюдател

    29 Юни 2024 17:24ч.

    От това да мрем масово за ес и нато няма по-голямо доказателство, че наистина сме сериозни и стабилни партньори, щото само това остана. Натам ли ни тикате, Йотова? Затова ли всичко в България само се скапва, но не прави никакъв път на новото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    29 Юни 2024 17:47ч.

    То да беше за ес и нато.. май ще мрем в името на 4-5 корпорации. Ония с лъскавите блокове на бул. България в София.. все пак някой трябва да плати, ако трябва и с живота си, за лукса на шепа алчни гъзове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вицето

    29 Юни 2024 17:43ч.

    Не е зле да прочете какво са написали колегите след коментара в 15.55 и да се замисли, какво са искали да кажат, защото са прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    29 Юни 2024 19:00ч.

    Срам и позор за България,че е партньор на ЕС и НАТО,които поддържат нацизма и тероризма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валя

    29 Юни 2024 19:02ч.

    ...да и Нинова беше права за президенството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тази

    29 Юни 2024 21:10ч.

    освен да ръси мозък от време на време какво точно работи за да взима заплата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е червен

    29 Юни 2024 22:53ч.

    Кашалот- прасе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи