Станишев: Три години сме в безвремие и България не се движи наникъде

Станишев: Три години сме в безвремие и България не се движи наникъде

Станишев: Само конгрес може да върне БСП на политическия терен, за да чертае отново дневния ред на България. Трябва да спрем с противопоставянето на европейското и патриотичното

“Рецептата за успешна коалиция е: отговорност пред държавата, разум и уважение. Нека посмалим децибелите и да премахнем отровата от говоренето си като политици. Да бъдем по-рационални.”

Това заяви Сергей Станишев при участието си в предаването “Денят започва с Георги Любенов” на БНТ и очерта два варианта пред политическите сили: седми поред избори, което е безотговорно пред хората - кражба на бъдеще заради тригодишния застой, или правителство, базирано на ГЕРБ, ДПС и трета партия, или гласове на отделни депутати.

“Полезността на политиката стъпва на три неща: идея, носеща обществена полза; мисловен процес и интелектуален капацитет - разговор с експерти, така че идеята да се случи в реална среда; последователност, за да има доверие в процеса.

За успешната коалиция са нужни още разговор и готовност за компромиси. Всяка партия е част от обществото - оттам произлиза и думата, и представлява част от гласоподавателите. В диалог се формира мнозинство и цели пред страната. Оплакваме се, че след влизането на България в ЕС нямаме цел - как да я формулираме, когато разговорът липсва? Разделени сме, възприемаме се като врагове, злодеи, а не като сънародници, обединени от обща идея за бъдещето.”

Политиците днес са заложници на собственото си говорене

“Говорят с омраза и единствено на твърдите си ядра. Отвратиха хората и не могат да им дадат нужната мотивация да отидат до урните, а след това треперят да не загубят няколко десетки хиляди гласа, които да са решаващи за първото или второто място. Така доникъде няма да стигнем. Първото условие, за да потръгне процесът, е да се нормализира говоренето. Политиката трябва да е полезна, а институциите - да вършат работа. Иначе ще влезем в криза на демокрацията.”

Спасението не идва от един човек, то е колективно усилие на обществото

“Формирането на политиките не бива да идва от някакви клишета: ние сме евроатлантици и затова правим каквото ни кажат, което дискредитира самата идея за евроатлантизъм. Той уважава и зачита суверенитета на всяка страна и нейните интереси. Или пък: ние сме за мир, затова оправдаваме, че Русия нахлу в Украйна. Това са двете крайности, митове, които рухват. И после чакаме някой да ни спаси. Спасението не идва от един човек, то е колективно усилие на обществото.”

С безплодието си партиите си ще вкарат президента в политиката

“Най-вероятно, ако президентът се появи на политическия терен, той ще спечели. Партиите са тези, които ще му дадат тази мотивация с безплодността на решенията си и с невъзможността си да изведат страната от кризата.”

Лявото е в тежка ситуация, въпросът е за какво се борим - за 10% или отново да чертаем дневния ред от първото място

Попитан за процесите в БСП и дали е част от “преврата”, Станишев посочи, че “дворцов преврат се прави от най-близкото обкръжение - от хората на Нинова. Новото ръководство е старото, без Нинова. Ако БСП иска да покаже, че осъзнава сериозността на своето положение, на този резултат, трябва да се свика заседание на конгреса, да се направи анализ и да се променят политиките на партията. В противен случай просто се отстранява председателят, всички останали са в бяло - все едно, че всички досегашни решения не са гласувани безропотно от настоящия Национален съвет. Необходима е много по-сериозна дискусия за това какво ни докара до тук и най-вече - какво правим занапред.

Имам ясна позиция и съм платил цената си за нея. Имам и отговорност пред БСП, защото освен с лични усилия, всичко, което съм постигнал в живота си е благодарение на доверието на хората в партията. В смъртна опасност сме, трябва да се вземем в ръце. Ако искаме нещо да се спаси, трябва да се обединим. Но не около смяна на върха, в резултат на сделки между групи хора в БСП. За да възстановим доверие, БСП трябва да се върне към реалностите на живота, да се захване с реалните проблеми и да даде алтернатива. Нужно е да върнем нашата институционалност и да търсим и предлагаме национален консенсус. Трябва да приключим с противопоставянето на европейското и патриотичното. Аз съм патриот и се гордея с постиженията на България, но ние сме в ЕС. Повечето българи виждат бъдещето си там, въпреки критиките си към него.

Обединението на лявото е добър знак. Но обединението на лидерски партии с еднаква политика няма да донесе победа. Въпросът е за какво се борим: за 10% или за първото място? Дали искаме да водим страната и да чертаем национални консенсуси, или се борим да прескочим бариерата. Двете цели са много различни.”

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • Мери

    29 Юни 2024 10:35ч.

    Сигурно иска да каже 33, но що си мисля, че все пак се движим... надолу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев: Три години сме в безвремие и България не се движи наникъде

    29 Юни 2024 13:08ч.

    Прав е Сергея! Безвремието се зачена на 10 Ноември 1989 г., а той е един от избраните, които успяха да материализират лично за тях си това безвремие, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистър "стани, да седна"

    29 Юни 2024 14:29ч.

    Па сиде, веке, видехме му нужника, пълен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм….,г-нДачков,точно този ренегат

    29 Юни 2024 10:36ч.

    ли сложихте да ни говори за безвремие!Не е зле някой от форума,който поназнайва нещо повече за фамилията Станишеви(особено за старият Станишев)да ни разкаже нещо повече за Станишев ст.и това леке Станишев мл.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля,

    29 Юни 2024 10:42ч.

    Господин Станишев ни дължи обяснения защо март 2009 не подписва изпълнителят на АЕЦ Белене, договорът ставаше необратим. Вместо това заминава за Вашингтон, според негови съпартийци. Разпадът на БСП започна 1997 г., когато съпартийците му с ДПС свалиха Виденов. Да ни каже какви ползи има България от членството ни в ЕС, в частност унищожаването на лев и валутен борд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валутен борд

    29 Юни 2024 10:50ч.

    Валутния борд донесе стабилност на българската валута, и въпросния борд е едно от най-добрите решения на политиците от началото на прехода!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, бе, да

    29 Юни 2024 11:21ч.

    Стабилност в мизерията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    29 Юни 2024 13:00ч.

    Валутният борд е като Еврозоната - полза за малцина, вредите за останалите. Благодарение и на него намаляхме от близо 9 млн. на има няма 5 и половина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валутен борд

    29 Юни 2024 13:08ч.

    Той трябваше отдавна да е паднал. Със сигурност уби българската икономика. И ще продължава да я доубива. Ама щял да падне курса на лева, той щял да стане 1000 лева за долар. Ами ако е така, то значи трагедията сега е вече пълна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виденов бе последният българофил...

    29 Юни 2024 13:09ч.

    ...на отговорен държавен пост в най-новата ни история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виденов

    29 Юни 2024 13:43ч.

    Така е, но не ставаше да ръководи държавата, прекалено наивен беше. Напълно подцени валутните спекуланти и апетитите за България. Тези агресори удариха много тежко България, като и накараха хората да повярват, че заради Виденов били обеднели. В известен смисъл обаче, това беше така, Виденов не съумя да построи отбраната и крепостта падна. След време пак ще има врънкания как сме паднали под Z робство... Ами ето така, свидетелите сме още живи и си спомняме, 1997 България надяна ярема на новото робство. След това пострадаха и много други държави, започна се със Сърбия; а накрая и целия свят. България пак се оказа ключова в историята. И отново провали всички. Но и тези "всички" търсеха провала, за да си угодят на кой каквото има там за угаждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    29 Юни 2024 10:50ч.

    НЕ "говореното" да се смени, уважаеми гусине, а багажа в междуушичта и най-важното: - Кому служат!!! Не може една единствена изкривена вече "цивилизация" на грабители и пладнешки разбойници, да бъде моделът за цял свят. Основното, което е нужно е МНОГО-ПОЛЮСНОСТ, за да оживеем всички - света и в частност - България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недей така

    29 Юни 2024 13:36ч.

    Многополюстността сама по себе си не решава нищо. Тя е само преходен период, до новите два полюса. Защото многото полюси са като многото полове: ужким голямата свобода, но всъщност е лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    29 Юни 2024 15:40ч.

    И като многопартийност, мултикултурализъм и под.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    29 Юни 2024 10:57ч.

    Този ренегат, омръзна на всички ни. Престанете да ни го натрапвате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    29 Юни 2024 10:58ч.

    Не от 3, а от 34 години България е в безвремие, за което допринесе и този!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля,

    29 Юни 2024 10:58ч.

    Каква е ползата за България от унищожаването на лева, унищожаването на валутния борд, унищожаване на кеш? Дали целта не е цифров концлагер? И не е ли странно, че Цонев от ДПС стигна до заплахи и закани в НС преди дни, ако България веднага не приеме еврото. Не си спомням едно действие на ДПС в полза на българския народ. В частност на Йордан Цонев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисъл

    29 Юни 2024 11:51ч.

    Е не е точно така. Точно Йордан Цонев и оня Хамид Хамид предложиха да се отделят малко парички от баницата, за да се захранят джендърските партии, да не се сърдят, ами да подкрепят "евроатлантическото" мнозинство. Иначе Божидар Божанов е човека който много дърпа към цифровия концлагер. Най-вече с електронните ваучери. Електронните ваучери, освен, че дефакто са CBDC,, както и другу "целеви" "пари" се използват за прикритие и поддържане на системната бедност, неравенства, мизерия и кредитно робство, под предлог "борба с инфлацията".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    29 Юни 2024 11:11ч.

    Първото условие, за да потръгнем на някъде като общество, е всички като този да слязат от политическта сцена. Ако можеха да направят нещо, България и политическите партии нямаше да са на този хал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пускай кепенците

    29 Юни 2024 11:27ч.

    БСП или ще се върне към корените си - анти атлантическа, пробългарска, русофилска партия, с програма за национализация на ерп, вик,, възстановяване на енергетиката - или ще изчезне като майски сняг. Станишев е убиец на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    29 Юни 2024 15:14ч.

    Кратко и ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Юни 2024 11:28ч.

    Абе определено не се движи, особено към джендърията не се движи, колкото и да ни я пробутват... връщай се при себеподобните си и не се появявай повече тук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    29 Юни 2024 11:34ч.

    За този, нищо! Ояден, не български, псевдо политик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НародЪт

    29 Юни 2024 11:46ч.

    Аре и тоя смешник почна да си измисля проблеми. Щом няма 50 000 човека да ви ритат у простите тикви на площада, значи всичко е тип топ и си върви както трябва. В България никой няма проблеми, освен политиците, които се чудят как да си разпределят европомощите, комисионите и плячката от мародерството на останалия на територията плебс. Тва е положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йж8гък

    29 Юни 2024 11:59ч.

    По-добре наникъде отколкото към европедерастия и лаппане на американски пишшки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    29 Юни 2024 12:15ч.

    един откровен престъпник дава оценки, докато миже, България ще е чужда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    29 Юни 2024 12:18ч.

    Не знам Станишев колко избиратели на БСП познава. Аз познавам няколко. Общо взето, това са консервативни люде, с носталгия по соца. Тях няма да ги привлече с Истанбулската конвенция и Зелената сделка. Мисля, че Нинова беше по-адекватна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 29 Юни 2024 12:18ч. Мисля, че Нинова беше по-адекватна.

    29 Юни 2024 13:14ч.

    На фона на онова от снимката по-горе Нинова мяза на истински политик. БСП потъна благодарения на серГейчо и въпреки усилията на Нинова това да не се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юмрукът на Радев вкара държавата в безвремието за да може 3 години ...

    29 Юни 2024 12:53ч.

    След 2020 г. и Мутри вън! на п/резидента Радев - екслидерът на БСП С.Станишев да каже: “Най-вероятно, ако президентът се появи на политическия терен, той ще спечели." Айде холан, писна ни на нас обикновените българи, да ни будалкат, да ни натоварват с какви ли не невиждани "реформи" и невиждани цени - всичко ни е по-скъпо от другите еврочленски държави. Позор за БЪЛГАРОМЪЧИТЕЛИТЕ! ..... Ето тук има ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видео от 2013 г. - Д.Цонев, М.Райков и ... Асен Василев в НС

    29 Юни 2024 12:56ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=-A6EBdsfn3I

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    29 Юни 2024 12:58ч.

    По-добре без движение, отколкто да се движи в посоката, в която я тика тоя и подобните му глобалистки плъхове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    29 Юни 2024 13:00ч.

    ХАХАХА - 3 ли ? Не 3, 35 г. върлува анархия и безвремие по тия географски ширини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резюме

    29 Юни 2024 13:04ч.

    Ето и едно съвсем кратко резюме на словоизлиянието: "Ако е добре, значи е добре"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • че накъде да се движи бе съсел?

    29 Юни 2024 13:08ч.

    Нали ти ни вкара в кучи гъз (ЕС)? Нали ти даде бази на НАТО(САЩ)? какво се правиш на гърмян заек, а всъщност си съсел?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив!

    29 Юни 2024 13:11ч.

    От 3 години тече очистителен процес от боклуци като този.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "От 3 години тече очистителен процес от боклуци като този."

    29 Юни 2024 15:57ч.

    Да, и сега махалото се връща обратно. Всички изключени боклуци ще се върнат. Нинова не се справи с прочистването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    29 Юни 2024 13:27ч.

    Сержо и ти май ни се представяш в бяло, като че ли сме забравили какво се случваше с теб. Ти си един от лъжците в БСП, който разочарова много хора и ги отблъсна. Нали не сме забравили как се изниза от бг парламента и отиде в ЕП. Твърдеше, че няма да ставаш евродепутат, а ще теглиш листата и след изборите ще се откажеш и се връщаш в нашето НС. Ти беше дето изгони Г. Първанов и Р. Петков от БСП и те направиха АБВ и сега Нинова се оказва че ги е изгонила. Като шеф на ПЕС водеше открита война срещу Нинова заради отказа и да ратифицира Истанбулската конвенция, дори изпращаше пионките си да я заплашват. Ти открито и при всеки повод плюеше по ръководството на БСП. Ти си този който целуваше Местан и нарече мутрата държавник. И сега след усилената ти работа срещу партията имаш наглостта да даваш акъл. Страхливецо, яви се срещу Нинова на изборите за шеф на БСП и ги спечели и чак тогава смятай че някой те подкрепя. Имаше едни отворковци дето се явиха и тя ги разби и затова също никой не и прости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сергей

    29 Юни 2024 13:45ч.

    Ма много ти секси тия мустачки ва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    29 Юни 2024 14:15ч.

    Най-доброто за България в този момент е безвремие, никакво движение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • P.S.,Така и никой от форума не написа нещо

    29 Юни 2024 14:37ч.

    за същноста на фамилията Станишеви!Беше ми интересно да в прочета нещо за бащата Станишеф,един от долните ренегати в тази славна някога комунистическа партия.А що се отнася до тоя “съсел”Станишко мл.,мисля че на всички ни е ясен що за гнида е той!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    29 Юни 2024 14:41ч.

    Защо да пишат хората и да си хабят думите. Те са ясни. Не е ясно само дали този осъзнава, че всяка негова поява поражда негативни чувства?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    29 Юни 2024 15:08ч.

    По просто е. Б.Б. улови вещиците и си намести свои в Инф.Обслужване. Клипа е: Борисов, Станишев и вещиците, от тук: https://m.youtube.com/user/tveurocom/videos

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    29 Юни 2024 15:15ч.

    Да.И затова страната да е на това дередже Станишев има своя принос. Затова по-добре е да си затвори устата и да изчезне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драгомир Драганов

    29 Юни 2024 15:18ч.

    За такива като Станишката народът е казал - от зелени тикви семе не ща. Уви, вместо да се скрие под полата на Моника, продължава акъл да раздава. Партократи, сър...https://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • социалфашист

    29 Юни 2024 15:21ч.

    Калпава работа сте и ти, и Нинова бе. Съсипахте партията с вашата еврогейска социал-демократщина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Юни 2024 15:31ч.

    които направи коалиция със симеон от мадрид вкара българия в нато и ес без референдум да изчезва и да не се показва докато е жив

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    29 Юни 2024 15:57ч.

    "ЕС уважава и зачита суверенитета на всяка страна и нейните интереси." - Какъв суверенитет ни зачитат урсула и фашистката от балтийската държава? Самоизбират се, без да са се явявали на избори, самоназначават се на измислени постове и разполагат не само със средствата, парите на всички европейци, но и им спускат директиви. Който не ги изпълнява, не само че не получава нищо, но и бива наказван! Както казваше една наша директорка: "Който слуша, папка!" А как пък в тази многомилионна укрина, при толкова руснаци, укринци, българи, поляци, унгарци, румънци, татари....., за президент, министър-предател, все турят ев...еи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върви се целувай с Доган,…

    29 Юни 2024 17:11ч.

    никой няма нужда от твоите брюкселски клишета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАЙ СИЛНИЯТ Е ГОСПОД не партия или човек

    29 Юни 2024 17:57ч.

    Може българите и България да литне нагоре без проблеми, без да се моли на партии. Ако изберем читава партия, и ако мафията БКП не ги унищожат, ще се оправим за 5 години някак си, и още 50 за да преборим калта. БКП мафията и ЦРУ няма да допуснат да им вземат властта. ТЕ СА ВСЕСИЛНИ. Но не са всесилни във Вселенски мащаб. И това - РЕШЕНИЕТО, което не прилагаме, с умове в калта, е унищожението и срамът - калта на българите и държавата им. заслужен срам, заслужени мъки и заслужена кал. Цял народ разчита на сатаните да го оправят и държавата им. А може още утре да тръгнем нагоре, без програма и политиците. То ще стане, няма защо да го мислим. Трябва всенародна молитва за освобождаване от пипалата на БКП-ЦРУ-МАФИЯТА. Както беше молитвата за освобождението на медиците. „Грандиозен молебен за медиците в Либия 12.05.2007

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    29 Юни 2024 20:34ч.

    Хайде, Станишев много да не се репчи, че затриването на БСП започна от него. Курнела го довърши. Да не говорим, че той е яростен радетел за приемане на Истанбулската конвенция и то без "особено мнение".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Различна

    29 Юни 2024 20:48ч.

    А и къде да мръдне България с продажни мекерета като Серджо и останалите: всички от 1989 г. Пфу, нахлец! Я баста! Не ръси “ мозък”, защото си за разчистване, заедно с всички останали до днес “управници” - слуги на чужди годподари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи