Макрон настоява ЕС да регулира вноса на пилешко месо и зърно от Украйна

Макрон настоява ЕС да регулира вноса на пилешко месо и зърно от Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска Европейският съюз да регулира вноса на пилешко месо и зърно от Украйна, като същевременно позволи гъвкавост на някои от европейските разпоредби за земеделие, за да успокои гнева на френските фермери. Призивът на Макрон бе отправен по време на държавното му посещение в Швеция, информира Ройтерс. 

Също така френският държавен глава се противопостави на проекта за търговско споразумение между ЕС и южноамериканското търговско обединение "Меркосур" в сегашния му вид.

На този фон протестиращите фермери блокираха магистрали във Франция, затруднявайки достъпа до летището в Тулуза. Фермерите във Франция, най-големият селскостопански производител в ЕС, казват, че не им се плаща достатъчно, че са задушени от прекомерни регулации, свързани с опазването на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция, произтичаща от евтин внос.

Протестите във Франция последваха негодуванието на фермери в други европейски страни, включително Германия и Полша, преди изборите за Европейски парламент през юни, на които според мнозина крайната десница, за която фермерите представляват потенциални гласоподаватели, ще спечели.

Правителството в Париж вече се отказа от плановете си за постепенно намаляване на субсидиите за дизелово гориво за земеделски производители и обеща да облекчи екологичните разпоредби.

Френските власти също така ще настояват пред колегите си от ЕС да се споразумеят за облекчаване на регулациите на ЕС върху необработените земеделски земи. Фермерите трябва да отговарят на определени условия, за да получат субсидии от ЕС - включително изискване да отделят 4 процента от земеделската земя за "непродуктивни" зони, където природата може да се възстановява.

Двама представители на ЕС, пожелали анонимност, посочиха вчера пред Ройтерс, че ЕК обмисля промяна на правилата за необработваемите площи.

"Поискахме много конкретни неща за нашите фермери", каза днес Макрон. Той трябва да присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък, 1 февруари.

Държавният глава каза още, че Франция иска "да има ясни мерки за вноса от Украйна, защото днес имаме в обем и качество, които дестабилизират европейския пазар, независимо дали по отношение на пилешкото или зърнените продукти".

По-рано днес Европейската комисия заяви, че се стреми към подписването на търговско споразумение със страните от "Меркосур".

Макрон коментира сделката като каза, че иска повече яснота, а не споразумение, като изготвеното в момента, в което липсват гаранции, че вносните продукти ще следват сходни правила с европейските.

Франция е събрала коалиция от 22 държави от ЕС, които са съгласни да бъде разширено изключението от правилата за необработваемите земи, каза днес френският премиер Габриел Атал пред парламента. 

Фермерите трябва да изпълнят определи изисквания, за да получат субсидии от ЕС, включителнмо да оставят 4 процента от земеделските земи за "непродуктивни" цели, където природата да може да се възстанови. Това може да бъде постигнато, единствено с оставяне на земята необработаваема. 

Еврокомисията вече временно изключи фермерите от обхвата на това правило заради войната в Украйна и притесненията за сигурността на хранителните доставки. 

Френските фермери, които протестират вече повече от седмица, трябва да получат изключение, подчерта Атал. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Напипал е

    30 Яну 2024 21:52ч.

    жизненоважния проблем. Голямо лайно излезе тоя. Пардон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май солидарноста, подкрепата и толерантността към Украйна се изпари!

    30 Яну 2024 23:15ч.

    Спасяването на кожите на лидерите надделя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    30 Яну 2024 22:06ч.

    Първо си регулирай сексуалните отношения в правителството, че много сте олекнали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    30 Яну 2024 22:16ч.

    Що се безпокои? Влюбените младежи начело на Франция ще оправят работата. Или няма? Тия с тракторите може и да не им повярват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бе малко

    30 Яну 2024 22:29ч.

    на дявол удря, от нашите манастири, с тез бръчки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта на ЕС и на отделните държави е:

    30 Яну 2024 23:22ч.

    Да се премине от социалистическо към капиталистическо отношение към фермерите. Да няма дотации и всеки да се спасява както може - капитализъм. Българските селяни са свикнали с дотации от Живковско време и за тях е естествено да получават от държавата. Когато по онова време държавата дотираше цената на хляба и селяните си хранеха прасетата с типов хляб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затуй

    30 Яну 2024 23:41ч.

    нашто свинско беше вкусно. Сега който разбира яде типов хляб. Ще свикнем и на други неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е прав Макрон

    31 Яну 2024 2:53ч.

    След като французите изнасят оръжие, танкове и други военни съоръжения за Украйна и украинците трябва да изнасят някакви стоки във Франция. Това имат с това търгуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    31 Яну 2024 4:42ч.

    Оставянето от фермерите на процент от необработена земя е най-малкото странно изискване. И неефективно. След като е установено, че няма достатъчно диви места за да се възстановява природата държавата да се заеме и да изкупи част от земите за тази цел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    31 Яну 2024 7:22ч.

    абе, вие скоро и санкциите към русия ще премахнете, само дето се праскахте толкоз...икономиките без суровини са една кръгла нула!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От тази Франца,ъкъл

    31 Яну 2024 8:31ч.

    не щем!Да си гледат и радват на педерастията докато съвсем не я втасат!Да бяха живи Наполеон и Дьо Гол че да се радват на наследницети си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа унищожава собственото си производство без да влияе положително на климатичните промени

    31 Яну 2024 8:43ч.

    защото купува НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ от неевропейски страни, които НЕ СПАЗВАТ СЪЩИТЕ ЕКОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ, а поставя неизпълними изисквания към европейските фермери, които оскъпяват продукцията ни и я правят напълно неконкурентноспособна, фалираме и умираме. Не искаме да ядем хлебарки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако блокадите на агропроизводителите

    31 Яну 2024 8:55ч.

    Продължат още известно време, ако изсипят повече оборска тор пред Елисейския, ако доведат още няколко хиляди овце край Айфеловата кула, запалят стотина купчини с гуми ... току виж ! Поставените от Дълбоката Държава гейове вземат да стоплят и нови отстъпки ? Пълна забрана на украинския внос, защото Украйна НЕ Е В ЕС ! Премахване на всякакви екотакси, ограничения за торене, връщане на облекченията за дизела, разрешаване на вноса на торове от Белорус и Русия - СНЕМАНЕ НА ИДИОТСКИТЕ САНКЦИИ ! Дали ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    31 Яну 2024 9:23ч.

    вие и давате оръжие и траншовете украина ви дава пил месо пито платено какво да се регулира вие какво регулирате броя на ракетите или на снарядите убиици спрете се вече искаме мир

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е нали

    31 Яну 2024 10:18ч.

    щеше да поддържаш Усрайна "толкова колкото трябва". Сметай франсетата ве4е до какво ниво са паднали след като тоя нещастник им е президент.То присмяло се хърбо на щърбо, де.При нас, пък прецедател го раздава Дебелян Магнитски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи