Актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов станаха членове на Европейската филмова академия

Актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов станаха членове на Европейската филмова академия

Актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов, както и още 15 представители на българската кинематография, са сред 709-те новоприети членове на Европейската филмова академия. Тя обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май.

Веднъж всяка година Европейската филмова академия (ЕФА) приема нови членове, като тази година броят им е рекорден, се посочва в прессъобщение на сайта на академията. Така се усилва гласа на европейското кино по света, отбелязват от ЕФА.

Освен двамата български актьори, към ЕФА се присъединяват и режисьорите Лиза Боева, Андрей Хадживасилев, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова, както и операторите Иван Чертов и Александър Станишев, и сценаристите Теодора Маркова и Симеон Венциславов. Изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров и Амитабх Вардхан, главен изпълнителен директор на Cine Grand също вече са членове на ЕФА редом с продуцентите Борислав Борисов, Кристина Деспотова, Ралица Големанова и Ирина Гурова.

Те са приети в ЕФА редом с изтъкнати актьори и кинотворци като актрисата Кейт Бланшет, режисьорите София Екзарху и Матео Гароне. Сред новоприетите членове на академията 49 на сто са жени, 50 на сто са мъже и един процент се определят като небинарни. Почти четвърт от всички тях са на възраст под 36 години. 

Европейската филмова академия вече има над 5000 членове от 52 страни. Всеки от тях може да се регистрира, за да гласува всяка година за Европейските филмови награди. Те могат да участват в събития, организирани от ЕФА, се посочва в прессъобщението.

От 1 май тази година президент на ЕФА е френската актриса Жюлиет Бинош. ЕФА е основана през 1988 г. от водещи европейски кинодейци като Ингмар Бергман, Педро Алмодовар, Лиляна Кавани, Клод Шаброл, Федерико Фелини, Изабел Юпер, Марчело Мастрояни, Лив Улман, Вим Вендерс и първоначално има само 99 членове. От 90-те години на миналия век членовете на академията постепенно се увеличават.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • От водещи европейски кинодейци през 1988 г. ..

  10 Май 2024 12:50ч.

  Та до простоватите некадърни глобалистчета платени соросоиди ГАВРЕЩИ се с истинската духовна култура и традиционни ценности на България и българската нация. Ай сиктир и на слабоумието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  10 Май 2024 13:34ч.

  "Слабоумие" е неточен израз, моля за извинение. По-близко до реалността е БЕЗУМИЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горд трансатлантически евроджендър

  14 Май 2024 11:28ч.

  Просълзих се от гордост, днес не стъпвам по земята от радост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  10 Май 2024 13:31ч.

  Погледнете имената на първите и какви са сегашните. Изводът е само един: УПАДЪК! Европа гние и усилено се срива в собствените си... екскременти (уф, изпотих се, докато намеря приличен израз!).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде ли биха били днес Невена Коканова и Катя Паскалева?!

  10 Май 2024 14:30ч.

  Уникално талантливи българки актриси в в най-пълноценният и съдържателен смисъл на тази професия. И още много други отлични български актриси и актьори. Звездно поколение ОТРАЗЯВАЩО високата духовна култура на българското общество преди 1997 г., когато корумпетата срсоидни превзеха и ограбиха и разбиха България. Саморазобличението тръгна, сами се орезиляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Коканова не съм много сигурен че е една от малкото наостина талантливи български

  10 Май 2024 14:42ч.

  актриси но за К.Падкалева-да!А що се отнася до това недоразумение Бакалова мисля че тя е достойна само да демонстрира генеталиите си посредствено номера с отпушване с тях на някакви бутилки,просто за друго за нищо не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lady

  14 Май 2024 9:09ч.

  Невена Коканова е най красивата и голяма бългапска актриса! То явно не си кигурен,защото си невеж и прост човек който няма култура и не е запознат с кино актьори и филми.Срам и позор абсолютна просташина е бг.насерението а и коментира велики актьори. А аз играя във филми Холивудски и др.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  15 Май 2024 18:31ч.

  Абсолютно точно! И много вярно! Вчера гледах "Тримата от запада" - за стотен път. Каква естествена, мъдра игра! И колко фино послание. Без напъни и викове. Без крясъци и биене в гърдите. Удивителни филми на световно ниво! Прекрасни, свръх талантливи и високо културни актьори. Изкуство, което извисява! Те са много: Невена и Катя, Стефан Данаилов, ГЕЦ, Стойчо Мазгалов, Богомил Симеонов, Бомбата Вачков.... Истински отдадени на професията и на хората! Висока класа! Същото се отнася за с енатиите, режисурата, операторското майсторство, музиката, костюмите... Ами историческият епос? - "Хан Аспарух", "Време разделно", "Записките", "Капитан Петко войвода", "Княз Борис Първи"... Много са. Днешното е пародия от много нисък, обидно нисък клас. Колкото и да крякаш, каквито и дронове и трикове да ползваш, не става! Защото се иска талант! Истински дух! Пияндета и келеши никога няма да изиграят нещо читаво - как да надскочат дребния си ръст?! Както и гърли, които се разкрачват за щяло и не щяло, никога няма да стигнат дори до праха от обувките на Невена и Катя... Бездуховна среда НЕ може да създаде нещо смислено! - дори с всички ефекти, дронове и всякакви технологии... Пошъл мозък друса пошлост - страшното е, че не се спира! Тъжна картина. ...... И все пак, дано има (вярвам, че има!) и кадърни млади хора, които все пак....да създадат и нещо читаво. А дано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  10 Май 2024 15:30ч.

  Пак ли "актрисата" Бакалова. Пак ли тя. Аман вече. Явно има наистина добър пи ар. Вече не смея да си пусна кафемашината! И от там я чакам! Поне една прилична роля да беше направила. Нещо. Каквото и да е. Приветствам всеки успех, но това момиче е толкова посредствено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .....

  26 Май 2024 16:54ч.

  "Актрисата" Бакалова, една "шугърбейби" само, тя така и изглежда, като нарисувана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  10 Май 2024 18:02ч.

  Пошла геополитика! Как една посредствена актриса направи кариера посредством "правилни" роли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  10 Май 2024 18:05ч.

  Вчера от МОК забраниха участие на Олимпиадата на двама руски гребци, защото единия се бил снимал с Путин, а другия го бил лайкнайл... Днес посредствени актриси, но с "правилна" ориентация ги изкарват на предни редици... Фашизъм, дето и Хитлер не го е сънувал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  13 Май 2024 14:52ч.

  Бягай в Русия, спасявай се. Хаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хилъри Клинтън

  10 Май 2024 21:41ч.

  Я, имам си двойничка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин М.

  11 Май 2024 14:20ч.

  Мара Лиза,не е позната на масовата театрална публика,което означава,че вдигането й в облаците от чуждестранни оценители, не я прави значима за нас българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  18 Май 2024 7:34ч.

  Браво на Бакалова с показването на една кървава дамска превръзка във филма Борат стана звезда !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  19 Май 2024 23:52ч.

  Декадентското изкуство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  20 Май 2024 17:31ч.

  Фонът на снимката, дрогаре, фонът е смущаващ. Ракурсът е някак си по-инакъв. Ако статуята би била в цял ръст - нейсе, на общ фон върви. Но представена само в един сегмент, сякаш нарочно се търси уравновесяването на женската сексуалност с противовеса на фалическото подчертаване...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако

  21 Май 2024 8:30ч.

  Ако Марийчето изиграе още някоя друга роля, превъплатена например в чайник, или градински червей, или извънземно инвалид... може да вземе и Оскар ! Що се отнася до новите членове и членки на ЕФА, сред имената виждам една дама на средна възраст с 50 години по-млада от съпруга си, която твърди че му е родила детето. Едно младо гейче арменче, дете на нискостеблени богати арменци /от фармамафията/ ... и нито един стойностен артист. То не че много такива останаха в БГ, ама все пак !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Дончо

  24 Май 2024 18:00ч.

  Сигурно ще иска или да бъде известно време мнооого мил с нашето Маре или ще ги съди - хващам бас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи