"Вашингтон пост": Русия приближава Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде

"Вашингтон пост": Русия приближава Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде

Автор: Макс Буут, washingtonpost.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия се приближава към Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде, пише "Вашингтон пост" в сататия, озаглавена "Защо руските войски внезапно успяха да настъпят към Харков".

Във войната винаги трябва да очаквате неочакваното. Украинските сили се подготвят за пролетна или лятна руска офанзива, насочена към района на Донбас в Източна Украйна, която да последва успеха на Русия през февруари, когато превзе град Авдеевка. Това нападение може и да се случи, но междувременно руските войски предприеха неочаквано трансгранично нападение в Харковска област в североизточната част на страната.

Само за няколко дни около пет руски батальона успяха да навлязат на близо 8 км навътре в Украйна, превземайки редица села и карайки украинските защитници да се олюляват в това може би най-бързо руско настъпление от началото на войната през февруари 2022 г. Генерал-лейтенант Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, описа ситуацията пред New York Times в понеделник като "на ръба" и движеща се "към критична".

Ако руснаците продължат настъплението си, те отново ще могат да обстрелват Харков с артилерия. Белезите от руските артилерийски удари по Харков през 2022 г. все още личат в покрайнините на милионния град. Изданието отбелязва, че би било ужасно, ако тези руски атаки се повторят.

"Най-лошият сценарий би бил падането на Харков. Това все още е малко вероятно, но за да спаси града, Украйна трябва да изтегли войските си от Донбас, за да бъде по-лесно за руснаците да напредват в този регион", се посочва в коментара на "Вашингтон пост".

Успехът на Русия може да се обясни с комбинация от руска военна мощ и груби грешки на Украйна и САЩ. Руските войски подобриха бойните си качества от първите дни на войната и се адаптираха към условията на бойното поле. Най-важното е, че те използваха тежки планиращи бомби, за да пробият украинските линии.

Междувременно въоръжените сили на Украйна бяха сериозно засегнати от дългото забавяне на помощта от САЩ. Русия имаше превъзходство в артилерийски боеприпаси 10 към 1. Освен това Украйна беше на изчерпване на боеприпасите за ПВО. През последните шест месеца Украйна е прихванала около 46 % от руските ракети, в сравнение със 73% през предходните шест месеца.

Миналия месец процентът на прихващане на ракети спадна до 30 %. Неуспехът на Украйна да осигури адекватна противовъздушна отбрана за войските на фронтовата линия означава, че Русия успя да използва въздушна мощ в голяма степен за първи път.

Американските боеприпаси и оръжия най-накрая пристигат в Украйна, но ще са необходими месеци, за да се снабдят адекватно всички украински сили. Това създава прозорец на уязвимост, който руснаците използват.

Руснаците също могат да се възползват от ограниченията на САЩ върху използването на каквито и да е американски оръжия, за да атакуват законни военни цели на руска земя. Институтът за изучаване на войната (ISW) пише, че тези ограничения са допринесли за напредъка на Русия. Великобритания премахна подобно ограничение за използване на оръжията си, но ограниченията на САЩ остават в сила.

"Ситуацията е много по-страшна"

В Украйна отдавна има недостиг на персонал, но едва миналия месец парламентът най-накрая прие нов закон за мобилизацията. В момента Украйна планира да създаде 10 допълнителни бригади, но оборудването, обучението и въоръжаването ще отнеме месеци - това е време, с което Украйна не разполага.

Украйна също е бавна в укрепването на своите граници и фронтова линия. Миналогодишната украинска контраофанзива спря, защото руските минни полета, окопи и барикади се оказаха непревземаеми. Липсата на подходящи украински укрепления сега позволява на Русия да напредва.

"Нямаше първа отбранителна линия. Руснаците... просто влязоха, без никакви минни полета", е заяви един украински офицер пред репортери.

През март украинският президент Володимир Зеленски най-накрая обяви инициатива за изграждане на почти 2000 км укрепления на три отбранителни линии. Тези линии в момента са в процес на изграждане, но трябваше да бъдат инсталирани преди много месеци.

"Това забавяне отразява неспособността на Зеленски да направи повече, за да мобилизира украинското общество за война. В Киев и в Западна Украйна строителството на елитни жилищни сгради продължава, въпреки че страната води война за оцеляване. Всички налични строители и цялото им оборудване отдавна трябваше да се насочи към изграждането на укрепления", посочват от WP.

Добрата новина е, че Украйна все още има време да се възстанови от тези неуспехи. Изграждането на нови укрепления и мобилизирането на повече украински войници, съчетани с масивния приток на американски оръжия и боеприпаси, трябва да спрат руското настъпление и да стабилизират бойните линии.

"Би било много полезно, ако президентът на САЩ Джо Байдън отмени ограниченията върху използването на американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия. Но ситуацията е много по-тежка, отколкото би трябвало да бъде, отчасти поради предполагаеми грешки от страна на Киев и Вашингтон", пише в заключение изданието.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

 • Добрата новина е, че Украйна все още има време да се възстанови от тези неуспехи.

  14 Май 2024 13:24ч.

  Чичо Сам ще се успокои, когато изчезне и последния малорос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цитата е еманация на неадекватността

  14 Май 2024 14:50ч.

  няма хора - умряха, НО .. няма страшно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  14 Май 2024 13:27ч.

  „ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде“ – смях! Значи трябва да е тежка, но не толкова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  14 Май 2024 13:31ч.

  И това за "недостиг на персонал" също е много здраво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно през голямата локва нещата изглеждат по-така!

  14 Май 2024 13:31ч.

  Но! "Като се събудих много се учудих - гащите ми снети, пич..та ми свети"! Ами сега ...! Единствено ми е жал, че загиват Руски Богатири! Слава навеки Вам, освободители на човечеството от евроджендърската гнъс, полазила като отровна плесен цялата Майка Земя! Господ сили да Ви дава да доведете това Свято Дело до Победен Край! Амин!👍👍👍

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димо

  14 Май 2024 14:31ч.

  Благодаря за написаното. Много е добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  14 Май 2024 13:32ч.

  "...но междувременно руските войски предприеха неочаквано трансгранично нападение в Харковска област " . Колко да е неочаквано? В руските предавания се коментира поне от 2 месеца, като се цитират западни медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарт Вейдър

  14 Май 2024 13:35ч.

  Тия откриха топлата вода, това беше ясно от самото начало и да спират вече тая касапница, че стотици хиляди млади хора загинаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  14 Май 2024 13:39ч.

  Преди две години Путин каза да се напредва бавно за да се пази живота на войниците. Същевременно военната техника се развива много бързо. Започна да се говори за война от тип "терминатор". Руснаците завзеха село без да използват войници на предна линия - само дистанционно управлявани бойни средства. Войната ще се проточи за да бъдат унищожени всички нацисти от Украина и от Запада. Няма да се допуска грешката от ВСВ, когато Германия капитулира, а нацистите останаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  14 Май 2024 16:30ч.

  Мечтите са безплатни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре де!

  14 Май 2024 16:58ч.

  Ще те оставят теб и още няколко, за да ви показват по цирковете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  14 Май 2024 14:08ч.

  Да бе, да г-н Буут, честно ли ще бъде, ако Тексас се отделя и Русия им помага с оръжения за цели в други щати, за какво е цялата тупурдия, стига толкова смърт!! МИР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Киев и в Западна Украйна строителството на елитни жилищни сгради продължава, въпреки че страната води война за оцеляване

  14 Май 2024 14:11ч.

  А за 2023 г в Украина са купени автомобили за един милиард долара. В това време България дава по 4000 лв месечно на семейство укр "бежанци".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  14 Май 2024 14:12ч.

  Особено настървени са руските сили към предателите от РДК /Руски доброволчески корпус/- предатели руснаци, воюващи за пари срешу собствената си държава. Там важи правилото: Пленници да не се взимат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посетител

  16 Май 2024 19:51ч.

  В "РДК" има не само наемници срещу заплащане а и руски нацисти. Даже повечето са именно такива. Правилно постъпват с тях, прошка за извършеното не може да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  14 Май 2024 14:16ч.

  Гражданската война в Русия е ужасяваща и отрезвяваща. Какво ще се промени и какво не времето ще покаже, реализмът не оптимизмът очертават в момента бойните действия и никой мечтател не бива да пълни главите на наивниците с глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киек

  14 Май 2024 14:20ч.

  Войната си върви, включително икономическата. РФ започва изпитания на поредния атомен ледоразбивача "Якутия" , предназначен за конвоиране на транспорт по два пъти по късия път от Азия до Европа- Севморпут, изцяло прилежащ към икономическата зона на РФ в Северния ледовит океан. Този път, е основен конкурент на Суеция канал , и е много по изгоден за превоз по море . Капацитетът на този флот на РФ постоянно се увеличава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тежка ситуация

  14 Май 2024 14:20ч.

  Проблем голям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Размишления на глас

  14 Май 2024 14:35ч.

  Друг ъгъл за оценка. Какви биха били ползите от превземане на Киев? Гордост, Психологически ефект, Военна мотивация, Пропаганда, Спиране на военни доставки към вътрешност на 404. Цената, която трябва да се плати за превземане и риска от потенциални негативи оценявам субективно като по-големи. Спорно е! Обкръжение и изолация ще постигне с по-бавен темп същото. Не приемам идеята за улични боеве! За сметка на това, сега вероятно е важно да се развие успехът и да се заемат, профилактират други места - всичко това преди да започне масово пристигане нова серия от доставки и новомобилизирани. По западен тертип им викат "персонал". Добре, че поне са си спестили expandable assets, което на Запад със сигурност си го мислят:((((((((( Да не говорим, че е напълно реалистично при един много силен натиск, целият фронт да започне да се разпада и да се приближидо края. Така и не успяхме еднозначно да се ориентираме за крайните цели на тази операция! Да не се забравя, че без поне СУми, Чернигов, плюс допълнително на юг - Херсон, Николаев, Одеса, цялото Черноморско крайбрежие, до делтата на Дунав и границата към Приднестровието, цялата операция става доста съмнителна като резултати. Възможно е целите да се по-големи. Самият Киев е доста съмнителен като цел. Всичко изложено няма отношение към военното ръководство на страните, те далечпо-добре знаят какво трябва да се направи, тук просто размишляваме на глас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкаджиите

  14 Май 2024 15:20ч.

  За вас копейкаджиите ужасите ще настъпи след не дай си боже превземането на Украйна. Не преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Май 2024 15:23ч.

  Е кое му ужасяващото на тази война.Русия така си живее от хилядолетия.Нон стоп войни. :)) Нали сте чели фамозното писмо на военния министър до Александър Трети.От 200 години имало 127 години война от които само пет години "отбранителна". Апропо без да искам попаднах на интервю на Гребенщиков по БНТ.Не смятах да го гледам, но се оказа, че той не е чак такъв луд либерал.Водещия постоянно искаше неква критика към властта а барда се ядоса и каза " Еми ние така си живеем от хиляда години" и почна да му цитира Лао Дзъ.Вика аз отидох в Англия да творя.Общо взето "не ме занимавай с глупава пропаганда".... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига си ръсил глупости

  14 Май 2024 16:48ч.

  Само от 1856 до 1876 са двадесет години, в които руската империя не воюва даже и с племената по границите си, преди кримската война пък имат едно изпълняване на договорът по свещенният съюз през 1848 г., а преди това от 1814 г. не воюват с никого. Да има напрежение в кавказ, но това даже не е отбранителна война, защото въобще не е война да дебнеш кавказки бандити, които извършват набези в южните територии на Русия. Та смятай ако можеш. И не ми ръси глупости за жалкият опит за метеж на полските пияни шляхтичи, както и джафкането по границите в Кавказ. А относно изявленията на разни генерали, ако не се самоизтъкват, те просто ще бъдат изхвърлени като ненужни. Така е и в хабсбургската империя, където разни папагали с еполети се самоизтъкват и въпреки безполезността им, биват хвалени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Май 2024 17:05ч.

  Кретен, ако обичаш не ми давай наклон. Капиш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аман бе

  14 Май 2024 17:09ч.

  Тоя от 17:05 май е ментето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв наклон бе?

  14 Май 2024 17:31ч.

  То ти си едноклетъчно, а в тъкъв случай няма как да тисе дава наклон, най-много посока с един здрав ритник... Капиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Май 2024 17:43ч.

  Идиот, ти дори една клетка нямаш.Нов биологически вид така да се каже... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен

  15 Май 2024 12:51ч.

  Преди години във форума на вестник "Сега" имаше един готин пич който беше със същия ник.Вие ли сте "таварищ " ЗИП?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Damage case

  15 Май 2024 15:37ч.

  Не, този е миндил. Самата идея да използваш чужд ник е ужасно педалска. Иначе и истинският ЗИП е тук, но не е и наполовина толкова активен, колкото този перко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  14 Май 2024 15:30ч.

  Целтта на РФ от Истамбул 2022г. до май 2024г. ескалира. Императорът очакваше преврат в Киев и избори, но стигна до договрняк в Минск и Истамбул, който беше отхвърлен от Запада. Известно е,че първото предложение на Путин е най- добро. Сега демилитаризацията на 404 означава капитулация и пълно разоръжаване и разпускане на ВСУ. Успоредно с това монтиране на ВС на РФ по границите на запад с цялото разнообразие от бойни средства, т.е. по границите на НАТО! Денацификация от днешна гл.т. означава съд за отговорните тартори и изпълнители на военни престъпления срещу мирни граждани. Ще измислят нов Судоплатов, да организира поголовната масова денацификация. Не е задължително изтреблението, а трудови лагери за възстановяване на разрушенията на територията на РФ до границата с Полша. След година-две може да се проведат референдуми за присъединаването на бившата УССР към РФ, по области, вкл. Киев , както и Лвов, Ивано Франковск и др. западни области.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  14 Май 2024 15:34ч.

  Как се нарича държава, чийто най- близък приятел отказва плащания към нейни контрагенти в 50 % от случаите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буен Бурят

  14 Май 2024 15:35ч.

  Другари, наще са изпуснали 2 села, които превзеха преди два дни. 100 руски щика в момента ги правят на кайма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 99 щика

  14 Май 2024 15:36ч.

  Гойда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашингтон пост, Русия не е направила нищо лошо на американския народ, защо вие Вашингтон, САЩ пражате оръжия за да УБИВАТЕ руския народ?!

  14 Май 2024 15:45ч.

  Засрамете се бе, световни журналисти от топ световни медии - инициирайте съпротива срещу убийствата на човеци в 21-ви век! "Вашингтон пост" - спрете тази лудост на обзетите от бесове ваши "бизнесмени" за оръжия и за убийства на хора! ..... Вие "Вашингтон пост", питайте вашия Пентагон, защо мъкне през Океана оръжия и войска, И ТОРМОЗИ ЧУЖДИТЕ НАРОДИ, КАТО НАЙ-НАХАЛНО СТОВАРВА АМЕРИКАНСКИТЕ ВИ ОРЪЖИЯ пред ПОРТИТЕ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ със ЗАПЛАХАТА, ЧЕ АКО НЕ СЕ ПОДЧИНЯТ НА .. на кого бе, мистър журналист Макс Буут от "Вашингтон пост", искате да са подчинени всички народи?! И че ако не се подчинят народите и правителството на ... днешния ваш Вашингтонски Бял дом (каква ирония само с чистотата на белия цвят), то ПЕНТАГОНА / НАТО ЩЕ БОМБАРДИРА НЕПОКОРСТВОТО НА СВОБОДНАТА ДЪРЖАВА! Ай сиктир и на злонаменерието и на слабоумието на подкупените медии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашингтон пост, Русия не е направила нищо лошо на американския народ, защо вие Вашингтон, САЩ пращате оръжия за да УБИВАТЕ руския народ?!

  14 Май 2024 15:50ч.

  Защо мистър Макс Буут от световната влиятелна медия не организирате съпротива срещу безсмисленото убийство на руския народ, като вашите САЩ изпращат за милиарди оръжия срещу народа на Русия, при положение, че Русия не е направила нищо лошо на американския народ?! Спрете избиването на човеци, бе, мистър журналист от световна медия. Спрете убийствата на руския народ и на народа на нещастната Украйна. Ай сиктир и на войнолюбството и на слабоумието от алчност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Май 2024 15:55ч.

  Абе горният, какво си се разревал, като момиченце.Бегай в детската градина. Прочетох мнение на бившия началник на генщаба на Украйна Романенко.Според него в Харковска област вършеят около ПЕТ БАТАЛЬОНА от руската армия.Тоест всичко на всичко 4000 ЧОВЕКА! Ми тва е комично за сериозно настъпление.А глей какъв "шок и ужас" се вдига по целия свят. Според Романенко Кремъл почти е сформирал в Урал две НОВИ АРМИИ с около 150 000 личен състав. Според него всичко зависи от политическото решение на Путин дали ще ги пусне в Сумска област.Всички анализатори са категорични, че там се планира "мащабното нахлуване".... Затва Буданов така реве.Иска да покаже, че всичко знае та барем Путин се откаже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мъка ми е за сороспиите

  14 Май 2024 16:11ч.

  Все повече лъсва голия наакан за*ник на окупационното НАsraТО в южните територии на руския свят. Спомнете си късното лято на 2021 г. и позорното бягство на наглосаксонските бездарници от талибански Афган. Напускането на Украйна ще бъде още по-уродливо и следователно комично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PanAm

  14 Май 2024 16:18ч.

  Дебилите от WP ще са последните разбрали какво точно става в новите (старите) руски територии. Те дори не са наясно какво става в собствената им страна. Няма да повярвате как облъчват говедата тук в Америка. Няма разлика дали са демократи или републиканци. Това са двете страни на една и съща монета, разлика няма. Всички американци си мислят, например, че втората световна война е била между Германия и САЩ. Не знаят коя е столицата им. Мислят си, че Русия е в Бразилия, която от своя страна граничи с Китай. Казвам го като живеещ в САЩ от 23 години. Нямайте никакви надежди, че изборите Ноември ще променят нещо. Това са приказки от шипковия храст. Лошото е, че за живеещите в колониите на САЩ ще става все по-лошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  14 Май 2024 16:31ч.

  Време е за възпиращ удар от страна НАТО по няколко направления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С какво бе имбецил???

  14 Май 2024 16:55ч.

  С две дивизии трансджендъри по прашки, въоръжени с модерни вибратори ли ще се осъществият такива удари??? Пфу, ти си прост и агресивен, с пълен дефицит на нервна дейност в мозъчната кора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С еврокомисари

  14 Май 2024 17:06ч.

  пуснати в няколко направления без парашут.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • приближаваме се все по-близо до тактическо "показно", характерно за съветската военна школа

  14 Май 2024 16:59ч.

  Двата ръкава на настъпващите батальони от групировката Север днес са се съединили при един от населените пунктове и са образували общ непрекъснат фронт. Овладени са всички ключови височини на север от Харков. Междувременно, създадени са всички предпоставки за откъсване на Купянското направление "от материка" след падането на Волчанск, което ще стане в близките 36-48 часа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  14 Май 2024 16:59ч.

  Въпрос на гледна точка! Добрата новина ,че Харков предстои да се върне към Русия ,за евроатлантическите свине е лоша новина! Навремето западни малоумници мислели ,че Харков бил генерал ,а не град...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дааа

  14 Май 2024 17:36ч.

  Даже британският крал награждава с медал генерал Харков през 1919 г., като британските имбецили мислят, че въпросният "генерал" е един от предателите белогвардейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Май 2024 17:28ч.

  Запада пак ще ви докара до купони за хляб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хапахахаха

  14 Май 2024 17:39ч.

  Имаш предвид, че западът ще използва купони за хляб сигурно, а? Защото западът има проблеми с торовете и изобщо с производството на храни, а хлябът не се печата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  14 Май 2024 17:47ч.

  Повтарячите на пропагандни опорки навлизат в пертурбационен период на упорити ридания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  14 Май 2024 18:39ч.

  До Харков вече остават само 17 км. което позволява да се контролират пътищата около него. Гледах видео как действат руските щурмоваци и съм изумен на какво високо ниво се извършват действията на бойците. През цялото време бойците се наблюдаваха от въздуха и контролираха от командира им по радиостанцията. Командите стигаха до такива детайли от отиди наляво, метни граната, смени си пълнителя, вземи го в плен, бързо се изтегляйте, бързо, бързо и бойците бягаха заедно с пленника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  14 Май 2024 20:07ч.

  Пред подстъпите на Киев какво се случи, изпепеляване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  14 Май 2024 21:23ч.

  Още по-изумително, че след две години война армията на рашетата тепърва се кани да влиза в Харков, дето е на някакви 50км от границата. Да кажем, че след лятото на 2022 имат някакво оправдание, защото западняците почнаха да помагат на Украйна, но в началото хохлите караха само на подръчни средства и артисалото от съветските времена и пак опердашиха безаналоговата по начин, дето ще се помни и припомня десетилетия..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не беше баш така

  14 Май 2024 22:06ч.

  Руснаците влезнаха със 120 000 срещу 800 000 укри. За съжаление, украинците се вързаха на акъла на американците и англичаните и решиха, че ще умират за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Май 2024 22:32ч.

  Утрепали им роднините, бомбят ги ката ден, пак американците ги подтиквали. МРАЗЯТ ВИ В ЧЕРВАТА СИ, БЕ РУБЛАДЖИЯ НЕЩАСТЕН. СЛЕД 1000 ГОДИНИ ПАК ЩЕ ВИ МРАЗЯТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  15 Май 2024 12:49ч.

  Зипе, не съм сигурен в Грузия след почти 16 години от Авг.2008 кои са по мразени - руснаците или американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кому са нужни ?

  14 Май 2024 22:29ч.

  Тези кьорфишеци - как Русия влиза в Харков ? Явно идеята им е да окарикатурят русофилите и да ги вкарат в глупаво положение. Няма ни най-малки изгледи за влизане на руснаците в Харков. ЗА МОМЕНТА. Настъпателните действия се извършват от около 4-5 хиляди пехотинци с много малко бронетехника. На 4-5 ден от навлизането в украинската територия, настъплението практически е спряло. Укрите са докарали резерви и дори днес са провели "контранаступ" и са си върнали едно село - Зеленое. Волчанск не е превзет и руските части са в северния му край. Всякакви идеи за дълбоки пробиви към Чугуев и съединяване с Куплянската групировка за момента са фантазии. Руските сили са навлезли на няколко километра навътре и толкова. Как ще се развиват действията в следващите дни не знаем. Дали Русия ще вкара резерви и ще поднови настъплението, не е ясно. Но в момента сраженията вече са позиционни и руски напредък няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  15 Май 2024 7:02ч.

  Боже, колко мъка има по света! Повтарят се едни и същи опорки с години а през това време златото от 1900 стана 2400$. Помните ли как преди години се пишеше, че Русия купувала злато и се освобождавала от доларите? Ето това е войната. И когато Индонезия, СА и други пишат гневно писмо до Запада да не пипат парите на Русия в западни банки е малка победа в тази война. И когато прочетете за нов пробив на Китай във високите технологии е пак победа.Войната в Украйна ще свърши когато Китай и Русия решат. Украинците са прости като народ, гинат за чужди интереси и това е факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи