Барозу иска общ отговор на ЕС срещу руските заплахи за газа

Барозу иска общ отговор на ЕС срещу руските заплахи за газа
"Руското предупреждение към няколко страни членки за газовите доставки през Украйна налага колективен отговор на ЕС", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в писмо до всички европейски ръководители.
<p>&nbsp;&quot;Писмото, изпратено от нас от президента на Руската федерация, &nbsp;създава сериозни проблеми за енергийната сигурност на Европа&quot;, подчертава Барозу.</p> <p>&quot;Препоръчвам въпросът да бъде обсъден в понеделник от министрите на външните работи в телефонна конферентна връзка с европейския комисар Гюнтер Йотингер и министрите на енергетиката&quot;, посочва председателят на ЕК.</p> <p>&quot;Въз основа на резултатите от тези разговори ЕК е готова да потърси общ подход в отговор&quot; на Русия, уточнява той.</p> <p>Русия възнамерява да изпълни ангажиментите си за газовите доставки за европейските страни, без да може да гарантира транзита през украинска територия, увери вчера руският президент Владимир Путин.</p> <p>В писмо до 18 ръководители на европейски страни, включително 13 членки на ЕС, сред които България и Румъния, Путин заплаши да спре газовите доставки за Украйна, ако Киев не плати дълга си, поставяйки по този начин под заплаха доставките за Европа както през 2009 година.</p> <p>Доставките на газ от Русия покриват 25 процента на нуждите на страните от ЕС при обща стойност 35 милиарда евро през 2013 година или 3 милиарда евро месечно, уточнява Брюксел.</p> <p>Годишното потребление на газ в Украйна е 50 милиарда кубични метра. Страната произвежда 20 милиарда куб. метра и купува 30 милиарда куб. метра от Русия. Най-вече нейната газопреносна система осигурява транзита на 65 от общо 133 милиарда куб. метра руски газ, купуван от страните от ЕС, по данни на Европейската комисия от 2013 година.</p> <p>Други два газопровода - Северен поток и Ямал - пренасят директно до Германия останалите доставки на руски газ за ЕС.</p> <p>Вчера Йотингер заяви, че работи по решение за помощ за Украйна да плати сметките си за руския газ.</p> <p>&quot;Няма причини за паника. Руснаците искат да доставят газ, защото искат да продават газ и да печелят пари&quot;, увери той.</p> <p>&nbsp;&quot;Европейският съюз е добър клиент. Той купува 70 на сто от руския енергиен износ, който допринася за около 50 процента от постъпленията в руския федерален бюджет&quot;, припомни говорителката на комисията.</p>

Коментари

  • Hunter Douglas

    13 Апр 2014 18:17ч.

    Ако някой е достатъчно глупав, за да си мисли за борба срещу Русия, просто трябва да си спомни какво се е случи с двамата - Наполеон и Хитлер. Руснаците няма да бъдат победени. Това не е Ирак. Това не е полковник Кадафи в Либия. Това са руснаци. Те са въоръжени до зъби, те са технически грамотни, и те няма да се оттеглят и на сантиметър. Аз не вярвам, че политиците или военните ще се осмелят да заплашват да тръгнат на някакъв вид въоръжен конфликт с Русия, защото ако го направят, това ще постави началото на Трета световна война

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сорос

    13 Апр 2014 18:19ч.

    Нали знаете, че Барозу започва политическата си кариера като комунист - маоист? Същият е като нашите бивши комунисти, сега капиталисти и демократи. И винаги са на върха, защото служат на невидими задкулисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сорос

    13 Апр 2014 18:21ч.

    Нали знаете, че Барозу започва политическата си кариера като комунист - маоист? Същият е като нашите бивши комунисти, сега капиталисти и демократи. И винаги са на върха, защото служат на невидими задкулисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моника

    13 Апр 2014 18:49ч.

    Барозу може да иска всичко,защото така искат господарите му от групите\&quot;Билдерберг\&quot;и т.нар.\&quot;Тристранна латерална комисия\&quot;.Това,че е поставен на това място от същите тези хора,не означава,че може да говори от името на всички,оказали се в този т.нар.ЕС. За даставката на газ за Европа има сключени договори и,щом поведението на тези недодялани,алчни политици е такова,че съществува опасност договорите да не бъдат спазени,вина няма да има доставчикът,а получателите,които не могат да преценят точно какво искат\&quot;свободна пазарна икономика\&quot; или икономика,която те искат да наложат,в която договорите нищо не означават.Това не е никакъв ЕС,това структура на американските\&quot;жизненоважни и стратегически интереси\&quot;.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Maketo

    13 Апр 2014 21:09ч.

    Ово е идиотот на европската народна партија. Ќе слушнете или прочитате ЕПП, да знаете дека ово е партија на европските некадърници и простаци и ово им е баш идиотот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи