Зденка Тодорова: Визитата на Петков в Белград е обида за българите в Западните покрайнини

Зденка Тодорова: Визитата на Петков в Белград е обида за българите в Западните покрайнини
След два месеца посещението на премиера Кирил Петков и постигнатото от него в Белград ще увисне във въздуха, защото президентът Александър Вучич вече няма да е този фактор в сръбската политика, какъвто е в момента, а Ана Бърнабич няма да е премиер.

 

Една суховато представена информация за визитата на Кирил Петков от сръбските медии говори, че това е една формална среща в навечерието на изборите, които предстои да се проведат в Сърбия. Не е ясно защо се избърза с тази визита и защо въпросът със Западните покрайнини, който е основен в нашите двустранни отношения, беше неглижиран. Звучи несериозно един 100-годишен проблем, какъвто имаме между нашите две страни заради системното нарушаване на правата на българското малцинство, да бъде решен през следващите два месеца с телефонни разговори между Петков и Бърнабич. Най-малкото защото последната не се ползва с никакъв авторитет в сръбското общество и е малко вероятно тя да остане премиер след изборите. За съжаление, проблемите на българското малцинство се превръщат в камък на шията на българските и сръбските политици, които сега ще си прехвърлят топката или поне докато са на власт тези хора.

 

Премиерът Петков провъзгласи отношенията ни със Сърбия за стратегически, но от думите му не стана ясно в какво точно ще се изразява това стратегическо партньорство – създаването на единен газов пазар, събирането на мозъците или нещо друго, за което се е разбрал с Бърнабич по време на преговорите на четири очи. Не е ясно и кой има повече нужда от такъв вид отношения – ние или сърбите. Още по-малко е ясна перспективата на така заявеното стратегическо партньорство след предсрочните избори. Опозиционната преса не обели и дума за визитата на Петков, още повече за нейните резултати.

 

В какво ще се оглежда стратегическото партньорство със Сърбия, може би в жп линията Ниш-сръбска граница, или както още някои го наричат Димитровград, вместо Цариброд? Другото стратегическо партньорство сигурно е отсечката на магистралата между двете страни, която сърбите вече се похвалиха в типичния си стил, че са приключили и чакат българите да свършат своята работа. Третият елемент на стратегическото партньорство сигурно ще е КПП, намиращо се някъде в района на Видин и Зайчар. Без коментар повече за стратегическото партньорство.

 

Не трябва да забравяме, че стратегическото партньорство на Сърбия в момента е с Русия и Китай, а България е член на Европейския съюз и НАТО. За какво стратегическо може да става дума тук?

 

 

Кирил Петков обеща рамо на Сърбия за ЕС, но тук трябва да му се напомни, че Белград през последните две години беше замразил преговорите си с ЕС. От 35 глави той е отворил 22 и от тях само 2 са временно затворени, т.е. не са напълно затворени. Става дума за главите свързани с наука, култура и образование. За каква безусловна подкрепа става дума, след като Сърбия не е свършила нищо в преговорите с ЕС.

 

Когато българските високопоставени делегации отиват в Сърбия трябва да се отстояват въпросите с правата на българите, които се свиват. В тези райони няма български инвеститори, няма въобще никакви инвестиции. Благодарение на тази политика беше създадено и понятието „сезонни работници“. Това са хората от Цариброд, които всеки ден минават границата и отиват в България, за да изкарват прехраната си. Стратегическото партньорство не предвижда ли българското малцинство да бъде включено в него? Трябва да се създаде и фонд, с който да се финансира популяризирането на културата на българите от Западните покрайнини под формата на книги, филми и др. Трябва да се съхранява българският език и да се върне образованието на него, както беше в миналото. За съжаление, тези важни въпроси за българите се прехвърлят в ръцете на Бърнабич, която ще е премиер още два месеца. Това означава, че българският въпрос е пренебрегнат. Нанесена е една обида на българите в Западните покрайнини и техните очаквания и желания да се отстои техния език, култура и идентичност. Дори се стигна до разпространяването на една измислица, че ако бройката на българите спадне от 18 хиляди на 12 хиляди след преброяването, те ще загубят статута си на малцинство. Има закон за малцинствата и Конституция…

 

Българските политици се излагат в Белград, след като не разбират проблема между България и Сърбия и не са се запознали достатъчно добре с него. /БГНЕС

-----------

Зденка Тодорова, писател, публицист и правозащитник. Тя е автор на редица книги и статии за положението на българите в Западните покрайнини. Анализът й е направен специално за БГНЕС.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Спокойно,

  09 Фев 2022 12:37ч.

  заедно с Вучич и нашият канадец ще си тръгне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вучич

  09 Фев 2022 13:23ч.

  няма да си тръгне. Той е сръбският Орбан и народът ще го избере отново. Ако западът не го отстрани физически, каквито заплахи се получиха напоследък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  09 Фев 2022 14:39ч.

  КУРолация майна - с'еки сам си преценя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зденка Тодорова: Визитата на Петков в Белград е обида за българите в Западните покрайнини

  09 Фев 2022 14:50ч.

  Визитите на Петков в Белград и Скопие са обида за българите в Западните покрайнини, Кутмичевица, Тракия, Добруджа, Мизия, Шоплуко и Беломорието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  09 Фев 2022 16:43ч.

  За съжаление на всички в Македония съзнанието е еднакво промито. Дори там, където е проникнала истината, че си българин, наследник на българи, не е проникнала истината, че това важи за всички македонци. Разбирането на тези хора, че са българско „малцинство“ е не по-малко грешно от това на останалите, че са нещо различно. Не сте българско малцинство, няма как да паднете под 18000, понеже сте всички българи. Вашата борба трябва да е за осъзнаването на истината от целия народ. В противен случай вие ще създадете вечна вражда между българи и българи, вечно ще се крадете, мразите, биете. Това ли искате за бъдещото „българско малцинство“, да се занимава да осуетява постоянни опити за историческа кражба, да бъде мразено... проблемът да стане хроничен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Способни сте да изровите всеки, който ще наплюе правителството. Тази коя е? Защо трябва да знаем, какво е казала?

  09 Фев 2022 17:25ч.

  Копейкин на власт няма да дойде. Откажете се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Завръщането на Петков от Канада е обида

  09 Фев 2022 19:39ч.

  за доста българи. В момента тече процес на самосафирясване, изтрезняване, самобичуване на гласувалите за тях . Отделно от това започна преброяване на нещастниците "хвърлили" доверието си на вятъра. Последните години в многострадалните Босилеград и Цариброд освен сръбското насилие, гадости и всякакви долнопробни инсинуации най-голяма причина за обезлюдаването им играе конвертируемия български паспорт. Нашите българи там поеха из света и се връщат от дъжд на вятър. Кому е нужна тази борба за българско малцинство в РСМ, нека нашите управници да си видят резултатите от работата с българското малцинство в Западните покрайнини. Как не ги е срам ! Господи Боже, изпрати ни пак Стефан Стамболов, но първо да доеде един такъв като Телериг за да избие до крак всички чужди шпиони в България .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Бареков

  09 Фев 2022 19:41ч.

  Канадчето Петков е обида за българите и в България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  09 Фев 2022 22:33ч.

  Абе Бареков, спомняш ли си как те нарече Бориисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Фев 2022 23:53ч.

  Въпросния и шайката около него са обида за българите по целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се обиждайте, той даже не е точно човек

  10 Фев 2022 0:29ч.

  Той е нещо като нищо. Грешка на природата. Не му обръщайте внимание. Всичко което свърши днешната власт ще бъде отменено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи