Тома Белев забрани на гребците да тренират на река Ропотамо, но остави туристическите лодки

Тома Белев забрани на гребците да тренират на река Ропотамо, но остави туристическите лодки
След 50 години и стотици лагери по река Ропотамо, националният отбор по гребане беше изгонен от там, а спортистите са принудени да търсят спасение другаде.

 

Гребците провеждат подготовка на Ропотамо от 1970 г. Там са формирани десетки олимпийски и световни шампиони. Изведнъж те стават неудобни. 

"Ние сме тук от 2006-а. Винаги сме провеждали зимната си подготовка тук. За нас Ропотамо е важна. Предимството е, че рeката е плитка, няма никакви течения, няма завои и дава възможност да се развива нужната скорост", каза в предаването "Тази сутрин" по bTV треньорът по гребане Евгени Недев.

"Оттук нататък правилата се променят и пречим на екологичното равновесие.", сподели пред bTV олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова.

Абсурдът е, че по реката може да плават моторни корабчета с туристи, но лодките на шампионите вече са пречка.

Федерацията по гребане е в затрудено положение. Националите ще променят подготовката си, ще тренират на язовир Кърджали, а лагерът ще продължи 20 дни.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ина Чанова

  10 Фев 2022 8:58ч.

  Миналата година ходихме до река Ропотамо и останахме страшно разочаровани. Пристанът на лодките е мръсен, самите лодки са мръсни и нехигиенични. Има някаква барака, която предлага кафе и напитки, мръсно е и има вид на сглобена от ламарина и дъски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  10 Фев 2022 9:45ч.

  Този е крайно време да бъде ОБЕСЕН на някой от изядените от корояди благодарение пак на него борове на Витоша - да го ядат птиците по екологичен метод - да не цапа българската земя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен шмекер

  10 Фев 2022 10:01ч.

  Скоро време ще се види какво представляват зелените политици на България и всички зелени НПО-та ! Наблюдавайте ги какви закони и ограничения ще въведат и ще ви светне за кого лобират! В момента зелените лобират за големи корпорации които искат да ви накарат да смените технологията на производство на енергия за да им станете роби! А и в добавка отново да дадем един огромни пари и да продължим да сме длъжници!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Абсурдът е, че по реката може да плават моторни корабчета с туристи, но лодките на шампионите вече са пречка."

  10 Фев 2022 10:05ч.

  Е, то, като няма какво да се взима от гребците да си търсят друга база...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БРАВО!

  10 Фев 2022 11:02ч.

  Ще получиш орден: "Голям прокиш" за това си деяние!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Фев 2022 12:12ч.

  Ако една река не може да издържи на гребането на един национален отбор, 20 дни в годината, то тя не заслужава да съществува. Светът не е създаден толкова „крехък“, а човекът спрямо природата заема същото място, което и животните, макар не съвсем същото. Общото е, че той е естествен ползвател на природата така, както всяка видра, мряна, птица, природата е не по-малко наш дом, ние не сме създадени да живеем в бетон. Животът на хората е бил винаги изграден около реките и реките са понесли добре това съжителство. Природата започна да страда от момента на развитието на индустриалната химия, пестициди, фабрики, които изхвърлят химия във водата. Зелените са удивително нефелни в опитите да спрат такива производства, под самите им носове се разви такава грандиозна индустрия, която бълва сезонно тонове изкуствени дрехи и домашни потреби, строителни материали, които замърсяват и по време на производството им и поради купищата неразградим отпадък, последващ краткотрайната им употреба. На много от тези им викат „еко“, еко-кожа, що за глупост. По-особеното при човека е, че той е поставен в позицията на господар, което винаги е означавало добър управител, а не болен от властолюбие беззаконник. Според либералите днес всяка власт е корумпирана, освен тяхната, да сеят измама. На човека е даден разум да управлява добре природата, но това добро управление не изключва правата му на ползвател! Точно обратното, колкото повече хората в миналото са ползвали природата, били са потопени в нея, толкова повече са я развивали, в действителност най-красива, чиста, култивирана природа, райска градина е създавана там, където хората са били земеделци и скотовъдци, техните собствени поселища са приличали на оазис. Колкото повече човекът е отдалечен от природата, толкова по-подивяла става тя, по-занемарена, по-употребена. Природата търпи култивиране и няма гаранция, че когато човекът се изнесе от едно място, то ще се справи само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маргрет Николова

  10 Фев 2022 12:56ч.

  Говори се за "зимна подготовка" на гребците. Има ли корабчета през зимата ? Къде е конфликта ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Фев 2022 13:19ч.

  Освен Ропотамо има язовири, класиката Панчаревско езеро и цял гребен канал в Пловдив специално построен за тренировки и състезания на гребците. Едва ли лъкатушещата река е най-подходяща за целта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на Нейкова

  10 Фев 2022 14:55ч.

  Много ми хареса коментара на Румяна Нейкова, че гребците първо се борели с нашата държава, а после, на състезанията, и с останалите държави. Правилно и точно казано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А какво казва големият специалист по несъштествуващото спортно право

  10 Фев 2022 14:56ч.

  Гелосаното интригантче няма ли да се намеси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ани

  10 Фев 2022 15:18ч.

  правилно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига

  10 Фев 2022 16:40ч.

  с тези спортисти бъдещи мутри и със златните момичета, бъдещи пенсионерки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сдц

  10 Фев 2022 21:48ч.

  Голяма грешка на ПП е да даде власт на тез калемета. Провал! Надеждите заминаха на нерегламентираните сметища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обелилготомас

  10 Фев 2022 21:58ч.

  Разбираемо е да забраниш състезание с джетове там. Колко ли ще нанесат ущърб на природата едни гребла, които са използвани и от "еко" първобитните човеци? Утре групата на обелилите кората нови министърчета ще искат ОВОС дали е необходимо да бъде ремонтиран светофара на НДК, ако се развали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи