Как преди години Кирил Петков, Асен Василев и Стамен Янев завъртяха схема за 27 милиона

Как преди години Кирил Петков, Асен Василев и Стамен Янев завъртяха схема за 27 милиона
В петък депутатът Хамид Хамид попита в парламента дали има някаква връзка на лицето Стамен Янев с премиера Кирил Петков и дали това лице не е издавало скоропостижно за няколко дни инвестиционен сертификат на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде после доста бързо, реализирайки огромна печалба. "Епицентър" дава отговор на този въпрос, разказвайки историята как Кирил Петков по "харвардски" успя да реализира на българска почва 27 милиона за 58 дни! С помощта именно на Стамен Янев.

 

Името на шефа на Агенцията за чуждестранни инвестиции Стефан Янев изплува в скандала със "златните паспорти", по който днес Прокуратурата започва проверка. В сигнала до държавното обвинение се твърди, че Стамен Янев е издавал инвестиционни сертификати на съмнителни лица (китайци и руснаци) срещу фалшиви документи.

 

Кандидатите за такива паспорти по "късата писта" са 160, издадените “златни тескерета” са 103, като всичките им притежатели  използват едни и същи пълномощници, внасят една и съща сума от по един милион и един лев, сумите са превъртяни през една и съща банка и през един и същи инвестиционен посредник. Ако всичко е било ОК, то в държавата би трябвало да влязат поне 100 милиона лева, но тях ги няма.

 

В петък депутатът Хамид Хамид попита в парламента дали има някаква връзка на лицето Стамен Янев с премиера Кирил Петков и дали това лице не е издавало скоропостижно за няколко дни инвестиционен сертификат на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде после доста бързо, реализирайки огромна печалба.

 

Това е бизнес история с девет-годишна давност. В нея един бизнес кръг успява да преметне държавата в името на личния си интерес. Този бизнес кръг днес управлява същата тази държава.

 

Разказахме историята и преди изборите под заглавие: "Как се прави "почтен" бизнес по харвардски на българска почва - да гушнеш 27 милиона за 58 дни!"

 

Припомняме я днес, защото един от участниците в нея, вероятно ще стане клиент на прокуратурата. 

 

Да се върнем 9 години назад.

 

Асен Василев е служебен министър на икономиката в периода от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година.

 

Ден след встъпването му в длъжност, 14 март 2013 година постъпва искане от ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков (тогава само приятел на министър Асен Василев), баща му и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б - за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопастност в държавната зона Божурище - София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

 

Сертификатът е готов на 27.05.2013 - точно два дни, преди да изтече мандатът на министър Асен Василев. Цялата процедура е траяла за рекордно краткия срок от един месец и 28 дни. Обикновенно лицензирането отнема между 3 и 6 месеца при изрядни документи. Тук странното е, че паралелно с подготовката на Сертификата министър Асен Василев прави промени в Съвета на директорите на НКИЗ, която в случая се явява продавач. Сменени са двама от тримата членове.
 

Новите са:

 

1. Виолета Лорер -заместник министър на икономиката тогава, после заместник министър на финансите в първото служебно правителство на Стефан Янев, а днес началник на кабинета на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев, член на надзора на НЗОК, по стечение на обстоятелствата и съпруга на министъра на растежа и иновациите Даниел Лорер.

 

2. Юлиян Николов

 

3. Запазва се Валери Андреев, назначен при Трайчо Трайков от първия кабинет на Борисов. Проверка в регистрите показва как фирми на Валери Андреев малко след гореописания проект придобиват без заеми и кредити апартаменти за стотици хиляди левове, а нотариалните актове са за придобиване чрез покупко-продажба от дружествата „ЕЛЕМ-Гама" ООД, 7ЕЛЕМ-Алфа, ЕЛЕМ- Бета... - всичките с по 2 лева капитал.

 

Организатори на схемата са "харвардите" Асен и Кирил, а изпълнителите - Съветът на директорите на НКИЗ и Българската агенция за инвестции (БАИ), чийто шеф от 2015 година е именно Стамен Янев, приятел на Асен Василев от хасковското училище. Твърди се, че за бързото издаване на Сертификата и подготовката на конкурса е оказан натиск и въздействие върху служители на Министерство на икономиката (МИ) и на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

 

Ето как скоростно се развиват събитията, когато правилните хора са на правилните позиции:- Искане до министъра за даване на разрешение за учредяване право на строеж № 26- Н-66/ 23.05.2013 .
- Решение на СД № 68 / 23.05.2013 - за учредяване право на строеж върху имот в Божурище чрез конкурс.
- Заповед на министъра за даване на разрешение - от същата дата  23.05.2013!

 

Всичко се случва в един ден, защото на министър Асен Василев му остават още само 5 дни мандат. 


- Постигнат е абсолютен рекорд при издаване на Сертификат (1 месец и 28 дни). За този период следва да е извършено задълбочено проучване от редица държавни и общински администрации, в това число и с РИОС, и Басейнова дирекция, както и да се извърши проверка за произход на средствата за инвестицията. 


Извършена е спешна смяна на ръководството на НКИЗ - за да се подготви спешно процедурата за предстоящия „публичен и прозрачен конкурс" за продажба на право на строеж в Индустриална зона на София.

 

Конкурсът е подготвен за максимум 8 часа! 
 

Да кажем какво е значението на Сертификат клас Б, какви права придобива дружеството, което го получи И КАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИМА.

 

Сертификатът, съгласно закона, е ДОГОВОР между ДЪРЖАВАТА И ИНВЕСТИТОРА, с който се дава право да придобиваш имот или вещни права без процедура (състезание), при определена цена - да получиш бързо административно обслужване, изграждане на инфраструктура и възстановяване на направени разходи от инвеститора и др.


Смисълът на този специфичен инструмент е привличането на истински реални инвестиции. Тези права се дават при ясните условия, че в случай на неизпълнение, договорът се разваля, като държавата си връща земята или вещното право, както и подобренията, без да дължи нищо, а некоректният инвеститор плаща и неустойка.

 

Отговорен за контрола и отчитането е Българска Агенция за инвестиции, на която директор е Стамен Янев. 

 

След като Кирил Петков и баща му се сдобиват със заветния Сертификат клас Б, те са се задължили пред държавата да извършат инвестиции за срок от три години и да не продават или отдават площи от придобития терен. Те обаче не могат да изпълнят първото задължение и затова веднага пристъпват към второто, защото са вложили в сделката 108 000 лв, които трябва да се избият.

 

И се изготвя това схема - за 8 часа се подготвя конкурс за продажба на право на строеж в НКИЗ. Само че в конкурсната документация ПИШЕ, че в конкурса може да участват само компании, които имат Сертификат за икономическа дейност - ТАКЪВ, КАКЪВТО ИМАТ КИРИЛ, БАЩА МУ И СИЕ.

 

Как така "почтените" си правят процедура с един участник.


От Имотния регистър се вижда, че на притежателите на Сертификата е отстъпено право на строеж върху 6000 кв.м. РЗП срещу „скромните" 18 лева (9 евро), но с право да се ползват 14 000 кв.м. терен. А от кадастъра става ясно, че могат да се застроят 21 000 кв.м. РЗП. Това означава, че срещу 108 000 лева Кирил Петков и групата му са получили 14 000 кв.м. терен в София, чието РЗП е 21 000 кв.м. На практика това са около 247 тристайни апартамента в София. При цена от 60 000 евро средно за апартамент от 85 квадрата, през 2013 г, когато се реализира схемата, това са 27 милиона лева. И всичко срещу СКРОМНИТЕ 108 000 лева. 

 

Така на гърба на държавата се изкарват 27 милиона лева за 58 дни срещу вложените само 108 000 лева.

 

Какво става след това?


През месец август 2013 Кирил Петков се оттегля от дружеството, но отказва това да се отрази в Договора му с държавата (Сертификата).

 

Малко по-късно е отстъпено право на строеж на същия проект, като отново е ползван Сертификата на Кирил и СИЕ.

 

Защо не са върнали Сертификата за отразяване на тази промяна, което е задължително по закон, не е ясно.
Съгласно Сертификата, инвестицията трябва да приключи до 27.05.2016. В случай, че не се изпълни инвестицията в срок - имотът с подобренията става собственост на държавата и се дължи неустойка в размер на 5 пъти реалната цена.

 

Видно от публичния строителен регистър, само първият етап е приключил в срока на Сертификата. Вторият етап е приключил 6 месеца след изтичане на Сертификата, а последният - 1 година след него. Но, НЕУСТОЙКИ НЯМА!

 

И изплува "хасковската" връзка или приятел на Асен от училище - Стамен Янев.
 

Стамен Янев от 2015 г. е част от кръга на десните, после се приближи до Борисов, а с последното си назначение Кирил Петков доказа, че Янев е техен кадър. Доказателство за това може да се намери при проверка на удостоверенията за приключване на инвестицията. Издадени незаконни сертификати на компаниите от кръга, фалшиви документи по отчети и много ДРУГИ.

 

Три години Стамен Янев крие и не предоставя информация за изпълнение на проекта на Кирил Петков чак до 2019 година, когато издава акт, че инвестициите са изпълнени. Как са я изпълнили, като видно от регистрите към ДНСК само строежът е завършен една година след срока? Другото - трябва да заинтересува някои институции.

 

В средата на май 2021 година служебният министър на икономиката Кирил Петков върна Стамен Янев като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Тогава медиите показаха влизането на Янев в БАИ и бруталното изхвърляне на бившата изпълнителна директорка, без още да имаше заповед за това. Никой обаче не каза зашо бе този агресия - бързаше се дамата да бъде отстранена от БАИ, за да не напише в регистъра името на Кирил Петков и да види, че най-отгоре на преписката има Сертификат за изпълнение три години след срока!

 

Пак по времето на служебния икономически министър Кирил Петков в МИ е назначено на граждански договор лицето Валери Андреев - продавачът с апартаментите от началото на "харвардската" схема. Задачата му е да извърши проверка в НКИЗ или както пише в наръчника на Харвард „най - сигурният Ви човек трябва да изчегърта доказателствата".

 

В случая е интересно, че по време на изпълнението на сделката с ВОЛАКОМ АД, директор на Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) е Валери Андреев, а сделката се извършва по предварително организиран търг.

 

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ВСИЧКО ТОВА Е, ЧЕ АБСОЛЮТНАТА ДАВНОСТ ИЗТИЧА СЛЕД ПО-МАЛКО ОТ ГОДИНА. И АКО СЪОТВЕТНИТЕ ОРГАНИ НЕ СЕ СЕЗИРАТ, ЗА ДА ПРЕДПРИЕМАТ АДЕКВАТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ, ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ЩОМ МОЖЕ ДА ГАЗИШ КОНСТИТУЦИЯТА, КАКВО ОСТАВА ЗА ЗАКОНИТЕ. ОЩЕ ПО-ВЕЧЕ АКО ВЪРХУ ГЛАВАТА ТИ ИМА ПОЛИТИКО-ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ЧАДЪР!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • еха

  07 Фев 2022 18:59ч.

  Историята е аналогична на назначението на Спецов, който сега е шеф точно на НАП, от която преди укриваше доста данъци. Това са гьонсурати и банални лъжци. Скука. Проста да палудееш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Ганьо

  07 Фев 2022 19:11ч.

  Ашколсун, бе момчета, вие сте задминали и мене по измислянето на разни схеми. Пък и сте с няколко обиколки напред, аз съм на дребна търговийка с розово масло, а при вас падат дебелите каймета. Аз, барабар с Данко Хаирсъзина, Гочоолу и Дочолу не мога толкоз пари да награбя цял живот само розово масло да продавам.Продължавайте промяната, лапайте, яжте, пийте, крадете, задминете ме! Ашколсун! Не ви знам консерви ли сте или либерали, но еша ви няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рейгън

  07 Фев 2022 19:13ч.

  Ooops. Ако горното е истина, това е супер вдигната топка за прокуратурата. Ако прокуратурата не реагира, горното е фейк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Туй то!

  07 Фев 2022 19:31ч.

  От шайка, на шайка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  07 Фев 2022 19:50ч.

  Само не знам дали не са изтекли давностния срокове, ако не за анулиране, то поне за понасяне на някаква отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо

  07 Фев 2022 19:55ч.

  Хаха. 14 дка земеделска земя в Божурище се равнявала на 250 тристайни на пъпа на София. Ооо-кей :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиро

  07 Фев 2022 20:05ч.

  Изключително неграмотна статия. Срещу 108 000 лв. са получили не терена от 14 дка, а право на строеж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  07 Фев 2022 20:06ч.

  Няколко човека пишем за тази далавера от две години. Но никой не обръща внимание. Това са изпечена шайка измамници, а днес превземат цялата държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  07 Фев 2022 20:33ч.

  Титанични са напъните за сваляне на настоящото правителство! ДПС, герб, части от БСП - по цели дни и от сутрин до вечер се занимават само с Кирил Петков и министрите му! Нима има що годе разумен човек, който да приема за истини казаното от човек на ДПС, които със зъби и нокти бранят техния любимец и незаменим Пеевски! А пък и ако имаше такива скандални далавери, Борисов да беше ги разкрил и Гешев осъдил виновните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  07 Фев 2022 20:35ч.

  Чак сега забелязах, че материалът е препечатан от Епицентър, където мадам Велева/ с баниците и емпатията й към ДПС/ е забранила коментарите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  07 Фев 2022 22:30ч.

  Затова трябваше военен преврат и компанията в кауша. Като нямате топки да го направите сега ще ви катурнат, щото могат да извадят такъв ресурс, който вие даже не можете да си го представите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!!!!!

  07 Фев 2022 22:35ч.

  Кой е патрона на тези измамници ?! Това се пита ? За това много искат да сменят гл.прокурор и спец прокуратурата. И това по времето на тиквата !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са обикновени безпардонни мошеници

  07 Фев 2022 23:29ч.

  ако написаното е вярно. Но за дебеооките американци тея мошеници са "Our sons o'bitches". Хванати "в крачка", изнудвани и, поради слаборахарактерието си, готови на всичко, за да оцелеят. Сега те са на къса каишка и безропотно изпълняват поръките на задокеанските си господари. Напр. - да продадат майка си и баща си е най-безобидното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  08 Фев 2022 3:43ч.

  Което идва да покаже, че Гешев нищо не прави, този с букетчето единствената му цел, е да седи до край в кабинета си, и нищо да не прави.... просто нямам думи, как им се мазни да го оставят, и като гледам горе, скоро може и да се сприятелят с Ванката, ще му купят каскет, той да им прави вятър с него! Ето това е предимството да поставиш олигофрен на изключително важен пост... това се отнася и за премиера и за главният прокурор, ще им гледаме войните на тези нещастници, кварталната мицифайка и блатното кокиче, ай да ви се невиди и в нещастниците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доктор

  08 Фев 2022 4:26ч.

  Естествено, че тези "новите" не са случайни. Те са нечии хора- на друг клон на същата мафия.Иначе как така от благородни подбуди, от морални съображения са решили да правят "промяна", пък даже и да я "продължават".Непрекъснато гл. прокурор им е в устата, друго не знаят като публични прояви. И изнесеното е само една твърде малка баст от истината, кой знае какви неща има, които обществото не знае.Не им е чист косъмът, това е видно, всеки психолог би направил такова заключение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво става, когато

  08 Фев 2022 8:42ч.

  файтон западни безнесменчета докопат държавната власт. П-п-п-п-ълна п-п-п-простотия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десните, а видно и левите сред тях не си ли падат по подобни схеми...

  08 Фев 2022 9:29ч.

  ...земя в парка срещу панелки /нямаше ли някаква история с матрирахата Малееви/ или купувам евтино от държавата срещу скъпа продажба на чуждия инвеститор? Капиталисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПП ПП =

  08 Фев 2022 9:31ч.

  = ПП Просто Продължаваме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • репетеанкоренфоа

  08 Фев 2022 10:33ч.

  ПП ПП = Поредното Прецакване Пълен Провал ПП ПП = Прибираме Парсата После Пътя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Епицентър се бори с правителството, Валерия прибира копейките

  08 Фев 2022 10:48ч.

  И да е истина нещо от там, вяра му нямам никаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Епицентър се бори с правителството, Валерия прибира копейките на 08.02.2022 в 10:48 И да е истина нещо от там, вяра му нямам никаква.

  08 Фев 2022 11:48ч.

  Наличието на опозиционнен печат не е ли задължително условие за съществуването на така обичаната от всички демокрация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очигледно

  08 Фев 2022 12:05ч.

  "Продължаваме промяната", е като смяната на бельото в казармата - първа рота си сменя бельото с втора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Молитва

  08 Фев 2022 13:55ч.

  Молитва Павел Матев Господи, въздай на странника упование и знак, на поета – бяла страница, на боеца – клетвен сняг. Боже, подари на бедния риза – да се облече. Залък хляб подай на гладния, та „сполай“ да ти рече. Боже, поднеси на жадния шепа изворна вода. Посмили се над безправния – дай му глътка свобода. Боже, възвиши усопшия – с рая си го утеши, успокой и злоезичния – злобата му заглуши. Боже, принуди богатия лептата си да даде. Изпрати в затвор разбойника – себе си да окраде. Господи, спаси безверника с благородния си жест. Но не връчвай на изменника правото да има чест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какви са

  08 Фев 2022 14:32ч.

  тези глупости написани от безименник. четете внимателно бе , вижте пълните инсинуаци в този текст. Сделката сатанала 2013година, а Янев назначен от боеко в вагенцията БАИ 2015???? Петков придобил право на строеж и ведага го продал на друг? И??? Кой е този друг/дружество дописника не пише/ Имало конкурс, който бил организиран ....и требвало куувача да им а и той клас Б, ами естествено ине немжедазавърши строежа...После почавт едни фантасмагории, как от индустриална зона Божурище изведнъж се смятат апартамнти в София. Полуистини преърнати в откровени лъжи. Кой какво е разбрал нее ясно. Само проблемабил, че имало схема, издаден сертификат за инвестиор клас Б за мнго кратко време?? и къде е проблема? Кой и какво е токраднал от държавата? Пълна мъгла...и шараните клювата ли клюват... Всеки който малко разбира от бизнес ще разбера, че тази статия е в стила на блъсков, нищо чедно и то да е автора, слад като няма такъв. Да ги омажат, да ги направят като себе си ...Еми не ви се получава, щото сте прости... И това се претпечатва от един парцал в друг...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а чак сега забелязвам коментара на

  08 Фев 2022 14:39ч.

  гласове, че отговор на инсинуацията на хамид хамид, го давала публикацията без автор ва мазиния от точене набаници епицентър...Дали има връзка между Петков и Янев- Едния прави сделка през 2013, а другият е назначен в БАИ през 2015г- това няма как да го скрият щото е факт и във статията ви го пише...Как тогава е сатвала заварката нее ясно, но за епицентър и халид хамид всичко е ясно. Както и за нас...Да не говоим, че Петков напуска дружеството същатат 2013г... Много сте елементарни беееее, всичките сте от тоя сорт, като сикаджията и се надявате и другите да са такива та да ви верват....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и очаквам до час моите тексто да бъдат изтрити

  08 Фев 2022 14:41ч.

  от препечатващия пълните лъжи..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и се надявате и другите да са такива та да ви верват....

  08 Фев 2022 17:06ч.

  Той и Кирчо се надяваше, че Народа ще му поверва, ама не би.. Като почна по-честичко да говори и веднага му лъснаха срамотиите Верват му само тези дето имат лична изгода и неколкостотин незадоволени лелки..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • към горния

  08 Фев 2022 17:18ч.

  Да не би ти да си народа, та говориш от негово име...Лелките са ангажирани с любов към сикаджията...те новите не могат да ги схванат, не им достига

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не би ти да си народа, та говориш от негово име.

  08 Фев 2022 17:54ч.

  Колкото ти си част, толкова и аз. Кви викаш са му на Кирчо илитерата предимствата,че говори на поамериканчен български или че е много честен и национално отговорен. По делата им ще ги познаете.. Излъга ли Кирчо - излъга, значи е лъжец. Назначи ли си приятелския кръг на апетитни позиции - назначи го, значи е същия като предишните, води го единствено личния интерес.. Тва че Баце не е стока, не означава че новите са.. И ако не си от заблудените или лично заинтересованите, няма как да го отречеш.. На тия им е къс хоризонта, ще кешират квато могат и после беж.. Народа кучета, го яли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Станчев

  10 Фев 2022 13:35ч.

  Мата Хари и кюлчетата ряпа да ядат пред тия ШИРОКОМАЩАБНИ акции на обирджии.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ташаклийски, хиндо

  12 Фев 2022 9:08ч.

  И какво от това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи