Шпигел: Лицемерното отношение на Запада към Путин

Шпигел: Лицемерното отношение на Запада към Путин
Западните политици и правителства не искат да възприемат Владимир Путин като нещо различно от агресор и диктатор. Освен това гледат на себе си като на миротворци и гъвкави дипломати. Но ако се обърнем към фактите, тяхното лицемерие става очевидно. Русия многократно е подавала ръка на Запада и е получавала пренебрежителен отказ. Когато Путин дойде на власт за първи път, той се опита да установи добри отношения със Запада, но предложението му беше отхвърлено. Сега предстои разплатата, коментира Франциска Аугщайн в статия за германското издание Der Spiegel.

 

Не само гръцката философия оставя забележима следа в историята, но и самите философи. Преди малко по-малко от 500 години, преди началото на християнската хронология, когато боговете бяха все още живи, един ден на Анаксагор беше изпратено съобщение със следното съдържание: "синът ви умря". Мъдрият Анаксагор реагира на това кратко: „Отдавна знам, че синът ми е смъртен“.

 

Този епизод отлично описва позицията на Запада към Путин. Критикът на режима Алексей Навални е затворен, а неговите поддръжници са преследвани. Путин е уредил всичко по такъв начин, че да може да се кандидатира за следващия президентски мандат, а може би и за друг. Мнозина заключават, че сега Путин показва истинското си лице и отдавна знаят, че той е автократ и диктатор.

 

Тази оценка предполага, че Путин не се е променил, той е останал верен на себе си през цялото време, независимо от външните събития. За сметка на това западните политици и правителства се смятат за добронамерени, помирителни и дипломатично гъвкави партньори, които непрекъснато трябва да отговарят на агресивните действия на Русия след анексирането на Крим през 2014 г. Те правят това с помощта на икономически санкции и струпването на все повече оръжия на границата с Русия.

 

Именно в тази светлина се представя всичко, ако освен това не се вземе предвид защитата на правата на човека.

 

При Путин корупцията стана „подредена“

 

Западните лидери говорят за правата на човека. По-лесно би било да се повярва в това, ако те също говориха за държави, които смятат изтезанията и убийствата за нещо нормално, например Саудитска Арабия. Но Западът го приема, защото Саудитска Арабия е „наш приятел“. Що се отнася до Русия, не е трудно да се отгатне, че Студената война продължава в съзнанието на хората. Но трябва да погледнете отблизо Путин.

 

Този човек е възпитан в западната традиция. Говори немски. Жалкият руски президент Борис Елцин постъпи правилно, когато назначи Путин за свой наследник. Докато Елцин изграждаше руската икономика в съответствие с неолибералните принципи, Западът го смяташе за отличен партньор и какво всъщност се случваше с икономиката нямаше значение. Путин - това трябва да се отбележи - не дойде на власт в резултат на пуч. Но той трябваше да почисти куп боклук, останал след Елцин.

 

При Путин корупцията стана подредена и предсказуема за гражданите. Това е немислимо в Германия. В Русия, в тази гигантска държава, постигането на такъв резултат, разбира се, не е лесна работа. Затова Путин получава искрена подкрепа на изборите - не толкова от представители на образования елит, а от хора, които живеят на стотици километри от Москва.

 

През 2001г. Путин изнесе реч в германския Бундестаг и произнесе някои фрази на немски. Той предложи да се създаде зона за свободна търговия от Владивосток до Лисабон. И също - да се приеме Русия в НАТО. Депутатите го аплодираха и дори се изправиха на крака.

 

Но оттогава нищо не се е случило в това отношение. Западът има натрупана злоба срещу Русия.

 

През 2007г. Путин направи нов опит - по повод Конференцията за сигурност в Мюнхен. Той сериозно предупреди западните слушатели, че продължаването на антируската политика, както и интервенциите, които не са одобрени от Съвета за сигурност, както през 1999 г. в Косово, ще нанесат огромни щети. Ние, Русия, искаме да си сътрудничим с вас, каза Путин. Франк-Валтер Щайнмайер, който по това време беше външен министър на Германия, коментира едва-едва предложението на Путин.

 

Един служител на Кремъл каза през онези години: „Можем да правим каквото си поискаме. Вие така или иначе не ни обичате“.

 

Кремъл се почувства измамен

 

Когато през 2011 г. в Либия избухна гражданската война, Русия в Съвета за сигурност на ООН се съгласи да се създаде зона за забрана на полети, за да се намали броят на бомбардировките и да се защитят цивилните. Франция и Великобритания се възползваха от това, а след тях и САЩ, чиято цел беше да свалят Муамар Кадафи. В тази държава вече не може да се говори за държавност. И в Кремъл се почувстваха измамени и направиха съответните заключения - чак до политиката към Сирия.

 

В Русия не забравят за безсмислените войни, водени в името на демокрацията в Афганистан и Ирак. Дългогодишното присъствие на НАТО в Афганистан даде малко резултати. След свалянето на Саддам Хюсеин, Ирак стана неконтролируем и вероятно днес повечето граждани на тези страни ще кажат, че са живели по-добре при диктаторите (поне при Саддам нямаше прекъсвания на тока - само като пример).

 

Кремъл не забравя за операцията на НАТО в Косово през 1999 г., която наруши международното право. В същото време Кремъл е изненадан и не разбира защо Западът застана против борбата на Москва срещу ислямистките терористи в Чечения.


Аз, авторът на тази статия, не съм приятел на Русия. Просто излагам факти. Ето какво наскоро написа Уилфрид Джилге, експерт по Източна Европа: „Русия със своите войски и военни учения е опасно близо до границите на НАТО. Такива неща могат да се приемат само на шега. В крайна сметка ситуацията е точно обратната: НАТО, приемайки нови членове, се приближава все по-близо до границите на Русия“.

 

Путин няма намерение да атакува балтийските държави, Полша или Украйна. Това казва той. Но тъй като Западът стигна до заключението, че Путин е империалистически диктатор, никой не вярва на думите му.

 

Не знаем какво планират Путин и неговите съветници - това е гадаене по утайката от кафе. Всъщност през последните години и до днес Русия постоянно излиза с инициативи, отправяйки предложения към Запада. Няма реакция и затова Путин започна да установява контакти в друг регион - с Китай. Тъй като Китай се възприема на Запад като значително по-сериозна заплаха от Русия, това също се отразява негативно на Путин.

 

Що се отнася до ситуацията, описана от фразата на Анаксагор в началото на статията, тя се отнася не толкова до Русия, колкото до позицията на Запада. Русия се възприема като потенциален враг. „Отдавна знам, че синът ми е смъртен“. Западът отдавна знае, че Русия е слаба, че не представлява заплаха - и въпреки това страните от НАТО постоянно се въоръжават.

 

Следва лоша комбинация: от една страна, на Русия се казва, че тя е просто „регионална“ сила, както направи бившият президент на САЩ Барак Обама. От друга страна, тя се нарича „агресивна“. Разбирайте го както искате.

 

 

 

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

Коментари

 • грейки

  23 Юни 2021 11:43ч.

  Когнитивният антируски дисонанс при западащите гейчета и женчовци е огромен. Вчера чета някакво откровение на американска журналистка, присъствала на пресконференцията в Женева, изненадана била, че очаквала от Путин едно (да лъже или да игнорира въпросите им), а то се оказало съвсем друго. 20 г. повтаряла като папагал опорките на пропагандните им рупори, че Путин е диктатор и убиец, а Русия е агресивна, и сега изведнъж се оказало, че май не било така. И защо техните нарочващи хипотезки и предположения трябваше и тук, и навсякъде да се превръщат в господстващ медиен мейнстрийм и да ни тормозят с простотиите и диващините си на антируска и антипутинска основа? И докога ще бъде оправдавано и прощавано незнанието и неразбирането им, и докога ще ни боде "дневният им ред", след като едва накрая сами разбират колко са далеч от истината?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз, авторът на тази статия, не съм приятел на Русия.

  23 Юни 2021 11:45ч.

  Със сигурност. Русия не спечели от двайсетгодишното путиново управление. Неравенство, корупция, потъпкани граждански права и икономика върху природните ресурси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Със сигурност. Русия не спечели от двайсетгодишното путиново управление"

  23 Юни 2021 11:48ч.

  Желателно е да не се изопачават фактите и да не се говорят откровени глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепата на Путин от руснаците идва от спомена за 90-те

  23 Юни 2021 11:58ч.

  когато Елцин показа какво значи и колко струва на Русия безусловната подкрепа на Запада. Когато Путин застъпи в цялата руска армия нямаше нито една боеспособна част за да я прати в Чечня. Такъв позор не е имало досега в руската история и никой руснак не иска да се повтори, както и гладорията тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смъртният страх на англосаксите открай време е бил връзката на руските ресурси и немските технологии

  23 Юни 2021 21:41ч.

  И въобще Русия да се приобщи към Европа- то в такъв момент северноамериканския ментор става излишен. И тъй като тази тема е забранена по дифолт, Русия трябва винаги да бъде представяна като агресор. Да не говорим, че никой не иска да отчете голямата заслуга за победата ѝ във ВСВ, дори последната резолюция на Европа от 2019, обвини Русия (заедно с Германия) за избухването на войната..каква мерзост само!!!! Докаде я докара Европа..пълен слугинаж на дълбоката демонократична държава!!!! До степен, че и нашите пудели лаят в хор, когато им заповядат от Козяк. Да е жив и здрав Путин, не знам от къде има тези нерви и търпение с такива дегенерати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  23 Юни 2021 23:48ч.

  Вчера,22юни се навършиха 80г.от вероломното нападение над СССР и Путин както обещаваше се е запознал с архивите за ВСВ,изчел е всичко засекретено.Казва,не визитата на Рибентроп в Москва е причина за избухването на войната,от която загиват милиони жертви и загуби.А вина имат недалновидната и пагубна политика на западните държави от създаване на система от колективна сигурност с/у Хитлер.Даже и Б-я е работила заедно със западната индустрия,икономика и военен потенциал за въоръжената най мощната армия. Войната не била внезапна,чакали са я,но ударът бил невиждан в историята с разрушителна сила.Затова с горчивина приема резолюцията на ЕС през 2019г.,с която обвиняват директно СССР,че има вина за избухването на войната наравно с Германия.Отделно,че не споменават Мюнхен никъде.СССР е загубил всеки свой седми гражданин,а 27млн.души-убити,в плен,глад,гета,пещи,лагери на смъртта.А Западът и днес си е лицемерен към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  24 Юни 2021 19:44ч.

  От Лисабон до Владивосток, давайте жить дружно...хахаха. Западът никога, подчертавам, никога не е гледал на Русия като евентуален равностоен партньор, а само като огромна пречка за използване на руските суровини! И руснаците накрая го разбраха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи