Кметицата на Чикаго отказа да дава интервюта на бели журналисти

 Кметицата на Чикаго отказа да дава интервюта на бели журналисти
Началото на втората половина от управлението на Лори Лайтфут - цветнокожата гей-кметица на Чикаго, ще бъде белязано от расистки скандал, който тя самата предизвиква. С една публикация в Twitter тя провокира широк отзвук в американските медии, а решението ѝ за белите журналисти срещна множество критики.

 

На прага на втората годишнина от встъпването в длъжност - достигайки половината от първия си мандат, кметицата на Чикаго обявява, че ще даде индивидуални интервюта за отбелязването на случая, но при едно условие - разговорите ще се провеждат само с цветнокожи журналисти. Това съобщава местната медия NBC 5 Chicago.

 

"Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкова много. Това не е само в кметството", туитва Лайтфут.

 

"Срамно е, че през 2021 г. пресслужбата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината жители се идентифицират като чернокожи, латиноамериканци или индианци", отбелязва кметицата и добавя:

 

"Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, включително в медиите. За да напреднем, трябва да се променим. Точно поради тази причина аз умишлено приоритизирам заявките за медии от репортерите по случай двегодишнината от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град."

 

 

 

Лайтфут нарича расовия състав на пресцентъра на кметството "дисбаланс, който трябва да се промени", а за местните медии в Чикаго отбелязва, че "трябва да отразяват множеството култури, които го съставят".

 

Докато някои в социалните мрежи отговорят на туитовете на кметицата, определяйки този неин ход като "справедливост" и стъпка напред, други критикуват решението ѝ.

 

Репортерът на Chicago Tribune Грегъри Прат е сред несъгласните с действията на Лайтфут.

 

"Аз съм латино репортер и моето запитване за интервю беше удовлетворено", пише Прат в Twitter. "Помолих обаче кметството да отмени забраната за бели журналисти и когато оттам отказаха, аз с уважение отмених моето интервю. Политиците не могат да избират кой да ги отразява", категорично заявя репортерът.

 

И той не е единственият, разкритикувал решението ѝ. Вълна от публикации в социалната мрежа се появява, а коментарите започват да "валят" един след друг.

 

Затова Лайтфут решава да отговори и да защити своето противоречиво съобщение да дава само индивидуални интервюта на цветни журналисти.

 

В писмо от две страници до медиите първата чернокожа и първата октрита гей-кметица в историята на Чикаго похвали собствените си избори през 2019 г. за "счупването на бариери" и "стреля" срещу медийните организации в града, заради "неадекватното справяне с "институционализирания расизъм" в техните редици", пише Fox News.

 

Лори Лайтфут със съпругата си Ейми Ешлеман на церемонията по встъпване в длъжност

 

Решението ѝ временно да говори само с цветнокожи репортери било част от нейната житейска битка за разнообразие и приобщаване.

 

"Откакто бях избрана, страната ни се сблъска с исторически разчети около системния расизъм", пише Лайтфут в имейла, като прави препратка към обновеното движение за расова справедливост, провокирано от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис през май миналата година.

 

Лайтфут добавя, че откакто е започнала кампанията си за кмет, тя е "поразена" от "непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и конкретно пресата на кметството".

 

"Изпращам ви предизвикателство", казва Лайтфут в писмото си. "Наемете цветнокожи репортери - и особено цветнокожи жени - за отразяване на политиката в Чикаго и в частност на кметството."

 

Тя продължава, питайки търговските обекти дали имат цветнокожи хора в ръководните екипи или в редакционните съвети, има ли квалифицирани цветнокожи репортери, които биха могли да отразят кметството, но не им е даден шанс, и дали търговските обекти са анализирали собственото си отразяване на "идентифициране и изкореняване на имплицитни пристрастия."

 

"Ако отговорът на тези въпроси е отрицателен, уведомете ме, за да продължа да настоявам за промяна", пише още кметицата.

 

Лори Лайтфут, съпругата ѝ Ейми Ешлеман и дъщеря им Вивиан слушат молитва по време на церемонията по встъпване в длъжност.

 

Писмото внася допълнително напрежение в ситуацията, което личи и от последвалите материали от доказали се журналисти на Fox News. 

 

В името на справедливостта Лори Лайтфут отказва да дава интервюта на белите хора, посочва Тъкър Карлсън и добавя: "Лайтфут си направи усилия, за да обясни, че няма предвид нищо от това лично. Всъщност тя призна, че някои от белите репортери, които отразяват кметството в Чикаго, са талантливи и трудолюбиви".

 

"Отново, за да повторя очевидното, това е расизмът. Това е неморално. Също така е незаконно съгласно безброй държавни и федерални закони. Не бива да допускаме подобно поведение от правителството. Всички сме равни в очите на закона. Ние всички сме граждани. Имаме цял гранитен паметник във Вашингтон, обещаващ, че никога повече няма да се държим така, никога няма да го позволим. Но тъй като сме приели собствения капитал, ние не просто го позволяваме, а го насърчаваме", заявява Кларксън.

 

"Междувременно, как е Чикаго? Град Чикаго под управлението на Лори Лайтфут продължава да се руши. Убийствата през миналата година скочиха с 50 процента. Още стотици мъртви, много от тях млади хора и деца, повечето чернокожи. Това социална справедливост ли е? Не, не е. Това не е за никого определение за социална справедливост", казва още журналистът.

 

Отношение в скандала взима и адвокат по гражданско право - чернокожият Лео Терел, помолен от Fox News да коментира случая.

 

Той заявява: "Решението на Лори Лайтфут да провежда интервюта в медии, основани на раса, е ясен пример за прокарване на системен расизъм".

 

А радиоводещият Лари Елдър твърди, че е очевидно, че тя "само копае противоречия с дискриминационното си решение да отклони вниманието от настоящия проблем - фактът, че град Чикаго се бори да остане на повърхността".

 

Застъпници за Лайтфут защитиха нейното решение. The TRiiBE - базираната в Чикаго дигитална медийна платформа, която предлага широко отразяване на гражданските вълнения след смъртта на Джордж Флойд, заявява, че намира гнева към решението на кметицата за обиден.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • WLM

  20 Май 2021 13:35ч.

  Нещо се обърках, не е ли съпругата на кмета бяла или е меланж? Вероятно омразата е само към журналистите с бял цвят на кожата? И да, да сме позитивни все пак - радостно е че щастливото равнополово семейство е преодоляло законите на Съзиданието и са успели да заченат, износят и родят детенце с правилен цвят! Браво. Сега остава, пак с пряко-природно чудо, да си оправят града що годе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а така!

  20 Май 2021 13:36ч.

  Какви са тия бели журналисти? Бял журналист, не е журналист! Ще дава само на черни, хомосексуални журналист(ки) с увреждания (предимно мозъчни).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама как?

  20 Май 2021 13:40ч.

  Защо тая кметица се е “омъжила” за бяла жена? Бялата жена, не е жена! Може би “съпругата” й е с увреждания?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лори Лайтфут, съпругата ѝ Ейми Ешлеман и дъщеря им Вивиан слушат молитва по време на церемонията по встъпване в длъжност.

  20 Май 2021 13:52ч.

  Е*а си гротеската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В момента в Чикаго цените на къщите са паднали 4 пъти!

  20 Май 2021 14:07ч.

  Масово изнасяне на хората към републикански щатове. Цените на къщите във Флорида са се качили повече от два пъти. Градовете във Флорида се застрояват с невиждани темпове. Всичко е полудяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  20 Май 2021 14:09ч.

  Такава зверска омраза към определена категория хора даже по време на комунизма нямаше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  20 Май 2021 14:16ч.

  "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обичахме Америка в младостта си, а сега я ненавиждаме!

  20 Май 2021 14:19ч.

  Избирате президент дебил и мъките започват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гнус ме е от такива снимки

  20 Май 2021 14:23ч.

  А те ръкопляскат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Роман

  20 Май 2021 14:26ч.

  Ето как разстройствата на половата идентичност, за чието превръщане в "норма" се наливат милиарди, сами се издават, че не са нищо повече от психопатология.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант в Белгия

  20 Май 2021 14:31ч.

  Молитва ?!?!?! Към кого е молитвата на лесбо двойката с детето между тях? Към Бога на християните ? Нима това "съжителство" е Богоугодно? Ама те християни ли се наричат? Може би се молят на някакъв езически бог, който да приеме този извратен и перверзен начин на живот. Боже пази Америка и ни опази от сегашната Америка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  20 Май 2021 14:39ч.

  Тия продължават да копаят дъното! Лошото е, че се опитват всячески да налагат подобни ненормалности и в Европа, а Европа-та се опитва да ни ги пробутва на нас. Е, няма да стане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • повече от гнусно

  20 Май 2021 14:54ч.

  Да гледаш на официална церемония как две лесбийки се мляскат страстно е повече от гнусно за православни християни....А това, че въпросните "черни, дето животът им имал значение" се опитват да ни убедят, че живота на нас - белите "няма значение" е повече от очевАден! А вече новината за чернокожа, която ще играе ролята на Ан Болейн - /англосаксонка с млечно бяла кожа / направо "изби рибата"! Тая държава - САЩ , дали осъзнава че върви към собственото си затриване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  20 Май 2021 15:19ч.

  Отвратително !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  20 Май 2021 16:17ч.

  Христоматиен пример за разпространяващия се в щатите "черен расизъм".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  20 Май 2021 16:19ч.

  Ако подобни изяви от цветнокожи на високи постове продължи, гражданската война е неминуема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудесно

  20 Май 2021 16:19ч.

  Тъкмо няма да ходят после да си леят куршум за уплах! :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудя се!

  20 Май 2021 17:02ч.

  Защо ли тази ситуация ми напомня залеза на древния свят? И това, май, е само началото. Днес, благодарение на глобализацията процесите вървят по-бързо. Няма да чакаме дълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  20 Май 2021 17:08ч.

  Потрес! И черен расизъм! Свършено е с тази "държава" в перспектива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Под дъното

  20 Май 2021 17:19ч.

  Подобни репортажи трябва да се приемат оптимистично. Те доказват че в кратки срокове САЩ или ще се вземат в ръце - т.е. белите , тръмпистите , военните , ще възстановят конститутуционните права и свободи. Или ще има гражданска война и пълен колапс на страната. Единствено да се молим подобни уроди /в женско-мъжки или мъжко-женски варианти/ да нямат досег с ядрените оръжия на САЩ. Тази страна трябва да се постави под ЗАПРЕЩЕНИЕ от международната общност, докато там на ръководни постове вилнеят подбни грешки на природата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И правилно!

  20 Май 2021 17:55ч.

  Ще дава само на оранжеви извънземни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  20 Май 2021 18:04ч.

  Почти всички, които говорят за „промяна на статуквото“ са от нейната секта. Затова оставете го малко това статукво на мира, да не дойде по-лошо. Светът се усъвършенства по еволюционен, а не революционен път. Между другото статията трябва да има червена точка, тъй като някое дете може да види как две баби се натискат публично и да му остане тежък и неприятен спомен за цял живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не иска

  20 Май 2021 18:31ч.

  бели журналисти, а си е взела бяла сьпруга?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  20 Май 2021 18:34ч.

  Не виждат ли в какво се превърна ЮАР, след като почнаха да управлявата черните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  20 Май 2021 18:51ч.

  Не ги жаля. Сащ да си сърбат попарата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Май 2021 19:17ч.

  Кметицата се е вживяла в ролята си. Но нейните не се интересуват от интервюта. Нито от бели, нито от черни журналисти. Те искат пари. Белите им дължали за триста години назад с лихвите. Парите са им нужни, за да не им се налага да работят. А и дрогата не е безплатна. Не знаят какво ги чака. Може би сбъднатите мечти на Нелсън Мандела и Робърт Мугабе, може би гражданска война, а може би третото, с подвити опашки да приемат реалностите. Чикаго не е най-доброто място за живеене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Май 2021 19:24ч.

  Има две държави, в които мечтите им са се сбъднали, не частично, а напълно - Хаити, получила свободата си току след Великата френска революция, повлияна от прогресивните ѝ идеи и Либерия, африканска държава на освободени роби, върнали се на родния континент, едно изключение, заобиколено от колонии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Апокалипсис сега

  20 Май 2021 19:44ч.

  Очевидно това което става в САЩ /в някои щати/ е културен и социален апокалипсис. Нормалността е подложена на такъв терор , че дори американци, посветили живота си в служба на Държавата , искат да я напуснат и да вземат ... руски паспорт ! Пример от тези дни е Сюзън Маси , съветник на Роналд Рейгън от 80-те , посветила се на рушенето на "империята на Злото - СССР" сега намира че , "Ако Роналд Рейгън видеше какво става в Америка , щеше да се върти в гроба !" . Путин вероятно ще одобри молбата й. Русия се превръща в крепост на нормалността в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раковски

  20 Май 2021 20:58ч.

  Все по-очевидно ще става, че белите ще трябва да се хванат за оръжието, ако искат да ги има. Обаче ще трябва да решат какво ще правят с ч*футите. Впрочем не само за Щатите се отнася...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  20 Май 2021 21:41ч.

  Грозилището ми навира извратеността си и има нахалството да подбира... луди, луди....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  21 Май 2021 7:42ч.

  Вторачили сте се върху "модерното" семейство,а моята тревога е за избирателите.И още:ако това е предопределеното ни бъдеще,не е ли време да се огледаме къде в света е останала нормалността и да се пренасочим към тези страни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без представа

  21 Май 2021 8:34ч.

  Средностатистическият американски и европейски човек няма и най-малка представа все още що е то черен расизъм. Новините от ЮАР се неглижират,замазват и скриват,а реално там белите живеят в бантустани оградени със стени и бодлива тел. Навън излизат само с тежко въоръжени конвои. Светът много бързо забрави най-големия геноцид от 1 милион жертви в края на 20-ти век в Руанда,когато хуту и тутси се клаха и избиваха щото едните били по-висша раса,нищо ,че все са черни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  21 Май 2021 12:32ч.

  Имаше един израз, че най-големите тирани произлизат от освободените роби. Това е проява на хитлеро-фашизъм на цветнокож(ата) кмет(ица). Интересно, каква би била реакцията на Ана Барнабич!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лори Лайтфут

  21 Май 2021 13:42ч.

  Маран?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  21 Май 2021 16:21ч.

  затова българите напуснаха чикаго и се преместиха в други щати официалният език там е испанския убииства непрекъснато албанска китаиска италианска мафии се конкурират няма ред и законност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до В момента в Чикаго цените на къщите са паднали 4 пъти!

  21 Май 2021 16:47ч.

  Мога да потвърдя, че много хора от началото на годината запчнаха да се изнасят от т.н. либерални щати основно към Флорида и Тексас. Аз самият се изнесох в началото на декември 2020 -- от Пенсилвания към Орландо. И тук наистина цените на къщите направо скачат през последните няколко месеца....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  21 Май 2021 21:17ч.

  Чикаго отдавна е синоним на неконтролируема престъпност-506 убити през 2019 и 774 през 2020, а тази вместо да си върши работата ште говори за расизъм и за Джордж Флојд... дебилска работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  22 Май 2021 8:02ч.

  Поредно доказателство за идиотизма на мултикултурализма! Войната срещу белите хетеросексуални мъже набира скорост! Очевидно идеята на подобни екземпляри е да превърнат САЩ в едно гигантско Хаити, най-провалената и варварска държава! Вече повече от двеста години тази държавица е нагледен пример за диващина и липса на всякакъв стремеж за цивилизованост! По стъпките на Хаити върви ЮАР след като черните племена взеха властта! Най-гадното е, че огромен брой леви псевдоинтелектуалци , полудели от омраза към съвременната капиталистическа либерално-демократична държава пропагандира яростно повобни гадости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да ви еба

  22 Май 2021 16:50ч.

  Демокрацията сатанинска

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  22 Май 2021 21:14ч.

  Доживях да прочета новина за Щатите в българска медия, където са цитирани хора със здрав разум като Такър Карлсън и Лари Елдър! И не са цитирани медийни клоаки като CNN, MSMBC или Хъфингтън Компост. За всички, които едва сега научават за безумните невронни процеси, които протичат в главите на ултралеви кметици-лесбийки като Лори Лайтфут и Джени Дъркан от Сиатъл - честито! И честито на всички многостранни тъпоъгълници, които се кефиха, че един синилен и дементирал старец спечели изборите с гигантска измама!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаитянин

  25 Май 2021 15:06ч.

  Нямам нищо против САЩ да деградират до едно “гигантско Хаити”, само че да нямаха ядрено оръжие. Иначе трябва да се молим разума и хората да вземат връх над психопатията и маймуните

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е чиста проба расизъм !

  28 Май 2021 9:47ч.

  Преди доста години чух нечие мнение, че най-големите расисти са негрите и евреите. За последните 30-40 години се убедих, че това е напълно вярно ! Особено за негрите - те убедително доказаха расистката си омраза към белите през последните 2 години ! Нека някой ме опровергае, или най-лесно е мнението ми да бъде изтрито от форума ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  28 Май 2021 13:45ч.

  Българите в Чикаго за тази ли са гласували?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи