ГЕРБ: ЕК изобличи Кирил Петков в лъжа

ГЕРБ: ЕК изобличи Кирил Петков в лъжа
„Искам да попитам, при условие че ЕК твърди, че Планът за възстановяване е предаден октомври, истина или лъжа са думите на Кирил Петков, че има предаден нов план. Аз много не обичам политическите внушения. Просто оттук-нататък трябва да следим всяка дума на Кирил Петков. Дали тя е истина или лъжа“. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият вицепремиер Томислав Дончев. Той обърна внимание на отговора, даден днес в Народното събрание от Кирил Петков по въпроса. България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на Плана, но все още няма конкретни отговори по него, твърдеше днес премиерът Кирил Петков. Думите му обаче се оказват в противоречие с казаното от Брюксел. От пресслужбата на Европейската комисия са коментирали пред „Медиапул“, че при тях Планът за възстановяване и устойчивост на България е получен на 15 октомври 2021 г. На тази дата, след месеци бавене, беше входиран вариантът на бившия вицепремиер Атанас Пеканов.

 

Не е хубаво да се лъже от трибуната на парламента. Оттук нататък ще сме принудени да преценяваме дали думите на министър-председателя Кирил Петков са истина или лъжа. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ по повод днешното съобщение на Петков, че Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в ЕК. "Г-н Петков ме информира в пленарната зала, че планът е предаден на Европейската комисия и тя го разглежда. Ако наистина е пратен там, това е проблем. Нещо повече - това е безобразие, защото не може да изпраща документ, който никой в България не е виждал", възмути се Дончев, който е и заместник-председател на ГЕРБ. По думите му днес говорител на ЕК е заявил, че планът с който разполагат, е подаден на 20 октомври 2021 г. и е разработен от второто служебно правителство. 
 

"Искам да ви попитам, в такъв случай – истина или лъжа са думите на г-н Петков днес, че планът е подаден в ЕК и тя го разглежда? Не обичам евтин тип политически внушения", каза Томислав Дончев.

 

 

По-рано днес пред парламента премиерът Кирил Петков заяви: "България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, но все още няма конкретни отговори по него".

 

По думите му са били ревизирани секторни политики в енергетиката, за да се избегне увеличаването на зависимостта на страната от руски газ.


"Знаете, в конфликта, който нараства между НАТО и Русия, имаме доста голям риск от потенциални санкции и потенциална несигурност в подаването на газ. Едновременно с това в плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която например дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Ние като едно ново правителство не можем да приемем този тип зависимост и трябваше да преработим част от плана, така че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го направим за много къс период", каза Кирил Петков от парламентарната трибуна.. 
 

Ваденето на проекта за изграждане на парогазова централа на мястото на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" бе обявено от вицерпемиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев в началото на януари като аргументът отново бяха несигурните доставки на газ, но и защото към онзи момент Брюксел не считаше природния газ за преходно гориво и безвъзмездното финансиране за подобни проекти бе под въпрос. Преди дни обаче ЕК реши да предложи газът и ядрената енергия да бъдат възприемани като преходни ("зелени") горива в преследването на целта за природосъобразна икономика до 2050 година. 
 

Василев обаче вече обяви, че вместо парогазова централа в "Марица Изток" ще се предложи изграждане на мощност за изгаряне на отпадъци. Той дори лансира идеята да се преместипланираната подобна мощност, която да произвежда гориво от отпадъци за столичното парно, в комплекса "Марица Изток".

 

Не е ясно обаче какво точно съдържат корекциите, изпратени до Брюксел, което провокира Томислав Дончев да нападне новите управляващи, че са първите, които са внесли вариант на плана, без да са подложени на обществено обсъждане предложенията.
 

"Аз се радвам, че имате изпратена нова версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Това е чудесно. Не е чудесно обаче, че това вероятно ще е първата версия, която е изпратена на Европейската комисия, която никой в България не я е виждал. Това до момента не се е случвало изобщо. Съвсем друг е въпросът, че този план е пренаписван вече повече време, отколкото е писан. Това, че в България никой не знае какво сте изпратили, е проблем", заяви Дончев. 
 

"Първо ще има обществени обсъждания. Много по-добре е да изчакаме още 2-3 седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещето на България по ужасно грешен начин за част от политиките, които ние заварихме, наследени точно от вашата работа", отвърна му премиерът. Което обаче е странно - да има обществени обсъждания за нещо, което вече е изпратено в Брюксел.
 

По-късно на заседание на бюджетната парламентарна комисия от финансовото министерство уточниха, че става въпрос за изпратена обща рамка с новите проекти, които ще търсят съфинансиране по механизма за възстановяване и устойчивост, но се чака отговорът на Брюксел, за да бъдат изпратени финалните проекти. 
 

"Вие ще трябва да договаряте по 600 млн. лв. инвестиции на месец, защото парите трябва да се договорят до края на 2023 г. Няма и оперативни програми за новия програмен период. Ако такива се появят април или май, особеностите на инвестиционния процес са такива, че реално ще може да започне да се работи в средата на 2023 г.", коментира междувременно Томислав Дончев. 
 

Пред журналисти Дончев призова правителството веднага да даде обяснения какво точно е залегнало в последната версия. "Самото допускане, че някой си е позволил да изпрати Плана в ЕК без публично обсъждане и съгласуване с никого в България, е безобразие. Ако пък Планът не е изпратен в ЕК, то значи премиерът Петков е излъгал от парламентарната трибуна", заяви бившият вицепремиер. 
 

От пресслужбата на Европейската комисия коментираха, че при тях планът за възстановяване и устойчивост на България е получен на 15 октомври 2021 г. Тогава той бе официално внесен от служебния вицепремиер Атанас Пеканов. 
 

"Анализът на Комисията на този план е в ход", заявиха от Брюксел. 
 

Срокът за произнасяне на Брюксел след удължаванията е 15 февруари 2022 г. В последните дни обаче финансовият министър Асен Василев твърди, че очаква решение на ЕК по плана през март, което означава, че страната ни или е поискала ново удължаване, на каквото има право по регламент, или смята да направи това. 
 

По плана страната ни очаква по механизма за възстановяване и устойчивост безвъзмездни 12.6 млрд. лв. и още 9 млрд.лево като заеми.

 

Източници: "Епицентър", tribune.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • висок

  04 Фев 2022 21:12ч.

  Ама как бе Дончев, аз лично 10 пъти съм чувал от устата на Кирето Лъжеца как всички ще става публично, с публични обсъждания, всеки разход ще се гласува в парламента...... е, сгае ще си вярваме или пак ще го хващаме в лъжа? А вплана е заложено милиарди да отидат в Бобокови за "батерии"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правителство на промяната

  04 Фев 2022 21:16ч.

  Начело с г-н Лъжльо и г-жа Лъжа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  04 Фев 2022 21:37ч.

  Да бе, верно, че лъже повече от БОКО... но вече разбрахме, че и дъното има дъно на дъното! - ПРОСТ Киро Радевски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гербаджия,

  04 Фев 2022 21:58ч.

  не е хубаво да се лъже и в пресата, то май че няма какво друго да приказвате, освен да лъжете, като няма нещо вярно, и лъжата върши работа. То и друго не ви остава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всъщност

  05 Фев 2022 11:35ч.

  Това внушават подобни писания в услужливи медии и вувузелите надуват свирките. Повтарям един от недостатъците на демокрацията, че позволява сулю и пулю да изплюват комплексарската си завист към хора, на които им стигат до петите. Е пък защо тези медии един път не зададоха въпроса на дончев за парите усвоени за електронно правителство. Защо правителството , в което дончев беше вицепремиер не изпрати Плана за възстановяване и устойчивост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересно е това електронно правителство обаче

  05 Фев 2022 20:08ч.

  Такова безсилие в горенаписаното, авторът е един от малцинството, което е допринесло да имаме тези гротескни усмики по телевизията. Нищо де, от тук нататък, понеже чекмеджетата се опровергаха, къщата в Барселона се опроверга, все нещичко трябва да остане - а именно електронното правителство. Затова пък сметките за тока са супер. Да пием по едно за електронното правителство на господин Дончев и на автора на предното писание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи