Джулай диващината на Камен бряг и зелените талибани

Джулай диващината на Камен бряг и зелените талибани
Джип до джипа, таралясник до таралясник – така изглежда Джулая, 2020. Автомобили, мотоциклети и кемпери са паркирани на самите скали, почти на ръба, и явно са спрели малко преди да се катурнат надолу. Вероятно това е голямата гордост на любителите на Джулая. Дроновете на сутрешните новинарски блокове показаха отлично запълнена площ с моторни превозни средства. Добрата новина е, че това е наистина скала, а не свлачище, защото при този напън за супер най-първа линия, много ламарини щяха да се изтъркалят до самото море!

 

 

 

Странното е, че репортерите радостно отчитаха присъствието на ентусиасти, които очакват изгрева, интервюира хора, които твърдяха, че това е изключителна емоция, но никой от интервюиращите не показа, че е забелязал, че се намира насред незаконен паркинг. 

 

На много места по света хората посрещат изгрева сред природата, а понякога изминават тежки терени и то за часове нощен поход и накрая, благодарение на усилията си са там, където всеки залага своята надежда срещу новите лъчи на слънцето. 

 

Цинично, грозно и отблъскващо е посрещането на символичното утро насред гъст автопаркинг.

 

Едва ли съществува друга държава, която се радва на подобна феноменална гледка и не намира нито един механизъм, за да въведе порядък срещу насилието над природата и то от хората, които агресивно и откровено нагло превземат с колите си всяка площ, докъдето гумите могат да ги дотъркалят. Толкова важна е „първата линия“ в умовете на българите, че те са готови да блокират цял бряг с колите си, в името на това да гледат от колата този уж знаков изгрев. 

 

Това не е празник, а само обобщение на непримирима диващина, елементарна липса на култура и явно незачитане на онова, което уж е важно – природата.


Да помислим само за момент, какво би станало, ако всички кемпери, джипове, мотоциклети и обикновени автомобили са паркирани на 500 метра от скалата и на ръба застават само хората? Кое е вълнуващото в това да седиш с часове в колата на топло, като си блокирал „своето“ място, за да излезеш в последния момент и хоп – правиш Джулай. А баровците с кемперите, те са най-най от всички! 

 

Странното е, че повечето от тези хора бурно протестират срещу застрояването на морето, срещу бетона, срещу грубата намеса на хората. Но пак те нямат нищо против да стигат до всяко желано място с автомобилите си. 

 

 

 

Ако някой опита да им отнеме това право, се надига вой за самоуправство на местната власт, за това, че хиляди бременни, инвалиди, малки деца и старци са лишени от правото да се порадват я на изгрев, а на залез или на плаж. 

 

Джулай-агресията, изразена в автомобилно нашествие досами ръба на скалата, е общ симптом на всички българи, които считат, че нищо в света не може да им отнеме правото да си карат почивката в непосредствена близост – по възможност между метър и три метра – от личното возило. 

 

И ако Камен бряг не е достатъчно доказателство, то само преди ден в залива Болата отново джип нагази във водата. В предишни години се налагаше трактори да ги вадят, но през тази джипът се е изтеглил сам.

 

Някогашният опит на общинската управа да спре притока на коли към този красив залив се удари в бурната подкрепа на протеста от страна на новинари от различни телевизии и тогава пак се оказа, че „всички бременни, старци, бебета, инвалиди и чужденци“ не могат да оставят колите си на паркинг и да изминат около километър до плажа.

 

През настоящата година, най-пъргавите кемпърджии – и това е нова дума – собственик на кемпер – са минали по плажа и са се разположили върху самите скали, които са част от самия плаж. 

 

 

 

Там вече не може да приседнат летуващи, защото отгоре са частните домове на колела. Никой вече не може да направи снимка на залива, без автомобили в кадър, разположени до последния сантиметър – буквално – от извивката на плажа. Явно не съществува и държавен орган, който да ги санкционира. 

 

Терорът на автомобиладжиите е реалният проблем с чистотата на крайбрежието. 

 

Гледката с наблъсканите коли на Камен бряг е съставна част от своеволието, наречено „диво къмпингуване“, а то в същността си представлява повсеместен погром на всяко естествено красиво място.

 

В играта със зелените, все така неуспешно, опитва да се вклини и тъжно неуспешната в новите си начинания Мая Манолова. Тя упорито си търси кауза, зад която евентуално да застанат поддръжници. Конституционният съд обаче поряза нейните амбиции, както и анархистичните групи, гравитиращи около „Демократична България“. 

 

На 16 юни 2020 г. Конституционният съд отхвърли жалбата на Мая Манолова и гласовитите й поддръжници за отмяна на разпоредби в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който регламентира създаването на места за разполагане на палатки, кемпери и каравани. Протестите всъщност бяха срещу отпора на собственици на частни имоти, които не ги застрояват, а ги оставят в естествения им вид, но не са съгласни техните територии да бъдат ежегодно съсипвани от хора с палатки, каравани, автомобили и всевъзможни приспособления. 

 

Със становището си, Конституционният съд потвърждава, че в сила остава написаното в ЗУЧК, което защитава собствеността на общини, частни и юридически лица. Туризмът под небето – независимо дали с къща на колела, с палатка или на гол дюшек, може да се осъществява само на категоризирани за това територии.

 

Мнозина в България реагираха, че цената от 6000 лева на сезон за професионално направен къмпинг е безумна. Но там и сега стои списък на чакащи. Следователно – това е цена, която пазарът е склонен да плати.

 

Намесата на държавата не може да бъде в ценообразуването в пазарното общество, а единствено в създаването на условия и ред, за да бъде наистина опазена природата, да не бъдат погазвани ничии права.

 

В тази връзка: правото на придвижване е конституционно право. 

 

Шофирането откъдето ти скимне и спането където намериш за добре – това не е конституционно право, а самоуправство. 

 

Затова всеки е свободен да отиде до плажа, но никой не може да решава сам дали ще паркира колата си на метър зад дюшека, с който ще плува в морето. 

 

Предвидените санкции в ЗУЧК са глоби от 2000 до 5000 лв., а при груби нарушения – от 10 до 20 хил. лв. Според тежестта на посегателството срещу природата, максималният размер може да достигне 60 хил. лв.

 

Защо и в Гърция дивото къмпингуване е забранено и нашенци го научиха по лютия начин – с глоби, а и с арести, когато опитаха да обяснят на гръцката полиция нещата така, както го правят с българската? Защото при своите 11 хил. километра брегова ивица, гърците не желаят нито километър от нея да се превръща в клоака. Затова е предвиден и затвор до три месеца за нарушение, а при палене на огън на произволно място, цената е 2000 евро, а разполагането на кемпер на плажа може да струва 3000 евро. 

 

Някой удачно би посочил, че в някои скандинавски държави дивото къмпингуване е разрешено. Е, който обича спане на прохлада и между дъждовни капки, може да се възползва, когато намери за добре. За целта първо трябва да стигне дотам. 

 

През лято 2020 – кризисно или не, палатките неудържимо запълзяха по родните плажове. Затова и ентусиасти от плажа Карадере, вече отнесоха глоби и актове на стойност между 500 и 1000 лв., съобщи БНТ. 

 

 

Там по своя воля са се разположили 40 каравани и кемпери – просто така, направо на пясъка. За кумова срама са донесли и своя химическа тоалетна, макар да била непригодна за ползване, затова подходът с криенето в крастите остава водещ. 

 

Проверката на плажа Вромос показва стотици коли, събрани практически на плажа, безразборно разпръснати каравани и положението ще остане непроменено до края на лятото. 

 

 

Местни жители коментират, че попълзновението и пълната безнаказаност на агресорите по плажовете е в пъти по-сериозен проблем, от строителството на каквото и да е на „първа линия“. Оказва се, колкото и абсурдно да звучи, че застрояването крайбрежните зони ги пази от вандалството на „любителите“ на природата. 

 

Най-малкият проблем на този етап е потенциалната възможност от зараза – агресията на моторизираните самоуправци ще надживее всеки вирус. 

 

Еднакво безпомощни са община, РЗИ, РИОСВ, Министерство на околната среда, Министерство на туризма, органи на реда.

 

Когато полиция влезе в такъв катун, всички скачат да ги записват с телефони, изпращат записите в телевизиите, а медиите душа дават да стане скандал и независимо от безпринципната позиция на ваканцуващите с ауспух на плажа или насред гората, излиза, че едни мили и добри хорица са лишени от правото просто да си изберат коя част от земята на България да използват, както намерят за добре. 

 

С активното участие на медиите у нас, достъпът на автомобили директно върху плажа Болата бе благословен. Пак с медийна подкрепа всеки опит да бъде наложен контрол в самоуправството сред природата, отново се проваля. В България се стига до пълния абсурд каравани да се настанят директно върху банкета на пътя! Подобен абсурд не съществува в света, като в това число слагаме и африканските държави. 

 

 

Веруюто, че „моето право си е мое и никой не може да ми пипа правата, когато аз реша, че нещо е мое право“, е в основата на разрухата по нашето Черноморие. 

 


Актуална плажна хигиена

 

Вандалите се радват дори на укора и възмущението, което предизвикват. Те са готови да скочат на бой, ако им кажете, че стореното е наглост, безочие и простащина. Те са „бунтарите“, които голи до кръста скачат на полиция и представители на институциите и крещят истерично, че им отнемат правото на…здраве, любов, мир, гледка, щастие, безгрижие, покой, чалга…
Всеки път, когато при обиск от страна на полицията в някой от биваците са намерени и наркотици, мантрата е, че полицията ги подхвърля, за да ги махнат насилствено от място, на което по закон нямат право да бъдат. 

 

И сякаш не ни стига собствената институционална немощ и простотия, а на същото идват у нас и от съседни държави – от Румъния, от Сърбия, Македония – там, в България всичко може и никой не може дума да ти каже, нищо, че се гавриш с ясно разписани закони.

 


Така изглежда ваканцията за сметка на всяка природа и върху всеки чужд имот, стига да е близо до морето

 

Докато властта не вземе твърдото решение, че всеки нарушител с каравана, палатка и кемпер ще бъде санкциониран така, сякаш е застанал на граничната будка на пункта Кулата с неплатени актове, нищо и никога няма да започне да се променя. Наглостта е видна, тя е известна, но не е недосегаема. Въпрос на държавна воля е справянето с плажните и природни агресори. 

 

За да не спира обаче ентусиазмът обаче, от Асоциация на парковете в България и сдружение „Балкани“ започват конкурс „Застъпници на природата“ за предложения за нови защитени територии и вековни дървета в страната. Това ще рече, че всеки, който посочи неизвестно вековно дърво, може да се окаже инициатор на поредно запрещение в неизвестен радиус около дървото и всички прилежащи пътеки, инфраструктурни съоръжения и дори населени места.


Зелените талибани отново са призовани „на оружие“ и повелята гласи:
„Гражданската кампания е отворена за предложения за местности от цялата страна, които да бъдат запазени за бъдещите поколения като национално и общочовешко богатство. Неправителствените организации дават следните примери: ценни местообитания на редки и застрашени животински и растителни видове, уникални природни образувания, широколистни гори в равнинни местности, вековни иглолистни и букови гори в планините, карстови извори, пещери с прилепи и др.“

 

Учтиво са пропуснати паяци, бръмбари, листни въшки, но и те ще се появят, когато им дойде времето. 

 

България е държавата с невероятните 34% територии по НАТУРА 2000, при средно 10% за развитите европейски държави. Тук мантрата е, че нито една друга държава нито в Европа, нито в света, не притежава нашето биологично разнообразие и затова, по възможност, нека процентите станат 50, например. 

 

През миналата година от Брюксел публично признаха, че в териториите по НАТУРА из целия Европейски съюз са допуснати не малко груби грешки и в повечето случаи, те са в полза на определени лобита. А тези лобита се борят за усвояване на грантове в размер на стотици милиони евро, чрез които защитават места, които нямат нужда ни от опазване, ни от защита. Затова, след като неправителствените организации правят теренните си проучвания, те не ги предоставят на държавата, защото нямали такова задължение. За сметка на това, всички засегнати няма на кого да се оплачат. 

 

Затова акцията по новата серия от набиране на места за защита от рано предупреждава, че ако вековно дърво е на територията на частен собственик, то пак трябва да си остане защитено, а собственикът да се съобрази с всички мерки по опазването му. 

 

Това е грижа за околната среда от любителите на природните преживявания. Явно дървото не е класифицирано по НАТУРА и си няма ценни бубулечки. 

 

Защо обаче не е стартирана нито една програма за опазване на плажове и гори от автомобили, за опазване на Камен бряг, на скалите на Болата, за всяко място, където българи и чужденци своеволно разрушават и природата, и частни имоти?
Защото от опазването на пясък, скали и незначителни горски масиви, никой не е спечелил нито цент. Няма пари – няма опазване. 

 

Дребните имитации на протести по отношение на няколко плажа са винаги, ако там се строи нещо и никога, ако на същото място се разполагат зелени, еко, природни или както се наричат – катуни. 

 

Джулай с аромат на гориво се прелива плавно в август в сянката на авто ламарини и продължава до когато е възможно. Еколозите нехаят, защото още никой не е осигурил пари за спиране на автомобили сред природата. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Алцхаймер

  04 Юли 2020 12:10ч.

  Ами да почнат да строят и на ръба на скалите на Камен брег, да започнат с подпорна стена! А, и да не забравят да поканят за проектант съпруга на министър захариева и за строител главбулгарстрой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sdvillmeago

  08 Март 2022 8:40ч.

  <a href=https://chimmed.ru/>бруеггеманналцохол </a> Tegs: бтц еуропе https://chimmed.ru/manufactors/catalog?name=BTC+Europe <u>lauda.de </u> <i>laurel pharma labs </i> <b>laurelpharma </b>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  04 Юли 2020 12:15ч.

  На много места по света хората посрещат изгрева сред природата на собствените си острови, а други понякога предпочитат да бъдат на яхтите си, мнозина посещават райските кътчета на Земята със собствените си самолети. А тук джип до джипа, таралясник до таралясник. Цинично, грозно и отблъскващо е посрещането на символичното утро в нашата родина България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юрая Флойд

  04 Юли 2020 12:50ч.

  Авторът го мори необуздана логорея. Наистина има проблем и той се описва в рамките на едно-две изречения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  04 Юли 2020 13:19ч.

  За 30 години демокрация станахме груби, неуважителни, липсва ни култура на всякакво ниво!За съжаление и поколенията за този период са на още по-ниско ниво на възпитание!Но и управляващите са безотговорни и не се интересуват от опазването на природата, техните интереси са сведени до "пълни чекмеджета"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  04 Юли 2020 13:33ч.

  Подкрепям написаното. За последните 15-ина години трайно се установи пълна с парвенющина мода да се ходи в природата. Правят го идиоти, които едно дърво не са посадили в живота си. Те са специалисти по палатки, по традиция и душа заклети селяндури за които посещението на природата се явява отличителен белег. Начин да изпъкнат в иначе сивия си житейски път. В разултат, тълпата идиоти/талибани, наводни планините ни, за тях се правят пътечки с филц, осраха де що има полянка по черноморието. Проблема е също толкова сериозен, колкото и този със застрояването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  04 Юли 2020 14:32ч.

  Авторът се е унесъл малко. Наистина не изглежда добре. Но нали затова има държава, да създава правила и да следи за спазването им. Моят "джулай" беше на язовира, на 7 километра от дома ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безделникът от "Дондуков" 2

  04 Юли 2020 14:47ч.

  Разбира се, че трябва да има Правила и опазване на Природата, но ... дописникът на материала пише с налуден комсомолски патос и червеникав фанатизъм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  04 Юли 2020 15:08ч.

  Стефан Джендов да се наричам - първа радост е за мене...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  04 Юли 2020 15:15ч.

  Някъде четох, че България била държавата с най-малка държавна собственост в Европа - 7 %. Всичко е приватизирано и реституирано - даже и плажа, който по конституция е държавна собственос

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  04 Юли 2020 15:43ч.

  Егати жалната пропагандна статийка. Авторът ме върна в годините на наивната соцпропаганда, а пишман-морализмът му буди единствено смях. Журналистчета-моралистчета, защо сте толкова очевидно зависими? Защо статийките ви са толкова очевидно поръчкови?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  04 Юли 2020 16:21ч.

  Статията е манипулативна. Поставя нещата така: по-добре застрояване, отколкото мърльовци с палатки. Изборът изобщо не е между две злини, спокойно можем да избегнем и двете, стига да има желание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  04 Юли 2020 16:34ч.

  Много рядко одобрявам написано в Гласове. Тази статия е ++++++ въпреки, че автора се е поувлякъл.... но написаното е точно. От тази година караваните окупират и плажа между бургаските солници и Сарафово..... следващата ще е осран!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма шанс

  04 Юли 2020 17:00ч.

  Зелените талибани са най-кресливата пасмина, веднага се мобилизират да заглушат всеки разумен глас. Напълно подкрепям статията, и то като човек, притежаващ каравана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  04 Юли 2020 18:11ч.

  Че недолюбвате аФтора е ясно. И аз не му харесвам напъна да разбира от всичко, а и често пише глупости. Ама кое не е вярно ?! Според марчето призовавал да се застрои.... ми няма такова нещо, що лъжеш. маро ?!Колегата "няма шанс" неслучайно подкрепя от позицията на човек с каравана. И аз не мога да намеря относително подредено и поне малко чисто място да си спра кемпера. В дивата Черна Гора, в Хърватско е по подредено, а това дава спокойствие. Верно сте зелени талибани, най-вече идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • www

  04 Юли 2020 22:49ч.

  Джендата е платен пасквил на цеко минев.... Време е за втори лифт нали, джендо ? А тия гласове не обичат чужди гласове, много триете бе ...оти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MrBean

  04 Юли 2020 22:52ч.

  За пръв път съм съгласен с автора. Множеството патрЕоти,псевдоеколози или обикновени пияници дънят на аванта до дупка,сакън да не се охарчат за паркинг дори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MrBean

  04 Юли 2020 22:53ч.

  За пръв път съм съгласен с автора. Множеството патрЕоти,псевдоеколози или обикновени пияници дънят на аванта до дупка,сакън да не се охарчат за паркинг дори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любител на тишината..

  04 Юли 2020 23:04ч.

  Точно затова ходя в Гърция. Там все още се намират диви, безлюдни и трудно достъпни плажове, на които цял ден не виждаш друг човек (без да броим островите). Никога не давам публично координати и описания как се стига до такива плажове, а само лично на приятели, които пазят природата също като дома си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе Любител,

  04 Юли 2020 23:24ч.

  В Гърция плажове мноого, има и такива, които са останали "тайни". Коментарът ви няма нищо общо с темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  05 Юли 2020 1:34ч.

  Авторът на този платен пасквил да отиде на Слънчака, да се напие от някоя кофа с безакцизен алкохол, да изкуфява на 120 дб и накрая може да скочи от някой балкон за почуда компанията си. Да ходи на мутренските хотели, които са опасали цялото Българско Черноморие, да им плаща за чадъри, за кафета и да им гледа тъпите физиономии. Може да си хапне и от претолените им ястия. Не ходете на мутренските хотели и ресторанти, защото само фалита може да ги спре. Закони не ги спират, защото са подкупили цели парламентарни групи, протести не ги спират, защото за тях бдят каскетите. Дози дърдорко да ми покаже един свестен къмпинг някъде по нашето море, Аз мога да му покажа такъв на Иглен нос в Южна Африка. Някога имаше и у нас, сега има бетон! Ходи да му се любуваш г-н Джендов, аз няма да отида. Аз съм от джулайците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  05 Юли 2020 1:35ч.

  "Там се събират всички наркомани ! на 04.07.2020 в 23:28" Събират се на Слънчака!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ---

  05 Юли 2020 6:53ч.

  Решението е ясно и авторът го споменава в примера с Гърция: безжалостни глоби и съд за тези които не искат да ги плащат или се разправят с органите на реда. Докато не се приложи на практика крайбрежието, а и по планините ще е пълно с катуни или по-точно с клоаки. Засега само тук от балканските страни това не се прави, затова дойдоха и техните бедни тарикати. В Крапец румънците продават място за каравана което предвидливо са заели. Нашите управляващи пасуват защото не им пука за природата и от това пачки не се правят, а и не са против простащината по принцип, тя ги държи на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Юли 2020 10:32ч.

  Не разбрах каква щета са нанесли возилата, освен на естетическото чувство на някой, който е гледал отстрани и не е можал да направи хубави снимки. Но пък ще може да ги направи през останалите дни в годината. Ако няма изрична заповед да се допускат автомобили някъде, няма защо да се сърдите на хората, че ги ползват. Ако не ги ползват, трябва да помъкнат огромни раници с палатки, да палят огньове и би се превърнало в къмпинг. А зелените са странна организация, особено като се има предвид, че се регистрират и като партии и влизат в политиката. Като същества във физическо тяло (а и не само заради това), ние трябва да си пазим планетата и това не може да бъде политика, тъй като не подлежи на спор, няма човек, който да не вярва, че планетата трябва да бъде съхранена и чиста. Но това трябва да се регулира така, както се регулира движението по пътищата, с консенсус от всички политически сили. Защото зелените отдавна не пазят природата, те вече са като секта със собствено учение, което е избягало от здравия разум. При тях материята е бог, отрича се правото на хората да имат по-съвършени принципи и ценности от тези, които има шимпанзето. Човекът трябва да прави това, което правят животните по дискавъри чанъл. Те не гледат на човека и като на господар на природата, а като на най-долнопробна и вредна нейна издънка. Проблемът е, че вече повечето партии са като религии, които отклоняват хората от традиции и ценности, които са имали хиляди години и са много по-правилни, понеже са заръчани още на първото човечество, което е поставено да живее на земята при определен ред. Партиите днес наподобяват вируси в програмата, а не на програми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един българин.

  05 Юли 2020 11:08ч.

  На мен "бетониране" ми звучи почти като "осиране". И крайният резулатат е почти еднакъв. А нещата са съвсем прости всъщност - да се спазва отдавна забравеният принцип на ИСТИНСКИТЕ туристи, когато бивакуват някъде: "Остави след себе си така, като би желал да го завариш!". Всъщност, доколкото разбирам, това е и мисълта на автора, макар че действително би могла да се вмести в няколко изречения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Юли 2020 11:35ч.

  на 05.07.2020 в 11:08 Това е култура, която се развива вътре в самото общество, западният девиз е "остави го по-чисто, отколкото си го намерил", идеята е не само да си прибереш боклуците, но и да облагородяваш постоянно. Но ще се случи, когато във Фейсбук, вместо патешките си усти, започнат да снимат какво добро са свършили. Какво може да се направи, наместо да се наричат хората с обидни имена и постоянните квалификации какви сме българите, заедно с критики към държавата, достатъчно е отделни единици да започнат да дават пример, за да се разпали огънчето и да се разрастне. Всичко тръгва от добрия пример на малките групи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Село мое

  05 Юли 2020 11:49ч.

  Видеото с колите паркирани върху плажа и тревните площи е ужасно. Такава простотия и своеволие в Европа няма. Това са пълни диваци !! Цивилизованост: нула !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кучето скача според тоягата

  05 Юли 2020 13:31ч.

  Доста години работех като екскурзовод. Отначало - през студентските ми години - беше начин да си прекарвам добре (без големи разходи, дори със заплата и възможност за практика на езика), а после - през платените ми отпуски (на двойна заплата :)... Е, докато ми се промени семейното положение... Винаги ме е потрисало поведението на германските туристи в България, а през последните години и видео-клиповете в YT за британските младежи, които идват на Слънчев Бряг за binge-партита.... Тези цивилизовани, възпитани, спретнати хора, които се сбутваха и се хилеха над български човек, случайно срещнат, който им предлага сирене (от храната си за обяд), на което са се отличили буквите от печатарското мастило на вестника - Раб. Дело - в който е било загърнато - хахахахаха, много смешно им се струваше нашето 'примитивно' добродушие и гостоприемство). Та тези цивилизовани хора, се превръщаха в ... прасета, истински, когато никой не ги наблюдава / глобява - хвърляха си отпадъците в храстите или направо на пътеките (за да не ги носят - ами те и кошчетата ни за боклук в планинските ни паркове не са като в "бяла държава" - или преливат, или изобщо липсват), моментално си обменяха информация къде какво е най-евтино, радваха се на сервитьорите ни, които без никакво чувство за достойнство се претрепваха да ги обслужват само за 1-2 лв. бакшиш, псуваха че няма едни тоалетни като хората... Всички тези спомени, за да кажа, че западните хора (признавам, че имат все пак малко по-добри хигиенни навици) но без глобите, на които са подложени, също не ги проявявват. Просто след групите туристи на Запад върви цяла армия чистачи, (за жалост - някои от тях и наши български гурбетчии), които излъскват всичко за следващия ден от туристическия сезон... Огледайте палубата на всеки автобус или екскурзионно корабче и ще се убедите сами колко хората навсякъде са същите. А колко се стремят западните 'да оставят мястото по-добро отколкото са го намерили' можем да съдим по следите он ДПМ, които с булдозери "проучват" златоносните терени в България, и са си платили / взели разрешителни (за по 3 години за незнайно колко терена стотици квадратни километри), СЕТА е застраховка за правата им... Изсичат горите ни най-вандалски, и изнасят първокласен дъбов / буков материал по цени на "дърва за огрев", и трябва да ни го каже един чуждевнец, за да го чуем...(https://youtu.be/YNts4wpIPO4?t=2374). Кой си затваря очите за тази сеч? От кога е започнала и кога ще свърши? Еретиците, организирани в партия "Възраждане", за кого са опасни с техните декларации, за да са обявени за ултра-националисти, и да са репресирани в реално време, и дори се прави опит партията им да бъде заличена? Защо протестите им са осигурени със стотици полицаи, които проверяват и записват личните данни на всеки които дръзне да се доближи до подходите към сборното им място? Защо благочестивите софиянци се пазят като от огън да не се доближат до тяхната група пред НС, или отиват на екскурзия на Витоша? Бандитите, които продават разрешителните като че ли са им бащиния, си нанкат сладко до пълните чекмеджета / пищовите ... Българският Туристически Съюз (БТС) има вековни традиции и трябва да се върнем към тях, и нашите младежи, които скучаят пред комп. екрани - без работа, без учебни ангажименти, без никакви перспективи, освен мечтания "Терминал 2", много ще се разнообразят ако отидат на 'уборка' сред природата, дори няма да се изморят... Да, ама кой да ги организира - Училището? Родителите? БТС? Друг е въпросът, че БТС дори не попадна в тазгодишния списък на организациите, които ще градят нашето "гражданско общество"... Затова пък БХК са в списъка, дано те да се сетят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  05 Юли 2020 13:34ч.

  "Не разбрах каква щета са нанесли возилата, освен на естетическото чувство на някой,.....". Ами значи не разбираш и защо изброените места са красиви и защо има хора, които много искат да ги видят както Бог ги е създал. Това не е естетическо чувство, друго е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В европейското семейство

  05 Юли 2020 14:29ч.

  Това поведение на Джулая според мен е младежка реакция на изтънчения и целенасочен психически натиск, на който сме подложени в 'голямото европейско семейство'. " В дивата Черна Гора, в Хърватско е по подредено, а това дава спокойствие." В Сърбия, Хърватско и Черна Гора хората се стараят да се държат на ниво, като цивилизовани хора... Десетилетия наред жителите на Югославия имаха възможност да пътуват и работят навсякъде (докато ние гледахме през дупките на оградата), достатъчно са сърбали попарката на Запада и са разбрали, че западният човек с нищо не е по-добър от тях като човешки материал, дори напротив... Сърбите с присъщото им добро самочувствие просто си знаят, че са по-добри, и се стремят да правят всичко с отлично качество - пътища, опаковки, вкусови характеристики - ако са консерви... А ние с крехкото ни его и нашата исторически обусловена робска психика (която ни прави дори сервилни!!!) като че ли се молим да ни "приемат" в компанията на големите батковци... След като ни опоскаха (и продължават и сега!) държавата, методично ни набиват в главите, че сме най-бедните, децата ни имат най-нисък успех (на стандартизираните европейски тестове, не на международните състезания и олимпади), че сме диви и прости... И всичко това е за да ни направят още по-податливи, и още по-лесно да си отстъпваме стойностните неща, за които има апетити...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе и аз като Хелеборус не разбрах

  05 Юли 2020 14:31ч.

  какви щети са нанесли желащите да видят изгрева? Това, че са много ли пречи на някои нежни души? Ми тези, които не обичат тълпите да идат из планините, или на други места - в България има все още прекрасни и непознати красиви кътове. А това, че хората са отишли там какво пречи? Въпросът е като си тръгнат да не оставят нито един боклук след себе си. Тогава ще ги призная. Сега след този вой срщу лошите граждани да не вземат и там да го застроят пази боже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като липсва грижа за човека и търговски нюх и ...

  05 Юли 2020 14:35ч.

  Колко му е общинските власти да доставят за една седмица портативни химически тоалетни? Ще направят разход, но от тези млади хора със сигурност има и полза - оборот на магазините им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много малко е нужно, за да се оправи положението

  05 Юли 2020 14:44ч.

  Това са децата ни. Ако синът ви си направи събиране за рождения си ден, дори то да е шумно и да се проточи още 2-3 дена - ще го изтърпите, стига да не досаждат на съседите... Това е същото, един ден в годината, 1 юли, Джулая... Някои да останат още 2-3 дена на палатка - при тези цени на горивото и корона изцепките, които "отнеха всичката мазнинка" - че каква пък радост имат младежите ни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  05 Юли 2020 15:08ч.

  Почти нищо "младежко" няма на Джулая в Камен бряг. За да е ясно, имам освен кемпер и бунгало на Камен бряг. Помня кои се събираха и как посрещаха изгрева преди 20 години, виждам разликата сега. Преди 20 и повече години даже палатки не се опъваха, на огън и спални чували чакахме. Статията взима повод от Джулая, но разказва за парвенюшката слободия на позьори без връзка с Природата, без чувство за нея. Няма значение кой е автора, разказва автентични и достойни за съжаление неща. Разказва за "тарикатите" дето се набутват в сърцето на всяка полянка с идеята да се запомни, че са били там. Преди години на тези им беше ясно, че след като ги извадим от дюната в която са затънали втори път не само няма да има, но и ще си ходят сини и пембени. Живота трябва да е прост, за да е истински. Тогава и Джулая има смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Юли 2020 20:03ч.

  на 05.07.2020 в 13:34 Отговорен, темата е по-широка. Аз просто смятам, че автомобилът е удобство и е нормално да се ползва там, където не е забранено, а нека бъде забранено на места, в които не искаме автомобили. Има си начини за ограничаване, но едва ли е толкова фатално един автомобил да мине през една горска поляна ЕДИН път в годината. За мен проблемът е в друго, едното е, че българите имаме друг ден, в който почитаме слънцето (и каквото то символизира), по време на лятното слънцестоене. На този ден действително се случват и чудеса (не, че не се случват и всеки ден). Това, че група хипари решиха да се вдъхновят от Юрая и July Morning и да си направят хепънинг, няма нужда да се превръща в ежегодно събитие, но не може и да ги спираме. Второто е, че като говорим за природата, за мен проблем номер едно е цялата битова и производствена химия, която вкарваме в нея и с която зелените не се борят достатъчно. Химия във водите, във въздуха, в храната, загуба на сортове и породи храни и липса на достъп до природата на този, който има най-голяма нужда от нея - Човека. Аз преди време обикалях много, в опити да избягам от големия град. И мога да ти кажа, че около всяко хубаво място има ограда, табела частен път, преградени гори, ловни стопанства и какво ли още не. Маршрутите са силно ограничени, с малко възможности за истинско уединение на красиво място, за мен борбата не е да опазим само природата, а да опазим човека зелен, той да бъде потопен в нея. След всички тези загуби, след като човекът живее в панели в прегрялия прашен град и не различава лайка от маргаритка и бук от дъб, след като почти нищо не сади и облагородява около себе си, познай колко ще ме впечатли, че не ставала хубава снимка на Камен бряг. Българинът винаги е живял подобно хобит от Хобитово, той е бил градинаря на градинарите, превръщал е всяко кътче в райско място, имал е отношение към всичко, което расте. Кажи ми това как да се върне?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  06 Юли 2020 0:27ч.

  Za vsichko sa vinovni bananite, v chiqto lipsa nekolcina idiota syzrqha nachin da se napraviqt na interesni. Protestyri ekvivalenti na BLM v glupostta si.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глоби

  06 Юли 2020 0:59ч.

  Глоби трябва, за да се спазват правилата. Големи глоби ще ги научат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До автора педал

  06 Юли 2020 9:00ч.

  Ей рапон,ти една женска пича въшка,лайно накацано от мухи и мърша с червеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  06 Юли 2020 9:36ч.

  Изцяло съм съгласен с автора. И не, той не застава на страна на застрояващите - той застава на страната на природата, мачкана тъпкана и унищожавана от дивите къмпингари и караванаджии. Защото те са не по-малко вредни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  06 Юли 2020 9:39ч.

  Освен всичко друго, авторът повдига и един много болезнен въпрос - за невъзможността (или нежеланието) на властите от всякакъв мащаб да налагат спазването на законите и разпоредбите. И за много непочтената роля на медиите в тази история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Юли 2020 11:08ч.

  Българите ще се удавят в собствените си лайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Георгиев

  06 Юли 2020 14:23ч.

  По-важно е "зелените" на Тома Белев, Иво Прокопиев и Борислав Сандов да имат безплатен достъп до морето и да не плащат за своите палатки, коли и ръчно правени тоалетни, които изобщо не замърсяват природата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  06 Юли 2020 15:29ч.

  Двойствени стандарти спрямо личните интереси на зелените. Доказателство за пореден път. А ситуацията с Натура, не знам как да коментирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олег

  06 Юли 2020 15:34ч.

  ей тва им е играта на зелените - уж загрижени за природата, а сами я убиват. двойният аршин е нещо много характерно за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сиана

  06 Юли 2020 16:04ч.

  И същите тези зелени талибани, които съсипват всичко след себе си, след това ще обясняват как те са защитници на природата и как на тях им пука за природата. Лицемери, такива природозащитници, които си мислят, че за тях правилата не важат не ни трябват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоян Стоянов

  06 Юли 2020 18:08ч.

  Всяка жаба да си знае гьола. Организирани платени къмпинги Охрана и място за боклуци. Тоалетни ; Душове. Правила Иначе Анархия. Тъпотия Чалга. Uriah Heep. Страхотна група. Нека се празнува по красив начин. А не със завземане и сране по красивата природа. Тъпотията е свещена за простаците. Със свещените им скапани коли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил

  06 Юли 2020 20:28ч.

  И мнозинството от тези хора с колите в тревите на Джулая са родните екоактивисти, които можеш да срещнеш по измислените им протести.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не ме трийте

  07 Юли 2020 7:10ч.

  Логиката на статията е скапаните къмпингари (сещай се добрите собственици, концесионери облагородители) . Само да попитам всички които защитават тезата на господина (възпитанието не ми позволява да кажа какво мисля за него) според тях кое е по-лесно за премахване хотел на пясъка в слънчев бряг или трошка масларка на скалите в камен бряг? Кое според вас е по-лесно за рекултивация поляна опоскана от скакалци къмпингари или гора орязана в името на зимния туризам на Банско с водещата след себеси ерозия и свлачища?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Батинка

  07 Юли 2020 9:37ч.

  Същите мърльовци са първи на измислените протести, които зелена мафия организира. А самите те унищожават природата в цялата страна най-безцеремонно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъката Джендова

  07 Юли 2020 9:44ч.

  Бетон ми дай, бетон ми дай... Няма нищо по-чисто и по-свято от бетона на НАШ. А вий, вий сте зилени мърляви гниди, които НИ пречат на бетонния прогрес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  07 Юли 2020 11:17ч.

  А в същност винаги спорът е за ПАРИ. Тябва ли да ползваш божията благодат – въздухът. слънсето, морето безПЛАТНО или заължително да плащаш в бетонизираните територии. Държавата се грижи. Забранено е сядането върху дюни. Omnia menta est.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джулай диващината на Камен бряг и зелените талибани

  07 Юли 2020 17:02ч.

  Няма страшно! Ще се изсекат още от горите на Пирин, ще си построят втора кабинка и най-сетне Стефчо ще се успокои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • арсен

  07 Юли 2020 22:31ч.

  Винаги когато е Джулай по всички плажове се изпружват всякаки еко-меко наркомани, а на следващия ден си тръгват като си оставят целия боклук по плажовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясен

  08 Юли 2020 10:39ч.

  Джендов не за първи път пише против къмпингуващите. Фатално ли е, че една вечер се събрали 100 коли н акамен бряг, след като 364 дни ги няма? Това го виждаме, а иначе бетон до бетона не виждаме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мими

  08 Юли 2020 20:08ч.

  Класически мизерници. Много противна сбирщина, което се маскира като „зелени“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи