Цветна революция?

Цветна революция?
Америка е в огън. Седмица след смъртта на чернокожия Джордж Флойд в провинциалния Минеаполис, протестите обхванаха всички големи градове на страната. На улиците излязоха стотици хиляди протестиращи, а броят на задържаните към 1 юни стремително доближи цифрата 5000. Отделно от това, броят на загиналите и щетите ще могат да бъдат пресметнати, едва след като димът се разсее. Мародерство, беззаконие и тотално безсилие на властите са характерните черти на най-мащабния бунт в американската история. Говорейки за случващото се в Минеаполис, човек лесно може да попадне в един от множеството капани при осмислянето му, които щедро са заложени от заинтересованите лица. Умерените консерватори и привържениците на Тръмп ще ви кажат, че безредиците са били режисирани от медиите и диспечерите от бойните отряди на „Антифа“. Медиите ще ви обяснят, че за всичко това е виновна полицейската жестокост и незавидното положение на американските негри. Същите тези негри ще бъдат обвинени от радикалите от десния спектър, които ще твърдят, че случващото се е бунт на негрите, подобен на тези, който наблюдавахме във Фъргюсън и Балтимор по време на президентството на Обама. И накрая, техните не по-малко радикални съседи отляво ще ни обяснят, че причината за подобна ярост се крие в постоянното потискане на расовите малцинства. Опасността от приемането само на едната от тези концепции се крие в това, че бунтът в Минесота е уникален и неговата реална картина, в една или друга степен, съчетава в себе си черти от всичките тези теории.

 

 

 

Анализът на причините, довели до този бунт трябва да започне от самия Джордж Флойд. В края на краищата, това е утъпкана пътека. Върху биографиите на жертвите акцентираха медиите и след убийствата на Майкъл Браун, Фреди Грей и Ерик Гарнър. Всички те бяха чернокожи, които по един или друг начин бяха убити от полицаи при задържането им, чиято закон поставяше редица въпроси. Тогава, само за часове, те станаха герои и мъченици. Техните лица бяха рисувани в уличните графити, в тяхна чест нарекоха градинки, а имената им се разнасяха из социалните мрежи, както от знаменитости, така и от политици.

 

 

В случая с Джордж Флойд, огромният механизъм на демократическия пиар, без да се замисля, реши пак да тръгне по познатия път, но сега това не сработи така, както очакваха да стане. Ако хвърлим поглед върху откъслечната информация за Флойд, която изплува в медиите и я отделим от истеричните вопли и стенания в духа на „той беше добро момче, ходеше на църква и вече беше решил да започне нов живот“, то пред нас съвсем ясно се очертава образът на най-обикновен американски провинциал. Богатата му криминална история, както и опита му да плати с фалшива двадесетдоларов банкнота, което е повод за фаталното му задържане, са признаци за средата, която е формирала Флойд. Затова мнението за него като светец в основата си е напълно невярно, така както и определянето му като рецидивист по рождение, движен от лоши мотиви. Подобни възгледи са следствие от навика на западните медии да свеждат всичко до драма, на която е присъща евтина дихотомия от непримирими противоположности.

 

Сам по себе си Флойд има напълно обикновена биография, включваща постоянни смени на градовете, неудачна спортна и музикална кариера, пет години за въоръжен грабеж и проблеми със сърцето. Впрочем, по думите на зам.-председателя на общинския съвет, Флойд и провеждащия задържането Дерек Шовин са работели заедно в един и същи ресторант, така че не е възможно да не са се познавали. Между другото, при аутопсията в болницата в Минесота лекарите констатират, че именно проблемите със сърцето, умножени по стреса от задържането, а не асфиксията или увреждането на дихателните пътища са довели до смъртта на Флойд. А това поставя под съмнение легитимността на изявленията на подстрекателите на протестите, но пък не оказа никакво влияние върху самите протести.

 

 

„Антифа“, активно участваща в протестите, не за първи път вдига кръвното на Белия дом. В структурите на местните клетки от „антифашисти“ се наливат огромни пари и ги спонсорират известни на всички личности. Но за специалните служби и полицията това не е толкова интересно, както да заловят някой дяснорадикален маргинал. Ситуацията обаче може да се промени. В последните дни на май Тръмп заяви, че има намерение да включи „Антифа“ в списъка с терористични организации. И макар че според американските закони терористични могат да бъдат само задгранични организации, думите на президента бяха приети сериозно. Радикалите в редиците на протестиращите само раздухаха безредиците, които ескалираха с нова сила. В Ню Йорк беше щурмуван полицейски участък, в Чикаго през тълпата от вандали препускаше негър на кон, а във Вашингтон, в който 60 процента от населението са чернокожи, протестиращите прекъснаха осветлението в Белия дом, охраната отведе президента в бункер, а тълпата бе оставена безпрепятствено да подпали центъра на града. В същото време в Ню Йорк разрушиха центъра на града, а в хода на безредиците в Манхатън бе задържана дъщерята на кмета на Ню Йорк, Киара Де Блазио.

 

 

За да се установят причините за такава яростна реакция на смъртта на един обикновен човек, трябва да сме наясно и със спецификата на мястото. Минесота е северен щат, известен в цяла Америка със студовете си, депресивните пейзажи и непривично големия за САЩ процент от бели американци, голямата част, от които са шведи и немци. Тази провинция надеждно е оцветена в „синьо“.

 

Всички управляващи органи в щата, освен Сената, който е безсилен в подобни ситуации, са съставени от демократи, а последният републикански кандидат, за когото са гласували избирателите от Минесота на президентски избори, е Ричард Никсън. Населението на щата е 5.5 млн. души, от които чернокожите са едва 3 процента. На пръв поглед в тази дълбока провинция не би трябвало да има предпоставки за яростни протести. Но колелото през 2020 г. се завъртя и не пощади и това тихо място. На канадската граница на щата също избухна епидемията и съпътстващата я икономическа криза. От коронавируса заболяха 23 хил. души и умряха хиляда, което не изглежда чак толкова сериозен проблем, в момент, в който хора в целия щат масово губят работа, остават без средства за живот и без възможности за легални доходи.

 

Именно в такава ситуация се оказал и Джордж Флойд заедно с други седемстотин хиляди жители от щата, подали молби за помощ в резултат на най-масовия скок на безработица от времето на Великата депресия. На този фона дадените от Тръмп 1200 долара еднократна помощ на всеки американец едва ли ще подобрят ситуацията.

 

Говорейки за Тръмп, трябва да кажем, че случилото се сериозно му усложни живота. От цялата ситуация с коронавируса, президентът успя да се измъкне с присъщата само на него изящна праволинейност. Заедно с администрацията си и целия Вашингтон, подчинявайки се на духа на времето, той просто се дистанцира от ставащото по места.

 

Пример за това е Мичиган, където въоръжени бели хора нахлуха в сградата на местния Капитолий, заплашиха администрацията с оръжие и поискаха прекратяване на карантината, след което се оттеглиха. Тръмп, разбира се, изрази своята подкрепа за действията им на противопоставяне на „синьото“ ръководство на щата, но работата спря дотук. Федералното правителство имаше възможност, но не направи опит да влияе върху властите в отделните щати. И всъщност в контекста на предстоящите през ноември избори изглежда, че най-рационалното решение е да се позволи на ръководителите по места сами да вадят кестените от огъня и да ги оставят да принесат в жертва или хиляда хора, или работоспособността на икономиката, а самият Тръмп паралелно с това да произнася от Белия дом помпозни речи и да подписва чекове, помагащи на безработните, колкото на мъртвец помагат топли компреси.

 

Тръмп се обяви за „военновременен президент“, осъзнавайки прекрасно, че подобна формулировка ще обезпечи преизбирането му. Въпреки това, този негов образ с всеки изминал ден от бунта в Минеаполис доказва своята несъстоятелност. При Обама, в последните години от президентството му, имаше няколко подобни масови протести, при които бяха приложени универсални решения на възникналите проблеми.

 

На протестиращите просто им дадоха да изпуснат парата, като ограничаваха с отрядите от националната гвардия само излишно деструктивните им стремежи. Но Обама не се представяше като „военновременен президент“ и затова никой не очакваше решителни действия от негова страна. Докато от Тръмп очакват, но той не предприе никакви действия. Игра на голф, водеше вяло протичащ спор с Туитър и участва в пуска на ракетата на Мъск във Флорида. „Военновременен президент“ не може да се държи по този начин в условията на безредици, обхванали десетки големи градове. Но въпреки всичко, Тръмп все пак направи една полезна стъпка, като хвърли в общественото пространство за обсъждане тезата, че макар и случаят с Флойд да е ужасен, зад неговото ескалиране до сегашната общонационална вълна от протести стоят тези, които президентът нарича „фейк нюз“.

 

Възможно е именно с това изявление, легитимиращо подобна гледна точка в публичното пространство и превода му от нивото на конспиролозите до нивото на един от най-могъщите хора в света беше причина за щурма на офисите на CNN от протестиращите и рязката промяна на отношението на медиите към протестите. В Атланта тълпата насочи гнева си към седалището на CNN, а във Вашингтон превзе сградата на Федерацията на профсъюзите, един от важните привърженици и спонсори на Демократическата партия.

 

Да се правят изводи за състава на тълпата е много сложно, но почти е сигурно, че в нея не е имало новоизпечени терористи от „Антифа“. Едва ли хората с маски, а съдейки по снимките и със слушалки и микрофони за по-добра координация на действията си, специално подготвили се за взрив на уличното насилие, биха се осмелили пряко да атакуват своите идеологически съюзници.

 

От самото начало на протеста, когато хората се събраха на улицата, където стана фаталното задържане, журналистите от големите издания масово започнаха да използват клишето „мирен протест“. Даже когато полуделите негри започнаха да чупят витрините на магазините, това все още беше „мирен протест“. Даже когато започна да гори целият град, улиците се оказаха преградени, а мащабът на на случващото се излезе далеч извън пределите на обичайните за времето на Обама негърски безредици, медиите продължаваха да виждат в случващото се само „мирен протест“.

 

Интересно, че само месец преди това в Мичиган същите тези вестници и телевизионни канали призоваваха да се използват срещу къде по-малко разрушителни демонстранти най-силовите възможни мерки, а бунтовниците от щата Минесота, през първите няколко дни от протестите, се ползваха с любовта и обожанието на големите медии. Но в момента, когато протестиращите няколко пъти удариха журналисти в ефир и блокираха офиса на флагмана на американската либерална телевизия, тогава гигантите на пазара за доставки на информация видяха в това сериозен проблем.

 

Действайки по отдавна отработени механизми, журналистите не се смутиха и веднага обвиниха за нарастването на градуса на насилието „намеса отвън“. Доминик Мастранжело от Washington Examiner публикува материал, в който заяви, че погромите са взети направо от руско ръководство за действие. Популярната либерална журналистка Ксени Жарден, известна със своята вманиаченост на тема „руската следа“, обвини, разбира се, веднага Кремъл за погромите в Минеаполис. Веднага започнаха да повтарят това в един глас и редица други издания, като заявиха, че расовият въпрос е любимата точка за натиск на Путин върху САЩ.

 

Бившият съветник на Обама по националната сигурност Сюзън Райс обвини Русия в ефира на CNN в причастност към безредиците, без да подкрепи с нищо думите си. Подобен подход видимо не беше по вкуса и не се хареса на отчаяната американска аудитория, затова беше решено да се промени модела и да се акцентира върху вътрешни причини, като за главна от тях беше посочен президентът.

 

В рамките на този модел се изказа Карън Атая от Washington Post, която каза, че бунтът не е в резултат на външна намеса, а от четиригодишното президентство на Тръмп. Карън не намери за нужно да коментира факта, че по времето на Обама такива бунтове, макар и в по малък мащаб, бяха станали ежедневие. Репортерът Дони О’Съливан от CNN също написа текст, в който потвърди наличието на „външна намеса“, но акцентира  върху огромните проблеми в самата основа на американското общество. Особено внимание О’Съливан отдели на чуждестранните медии, анализиращи подробно случващото се. Според него целта на това отразяване е да се всее параноя в редовете на американците.

 

Американоцентричният възглед върху света не допускаше даже възможност, че на читателите и зрителите може да им бъде просто любопитно как Америка, която е поставила на конвейер цветните революции, сега се сблъсква с переспективата от също такава цветна революция.

 

Полицията, чийто дълг, съгласно девиза, е „да служи и защитава“, се самоотстрани от защитата на каквото и да било, освен на себе си. Протестът, носещ в самото си ядро антиполицейски конотации, беше негативно настроен към „хората в синьо“. Именно това принуди полицаите в цялата страна сълзливо да се извиняват. Така например, в град Флинт, щат Мичиган, местният шериф се разкая и премина на страната на протестиращите. Това едва ли промени нещо, тъй като полицията и така не пречеше на доста скромното подобие на бунт в това забутано градче. Въпреки това, чудесният кадър с разкаялия се шериф, веднага бе разпространен от медиите, съпроводен със снимки и от други градове, където полицаите бяха коленичили в знак на солидарност с бунтуващите се.

 

 

Това ми напомни за Киев през 2014 г., където гвоздеят на програмата Евромайдан бяха разкайващите се пред беснеещата тълпа „беркутовци“. Разбира се, първото, което идва на ум при опита да се анализира ситуацията, е паралелът с многобройните въстания, смени на режими и планирано възникващите „оранжеви революции“. Но тези сравнения са напълно некоректни.

 

Както писа журналистът от Одеса Юрий Ткачьов, изпитал на гърба си последствията от „майдана“ в Киев, е, че в САЩ не е възможно да има майдан, защото в САЩ няма посолство на САЩ. Бунтът, който се разгоря в Минеаполис и се разпространи в цяла Америка, е с невиждани мащаби, но той няма да доведе и до най-незначителната трансформация на системата, защото когато възникне минимална опасност за системата, федералните власти няма да се поколебаят щедро да залеят улиците с кръвта на протестиращите. Като примери за това служат многобройните митинги и демонстрации през годините, които бяха потушавани решително и жестоко.

 

Ликвидирането и на най-малкия намек за безредици с побоища и струи с лютив разтвор, чупене на крайници и отработени удари в най-болезнените места, такава е обичайната реакция на американската демокрация на бунтовете, като най-стихийната, открита и искрена проява, изразяваща волята на народа. Именно затова, за 240 години история, САЩ са си все на същото място, което не може да се каже за много от тези, които потушаваха бунтовете, макар и не така сурово, но които неизменно получаваха от Държавния департамент „решително осъждане за прилаганата агресия“.

 

Най-яркият пример от последните дни е Хонконг, където архитектите на американската външна политика не отричаха причастността си към безредиците. Главният редактор на китайското издание Global Times, Ху Сицзин, припомни думите на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, една от важните вашингтонски акули, която каза „Прекрасни снимки“, любувайки се на снимки от горящия Хонгконг. „Прекрасни снимки“, цитира я Сицзин, съпровождайки статията със снимки от горящия Минеаполис. Най-важният въпрос, възникващ от погрома в Минеаполис, е какво всъщност искат протестиращите. Дали по-строг контрол на действията на полицейските органи? Може би да, полицейският произвол е сериозен проблем, особено в САЩ, където, както никъде по света, полицаите обичат да използват оръжие, без оглед на правомерността и необходимостта от прилагането му.

 

Джордж Флойд стана един от почти 400-те граждани на САЩ, загиващи гозишно от ръцете на полицията. Но далеч не това е причината за толкова мащабен протест. Може би протестиращите искат расова справедливост? В такава светлина се опитаха да тълкуват бунтовете медиите.

 

Но погледнете тълпата, разбиваща ресторанти, обираща магазини, опожаряваща автомобили и хвърляща камъни по полицаите, това не бяха само негри. Истинска расова и класова идилия цари в редовете на мародерите и вандалите. Черни и бели, маргинали и клошари, мъже и жени, млади и възрастни, всички те се бяха влели в потока на неконтролируемата и луда народна ярост, носеща умората от карантината и отчаяние от липсата на переспектива.

 

Причина за това стана не починалият в болницата Джордж Флойд, изиграл ролята само на спусък, а именно разбирането за това как един обикновен човек, който вече е покойник, се оказа вписан в контекста на нашето метежно време и място, максимално отдалечено от ярките светлини на Холивуд и блясъка на Уолстрийт, и този човек може да послужи като ключ към самата същност на протеста. Именно в провинциалната Минесота стана ясно, че разделителната линия в тази студена гражданска война преминава не между бели и черни, както се опитват да я представят властелините на идеологията, а между обикновените хора, движени от своите реални практически интереси, от една страна, и умните градски либерали, разсъждаващи с абстрактни конструкции от типа на „потисната класа“ или „расистко мнозинство“, от друга.

 

Американската социална буря е разнопосочна. В основата ѝ лежат не идеите за расова обида, полицейска жестокост или класова ненавист. Тя не е режисирана отвън, а намеците за нейния изкуствено организиран вътрешен произход се оказаха бързо пометени от огромната вълна на неконтролируемия гняв. Рано или късно всичко ще се успокои и ще влезе в привичното русло.

 

Вчерашните демонстранти ще идат да чистят графитите от стените, да поставят нови стъкла на разбитите витрини и да възстановяват изгорелите сгради. Успокояването на страстите едва ли ще стигне до прилагането на най-тежките мерки, като пряко потушаване на безредиците от силите на армията, но и тактиката, разработена от Обама, „да изчакаме и да не се намесваме, докато изпуснат парата“, не работи вече. Цялата страна е обхваната от пламъци, а федералните власти, губернаторите на щати, медиите, раздухали пожара до неконтролируеми мащаби, големият и малък бизнес, молещите се да не бъдат засегнати от гнева на тълпата, всички тези довчера господари на света се оказаха в положението на уплашените полицаи, свалили шлемовете си и преклонили глави, безсилни и объркани.                       

 

Превод от руски за "Гласове": Никола Стефанов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Разделяй и Владей!

  03 Юни 2020 20:35ч.

  Старият филантроп Джордж С. заформи поредната цветна революция, може би тя е 'кафява'... Всички 'протестъри' които палят, трошат и ограбват си заработват наденица точно като нашите умни и красиви интелигенти, които плажуваха пред Парламента през лятото на 2013 или преди няколко седмици къмпингуваха пред Президентството, след като "изринаха катуна" пред Министерския Съвет на протестиращите медицински сестри и на майките на увредени деца... Дано никога не си загубим толкова много акъла, че да стигнем и у нас до кръвопролития и погроми под чужда диктовка и за чужди интереси! Правилно класират Джордж Сорос на първо място по престъпления срещу човечеството преди Хитлер, Пол Пот, Мао Цзе Дун ... и останалите световни тирани... Съвсем справедливо е обявен за персона-нон-грата в родната си Унгария, в Турция, в Русия, Филипините и в още няколко страни... Едва ли ще доживеем скоро онзи слънчев ден когато ще му покажем червен картон и у нас...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветна революция?

  03 Юни 2020 20:55ч.

  Не, маймунски бунт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///////

  03 Юни 2020 21:03ч.

  Страсбург -, Европейския Съд по Правата на Човека осъди България заради отношението към македонското общество , жертва на комунистически репресии заради македонския им етност и в днешния ден забраната им за сдружаване ......https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/05/28/4072548_sdrujenie_na_makedonskoto_malcinstvo_osudi_bulgariia_v/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • етнтропия

  03 Юни 2020 21:10ч.

  Изводът, е че САЩ вече си имат посолство и в САЩ. По-скоро посолството им вече заработва на пълна пара и се спрявя отлично както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този път не е цветна революция...

  03 Юни 2020 21:13ч.

  ...Дано тизи път е истинска революция, каквато отдавна назрява и е крайно време да се случи! Гледам снимката на полицая, стъпил върху човешката глава сякаш си завръзва обувките...Гледам му физиономията...отвратителна мутра...Тази снимка е способна да изведе милиони на улиците, останали са все още мислещи и сърцати хора, които също вече не могат да дишат от възмущение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///////

  03 Юни 2020 21:16ч.

  На 28 май 2020 г Европа осъди България заради фашистко отношение към македонския етност https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/05/28/4072548_sdrujenie_na_makedonskoto_malcinstvo_osudi_bulgariia_v/ Не очаквайте фашисти да разберат човешките борби за свобода в САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .................

  03 Юни 2020 21:43ч.

  Как очаквате татар без чувствителност да разбере бял на протест в Ню Йорк борещ се за човешко достойнство на всички хора . Вие сериозно ли .....Европа осъди българия за неспазване на човешки права ...https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/05/28/4072548_sdrujenie_na_makedonskoto_malcinstvo_osudi_bulgariia_v/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А вие какво си мислите че прави Европейския Съд

  03 Юни 2020 22:08ч.

  ами същото - разделя за да владее .... Балканите, в частност - Македония и България... И то не от вчера...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///////

  03 Юни 2020 22:29ч.

  Кой кого да владее ? Искаш да кажеш че българите са демоккрати и спазват човешки права и правото на самоопределение ЛИ ? Или пак не виждаш гредата в собственото си фашистко око а си тръгнал да съдиш Европа и обсъждаш протестите в САЩ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  03 Юни 2020 22:32ч.

  Дрън-дрън! Сценарият на цветните революции се вижда с просто око, включително стрелбата от "неизвестни снайперисти". Само пианото липсва. Засега. Поради тази очевидност високопоставени представители на Демократическата партия взеха да врещят за "руска следа", като че ли Мария Захарова е раздавала кексчета на Майдана, а не Виктория "Еби го ЕС!" Нюланд. За Тръмп - афтаро май не е наясно, че полицията в САЩ е подчинена на кмета на града, а Националната гвардия - на губернатора на щата. Когато и двамата са от Демократическата партия, негрите вилнеят необезпокоявани. На разположение на Тръмп е само войската, но за нейното използване той трябва да въведе извънредно положение по един закон от 1807 година. Не се съмнявам, че ще го направи - иначе трябва да абдикира - и тогава ще се повтори Лос Анжелос 1992 г., за което събитие афтаро май не е чувал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мустафата да си ходи, няма работа тук

  03 Юни 2020 22:35ч.

  Тия идиоти ще ни учат на демокрация, а още си бият негрите и индианците живеят в резервати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///////

  03 Юни 2020 22:45ч.

  По нормални са от теб . Знеш ли защо ? Защото ти убиваш без да те разберат защото си твърде жалък ..Ти пръскаш ромите с хеликоптер и ти промени турските имена на български над едни невинни хора ,твоята конститусия изключва етноси , ти си фашиста...Не смей да съдиш САЩ , Там има умни хора готови да умрат за други ...Когато ти отидеш фашист да протестриш за турчин ,тогава ще имаш право да говориш За сега си просто идиот ...диванен фашистки безполезен идиот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  03 Юни 2020 22:46ч.

  Сорос ще ги опраска всички в крайна сметка. След като срина Украйна, Грузия и Армения, сега иде ред на Москва. Доларите са всичко в Русия, а Сорос ги има. За долари руснаците и майките си ще продадат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледам в този форум много хрантутници на Сорос

  03 Юни 2020 22:54ч.

  ама ще им преседне голямата хапка..."Плачете за САЩ, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керана Каракеркенезова

  03 Юни 2020 23:19ч.

  В един друг форум "партнерите" честичко с неприкрита ирония задаваха въпроса "А вие защо биете негрите?" когато някой се опита да се усъмни в непогрешимостта на хамериканската димокраси. Вече не го правят...Вероятно защото са съхранили дълбоко в себе си някакви останки от чувство за срам и приличие? Да, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъжно наблюдение

  03 Юни 2020 23:32ч.

  "ГЛАСОВЕ" отново ни информира за събития по света, чрез отношението на руски коментатори към тях Нека бъдем обективни и оценим справедливо. Днес в "ГЛАСОВЕ" няма нито една статия за другарката нинова. Една малка крачка в правилна посока

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека бъдем обективни и оценим справедливо, наистина...

  04 Юни 2020 1:41ч.

  Може тези две видео-та ( х 10 мин всяко) да ви помогнат да видите малко по-далече от носа ви... https://www.youtube.com/watch?v=8Ww7hpRqWyk //// https://www.youtube.com/watch?v=gQr8NG9XwDs

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Юни 2020 4:16ч.

  Поведението и драмите на Америка са като на много лоша тийнейджърка- капризна и самонараняваща се с тежко хранително разстройство. Такива млади орлици, обикновено когато ги боли, калвът наляво и надясно каквото им е пред очите. Стигнах до мисълта, че много лесно би се решил проблема, просто да приберат затворниците и престъпниците които пуснаха от затвора заради лъжливата епидемия и истинската параноя- поради свинство, същото би станало ако бяха отворили вратите на зоопарка поради страх от свински грип преди 10 години.. Стига драми и лъжи, просто да си приберат затворниците. Виж полицията и местната власт там има системни пропуски и усложнения поради глупост но това е цяла друга тема. Това не е расово а класово противопоставяне. Америка не може без черните и без престъпниците с черни души и бяла кожа... Световната тъпотия да не си позволява да зачерня това хубаво лято, нека бъде любов и младост може и малко кютек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Юни 2020 4:36ч.

  "ЮдеоХристиянското" лошо-възпитание на Америка- тази ученик блудница, жестоко я изобличи защото във времена на лъжлива пандемия да затвориш църквите и отвориш затворите говори за нарочна драма, като някоя която заплашва да се самозапали и без да иска почва да го прави. Може би е време да я омъжат за Мексико, защо като че ли латиносите с трудолюбието си показаха характер в тези смутни времена...човек трябва да знае 2 и 200 Мексико е добро момче :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Завтра и сегодня

  04 Юни 2020 6:58ч.

  https://youtu.be/5srckPZKVdA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  04 Юни 2020 8:29ч.

  Sin-ко, тия долари ли имаш предвид? https://cs8.pikabu.ru/post_img/2016/09/12/8/1473683899195099976.jpg Сто и шейсетте милиона, дето Путин ги конфискува? Оттогава любимият ти Сорос не е правил опити да финансира цветна революция в Русия, за да не увеличава валутните резерви на руската централна банка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тактиката на "цветни" революции

  04 Юни 2020 8:30ч.

  е вече нещо като "утъпкана пътека" за глобалистите. В страни като Украйна, България и други от Източна Европа под лозунга за "демокрация" беше причинено ограбване, изсмукване на финансов ресурс в полза на глобалистите от "дълбоката държава". Сорос, финансиращ Антифа, с чиито действия се свързват безчинствата и мародерствата в американските градове сега, е една от публичните фигури на дълбоката държава, но все пак Хилари Клинтън е тази, която понастоящем се смята за политическа "шапка" на тази по същество наднационална мрежа (и, да не забравяме, центърът ѝ е в Лондон). Да се противопоставят групи в обществото по раса, по пол, по религия е част от технологията на деструктивните действия на Соросовите структури, които са проникнали на практика във всички страни. За мен, честно казано, е изненада това до каква степен американските граждани, ако се съди по техните реакции във форумите на случващото се, са ориентирани деструктивността на "соросоидите" - има от какво да се поучим. Медийната и психологическата съставляваща са решаваща част от тази хибридна война. Така е и с първата нейна фаза - "коронавирусната", така е и с тази, разпалена на расова основа. Основният медиен ресурс по света се управлява именно от дълбоката държава. Психологическата война заслужава отделно внимание. Но с оглед на конкретната обстановка все пак може да се посочи, че пусковият механизъм на "расова" война беше задействан точно преди началото на изслушванията по Обамагейт и предстоящи обвинения срещу ключови фигури на дълбоката държава като Обама, Джо Байдън, бившия директор на ЦРУ Бренан и бившия директор на ФБР Джеймс Коми. Освен дестабилизация, с която да се дискредитира Тръмп (и, разбира се, не просто Тръмп, а определен тип политика, еднозначно насочена дори не срещу Демократическата партия като такава, а именно срещу "дълбоката държава"), вероятно се цели и отклоняване на вниманието и от Обамагейт. На дневен ред е и Байдънгейт с търговията с влияние и корупционите сделки на "Джо Байдън и син" с Порошенко в Украйна. Не мисля, че трябва да се неглижират събитията в САЩ като нещо, което има локално значение. Защото от това как ще се развият те зависи не само съдбата на САЩ, а и на всички останали страни, включително и нашата. Основна цел на "дълбоката държава" на глобалистите неолиберали е деструкция на основите на националните държави, на всичко, което е решаващо за техния суверенитет. Има още много какво да се каже по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  04 Юни 2020 8:39ч.

  Тъжно наблюдение, ето ти отношението на американски коментатори: https://www.breitbart.com/politics/2020/06/03/nyc-arsonists-to-be-instantly-freed-from-jail-thanks-to-bail-reform-law/ Демократическата партия се грижи за негрите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жестоката истина за американската тирания

  04 Юни 2020 8:57ч.

  САЩ се отнасят не само с васалите си, но и с целия свят (само с едно изключение) така, както тоя полицай е седнал с коляно на главата на това негро. Снимката е много типичен символ, а всички вие, включително и обичащите САЩ, сте в ролята на негъра от Минеаполис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибил Барка

  04 Юни 2020 10:57ч.

  Готини хора от "Гласове", не ми превеждайте моля, руски статии с оценки на ставащото в Америка! Интересува ме какво казват американските нонмейнсрийм медии. От няколко дена гледам в youtube коментарите Тъкър Карлсън и Инграм по Фокс Нюз. Търся да видя какво казва Стив Банън. Гледах невероятно интервю с бившия кмет Джулиани за ставащото в момента. Като видя руски автор и медия, писали нещо за Щатите и няма за какво да го чета по-нататък - Америка ще се разпадне всеки момент /тя се разпадаше още преди 100 години по времето на СССР, но взе че се разпадна той/, тя загнива от десетилетия, расово разделение, социално разслоение и тн. А пък ние как не правим грешките им и сме цъфнали и вързали. Само дето всички са облъчени от световната конспирация против чудото на духовността Русия /това чудо на духовността, изпълни само през 1937 година 700 хиляди смъртни присъди - повече отколкото е имало в цялата американска история/ и не виждат колко сме страхотни. Затова и икономиката ни не върви и как може никой човек със здрав разум в главата да не иска да имигрира при нас? А пък ние сме толкова нормална държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  04 Юни 2020 13:00ч.

  Готини хора от "Гласове", не ми превеждайте моля, руски статии с оценки на ставащото в Америка! Ще превеждат и още как. Това е смисъла на тоя сайт. Щото целия нет е задръстен със статии за Русия, Китай, България и пр. писани от американски автори. Което си е обикновен медиен колониализъм. И накрая ти обясняват, че се били борили срещу фалшивите новини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За ценителите на руския поглед върху американската трагедия

  05 Юни 2020 8:25ч.

  е добре да погледат предаванията на Соловьов, същият с двете вили на брега на Лаго ди Комо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • После могат да приложат същия подход,

  05 Юни 2020 8:27ч.

  да се информират за случващото се у нас от македонски източници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Душко

  08 Юни 2020 20:10ч.

  Освен 2 вили в Комо , Соловьев има и 3 къщи в Барселона до къщите на Бате Бойко , Навалльний , дъщеря му Анушка и любовницата му Маша. Ама той работи а не присвоява и темата не е за вили и къщи а за побой над чернокожи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи