Атентатът в църквата "Света Неделя" в спомените на един оцелял генерал

Атентатът в църквата "Света Неделя" в спомените на един оцелял генерал
На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в нашата история – атентатът в катедралата „Св. Неделя“ в София. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500 по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200. Сред тях е част от елита на нацията – военни, политици, общественици, но и много невинни жени и деца.

 

След потушаването на Септемврийското въстание от 1923 г. БКП е забранена от Върховния касационен съд, но продължава дейността си в нелегалност. Срещу активистите на партията се извършват страхотни гонения. Ултралявото крило в БКП решава да отвърне на удара с ново насилие и изпълнявайки указанията на Коминтерна, решава да се извърши подготовка за ново въоръжено въстание. Като част от този план се предвижда да бъде убит достатъчно високопоставен човек, чието опело да събере политическия и военен елит, за да може взривът да предизвика по-голям ефект. Така властта ще бъде обезглавена и в страната ще се създаде критична обстановка, от която да се възползва комунистическата партия. Набелязаната жертва е запасният генерал Константин Георгиев, председател на Демократическия сговор в София, депутат, човек с добро име в обществото. Вечерта на 14 април 1925 г. трима непознати го прострелват смъртоносно в градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, близо до дома му.

 

Генерал Коста Георгиев

 

Същия ден сутринта в прохода Арабаконак покушение е извършено и срещу цар Борис III. Той успява да се спаси, но загиват двама от неговите спътници – ентомологът проф. Делчо Илчев и дворцовият ловец Петър Котев. Опелото на генерал Георгиев е насрочено за 16 април. Поканени са висши военни, министър-председателят Александър Цанков, всички министри, самият цар Борис. Той обаче предпочита да отиде на погребението на Котев в с. Бели Искър, Самоковско, и така само за два дни се разминава на косъм от смъртта. Има и версия, че царят е бил предупреден в последния момент за готвения в „Св. Неделя“ атентат.

 

Министър-председателят проф. Александър Цанков поздравява Н.В.Цар Борис III за оцеляването му в атентата при Арабаконак, извършен на 14 април 1925 г., в който са убити спътниците на царя ентомологът Делчо Илчев и ловецът Петър Котев, София 15 април 1925 г.

 

На 16 април, Велики четвъртък, в 3 ч. и 20 мин. следобед по време на опелото, когато Софийският митрополит Стефан започва да чете Евангелието на Йоан, адска експлозия разтърсва Божия храм.

За този изключително жесток акт, останал дълго време като един от най-кървавите в световната история, е писано много – за подготовката, извършването, последвалите го събития. Днес обаче ще погледнем през ужасените очи на един от пострадалите и оцелял по чудо, генерал Иван Шишков:„Какъв хубав пролетен ден, как приветливите лъчи на дневното светило, през ведро небе, топлеха, а над столицата за първи път след дългата зима, се ширеше красиво и необятно синьо небе!...

Камбаните на софийската катедрала тъжно разнасяха своя печален тризвон. Богомолци от всички слоеве на софийското гражданство пристигаха на групи. Цветът на софийското общество с посърнали от скръб лица и с наведени глави, безмълвно се редеше около Божия храм и чакаше пристигането на погребалната процесия с тленните останки на мъченически загиналия запасен генерал Коста Георгиев…

 

Като всички, бързах и аз, придружен от жена си да отида в храма „Св. Неделя“ и да кажа на мъченика своето последно „Прости!“. Стражари пазеха около храма и не ни пуснаха да влезем преди да пристигне погребалната процесия. Аз се спрях до сквера, който е от дясната страна на входните стълби на храма.

Не след дълго камбаненият звън се засили и пред просълзените очи на хилядното множество мина ковчегът с тялото на генерала, носено от стари воини, минали през огън и кръв, запасни и действащи генерали, офицери, депутати и кой ли не! Военният министър генерал Иван Русев, потънал в тъга, като всички, с наведено чело поддържаше ковчега.

 

Заредиха се министрите с министър-председателя начело, депутати, професори, учени, цялото запасно офицерство от столицата, офицерите от софийския гарнизон, граждани, госпожи и госпожици, познати и непознати.

Запасният генерал Васил Златаров ме покани да влезем в църквата.

- Къде ще идем? Сега е вече късно, мъчно ще можем да си пробием път…

Унесен в тъжни мисли, аз не забелязах кога се е отделил от мен боевият генерал. Госпожа Момера Новоселец покани мен и жена ми да влезем. Аз пак отказах, а жена ми и тя ме оставиха при сквера и отидоха… да станат жертва на едно нечувано злодеяние!

 

Не изминаха и десет секунди и един адски оглушителен трясък, като гръм от хиляди оръдия, се разнесе над Божия храм, земята потрепери, парченца от стъкло ме удариха в лицето, храмът се изгуби от очите ми, всичко мигновено замря… Несъзнателно, по инстинкт за самосъхранение, аз съм бил с вдигнати над главата ръце. Тежък удар по ръцете ме свести от минутната забрава. Обърнах се към черквата и, Боже мой, сърцето ми се сви от ужасното разрушение! Всичко беше в развалини, а под развалините загина цветът на столичното общество…

 

Камбанарията на църквата Света Неделя, разрушена след атентата на 16 април 1925 г.

 

- Стой, стой! – извика някой около мене.

 

Върнат към действителността, аз видях, че от църквата излизат неузнаваеми човешки същества, с разкървавени лица и с дрехи, плътно покрити с пепелява пелена. Отидох към входа на храма. Едва тук си спомних, че жена ми е вътре! Тръпки побиха тялото ми, като видях живи картини, наподобяващи Ада на Данте Алигиери… Полупогребани и неузнаваеми живи същества, затрупани под развалините, потънали в прах, безмълвно протягат прашливи ръце за помощ и спасение от явна смърт. Картината на гибелта и разрушението не се поддава на описание – смърт и ужас витаеше в храма. Спасените като луди се втурваха към вратите, мачкаха лежащите и ги доубиваха.

 

Залових се да помагам на първия попаднал ми страдалец и - о, чудо, гледам, че човекоподобното същество, което безмълвно и кротко се доверяваше на моите усилия, е жена, облечена в палтото на моята съпруга!... Полагам всички усилия да я измъкна от тухлената грамада, но чувствам остри болки в дясната си ръка. Набързо разчиствам грамадни купчини от камъни, тухли и циментови откъслеци, извличам я из ноктите на злодейския гроб. По същия начин измъкнах от гробната тухлена камара и г-жа М. Новоселец. Тя, горката, беше притисната до самия праг на църквата и лежеше по средата на входните врати , и всички спасили се по чудо в църквата, са стъпвали по гърдите, главата и ръцете ѝ.

 

Вътрешността на църквата след атентата. Виждат се отломките от купола в близост до олтара, където е бил ковчегът с тленните останки на ген. Коста Георгиев. Бомбата е била поставена в централния купол на катедралата

 

Заведох жена си в квартирата на д-р Давидов, където ѝ дадоха първа медицинска помощ. Той ѝ направи първите промивки и ми препоръча да я отведа за по-щателен преглед в някоя болница.

Обходих с болната всички болници. Навсякъде бе препълнено с ранени и убити – лекари, студенти, болнични служители, всички бяха в услуга на пострадалите.

 

Накратко описвам случилото се с мен, а това бе със стотици. Отделни хора, тичащи по болниците, тичащи за своите близки, чупят ръце и бягат в други болници, в други отделения, безнадеждно се връщат в града, отново нахълтват в разрушения храм, ровят се из неговите развалини… Ужас, неописуем ужас и отчаяние бяха обхванали целия град!

Вековете, историята на народите от всички крайнини на Божия свят, от най-дълбока древност до кървавия 16 април 1925 г., не помнят такова сатанинско дело!“

Запасен генерал Иван Шишков

 

 

 

 

 

 Храмът в първите дни след жестокия акт. Виждат се част от венците в памет на жертвите

 

Погребението на жертвите

 

Панихида за жертвите, вероятно 1925 г.

 

Сред убитите са 13 генерали - повече, отколкото във всички войни, които България е водила преди това, 13 полковници, 6 подполковници, много други офицери, столичният кмет Паскал Паскалев, видни общественици и много обикновени граждани, включително жени и деца. Непосредствени извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори – Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини. Задгорски, Фридман и Георги Коев са осъдени и публично обесени на 27 май 1925 г. Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, включително главният организатор Петър Абаджиев.

 

Извършителите на атентата на излизане от съда, след изслушване на присъдите, май 1925 г.

 

Изповед преди изпълнение на присъдата - смърт чрез обесване, 27 май 1925 г.

 

Обесването на атентаторите: Петър Задгорски (клисарят) - обесен, Георги Коев го бесят, Марко Фридман очаква да бъде обесен, София, при еврейските гробища зад игрище Славия, 27 май 1925 г.

 

Мощният взрив разрушава голяма част от покрива и част от южната храмова стена на катедралата „Св. Неделя“. Храмът е възстановен по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Осветен е официално на 7 април 1933 г. Днес за смъртта на стотиците невинни жертви напомня само една паметна плоча, поставена на стената на църквата.

 

Църквата Света Неделя преди атентата, 20-те години на XX век

 

 

Малка част от загубилите живота си в терористичния акт

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • kdp

  16 Апр 2014 23:22ч.

  Този \"военен елит\" срещу който е атентатът сам идва на власт с ПРЕВРАТ (Деветоюнския преврат). Беззаконието е узаконено от самия Цар. Превратът и последвалите след него въстания са потушени кърваво от армията която през цялото време е използвана срещу народа й. Гео Милев автор на писаната по повод на тези събития поема \"Септември\" бива след въпросния атентат удушен БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА с телена мрежа и хвърлен в масов гроб. Това за да не липсва контекст на събитията за най-кървавия атентат Св Неделя. Пострадалите от него нито са елит нито са невинни жертви, преди да пострадат са клали и убивали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да пази Господ от червени изроди!

  18 Апр 2014 1:12ч.

  http://edinzavet.wordpress.com/2009/04/14/svnedelia-victim/Погледнете списъка и вижте колко от жертвите отговарят на Вашето описание и колко са СЪВЪРШЕННО НЕВИННИ! Моля, престанете да тровите атмосферата с комунистическа лъжлива пропаганда!ПАЛАЧИ на днешна България са КОМУНИСТИТЕ и техните наследници- всички, поставили се в услуга на СССР и Русия! Бог да прости жертвите на този варварски комунистически акт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да пази Бог от офицери със свастики на униформите и от царе с различен от българския произход

  18 Апр 2014 4:29ч.

  Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниел

  18 Апр 2014 18:13ч.

  kdp - И какво са виновни обикновените хора, та е трябвало да загинат в атентата ? Аааа, забравих, комунистите нямат родина, за тях единственото свято нещо са самоцелната власт и парите. Колко и какви хора ще погинат, за да си изпълнят те целите, няма значение. Интересно защо ли само в България, хората си почитат убийците, вместо да им махнат главите и да направят така, че да потънат в забвение и никога зверствата им да не се повтарят ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  19 Апр 2014 4:41ч.

  Дядото на \"демократа\" Асен Агов е доставил взрива за атентата, а внука 20 години в парламента като дясна съка на Костооф...Е как да вярваш на десни, бесни, националисти и разни други исти.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Некрономикон

  10 Sep 2014 21:24ч.

  Никой тук не спомена, че парите за атентата идват от Враг № 1 на България - Русия!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еее

  16 Апр 2015 4:10ч.

  могат само да правят атентати,да крадат и убиват и никога да не работят,България до 1936 година е била най преуспяващата страна на Балканския полуостров имали сме златен лев валута която е била платежна на всякъде по света имали сме икономика и богати фабриканти които са мислели за работниците си.Комунистите напълно съсипаха и продължават да съсипват България крадат банки,няма здравеопазване,няма правосъдие бревърнаха България в една лудница в която не може да се живее всияки правителства до сега са техни проекти и като са на власт само крадат и беззаконстват САМО ТОВА МОГАТ КОМУНИСТИТЕ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Прокопи

  16 Апр 2015 14:54ч.

  То ако питаш чорбаджиите и до 1876 България е била преуспяваща страна с богати чорбаджии, които мислят за работниците си и справедливо правителство, което наказва бандитите. Справка - Ботев и Левски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тони

  30 Апр 2015 5:45ч.

  За жалост не си помним царете и династиите. Испанците са си ги помнили даже и след 800 години арабско иго. Ние след 500 не успяхме. Като си нямаме монархическа линия, наша си, всякакви експерименти ще се роят по тези земи - червени, кърваво червени, жълти, атакисти, исти, и бенбени....., и бледо червени, до розово. Ха да видим къде в Европа, където има силна монархия, тея червените са успели. Изключение е Италия, където мафията, а не някой друг, ги оправя през 1920-40 година, под заплахата, че ще им се национализира земята. И там отровата на Съветите е посипана. И там е имало достатъчно прост, неук, мързелив народ, и такъв, който е имало да си връща за нещо. Това е идеалната среда за развитие на \"червената идея\" - този социален експеримент... \"Аз ще те извадя от затвора и ще те направя директор на нещо си, нищо, че не можеш да пишеш. От теб се иска да заучиш няколко гръмки слова и да трепеш хора. А и каскета е задължителен. Ще ходиш по столичните булеварди и ще викаш, свАли тоя буржоазен парцал /т.е. националния ни трибагреник/ и ще туряш тоя червения.\" Това е Комунизма. Ако някой си мисли друго, значи е от тия горните. А до kdp - колко национални герои са загинали в тоя атентат. А и кмета на София. Ма тея неща не се знаят. Това е по отношение на елита де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тони

  30 Апр 2015 6:00ч.

  \"Първо ги ликвидираха, после ги изтриха от историята.\" За кмета: http://dianakolarova.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PonchikDap

  18 Sep 2015 22:16ч.

  Здарова! бинарные опционы владимир отзывы о iqoption com интернет заработок бинарные опционы бинарные опционы фундаментальный анализ http://msucareerfest.ru/cena-opciona.php http://wp-ru.ru/kakoy-broker-luchshe-dlya-binarnyh-opcionov.php http://electroygli.ru/kak-stat-uspeshnym-treyderom-binarnyh-opcionov.php

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • AntonyDap

  10 Окт 2015 6:27ч.

  Привет! проверенные брокеры бинарных опционов стратегии в iq option бинарные опционы с минимальным http://biz-tuva.ru/new-ts-strategiya-dlya-binarnyh-opcionov.php http://i-03.ru/platnye-signaly-po-binarnym-opcionam.php скрипт бинарных опционов http://sablinov.ru/wforex-binarnye-opciony.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жана иванова

  16 Апр 2016 13:32ч.

  Кой знае защо на този ден винаги си спомням за 9 юни! Може би затова народът казва: каквото повикало,такова се обадило!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ashurbanipal

  16 Апр 2016 14:26ч.

  Интересно е че при отбелязване на годишнината от атентата все се пропуска да се спомене преврата, садистичните екзекуции и терор извършвани от ВМРО и военните по заповед на правителството на "Демократичния сговор" и последвалите Юнското и Септемврийско въстание масови разстрели и репресии довели до този акт на омраза към целия елит - виновни или невинни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  16 Апр 2016 16:00ч.

  По този повод - не трябва избирателно да осветляваме историята, защо например не обясним на поколението и фактите от 9 юни, както и тук със съответните фотоси и изказвания. Една История не е едностранчива! За всяко нещо си има повод и причина, така поднесено ми навява мисълта за използването на този исторически факт, без предишните исторически такива, с определена цел.... Така според мен не запознаваме следващите поколения и, в по-лошия смисъл, ги лееекичко заблуждаваме. Историятя не търпи избирателни факти, рано или късно всичко излиза наяве, но,предполагам, след като минат поколения и вече няма живи потърпевши, както и заинтересовани от избирателната фактология. С това не искам да бъда разбрана погрешно и се определям твърдо против всякакви атентати и използването им в полза на едни или други политици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • деконструкция

  16 Апр 2016 16:42ч.

  Това се герои. Това е война. Летците бомбардирали София, също са сринали доста църкви. http://www.librev.com/index.php/prospects-bulgaria-publisher/2671-2015-03-19-20-24-31 80-годишен дядо в троянско село, в началото на 90-те години - “Половината ми живот е минал преди 9 септември, половината - след 9 септември. Втората половина беше по-добра.” Дядо Мичо цял живот е живял на село, не е бил облагодетелстван по някакъв начин от тогавашната власт, дори е бил репресиран в някакъв период през 50-те. Но така дели и оценява живота си. След 10 ноември отвратените от социализма, започнаха да идеализират живота в България преди 9 септември. Тя била Швейцария на Балканите и пр. Отново погрешна представа. Била е бедна, бедна държавица, в която мъжете от предимно селското население, са обували за пръв път обувки, когато са отивали в казармата. Дотогава са ходели с папуци от свинска кожа. Затова така оценява живота си дядото…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РЕПУБЛИКАТА

  16 Апр 2016 16:43ч.

  Република, а не демокрация - имаме. Демокрацията е власт на народът, а републиката е глас на народът, глас за някой от олигархията. .. Фашизмът е антимарксизъм, защищава капитализмът и олигархията, и оправдаващ слабостите на капитализмът със слабости на генетиката и подборът, и оправдаващ кризите на капитализмът със синдикатите и демокрацията. Фашизмът подкрепя капитализмът чрез държавна помощ. Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" http://www.dokumentalni.com/?p=3139 "Бедни са глупавите" - фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно. .. Фашист и фашизъм е изкачващият се по стълбата описана от Христо Смирненски. Това е реакцията и страхът на егоистът в лицето на буржоазията и кандидатите за такава, наплашени и насъскани от капиталистическата върхушка, която пък се защитава от марксизмът. Стълбата описана от Христо Смирненски е РЕПУБЛИКАТА - имитацията на демокрация даваща власт на олигархията и злото. монорхията е същото, но без маски, тя царската и олигархичната власт е от дяволът дадена, в Евангелието Князът на този свят изкушава Христос да приеме царска и олигархична земна власт. Йехова пък се сърди на евреите, че искат цар, и им казва какъв десен гнет ще имат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • капитализъм плюс военни е фашизъм и врагът им е интелигенцията

  16 Апр 2016 16:59ч.

  В писмото на цар Фердинанд до цар Борис III има редица интересни факти и разсъждения, които допълват неговия образ. В него бившият цар се присмива на убития от болшевиките последен руски император Николай II, когото той успял да излъже и да вземе голям паричен заем, който така и не върнал. Интересното е че още през декември 1917 г., само два месеца след победата на Октомврийската революция в Русия, Владимир Илич Ленин нарежда да се публикуват всички тайни договори, споразумения и документи на руската външна политика. По такъв начин излизат на бял свят документите, според които руската държава отпуска на 2 септември 1912 г. заем на цар Фердинанд в размер на 3 000 000 златни франка, срещу които той гарантира с двореца „Врана” и с всички принадлежащи му имоти, намиращ се в околностите на София. Фердинанд се задължава да изплати този заем в срок от 25 години и 7 месеца. Той абдикира само след 6 години и в писмото си до сина си злорадства, че така е успял да измами руския император. Интересно, днес на кого по право трябва да принадлежи този заложен още преди близо един век дворец?! Още повече, че оригиналите на тези документи се пазят в руските архиви, а преписът му на руски език се съхранява в личния архив на един от най-приближените български генерали и душеприказчици на монарха, ген. Александър Протогеров. 1907г., американските борси се сриват и помъкват банките към крах, защото хората и фирмите си теглят златото, а депозитите са 50 пъти повече от златото. Така в тази ситуация, банкерите искат помощ от всякъде, дори от Европа, Русия, Япония, Китай, Османската империя. Китай дори се отказва от златото и има само сребърни долари.. , което докарва и край на императорът им - монархията им, по американска намеса. Американските банкери се обединяват да правят общ златен резерв. 1912г. латинският финансов съюз е отменен. 1913г., освен САЩ и Русия, други нямат достатъчно злато, и почват да се гърчат от инфлация. 1914г., почва първата световна война, вероятно всеки си е пойскал заемите. 1917г. царят на Русия е свален. Редица армии нахлуват в руската територия и товарят ценности и злато. https://www.youtube.com/watch?v=OoDKA-AnEWM Голямата депресия и Втората световна пак са заради златото - липса на златна ликвидност и фалит на банките, като войната и депресията свършват след Бретънудската система - където резервът на държавите е доларът - възприеман за злато и обменян за злато но само извън САЩ, доларите в САЩ са без златно покритие. Но до 1959г. и натрупаните долари в чуждите резерви са повече от златото, което кара Дж. Кенеди да въвежда сребърен сертификат, че онея от финансовият интернационал, пак ще направят война - за да спасяват капитализмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  16 Апр 2016 18:15ч.

  Септемврийското въстание следва Деветоюнския преврат, с дивашката екзекуция на Стамболийски. Народът е озверял след шест години войни. Както в Русия животът не струва почти нищо. Жертвите са и от двете страни. Ние помним поетите и генералите, но обикновено безименните жертви са навсякъде. Двамата ми дядовци са убити тогава. Били са от двете страни на сблъсъка. Съвсем млади, оцеляли след войните, невинни привърженици на две идеологии. Убили са ги далеч от Двореца с германския му обитател и от Кремъл с болшевишкото му население, скрито зад високите стени от трудовите маси отвън. В тази гражданска война има много невинни жертви. Всъщност така е при всяка война. Виновните са всъщност онези, които ще видим изобразени на паметниците, които са си издигнали сами. Нуждаем се от катарзис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил

  19 Апр 2016 15:17ч.

  Елитът никога не признава народа за пълноценни човешки същества и затова не се трогва от хиляди пъти повече жертви, погубени методично, всекидневно или кампанийно. Не са се стреснали от разстрела на Войнишкото въстание, от узурпацията на властта на 9 юни 1923, от садистичното убийство на законния премиер, от кървавото потушаване на септемврийското въстание, от новата операция от началото на 1925 за отвличане и удушване на опозицията - но същото, извършено върху техните солдафони, искрено ги е възмутило. Разбира се, да се жертват така жени, деца и военни, пряко не участвали в държавната измяна от 9 юни, е отвратително престъпление. Отвратително, защото имитира мъчителите. Престъпление, защото нищо не дава право да постъпваш като тираните. Тогава ти самия ставаш тиранин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Влахов

  21 Дек 2016 2:50ч.

  Деветоюнският преврат не идва на празно място, а заради диктаторските способи на управление на Стамболийски, намеренията му да унищожи царството, терорът на оранжевата гвардия и родоотстъпническата политика в услуга на сръбските грабители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RE: eee

  16 Апр 2017 22:46ч.

  "България до 1936 година е била най преуспяващата страна на Балканския полуостров ". Дрън-дрън. Сравни БВП на глава от населението на България и Гърция, например за 1936 г. Нашият е 60% от този на Гърция. https://knoema.com/HSWE/historical-statistics-of-the-world-economy-1-2008-ad?tsId=1000800

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • костадинова

  17 Апр 2017 10:27ч.

  Един факт ,представен извън историческото време , звучи винаги злокобно. Така би било , ако споделим информация и за деветоюнския преврат, за задушаването на Гео Милев, разстрела на Вапцаров, за децата ястребинчета, за разнасянето на набучени на щикове глави на момчетата от отряд "Антон Иванов" и разнасяни из селата и т.н. Да спрем да се правим на големи познавачи и погледнем в днешно време. Животът ни не е цвете, он е нашия живот в днешна България. Това е по важно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дабеда

  17 Апр 2017 14:18ч.

  Винаги съм знаел че атентатът е дело на българските комунисти,, но вчера научих от БНТ че е поръчан от Съветския съюз. Няма да се изненадаме ако догодина парцаливите журналя ни уведомят, че лично злият Путин се е покатерил на кубето с динамит.. то бива, бива, ама такъв слугинаж...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незнайко

  17 Апр 2017 15:38ч.

  Взривът в „Св. Неделя“ преди 92 години – жесток отговор за капиталистическите зверства в България На вчерашния ден преди 92 години група български комунисти, без съгласие от страна на Българската комунистическа партия (тесни социалисти) и от Коминтерна, взривява църквата „Св. Неделя“ в София Целта е да бъде ликвидиран цар Борис III, военната и политическата клика на България, виновни за стотиците хиляди жертви в Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война, за жертвите във Войнишкото и в Септемврийското въстание. Атентатът е в отговор на забраната на БКП (т.с.) от страна на капиталистическото фашистко българско правителство, което арестува и зверски убива без съд много нейни активисти и прогресивни българи. Набиращият сила ултраляв уклон в някои среди на нелегалната БКП (т.с.) решава да въздаде справедливост и да накаже виновниците за зверствата в страната – да накаже омразната алчна капиталистическата глутница. Дни преди атентата, на 11 февруари, е арестуван, изтезаван и убит влиятелния функционер на софийската организация на БКП Вълчо Иванов, а малко след това на улицата са застреляни комунистическите депутати Тодор Страшимиров и Харалампи Стоянов. На 10 март е приета промяна в Закона за защита на държавата, която увеличава правомощията на властите – смъртна присъда се полага не само за дейците на нелегалната БКП, но и за тези, които им помагат и ги укриват. На 26 март е убит Яко Доросиев, ръководител на секцията по оперативната дейност към Военната организация на комунистическата партия. Взривът е планиран и осъществен под прякото ръководство на племенника на Райна Княгиня, ръководителят на Военната организация на БКП (т.с) и изтъкнатият журналист – герой от Първата световна война – о.з. майор Коста Янков. За смъртта на стотиците хиляди невинни българи е отговорено със смърт – така както повеляват законите на Левски и Ботев! Поклон пред жертвите на българския капитализъм! Единствено борбата за тържеството на идеите е вярната борба! Нейните герои осветяват пътя ни с безсмъртието си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  16 Юли 2017 22:36ч.

  Септемврийския метеж 1923г избухва по нареждане от Москва; МОЖЕ Б--я ДА БЪДЕ УДАВЕНА В КРЪВ НО ВЪСТАНИЕТО ТРЯБВА ДА ИЗБУХНЕ. ЖЕНИ ДЕЦА НИКАКВА ХУМАНОСТ. ХУМАНОСТА Е БУРЖОАЗНА ОТЖИВЕЛИЦА. Общо убитите са 280 ,между тях и над 40 деца. След метежа. преди забраната,комунягите избиват 800 кмета и секретар бирници. 1924г БКП е забранена. Йосиф Хербст също е участник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  16 Юли 2017 22:37ч.

  Септемврийския метеж 1923г избухва по нареждане от Москва; МОЖЕ Б--я ДА БЪДЕ УДАВЕНА В КРЪВ НО ВЪСТАНИЕТО ТРЯБВА ДА ИЗБУХНЕ. ЖЕНИ ДЕЦА НИКАКВА ХУМАНОСТ. ХУМАНОСТА Е БУРЖОАЗНА ОТЖИВЕЛИЦА. Общо убитите са 280 ,между тях и над 40 деца. След метежа. преди забраната,комунягите избиват 800 кмета и секретар бирници. 1924г БКП е забранена. Йосиф Хербст също е участник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  16 Юли 2017 22:43ч.

  До НЕЗНАЙКО; Напротив Атентата става с нареждането на Евангелиста,прогонен от църквата Г. Димитрови Тодор Павлов. Против Метежа и Атентата са Д. Благоев и Кабакчиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  16 Юли 2017 22:58ч.

  Всичките предателства в историята ни са от русофило--комунягите. Те бяха против СЪЕДИНЕНИЕТО,признато от Англия и Франция, Русия им плати за бунтовете и детронирането на Княз Батенберг. Те написаха Позорния МАХЗАР до Султана. Те ни предадпха през Балканската Война--Градешкия циганин и руски шпионин Радко Димитров. Гнусния национален предател.Заради Русия влязохме на страната на Германия през ПСВ. На 3 Март празнуваме Рождения ден на Александър -2 ивъзкачването му на престола Празнуваме и Капитулацията на Русия пред Германия,Б--я и Турция през ПСВ. Нашия Министър В. Радославов настоява за 3 Март.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  06 Sep 2017 18:57ч.

  Русофилите братя Евлоги и Христо Георгиеви предадоха четата на х.Димитър и Ст. Караджа. Това го пише поф. Н. Генчев на стр. 39 в книгата си ;ЛЕВСКИ РЕВОЛЮЦИЯТА И БЪДЕЩИЯ СВЯТ. При тях се губят и 100 000 рубли , които са търсени и от Левски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Бориславов Боянов

  29 Яну 2018 16:11ч.

  Обръщам се към комунистите, коментирали статията! Казвате, че атентатът в "св. Крал" /св. Неделя/ е отговор на преврата от 9 юни 1923 г., извършен срещу законно - избраното правителство на Стамболийски. Пропускате някои неща обаче, които баба и дядо не са имали как да ви обяснят, освен да ви кажат, че "Съветската армия освободи България от фашистко робство", но това е друга тема на разговор На 22 април 1923 г. са проведени избори за ОНС. На тях БЗНС получава над 50% от гласувалите, а БКП е след тях. Тези резултати са достигнати не поради факта, че двете партии са имали подкрепата на по - голямата част от населението, а чрез натискът, който БЗНС оказва върху населението. От най - ниското до най - високото стъпало в държавната администрация е пълно със земеделски функционери. Оранжевата гвардия си е вършела работата много добре, тоест, осигурявала е спокойствието на земеделците. В началото на 1920 г. земеделското правителство има подкрепата на народа, но след някои реформи в селското стопанство, администрацията и армията, най - вече, народът започва да недоволства. През май 1923 г. Стамболийски прави един проект за смяна на Търновската конституция, което служи като катализатор на събитията, случили се на 9 юни. Атентатът в Св. Крал не е отговорът на преврата на 9 юни, а просто е един замисъл на група безделници, след 9 септември 1944 г. наречени борци за свобода, които получават одобрението на ръководителите на БКП Георги Димитров и Васил Коларов, и финансовата подкрепа на Москва и КИ. Отговорът на преврата е Септемврийското въстание от 1923 г., чийто организатори са същите тия двама слуги на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до "запознат"

  24 Фев 2018 15:54ч.

  Запознат си толкова, че пишеш глупости, че Евлоги и Христо Георгиеви били русофили, а на тях живота им минава в Австрия, като банкери и всичките пари дават за изграждането и поддържане на Алма Матер- Софийския Университет, където през последните години политически проститутки се напълниха с пари и го превърнаха във вертеп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Иван Бориславов Боянов

  17 Апр 2018 10:54ч.

  Баба ми ми е разказвала, че са били най-добре при Ал. Стамболийски, но за съжаление продължило само две години. И баба и дядо са били селяни с 25 декара земя, да не се объркаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  17 Апр 2018 13:58ч.

  Някой пое ли отговорност за този чдовищен атентат ? Някой извини ли се на народа си за това пъклено деяние ? Никой. БКП до скоро се гордееше с този атентат. После започна да лъже, че не е авторът. Но днешните комунистчета са горди с цялото минало на БКП, вкл. и с този кървав атентат - Станишев, Данаилов, Нинова и пр. И седят в НС на България и продължават да диктуват бъдещето ни. Техен ценен помощник е Дачков, които е барабанчик на партията им. Каква низост !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вашата мама ..............

  17 Апр 2018 16:08ч.

  малко избиха , ако бяха успяла да вкарат вътре и германеца-цар и още малко "елит" , сега нямаше да сме на това дередже , защото виждаме сегашния елит - наследници на тогавашния , какви ги вършат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • http://politkoment.blogspot.bg/

  17 Апр 2018 22:20ч.

  http://politkoment.blogspot.bg/ "Най-кървавата трагедия" на България Автор: Анко Иванов – д-р по философия Източник: Политкомент

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако днес има атентат в НС? Или по-добре в МС!

  18 Апр 2018 9:26ч.

  С жертви и кръв, как ще се тълкува след сто години? ........ Че е загинал елитът на държавата ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да е лошо да се сподобим

  19 Апр 2018 13:57ч.

  и със спомените на Антон Страшимиров - "Хоро" с илюстрации. Интересно ще е и да се прочете реакцията на "цветът на столичното общество" на десетките хиляди избити селяни при Деветоюнския преврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  19 Апр 2018 17:21ч.

  Жалко е, че съществува идеология, според която може да бъде оправдано да положиш бомба в храма и да я взривиш по време на опело, в присъствието на опечалени семейства. И то след като си убил покойника. Още по-жалко е, че и днес има хора, които биха оправдали подобно зверство. Защото те все едно го извършват още веднъж и се причисляват в съдбата си към убийците. Както е казал Христос, човек, който в ума си е направил нещо, той все едно го е и извършил. Затова хората трябва да са малко по-отговорни към мислите си. Колко престъпления може да стори човек, който си мисли, че ще остане безнаказан. И колко добро може да свърши човек, който разбира, че добротворството се възнаграждава. Човешката логика не играе тук, ни най-малко, тези, които считат, че било справедливо, няма да бъдат съдени според логиката си. Защото не им е дадено правото нито да съдят, нито да възмездяват и както човеците се съдят един друг за превишаване на правомощия, така и Бог ще съди онези, които без правомощия от Него извършват съдби, на каквито нямат право. Според кривите си мерки, при това, с користните си цели, умножават страданието по света. Злото не се поправя със зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консервативен либерал

  20 Апр 2018 12:01ч.

  Този акт е действително ужасен и непростим. Това т.нар. "червен терор". Да не забравяме обаче, че преди този червен терор има "бял терор", след като военните и олигархичният елит, докарал България до две национални катастрофи във войните за национално обединение, извършва военен преврат на 9 юни 1923г. срещу законното правителство на Стамболийски. Земеделският премиер е изтезаван и зверски заклан от главорезите на преврата и македонските "воеводи", а всъщност терористи. Отговор на този преврат е Септемврийското въстание от същата година, удавено в кръв от армията и т.нар. "демократи". Едва тогава идва този атентат като акт на отмъщение и опит за ново въстание. След него настава нова вакханалия на "белия терор" като без съд и присъди са изтезавани и садистично убити множество невинни хора, вкл. и леви интелектуалци като гениалния поет Гео Милев, журналиста Йосиф Хербст и много други. Писателят Антон Страшимиров пише "Клаха народа си така, както турчин не го е клал". Същият този "бял терор" вкарва България във ВСВ на страната на нацистите, после следва Народния съд където бил избит "цвета на нацията". Що за нация тогава е тази, чиито "цвят" и "елит" я докарва планомерно за 30 години до три национални катастрофи и гражданска война, която не е спряла и до днес. Крайно време е да се даде обективна оценка на онзи период, да настъпи историческото помирение и да България да спре да изтощава силите и енергията си в братоубийствена вражда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кинг

  23 Апр 2019 20:04ч.

  яко се крие, че е организиран от английските тайни служби за отмъщение на генералите от войните, но са предупредили Борис да закъснее, все пак са монархисти драгите англичани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойко борисов

  18 Апр 2020 16:53ч.

  Когато е станал тоя атентат в църквата едва ли е имало обикновени граждани,там е било пълно с военна фашистка измет,дупетати-изедници и ПРЕДАТЕЛИ и всякаква подобна измет,като се почне от кметове на райони,писарушки с хубави заплати и на всички тия жените и челядта им. Ако имам възможноста и аз на тоя етап бих и спретнал един атентат в народното събрание за да ги избия до крак тая пасмина. Така че не ми представяйте като жертви тия щото те са избили доста българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи