Зарков: Правителството остана заклещено в сглобката с мантрата "само да не дойде Радев"

Зарков: Правителството остана заклещено в сглобката с мантрата "само да не дойде Радев"

Според бившия министър на провосъдието Крум Зарков кабинетът "Денков" в първите си 100 дни е останал заклещен в сглобката, не е могъл да направи нищо съществено и всичките му приоритети са се превърнали в това да се оглеждат в президента.

"Идват 100 дни на редовния кабинет. Няма много какво да се отчете за тези 100 дни. Струват ми се 100 дни, в които правителството остана заклещено в сглобката и не можа да направи нещо съществено", каза Крум Зарков в предаването "Тази сутрин" на bTV.

"Всички приоритети на правителството се превърнаха в това да се оглеждат в президента. От началото те се събраха като непримиримите врагове, за да направят нещо заедно - помощ за Украйна, конституцията, съдебната реформа, а след това всичко това отстъпи на мантрата - "Ние не сме добре, само да не дойде Румен Радев". Президентът последователно изпълнява своята роля, която е на коректив на властта. Така са го правели и другите президенти преди него", каза той.

Зарков подчерта, че Радев не е отстъпил от своите позиции, нито по време на ГЕРБ, нито сега.

"Когато има вакуум или безвластие, или когато властта не изглежда да е овладяла в достатъчна степен различните механизми, с които се противодейства, тогава се появяват процеси, които са подземни", смята той.

"Обвинението в задкулисие бе нещо страшно за политическата власт, но три месеца по-късно сглобката е една нормална дума в политическия речник, а задкулисието е представено като добродетел", посочи Зарков.

Той отрече 7000 души да са били уволнени от президента по време на служебната власт.

"Това не е вярно. Едни хора са пенсионирани, други са се преместили, трети сами са напуснали - да, има и уволнени по причини", добави Зарков. Според него това са всички напуснали през целия период.

Той заяви, че не иска да влиза в опозиционен тон, но не може да не се казва това, което се казва.

Такава омраза към всяка една критична мисъл, към президента, Зарков не помни. "Тези, които сега се сърдят на Радев, че критикува правителството, много му се радваха, когато критикуваше правителствата на Борисов", напомни бившият правосъден министър.

Зарков коментира демонстрирания добър тон между Денков и Радев в Деня на Съединението след напрежението между двете институции, което се трупа от месеци, което се засили в последните седмици покрай смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

"Академик Денков и президентът Румен Радев са отговорни хора и когато трябва, ще си говорят. Фразата за менторите имаше своя контекст - акад. Денков е премиер в ограничена ситуация и идва като премиер от втора позиция в партията си, която не е първа политическа сила. Освен това е и ротационен премиер", коментира Зарков.

В събота президентът, запитан дали е възможно сближаване между него и кабинета заяви, че "зависи кога министър-председателят ще се абстрахира от менторите си". Запитан кои са те, държавният глава отвърна - "които са в записите", визирайки онзи запис от заседание на "Продължаваме промяната", в който говорят основно Кирил Петков и Асен Василев.  "Нямам ментори. И може би това е проблемът на президента - че и той не ми е ментор", отговори на свой ред Денков.

По въпроса с Трети март Зарков смята, че не трябва да се сменя националният празник, а ако това се случва, да е след запитване до народа.

 

Източници: бТВ, dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • "само да не дойде Радев"

    08 Sep 2023 14:50ч.

    Къде да идва Радев? Той си е на мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, требе си

    08 Sep 2023 14:58ч.

    Все некой требе да дойде: я Путин, я Радев, я Бойко. Все враг требе да има. Ако няма враг не моем да лъжем хората повеке. То се съюзихме с враговете и аха-аха да не останат. Сал Радев остана, та го ползваме да плашим ората с него. А, и Путин и той е в резерв ако земем се фанем и с Радев на едно оро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И каква е гаранцията

    08 Sep 2023 15:03ч.

    Че Радев също не е проект на Посолството? Нали той ни натресе Кирчо и Кокорчи по настояване отвън..Сега може да приказва това, което се харесва на хората, просто за да ги подлъже втори път с някой нов Месия, който още не го знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой не е имунизиран срещу грешки.

    08 Sep 2023 15:26ч.

    Доблестта седи в изправянето на грешките, когато такива се осъзнаят. За кредит на Радев, той се отрече от Кирчо и Кокорчо, наричайки ги шарлатани. Нека си спомним каква голяма част от електората гласуваха за тях първия път, в това число аз и мои приятели. Подведени ли бяхме - да, сгрешихме ли гласувайки за тези родоотстъпници - да. Гаранция в този живот са данъците и смъртта. Други гаранции няма. Лесно е винаги да се дири вина в другите, докато самите ние седим с греда в окото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    09 Sep 2023 12:21ч.

    Чудя се аз защо не гласувах за тях още първия път. Аз ли съм по-умен или те са по-прости? А и президента. Помните ли първото му слово в парламента през първия мандат? И после какви правителства направи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един Българин

    08 Sep 2023 15:16ч.

    Кацамунски, както винаги, е гнусен и отвратителен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    08 Sep 2023 17:38ч.

    Повече от теб ли? Ге може да бъде!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На вниманието на "Гласове"

    08 Sep 2023 15:49ч.

    Моля за повече информация по тази тема: "Росен Плевнелиев, Соломон Паси и Елена Поптодорова са подели нова инициатива, според която в националния ни флаг следва да се внесат цветовете или елементи на европейското и натовското знаме! А в конституцията да се предвиди текст, според който България да не може да се произнася с референдуми за излизане от НАТО и ЕС!" И още да има закон за отношенията с Русия! https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15415677

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    08 Sep 2023 16:00ч.

    Жалки са българските "политици" през последните 30 години, само лични обиди и разправии.... Не ме интересуват отношенията ви, Зарков, ама никак... Не си подавам носа от София вече 15 години, ЗАЩОТО ЗНАМ КАКВО ЩЕ ВИДЯ. Аз, дето съм обикаляла цялата ни мила родина от дете, пък и после съм водила чужди групи навсякъде в продължение на 8 години. Хората искаха да останат и да живеят тук.... Между другото и чиновниците пред 20 години бяха по-свестни, вършеха ти работа за 1 ден. И сега има такива, няма да кажа кои са, за да не ги намразите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от два стола се пльосна на земята

    08 Sep 2023 16:03ч.

    Дръж Радев със зъбки и нокътчета като котенце, че само той ти остана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е Госпожо Павлова (13:03)!

    08 Sep 2023 18:09ч.

    Русия иска да ни дестабилизира, заяви политологът Светлин Тачев. В Украйна не останаха трактористи по земеделските полета, не останаха безстрашни от огъня металурзи, във фабриките вече няма опитни механици... всичко е мобилизирано и яко мре на фронта. Икономиката на Украйна е в колапс. Да помогнем на нашите братя, пращайки им трактористи, булдозеристи, леяри и механици от България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По принцип

    09 Sep 2023 12:19ч.

    Зарков е едно недоразумение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи