Путин смени Сергей Шойгу и Николай Патрушев

Путин смени Сергей Шойгу и Николай Патрушев

Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на Руската федерация се разделя с поста си. Руският президент предлага за министър на обраната Андрей Белоусов. Досега той беше първи вицепремиер, предаде Ройтерс. С друг указ Путин освободи Николай Патрушев от поста секретар на Съвета за сигурност на Русия "във връзка с преместването му на друга работа".

"Путин иска Министерството на отбраната да бъде абсолютно отворено към иновации и нови идеи. Затова той избира Белоусов", уточниха от Кремъл.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков коментира назначението на Белоусов. Според него победител на бойното поле е този, който е по-отворен към иновациите и към възможно най-бързото усвояване на средствата. "Следователно е естествено, че президентът реши да има цивилен ръководител на Министерството на отбраната", каза говорителят, цитиран от "Газета ру". 

Путин подписа указ "За секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

"Да назначи Сергей Кужугетович Шойгу за секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация", се казва в текста на указа.

Документът влиза в сила от датата на подписването му.

С друг указ Путин освободи Николай Патрушев от поста секретар на Съвета за сигурност на Русия "във връзка с преместването му на друга работа".

"Николай Платонович Патрушев е освободен от поста секретар на Съвета за сигурност поради преместване на друга работа, а през следващите няколко дни ще ви информираме къде ще продължи дейността си Николай Платонович", съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс". 

Сергей Лавров ще остане министър на външните работи.

Ето и коментар на канала Рыбарь" за новия министър на отбраната Андрей Белоусов:

"Русия има нов министър на отбраната - Андрей Ремович Белоусов.

Това за пореден път показва, че руската система никога не се съобразява с мнението на населението и не разчита на неговите стремежи и надежди (колкото и прогнози да прави някой).

На практика назначаването на Белоусов за министър на отбраната означава начало на мащабен одит и преструктуриране на всички финансови модели в министерството на отбраната и евентуално отказ от „измислената“ красота. 

Белоусов е твърд и ефективен ръководител, който работи 24 часа в денонощието, може да смята и е доверено лице на Владимир Путин (предимно по икономически въпроси). 

В условията на сериозен дефицит на време Белоусов определено ще предпочете не слайд доклади, а две екселски таблици на 1 лист хартия с два икономически варианта. И той ще вземе решение въз основа на тази таблица, защото умее да смята. 

Белоусов е човекът, който винаги е имал собствена гледна точка за много неща, макар и непопулярна. Вероятно точно от това се нуждае днес руското министерство на отбраната."

Сергей Шойгу е руски политик и генерал на армията във въоръжените сили на Русия, който служи като министър на отбраната и като директор на Съвета на министрите на отбраната на ОНД от 2012 г. Преди това е министър на извънредните ситуации от 1991 до 2012 г. и за кратко служи като губернатор на Московска област през 2012 г.

Роден е на 21 май 1955 г. в град Чадан, тогава в Тувинска автономна област в границите на РСФСР и съответно СССР. През 1977 г. завършва Красноярския политехнически институт със специалност "Строително инженерство". След това работи по строителни проекти из страната в продължение на около десетилетие, израствайки в кариерата си. През 1988 г. Шойгу става функционер на клона на КПСС в Абакан, а след това и на Комсомола за няколко години. През 1990 г. се премества в Москва, където е назначен за заместник-директор на Държавния комитет по архитектура и строителство на Руската федерация.

През 1991 г. Сергей Шойгу е назначен за ръководител на Спасителния корпус, на който по-късно са възложени допълнителни отговорности и е преименуван на Министерство на извънредните ситуации, което на практика го прави министър. През 1999 г. става един от лидерите на проправителствената пария "Единство". Същата година е удостоен с най-престижната руска държавна награда - герой на Руската федерация.

През март 2012 г. той е обявен за един от потенциалните кандидати за губернатор на Московска област. На 5 април 2012 г. е избран от Московската областна дума за трети губернатор на Московска област. Заема тази длъжност от 11 май до 6 ноември 2012 г.

На 6 ноември 2012 г. Сергей Шойгу е назначен за министър на отбраната, когато Владимир Путин премахва своя дългогодишен съюзник Анатолий Сердюков.

На 21 януари 2020 г. след оставката на правителството на Дмитрий Медведев е преназначен на поста министър на отбраната в кабинета на Михаил Мишустин.

Сергей Шойгу остана на поста си след бунта на наемническата група "Вагнер". 

 

 

Коментари

  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Май 2024 22:33ч.

    Из форума на (sic!) vz.ru: "Эльвира Набиуллина назначена начальником Генерального штаба."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    12 Май 2024 22:48ч.

    Елвира е много добър икономист. Ако не беше, досега да са я хвърлили през прозореца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елвира е много добър глобалист

    12 Май 2024 22:51ч.

    Досега изнесе 300 милиарда активи на Русия в злато в западни трезори. За което Путин лично я поздрави при преизбирането й за шеф на РЦБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    12 Май 2024 23:21ч.

    Набиулина е да пандиза без право на каквато и да е длъжност до живот ! Изнася на запад злато и активи на Русия като за световно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    13 Май 2024 1:29ч.

    до Ха-ха-ха-ха-ха--- как така Шойгу е проблем за руснаците, че нали В.В.Путьо 2 години вече обяснява, че всичко върви по план досега с Шойгу, той поне има пагони въпреки, че няма някакви ярки прояви като военен. Новият министър на отбраната е ИКОНОМИСТ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха- Ха

    13 Май 2024 8:25ч.

    Точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Май 2024 22:36ч.

    Такъв Вreaking news, а коментари - йок. Чакат се явно опорките от посольството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GI 50 Cents

    12 Май 2024 22:44ч.

    Еми не сме всички нито толкова експерти като теб, че веднага да нацвъкаме глупотевините, нито толкова несретни в личен план, че да си нямаме други занимания неделя вечер. Лека служба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    12 Май 2024 22:46ч.

    Отивай да спиш. Утре в 8 си на работа да обслужваш Шиши. 😃😄😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И що трябва да нареждаш на мъжа си

    12 Май 2024 22:53ч.

    с бележки във форума, кажи му го направо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    13 Май 2024 6:45ч.

    Капитан Опоркин, отива си още един от несменяемите "герои"от 90те години. През 1993г. Елцин се задържа на власт, след като обстрелва с танкове сградата на Министерски съвет, избива над 100 човека, сменя конституцията, увеличавайки президентските правомощия. Шойгу застава на негова страна, ръководейки военните, служещи в министерство на извънредните ситуации. Западът е много доволен, започва бруталното разграбване на Русия, банкерите от Тел Авив до Wallstreet са много щастливи, руските им братовчеди са на ход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спецназ

    12 Май 2024 22:40ч.

    Лош знак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    12 Май 2024 22:44ч.

    Отдавна Шойгу беше за смяна. Той се провали във военните действия в Украйна. Очакваха се новини около Суровикин. Преди няколко дни излезе видео от самолета, с който се връщаше в Москва от Африка, където беше след опита за преврата (или каквото там беше) на Пригожин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кабаев шпагат

    12 Май 2024 22:44ч.

    Другари путиняги, отклонете вниманието си от швейцарската дуда на бинарния джендър и се концентрирайте върху шпагата ми. Ще ви показвам фокуси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Май 2024 22:48ч.

    Не ставаш, одъртя....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кабаев шпагат

    12 Май 2024 22:50ч.

    поне за последна пенсионерска радост не ставам ли? 🥰😊☺😚

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Май 2024 22:49ч.

    А опорок все еще нету ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кабаев шпагат

    12 Май 2024 22:51ч.

    Где опорок бляди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    12 Май 2024 22:56ч.

    Поне докато пишеш го изплюй ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    12 Май 2024 22:57ч.

    Само да питам от тези постове не зависили "ядреният бутон"- трима души взимат решение за използване? сега май е само един, или такова решение не може да се вземе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Май 2024 23:31ч.

    Дори не от един. Чул ли си за “Мъртва ръка”?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    12 Май 2024 23:38ч.

    Гледал съм доктор Стрйнджлов, или как спрях да се страхувам и заобичах бомбата... Просто си мисля заради случката със сградата в Белогород, нещо мътят, но нямам представа какво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Май 2024 23:04ч.

    Неочаквано. Прилича на по-предишния Сердюков. Продължава варианта и тако и вако. Понамирисва на договорняк с някой си. Дано не съм прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    12 Май 2024 23:18ч.

    Много се надявах Белоусов да е министър председател в Русия на мястото на Мишустин, а министър на отбраната да е човек с военната кариера, по възможност участник в специалната военна операция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо?

    13 Май 2024 21:01ч.

    Министертвото на отбраната не води войните (това е работа на Генералния Щаб). МО се занимава с икономиката на армията и войната. По-вероятно е добър икономист да управлява МО добре, отколкото военен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    12 Май 2024 23:42ч.

    Шойгу е кандидат на икономическите науки. Белоусов е доктор на икономическите науки както и Мишустин, който се доказа като много успешен министър-председател. Военен министър не воюва и затова не е нужно да е военен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 0007

    13 Май 2024 1:04ч.

    Истинският военен министер е акушер(ка). Анадънмо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Май 2024 23:44ч.

    Разбира се най-забавното в тази комедия дел'арте е съдбата на Патрушев. Май много се приближи до слънцето иии....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо става ама какво точно... е**ш ли му майката

    13 Май 2024 0:30ч.

    Вацев ще каже след 4 дни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    13 Май 2024 1:07ч.

    Ся, този ход е абсолютно логичен,след като е арестуван за корупция най приближеният ти зам.министър,ти си следващият.Така,че Кожегетович логично си отива. Хората ви казаха колко трилиона рубли са за МО,отечките трябва да бъдат сведени до минимум,затова е и Белоусов. Министъра на отбраната е политическо лице,той няма какво да се меси в оперативното управление та въоръжените сили,за това си има тов.Герасимов и ГЩ на руската армия. Няма да се учудя,ако Суровикин заеме поста зам началник на ГЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    13 Май 2024 1:37ч.

    едно време пуснах линк с фирмата на дъщерята на Шойгу, получяваща огромни държавни поръчки, и Дачков изтри коментара ми. Сега духа нов вятър, май, ветропоказателите са мнооого бързи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кожегетович логично си отива...?

    13 Май 2024 6:58ч.

    Ами не си отива. Поема поста секретар на Совбезопасности, заема мястото на Патрушев ! Което е не по-малко висок пост от МО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    13 Май 2024 7:20ч.

    Ся, всичко върви по план. Няма до критикуваш Путя, че ще те дам на Митрофаница да ти набие тъпото канчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това за пореден път показва, че руската система никога не се съобразява с мнението на населението"

    13 Май 2024 3:36ч.

    USA и UA ЦИПСОвщини. Руското "населението" отдавна иска смяна и на Коджугетович (хеле пък след скорошния скандал със зам.-министъра) и на Песков впрочем. Който чете повечко и различни руски, руски, подчертавам, форуми, е наясно. Та "диктаторът" - според внушенията на цитираното - Путин точно с "населението" се съобразява, но не бърза. Прочее, като разкараха от ДД гъ-жа Нуделман, Нуланд, де, съобразиха ли се с САЩисаното "населението"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уместни

    13 Май 2024 7:07ч.

    рокади. Хоризонтът на Шойгу е ограничен. Путин си дава сметка, че в някои области Русия изостава технологично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неведоми са пътищата ...

    13 Май 2024 7:14ч.

    ... на руските назначения и преназначения ! Еленовъдът Шойгу трябваше да бъде махнат още през март 2022 след като стана ясно че План "А" на СВО е провален. Вместо това го махат 2 години и кусур по-късно. И не го махат, а го слагат секретар на Совет безопасности, на мястото на Патрушев ! Което си е висок пост, нещо като първи съветник на Путин. Патрушев имаше репутация на хардлайнер, т.е. завоят който се взема в Кремъл е в посока "договорняковщина". Забият ли Патрушев в "трета глуха", това е повече от сигурно. Но и при кадровите генерали рокадите са необясними. Докато Герасимов запазва поста си /за момента/, за шеф на "новия фронт" до Харков е назначен ... ген. Лапин , който се "доказа" с бездарните си действия в Донбас в началните етапи на СВО. В Харков ще взима "поправителен", що ли ? Ген.Суровикин продължава да бъде разкарван като медийна звезда по самолети и Африки, но явно роля на бойното поле не му е предвидена. Засега. Може би се чака нова украинска офанзива, за да копае защитни траншеи ? Поживем, увидем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хората са важни разбира се,

    13 Май 2024 7:20ч.

    но стратегията е основното. И тя трябва да е гъвкава. Доста руски агенти се издъниха и с това си обяснявал дърпането на ушите на Патрушев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обяснявам

    13 Май 2024 7:24ч.

    исках да кажа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патрушев

    13 Май 2024 7:23ч.

    На мое място ще сложат детето на Кадиров. И по една козичка ще раздадат на всеки путеещ болгарин. Амин!🐐🐐🐐

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    13 Май 2024 7:37ч.

    Розовите чорапки са се превъзбудили но и те не знаят май защо. Ако знаят нещо съществено да го споделят а не да реагират на подсвиркването като мисирки във птицеферма в ТКЗС-то. Украинската пропаганда говори за неизброими жертви край Харков а руските военкори съобщават за най-малко 30-ет ФАБ-а по Вольчанск като само второто подлежи на обективен контрол. Градчето не е голямо и 30 ФАБ-а са предостатъчни за да стане съобщението ясно- Бягайте, че идваме. При новия министър на отбраната едно е сигурно- пари за нови ФАБ-ове ще се намерят без да се увеличава бюджета на министерството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Пуси

    13 Май 2024 7:41ч.

    Купи си очила, купи си валидол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските сили

    13 Май 2024 8:58ч.

    Северно от Харков са разделени на три оперативни групи. Непосредствено "над" Харков е най-голямата. На запад са групите "Курск" и още по-на запад "Брянск" . Западните наблюдатели твърдят че общата численост на трите групировки е не повече от 60 000 човека. Като 2/3 от тях са на Харковския участък. Тази руска групировка е абсолютно недостатъчна, нито за фронтална атака на милионния град, нито за обкръжението му. Имаше сведения, че в дълбочина на руска територия има съсредоточени още руски сили, и общата им численост е 100 -150 хиляди/?/ , но това няма кой да ни го каже, по обясними причини. Така че приемаме 40 -50 хил. руснаци ударна групировка. За какво стига тя ? Единствено за ангажиране на ВСУ в този участък и принуждаване на укрите да свалят резерви от други фронтове и да ги хвърлят на Харков. Теренът северно от милионния град е труден, има големи водни препятствия, има многобройни защитни съоръжения, минни полета, опорни пунктове. В Харков имат собствено военно производство и защитните сили разполагат с много дронове. Затова руснаците този път /явно взели си поука от предишни провали/ , атакуват с малки мобилни щурмови групи пехота , с минимално количество бронетехника, но със сериозна въздушна поддръжка. Личната ми прогноза е че този северен фронт ще бъде разширен , защото в момента се атакува само на два участъка. Дали ще е на запад, към Суми, или на югоизток в района на Шебекино, където ВСУ правеше мизерии с ДРГ-та на руска територия, предстои да видим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    13 Май 2024 7:39ч.

    Вчера 1700 свинособаки са напоили украинският чернозем завинаги. Това е рекорд за 2 години СВО. Слава ЗСУ! 👌✌💪🤩🥰

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    13 Май 2024 7:51ч.

    Относно 300-та милиарда. Ако ги откраднат ще бъде лошо за Русия и още по-лошо за Запада. Володин каза в началото- Тези пари ще си ги вземем с лихвите и май така ще стане. Засега Запада се осмели да сложи ръка само на лихвите от тези пари което беше достатъчен сигнал за десетки държавави с много повече активи на Запад да започнат да си ги изтеглят. Е и, кой губи повече? То си е казано отдавна- "Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята" - Лорд Исмей, първи генерален секретар на НАТО .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    13 Май 2024 8:00ч.

    А наблюдател13 далеч от компютър. Отивай да работиш нещо. 🤓

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    13 Май 2024 9:20ч.

    Тук новината е, че бащицата е напъдил другаря Патрушев. Шойгу е некакъв вид придворен клоун, където и да го сложат, все ще служи вярно, т.е. ще забавлява и угажда на самодържеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    13 Май 2024 14:31ч.

    Другари, др. Путин не може да греши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

    13 Май 2024 19:38ч.

    ПОРАЖЕНИЕ ШОЙГУ. Игорь Кульков https://www.youtube.com/watch?v=tqeIaupRruk Сталинград 4.0 71,2 хил. абонати 3108 показвания преди 56 минути Подписывайтесь на "Сталинград" в Telegram:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи