Украинският генщаб призна тактическия успех на руската армия в Харковска област

Украинският генщаб призна тактическия успех на руската армия в Харковска област

Снимка: Руското министерство на отбраната/ ТАСС

Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна за "тактически успех" на руската армия в североизточната Харковска област, предаде Ройтерс. 14 от 22 опита на руснаците да напреднат в района продължават, пише в сводката, публикувана днес след полунощ. Сраженията в района на Вовчанск не спират, като руската армия е хвърлила "значителни сили", за да превземе града, допълни украинският генерален щаб.

Русия твърди, че е поела контрол върху най-малко девет гранични села в Харковска област. Украйна от своя страна казва, че отблъсква атаки и се бие, за да запази контрол върху тези населени места.

Няколко руски медии обявиха, че руската армия е влязла във Вовчанск. Според украинската армия обаче боевете се водят в околностите на града. Твърденията и на двете страни в конфликта не са проверени по независим път, уточнява Ройтерс.

 

Украински полицаи евакуират възрастни хора от района на Вовчанск на фона на руското настъпление срещу града в североизточната Харковска област, 10 май 2024 г. Снимка: Украинската полиция чрез АП

В петък руската армия нахлу в Харковска област, откривайки нов, североизточен фронт в бушуващата вече 27 месеца на изток и юг война, отбелязва Ройтерс. Харков, вторият по брой на населението украински град, се намира на 30 километра от границата с Русия.

Вовчанск е на 4 километра от границата и на 45 от Харков. Той е основна цел на руското настъпление, наред с Липци - град, който е на 7,5 километра от границата и на 20 от Харков.

По последни данни от граничните райони вече са били евакуирани близо 6 хиляди местни жители, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

В събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви, че спирането на руската офанзива в североизточния регион сега е "задача номер едно" за въоръжените сили на страната му.

 

Коментари

  • thenewone

    13 Май 2024 8:41ч.

    "че спирането на руската офанзива в североизточния регион сега е "задача номер едно" за въоръжените сили на страната му." Нема кво да се пуаши и хаби за две села.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отдавна "укрощаба" е ПЕНТАГОН

    13 Май 2024 9:11ч.

    без панталон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    13 Май 2024 9:49ч.

    Освободени са 240кв.км. площ, включваща всички погранични села по пътя на ВС на РФ в две направления - Липци и ВОЛЧАНСК. Двата крайни населени пункта /Волчанск е град/ са обкръжени и се вадят градски сражения. В Харков започна евакуация и унищожение на архиви, населението се спасява кой, както може. От къв направлението Купянск се обстрелва прехвърлянето на резерви от Часов Яр, където отбраната е отслабена и руснаците активизираха офанзивата и там. За недяля МО на РФ докладва 1510 унищожени нацита, в т.ч. наемници и много техника в т.ч. Абрамс, Патриот и много оръдия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    13 Май 2024 8:56ч.

    Ми, к'во да коментирам тъз новина. Само това: Работай те братя !!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еленовъд

    13 Май 2024 9:02ч.

    С това темпо след 2-3 дни сме в Харков.🙄😅

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    13 Май 2024 9:05ч.

    Щом навлизането в сивата зона, отбранявана от граничните войски на Украйна, се счита за успех... Доколкото се вижда на картата основната линия на отбраната там е зад Волчанск. Поредна глупост на русийските "пълководци". Надявам се Сирски да се възползва от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "надевалката" без опора

    13 Май 2024 9:10ч.

    , за укрите опора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Май 2024 9:13ч.

    Ами що го отбраняват гранични войски бе, умник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вивчо, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, идиото!

    13 Май 2024 9:15ч.

    Добре че си ти, та усраинските идиоти перемога да имат! И, вивчо, мамин-сладък, не си ти за сий форум, не си! Иди у капитал, медиапул, дневник, дир и подобни! Идиотите са там, лесно ще намерите общ език! И, козяк, галя, незачет! Пак сте изтървали вивчо с нефелни опорки! Дайте на туй момче бещо по-така, че бактън вече от идиотизмите му! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основната линия на отбраната

    13 Май 2024 9:20ч.

    Е около Куев ! Всичко, което е извън нея е "сива зона" ! Руснаците напразно се хабят... Милиционерска тъпота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    13 Май 2024 9:21ч.

    Щот не съм умник! А просто знам! Има нещо, които трябва да се знаят, не да се разсъждава по тях. Свързано е със знанието какво е бойно охранение и каква е ролята му. Нещо, което на държавната граница вършат граничарите. НЕумнико!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Май 2024 9:24ч.

    Не му връзвайте кусур на viva - ще се стресира. Оня ден изброиха 4 укронацистки бригади (от ВСУ) на направлението, той дърдори за гранични войски. Сирски, надеждата на viva, ако има акъл, да свива знамената и да се групира около Киев, белким да има за кво да се пазари с руснаците, да преговаря, с други думи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа viva е права!

    13 Май 2024 9:41ч.

    Крайно време е да се обвием в жълтосиньото знаме на Победата и да тръгнем по улиците на Родината ни. Повече български земеделци, металурзи и механици да се пратят в помощ на братята ни украинци, че техните измряха простреляни и разложени по бойните полета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цитат от мъдрия цивилен милиционер: "Свързано е със знанието какво е бойно охранение и каква е ролята му"

    13 Май 2024 9:47ч.

    Вива, не само че не използваш правилно военната терминология, но и една сила ме кара да те попитам коя е тая, която те е учила на български език. няма такъв термин "бойно охранение" в уставите, изобщо говориш някакъв полубългарски, който не се използва даже в доносническите среди, на които служиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    13 Май 2024 9:53ч.

    Украински бойци масово напускат отбранителни позици, за неделя предали се в плен около 120 войника. Пленените се оплакват, че са откраднати парите за фортификация която на бойното поле просто липсва в необходимия мащаб. Губернатора на Харков последвал семейството си в неизвестна посока. ПАНИКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граничарие отвъд соца,

    13 Май 2024 10:43ч.

    Сега са мениджъри на емигранти, с големи касички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    13 Май 2024 10:58ч.

    Кои устави бе, драги? Явно нямаш представа от материята, защото това е в първите уроци по тактика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viwa

    13 Май 2024 10:59ч.

    Другия разбирач не прави разлика между "граничар" и "гранични войски". Обаче се изхожда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jojo

    14 Май 2024 8:09ч.

    Ма никой не иска Квив бе клоун. Само Одеса и Харков

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    14 Май 2024 8:14ч.

    Черт поберит какво е туй "бойно охранение" , да не мислиш че знам ! Аз казарма не съм помирисвал, нито оръжие съм пипвал в ръка. Виж, в Симеоново ми четоха лекции. По-умните ги сложиха на държавни служби, мен ме пратиха трол в интернет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Май 2024 9:12ч.

    Руснаците направиха едно леко движение и хохлонацистите почнаха да гълтат вода. Изведнъж си спомниха, че Харков е на 50-тина километра от границата. Ама май вече е късно. За да покрият задниците си на харковското направление, почнаха да ги оголват по досегашните, щото аскер няма. На всичко отгоре руснаците почнаха да гърмят по ж.п. линиите, с което прехвърлянето на аскера стана много сложно. И кво им и остава на нацистите от вси страни - да гърмят по бедния Белгород. Оня ден, руснаците взеха 5 села с две цивилни жертви. В Белгород за два дена - 19. Накрая броят - "общо загиналите цивилни са над 10 000". Да, ама колко са руснаци, колко са хохли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    13 Май 2024 9:17ч.

    Да бе да, путинистка пропаганда. В момента украинската армия е в предградията на Москва, а третият клонинг на Путин е на смъртно легло. А ако питате говорителите на 404 от какво имат нужда, ще ви кажат, че практически вече са победили, но не им достига една „малка“ ядрена бомбичка. 😉

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    13 Май 2024 9:22ч.

    Укри нема да се плашите дементното старче от САЩ ще прати още оръжие ползвайте жените вече да пуцат срещу руснаците а Зеления да бяга овреме да не виси после на колесника !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дай да използваме правилно медийното кише

    13 Май 2024 9:45ч.

    Дементният Джо ще прати цели нови пакети оръжия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    13 Май 2024 10:06ч.

    Онзи ден в Одеса, нали гръмнаха поредният склад за оръжие! Не на НОВА ПОЧТА УКРАИНЕ, а друг... Та, в този склад, тъкмо били стоварили новата пратка 155 мм снаряди от $61 милиарда транш и долетели два искандера и няма вече снаряди... Така че, каквото трябва да стане - ще стане...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двата "искандера" , на цената на 5

    13 Май 2024 11:27ч.

    Пратки снаряди 155

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На бавен огън

    13 Май 2024 12:03ч.

    Руснаците ги варят като жаби в тенджера на бавен огън и укровермахта не вдява бързо какво става , а той успехът вече е оперативен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А на колко километра бяха

    13 Май 2024 21:46ч.

    фойерверките край София в Челопечене!?И поразии колко?А щастливи бъдете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Пуси

    13 Май 2024 21:48ч.

    Ко стана, падна ли Часов Яр, който трябваше да падне както следва -на 1 май,на 7 май, на 9 май??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гьоньо Шишков

    13 Май 2024 21:51ч.

    ама те на кочо не падат ,а той даде богу дух.И курбан го направиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руските сили над Харков

    14 Май 2024 9:12ч.

    Са ограничени, около 40-50 хиляди. Тези сили не са достатъчни нито за директен щурм на Харков, нито да го обкръжат. Но от досегашните действия на терен се прокрадват съмнения че планът на руското командване е друг ? С ударът към Волчанск и последващ пробив към Чугуев , ако от изток нанесат удар и към Купянск , руснаците могат да обкръжат един огромен участък от украинския фронт, издатината от която атакуваха Белгород... Дали това е планът ще проличи скоро. Ако в следващите 2-3 седмици руснаците подновят настъплението към Купянск, и ако успоредно с това напредват към Чугуев , това е замисълът ! Ако няма такова развитие, значи просто играят на изтощение на ВСУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи