Силен трус разлюля София, епицентърът е в Гърция между Лимнос и Самотраки (обновена)

Силен трус разлюля София, епицентърът е в Гърция между Лимнос и Самотраки (обновена)
Силен трус бе усетен в столицата малко преди 12.30 часа. Преди две години на 22 май около 15.30 часа сутринта столицата бе изненадана от земетресението с епицентър около Перник, последиците от което все още стоят.
<p>Според електронното издание на гръцкия вестник Naftemporiki земетресението е било със сила 6,5 степени по скалата на Рихтер. Епицентърът е в морето между островите Лимнос и Самотраки Земетресението е било усетено особено силно в Александруполис, където е прекъснал телевизионният сигнал, усетено е много силно в Ксанти, Серес, Драма и Солун.</p> <p>Вестникът пише, че 15 мин. след първото земетресение е последвал втори земен трус.</p> <p>Трусът е усетен и в Истанбул.</p> <p>Според местната полиция, няма съобщения за щети на остров Лимнос. Досега няма постъпили информации за щети на летището на острова, както и Археологическия музей в Мирина.</p> <p>Пред агенция АНА-МПА говорител на полицията в Самотраки е съобщил, че няма пострадали на острова.</p> <p>Трусът е усетен почти навсякъде в страната с магнитуд над 5.. Епицентърът е бил в Егейско море около остров Тасос. Според американския геофизически институт земетресението е било с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер, а според гръцкия институт 6.9. Трусът е на около 320 км от столицата.</p> <p>От Геофизическия институт успокоиха, че са възможни по-леки последващи трусове, които може и да не се усетят в България.&nbsp;</p> <p>По данни на Европейския сеизмологичен средиземноморски център в 12.31 часа трусът е бил &nbsp;5.3 по скалата на Рихтер на 234 километра западно от Истанбул. Първоначално данните бяха за по-лек земетресение от 4.7 по Рихтер.</p> <p>Най-силно земетрсението у нас е усетено в Бургаско.</p> <p>Няма данни за жертви и разрушения.</p> <p>164 сигнала са получени на телефон 112 за днешното земетресение - обявиха от МВР. Най-много обаждания е имало от София, Бургас и Кърджали. От министерството допълват, че до момента няма данни трусът да е засегнал язовирни стени и инфраструктурни обекти.&nbsp;</p>

Коментари

  • Учител

    24 Май 2014 22:49ч.

    Чета с удоволствие сайта и се надявам да поправите заглавието. Трусът не разлюля само София, а цяла България, а както вече съобщават целият Балканският полуостров се е поразтресал от този трус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PP

    24 Май 2014 22:53ч.

    Е как 15.30 пък сутринта??????????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнайко

    25 Май 2014 7:54ч.

    Не съм в БГ и затова не мога да оценя неприятното чувство на жителите ни, но си спомням 4Март77 и др. Близките ми са там притеснявам се. Но искам само да напомня, на онези дето не ходят да гласуват, че днес вечерта ги очаква по силен трус, тръгнал от Турция стигнал до Кьолн който се опитва да разлюлее цяла Европа, ако не противодействаме решително и веднага !!! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи