Путин ще встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

Путин ще встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

Владимир Путин днес ще встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път. Церемонията ще се състои по обяд в Кремъл, предаде ТАСС.

Президентската инаугурация е тържествена процедура по встъпване в длъжност на държавен глава. Думата "инаугурация" идва от латинското "inaugure" - "посвещавам". Путин е полагал президентска клетва четири пъти. И ако през 2000 г. за 47-годишния тогава кандидат са гласували 52,94% от руснаците, през 2004 г. - 71,31%, през 2012 г. - 63,6%, през 2018 г. - 76,7%, то на изборите през март тази година 71-годишният Путин получи рекорден брой гласове - 87,28%.

Специална инаугурационна церемония по встъпване в длъжност в Русия беше разработена през 1996 г., когато първият президент Борис Елцин започна работа на най-високия държавен пост за втори път. Оттогава ритуалът е претърпял леки промени, но основните моменти остават същите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че днешната церемония по встъпването в длъжност ще се проведе по вече установения протокол, но с „известни нюанси“. Какви точно от Кремъл не съобщават. Традиционният сценарий предполага президентът да отиде на церемонията от кабинета си в Първи корпус на Кремъл до Големия Кремълски дворец. Там той трябва да премине през Георгиевската и Александровската зала, за да стигне до Андреевската, където ще положи клетва. След това държавният глава преминава през Червената веранда на Големия Кремълски дворец до Катедралния площад, където президентският полк ще марширува пред Върховния главнокомандващ.

Очаква се няколко хиляди гости да се съберат, за да наблюдават церемонията по встъпването в длъжност в Кремъл: представители на изпълнителната, законодателната, съдебната власт, правителството на Руската федерация, Съвета на федерацията, Държавната дума, администрацията на президента и др. управители. В Кремъл са поканени още представители на основните вероизповедания, носители на орден „Св. Андрей Първозвани“, герои на Русия, носители на орден „За заслуги към отечеството“, ръководители на дипломатически мисии, представители на обществени организации, бизнес среди, генерали, както и представители на науката, културата, спорта, журналисти.

На церемонията днес няма да има представители на ЕС, САЩ, Великобритания, Германия, Полша и Чехия. Но Франция, Унгария и Словакия имат намерение да изпратят свои представители на събитието, за да поддържат комуникационните канали отворени, добавя БТА.

Коментари

  • Диктатор. Сатрап. Ууууууу.

    07 Май 2024 8:01ч.

    Кърваво жуже (ботоксно). Уууу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегален

    07 Май 2024 8:03ч.

    успокой се, бре! санитарите ли са спали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уууу. У. Да му е честит петият мандат на Владимир Владимирович. Уууууу.

    07 Май 2024 8:05ч.

    Ууууу. За доброто на Россията. И Планетата. Ууууу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко, прав си!

    07 Май 2024 8:06ч.

    Бай бидон, твоят кумир, е охарактеризиран от теб на 100%! Так держать! Но! Козяк и галя не харесват това! Та, бацко, не бъди толкова откровен, че днес май козяшки лебец нема да има за тебе! Но! Истината над всичко! Браво! Анадънму?🌈

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Диктатор. Сатрап. Ууууууу. 07 Май 2024 8:01ч.

    07 Май 2024 8:55ч.

    Мисля, че съвременните хора са крайно увредени, ако не схващат иронията в един коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    07 Май 2024 9:05ч.

    Бах това добро - вече по 900 убити и ранени на ден. Ама то дето вика др. Путин - по- добре на фронта за него, отколкото от пиянство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Келеш 9:05,

    07 Май 2024 10:33ч.

    много пиеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    07 Май 2024 11:21ч.

    @Диктатор. Сатрап. Ууууууу. 07 Май 2024 8:01ч. Не можеш да очакваш психично отклонение като чувство за хумор в зелен или розов чорап. Самата мисъл, че някой може да се отнася към Светия Граал с хумор е потресаваща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ревнис мирно

    07 Май 2024 8:21ч.

    Вси сатани, нечист, змии, девиати, травестити, пеераси и всякаква гад, денеска ще вие, скърца со зъби и ще лее жлъчка и всекаква адова яд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    07 Май 2024 9:03ч.

    Ура, ама даже от най- бедната страна в ЕС и на най пропадналите рубладжии и през ум не им минава да заживеят там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А посланикът на "братска" България?

    07 Май 2024 9:08ч.

    По времето на ВСВ единствената държава-членка на Тройната фашистка ос, предшественикът на ЕС (Токио-Рим-Берлин) - Царство България - поддържа дипломатически отношения със СССР. Днес България е колония на новия колективен фашистки запад и пРезидентът ни на САЩ не смее да пръдне без заповед от Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Май 2024 9:25ч.

    Слава на Бога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    07 Май 2024 9:45ч.

    Кадиров трябва да е президент. По - млад е и шляка козички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    07 Май 2024 9:47ч.

    На многая лета! Промени Света към по-добро с една думичка:СУВЕРЕНИТЕТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН

    07 Май 2024 10:04ч.

    кутките български и те няма да отидам имаче онази д0нда галиту ша ги гълчи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една българка

    07 Май 2024 10:20ч.

    Ми то много от нашите депутати и водачи на партии избрани "демократично" също ще имат вече по пети мандат. Разликата е само че Путин е избран от своя народ, а тези чрез фалшифицирани избори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя от Посолтвото

    07 Май 2024 10:23ч.

    Тактичиските ядрени глави на РФ /по открити източници/ са между 50 -300 килотона, в зависимост от носителя на бойната глава- от артилерийски снаряд и миномет Тюлпан до ракета на ракетните войски Торнадо и др. аналози както и ракети Искендър, Калибър и Кинжал. Западни анализатори изчисляват наличностите на тези бойни глави от 3500- 5000 бр. като запаса е от Съветския съюз, и е напълно достатъчен на първо време. Мощността на ТЯО на РФ, в сравнение с бомбата на Херошима /15 килотона/ около от 4 до 30 пъти по- голяма. Далекобойността на носителите е най- разнообразна, но на Калибрите доказано от Сирийската война - 2000 км. /Калининград- Берлин/. Особеното на ТЯО е само че носителя носи само една бойна глава, за разлика от стратегическите ракети които имат повече от 10 и покриват по- голяма територия, каквато е например Франция, на Ч+ 5 минута! Въобще путин е прав : Нама време и за молитва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    07 Май 2024 10:51ч.

    Чудесно за Русия, жалко за България. Освен, ако не си смени възгледите за бъдещето ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям симпатяга! Дерзайте Владимир Владимирович!

    07 Май 2024 11:24ч.

    Той е пример, какви трябва да бъдат мъжете днес - истински смели мъже, обичащи Родината и Отечеството си! .... Уверени в Правдата и Справедливостта за добър живот на всички хора! ВЯРВАЩИ МЪЖЕ В БОГА И ИСТИНАТА! Знайно за Истината е, че когато вярваш в Истината, тя Истината - сама се защитава! ... ДЕРЗАЙТЕ ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ! ... Целият свят, цялото човечество милеещо за мир и приятелство между народите към Вас гледа и на Вас се надява за щастлив живот на планетата Земя! Господ здраве и силна воля да дава на такива истински човеци като Владимир Владимирович! На всеки народ и на всяка държава на Планетата пожелаваме такъв народен водач като Вл.Владимирович, който да може да запази Свободата, Независимостта и Благоденствието на народа си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    07 Май 2024 11:37ч.

    Истинските мъже са руските арабели. Бой и еване за всички: Жена советника посольства Казахстана в ОАЭ рассказала о насилии со стороны мужа на протяжении 10 лет Супруга Сакена Мамаша, Карина, записала видеообращение и показала фотографии побоев разных лет. В МИДе Казахстана заявили, что Сакена Мамаша отозвали из посольства — он будет уволен. Его делом занимаются правоохранительные органы.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса, какво ОАЕ те е загонило, ве?!

    07 Май 2024 11:40ч.

    Я се върни из европейската част на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса Радева

    07 Май 2024 11:42ч.

    Всички руски барсали са в Дубай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Деса Радева - ами отивай в Дубай

    07 Май 2024 13:02ч.

    След замечтаните ти "руски барсали", каквото и да значат барсали... Ай сиктир и на злостното мислене и слабоумие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    07 Май 2024 11:38ч.

    И нашата марионетка - посланик също обявил бойкот ... Естествено, ако не беше такава жалка западна подлога, нямаше да бъде посланик ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    07 Май 2024 11:42ч.

    Да му е честит новият мандат! Путин пак се яви на избори, докато някои други се ослушваха, дори пренебрегнаха пряката заповед на Вашингтонския ОбКом... А това се не прощава... Още две седмици, после ще видим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    07 Май 2024 11:43ч.

    Ще видиш на Корнелия пещерата. 🤗

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    07 Май 2024 11:52ч.

    Нали е пещера, к'во толкова? А ти ще видиш Змей Горинич... 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    07 Май 2024 11:48ч.

    Снимката, илюстрираща величието на Путиновта инагурация, е от третия му президенстки мандат. Фотографът умело е уловил врязващ се в паметта миг. Резбованите врати на Андреевската зала широко се отварят за да влезе тържественно Негово Величество. Малцина знаят, че във фотографията има още един, скрит сюжет. Това е срещата между баща и син. Гвардеецът, отворил дясното крило на вратата, е ЮрийТимофеевич Тян-Шанский, ефрейтор от 154 Преображенски президенски полк. Той е незаконен син на Владимир Путин и Митрофана, учителка по литература, родена през 1975 г. Връзката между Владимир и Митрофана е шеметно страстна като лятна буря с градушка. Умело е прикрита от КТБ. За нея не узнава дори Людмила, съпругата на Путин. По-късно Митрофана е изпратена чак във Владвосток, където става директорка на гимназията с изучаване на японски език. Там тя се омъжва за учителя по география Тимофей Тян-Шанский, който благородно осиновява Путиновия син.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z. T.M.

    07 Май 2024 11:50ч.

    Пожелавам успех и победа на Русия и Путин срещу тези озверели псета, които предизвикаха и подклаждат този конфликт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    07 Май 2024 11:57ч.

    Честито! Хаирлия да е!!! (гледайки как се е развихрила жълтопаветната сган, май яко им бърка някъде 😁😁😁)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    07 Май 2024 12:05ч.

    Путин официално встъпи в длъжност. Поздравления и Бог да е с Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия - най-голямата гордост на Българската цивилизация!

    07 Май 2024 12:06ч.

    Да живее България! Да живее братска Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи