Люк Фери: Дебатът за Украйна е радиоактивен, издигат Зеленски като Христос. Наистина ли европейците са полезните идиоти на Америка?

Люк Фери: Дебатът за Украйна е радиоактивен, издигат Зеленски като Христос. Наистина ли европейците са полезните идиоти на Америка?

Люк Фери, “Фигаро”

Европейските и американските елити не са способни на нищо друго, освен да “усилват” войната, която е колкото безсмислена, толкова и смъртоносна. Това пише бившият френски министър на младежта, националното образование и научните изследвания Люк Фери в своя статия във “Фигаро”.

Дебатът за Украйна стана радиоактивен. Най-малкото разминаване със Зеленски, издигнат като превъплъщение на Христос, веднага ще ви спечели титлата “колаборационист-путинист”. Въпреки милиардите долари за оръжие, наляти от САЩ, прочутата “контраофанзива” вече е провал, признат от самия Зеленски. Вече е ясно, че никой, нито Зеленски, нито Путин, няма да могат да спечелят тази война, така че мирът, договорен под егидата на ЕС, би бил всичко друго, но не и слабост, а напротив - страхотно доказателство за дързост и независимост от САЩ.

В скорошна статия моят приятел Манюел Валс, възприемайки добре познатите аргументи на атлантиците за безкрайното въоръжаване на Украйна, ни упреква, Никола Саркози и мен, че сме се съгласили да се подчиним на Путин поради не особено достойни за уважение причини: за да защитим нашата икономика и от страх от руските ядрени оръжия. Това малодушие щяло да ни струва скъпо: опитвайки се да купим мир като Даладие в Мюнхен, ще получим, според добре известната формулировка, само “безчестие и война”.

Колкото и легитимен да е понякога, моралът на смелостта е напълно без значение тук. Да, вярно е, че в 6-ти район в Париж са готови да се бият смело до последния украинец. Трябва ли да напомняме, че през 1940 г. нашите родители са отишли там лично, че не са се задоволили да изпращат оръжия, така че, моля, нека спрем уроците по добродетел, които провалят всеки сериозен дебат: никой не рискува нищо в Париж, украинският народ умира под руските бомби, а не ние!

Нашият спор е съвсем другаде, той засяга първо и преди всичко причините за конфликта: Манюел Валс, както всички поддръжници на интеграцията на Украйна в ЕС и нейното въоръжаване до пълна победа, т.е. до възстановяването на териториалната ѝ цялост, включително Крим, отказва да види, че тази вече разделена страна е мост между Русия и нас. Интегрирането ѝ в ЕС (впрочем невъзможно днес!) само ще я разкъса още повече. Според него Путин иска да възстанови “империята” и ако не го спрем, той ще стигне чак до Варшава, дори по-лошо! Трябва ли да напомняме, че НАТО е ядрена сила и Путин го знае, а той самият не спря да заявява, че “тези, които не съжаляват за СССР, нямат сърце, но онези, които искат да го възстановят, нямат глави”?

Американски диктат

Истината, вече неописуемо светотатство, е, че именно украинците задействаха механизма на войната, решавайки през 2015 г. да подчинят сепаратистките региони с оръжие, след което нямаха никакво намерение, както неволно призна Франсоа Оланд, да приложат Минските споразумения, които предвиждаха избори в тези територии. Първото решение, взето на Майдана, беше да детронират руския език, който се говори в тези общности: това беше не само грешка, но и страшна глупост. Сепаратизмът, който последва в Луганск, Донецк и Крим, беше предвидим. Започването на война в Донбаъ, вместо преговори за форма на автономия, беше колкото абсурдно, толкова и самоубийствено.

Никаква победа не е възможна според условията на Зеленски: населението на Крим е 85% руско, руски президент никога няма да иска да го напусне, така че единственият разумен начин да се реши съдбата му, е организирането на свободни избори под егидата на ЕС. Освен това, периодът “след Путин”, с профил от типа на Медведев на власт, би бил по-лош във всяко отношение. Вместо да направи всичко, за да подобри и приложи Минските споразумения, ЕС се огъна (това е срамното подчинение!) на диктата на Байдън, което позволи на Путин да събере около себе си множество антиамерикански, а вече и антиевропейски нации, не само двайсетина страни от Африка, но и страните от БРИКС, които току-що се разшириха с шестима нови участници, сред които Аржентина и Иран. Хубав резултат!

Наистина ли европейците искат да изглеждат в очите на целия свят като полезните идиоти на Америка, чиито интереси са диаметрално противоположни на нашите? Бихме мечтали за един Дьо Гол, за един ЕС, способен да наложи мирен план, който, с изключение на катастрофа, трябва да прилича на Минските споразумения, но нашите европейски елити не са способни на нищо друго, освен да “усилват” една колкото безсмислена, толкова и смъртоносна война, от която, обзалагам се, никога няма да излезе никакво решение за никого.

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързани статии: Люк Фери, “Фигаро”: Саркози е прав за Украйна. САЩ печелят от войната

Никола Саркози: Ние имаме нужда от руснаците и те имат нужда от нас. Украйна трябва да остане неутрална

Люк Фери: За да влезем във война срещу Русия, трябва да сме готови за десетки милиони загинали в Европа

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Куци Коньов

    15 Sep 2023 11:59ч.

    Колаборационист-путинист! Как може някой да обвинява Свети Зеленски във вина за Путлеристката война? След като Украйна смаже рашистката сган и освободи и Русия от руснаците и Путинското иго, в Москва ще му издигнат геройски паметник... редом до този на Бандера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, само

    15 Sep 2023 12:48ч.

    Шеф на Нато ще го направят като свърши войната. Ма джуджето няма да е живо да види това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    15 Sep 2023 13:06ч.

    НАТО е тясно за такъв гений, той се цели по-високо! Ще го направят шеф на Планетата и Вселената!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кое джудже

    15 Sep 2023 13:09ч.

    кое джудже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Могнолоидното

    15 Sep 2023 13:34ч.

    Кое друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    15 Sep 2023 17:35ч.

    Шеф не само на планетата и вселената, но и ще открият Зелена дупка, водеща до вселена отвъд, в която ще се засели и на която ще стане шеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В оригинал, още по-ценно като мисъл с пропуснатото

    15 Sep 2023 12:07ч.

    Les Européens veulent-ils vraiment passer aux yeux du monde entier pour les idiots utiles d’une Amérique dont les intérêts sont diamétralement opposés aux nôtres?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    15 Sep 2023 15:25ч.

    ++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ В оригинал: не се вижда пропуснато, но щом настояваш...

    15 Sep 2023 19:12ч.

    Наистина ли европейците искат да изглеждат в очите на целия свят като полезните идиоти на една Америка, чиито интереси са диаметрално противоположни на нашите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълни глупости

    15 Sep 2023 13:01ч.

    Преговори под егидата на ЕС?!? Слугите на САЩ?!?! Няма такъв идиот в Москва, който да се съгласи на подобно нещо. Офанзива, превземане на Харков и Одеса, смяна на властта в Киев и безусловна капитулация. Безусловна!! За да има траен мир, няма друг начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • роза

    15 Sep 2023 13:36ч.

    Люк Фери - винаги точен! Остана си човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина ли европейците са полезните идиоти на Америка?

    15 Sep 2023 14:14ч.

    Вече изчезнаха всички съмнения, само погледнете нашите хубавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашите хубавци

    15 Sep 2023 14:18ч.

    не са европейци, а гнусна ориенталска сган

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При цялото ми уважение

    15 Sep 2023 15:14ч.

    Мисля, че човекът греши. Путин може да спечели войната веднага. Просто от една страна не иска Русия да се превърне във втори Израел, а от друга се готви и внимава за нова световна война. Русия е обградена отвсякъде и той го знае. Такъв ход от негова страна не бе очаквал никой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    15 Sep 2023 17:09ч.

    "така че мирът, договорен под егидата на ЕС, би бил всичко друго, но не и слабост, а напротив - страхотно доказателство за дързост и независимост от САЩ" И това след признанията на Меркел и Оланд за ала балата с Минск-2. Няма вече балами които да повярват на това. ЕС доказа че не трябва да му се вярва. Отделно че те са страна във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    16 Sep 2023 0:22ч.

    Ся, Зеленски няма вина за конфликта. Когато започна човека още си заработваше хляба(и черният хайвер ) по частни партита на руски олигарси. Един сериал(платен от Бени Коломойски) го направи слуга на народа(преди да подскачате-Слави Трифонов у нас бе Първа Политическа Сила) и Бени прецака Порошенко. Всъщност мнозина украинци гласуваха за него и мир в Донбас Няма да разискван кога на Путин му дойде вторият акъл-когато на майдана една шепа правеха дваждъй несудимъй Янукович за кашмер последният вор в законе избяга в Крим. На Путин му трябваше само Севастопол, да не си разваля рахата идалаверата, затова прати зелени и учтиви да вземат крим. А просто можеше Янукович да подпише формуляра за намеса на ОДК(виж Казайстан) и 5 дивизии ВДВ да кацнат в Украината, завирайки на Олбрайт курреееабийките кудето трябва . Както и да е. Новоросия си беше замразен конфликт. За изненада Путин реши да води малка ,мълниеносна, победна война. За 3 дни. Е тогава Зелински си заработи парите. Не избяга. Блицкрига на Путин катастрофира още ма летище Антонов и преебаните колони от Беларус. След това нещата излязоха от контрол. Всяка война се води за мира след нея. Никой няма идея какъв е той. Заприлича ма 30 годишната(по мои сметки-куде 145 години е продължила, откак един с констипация изсрал 85 тезиса до мира във Вестфалия-с което започнала модерна Европа-като Запада успял преди това да се изколи почти наполовина(германците се редуцират със 75 процента))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки западняк (непознаващ и неразбиращ що е това Русия) ще говори като ватник колко велик е руския народ и велика литертурата, културата, колко много е дала на света, та "дайте да дадете" да преговаряме с Русия

    16 Sep 2023 2:29ч.

    С #КОЙ?! Нека видим фактите за отношението на руската/съветската държава/империя/ПЕДЕРАЦИЯ към "СВОИТЕ" велики руски личности и лидери. Пушкин беше заточен. Лермонтов е заточен. Достоевски е осъден на смърт, но е прежален и заточен. Толстой е отлъчен от църквата. Бунин напуска страната. Нижински напуска страната. Тефи емигрира. Саша Черни емигрира. Мережковски емигрира. Гипиус емигрира. Набоков емигрира. Кандински емигрира. Шаляпин емигрира. Рахманинов емигрира. Стравински емигрира. Репин емигрира. Михаил Чехов емигрира. Марк Шагал емигрира. Николай Бердяев емигрира. Защо Бердяев - целият Философски параход беше изгонен от страната, умни хора не бяха необходими. Маяковски се самоуби. Есенин се самоуби. Гумильов е застрелян. Ахматова не е публикувана. Манделщам е заточен и убит. Мейерхолд е бит в мазетата и застрелян. Зинаида Райх е убита в собствения си апартамент. Михоелс имаше организиран инцидент. Изкуствовед Лихачоварестувани, заточени и уволнени отвсякъде. Вавилов е изтезаван в продължение на една година, а книгата му „История на развитието на селското стопанство“ и всичко, което Вавилов е написал в затвора, е унищожено като „безценно“ и той умира от глад. Бабел е измъчван и застрелян. Заболотски е изпратен в лагер. Введенски умира на път за лагера. Бременната Олга Берголтс беше пребита в мазето, за да роди там мъртво дете. Цветаева е заточена и доведена до самоубийство. Латвийският театър "Скатуве" е заснет изцяло. Хармс е умрял от глад в психиатрична болница. Целият антифашистки комитет е разстрелян. Театър Таировзатворен. Булгаков е преследван и не е публикуван. Пиесите на Шварц са забранени веднага след написването им. Пастернак е преследван и не е публикуван, Бродски е преследван, заточен и оцелява от страната. Солженицин е бил преследван, заточен и оцелял от страната. Довлатов е преследван и оцелява от страната. Галич е преследван и емигрира. Параджанов беше вкаран в затвора. Баришников не се върна. Нуреев не се върна. Тарковски оцеля. Юрий Любимов беше лишен от гражданство и изгонен от страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И сега да видим за годината на войната на Путлер

    16 Sep 2023 2:33ч.

    Центърът Сахаров е затворен. Мемориалът е ликвидиран, Озерков подаде оставка от Ермитажа. Лицето на нобеловия лаурет Муратов беше покрито с боя. Райхелгауз е уволнен, театърът е разрушен. Рижаков беше уволнен. Глуховски си отиде. Звягинцев си тръгна. Трегулова е уволнена от Третяковската галерия. Филмите на Сокуров са забранени. Серебренников напуска страната. Гогол център беше затворен. Вирипаев беше забранен. Дурненков беше премахнат от плакатите. Акунин напусна страната. Гребенщиков напусна страната. Волошина напусна. Ейделман напусна страната. Уайт напусна страната. Хаматова напусна страната. Туминас напусна страната. Кримов напусна, представленията бяха затворени. Макаревич напусна страната. Пугачова напусна страната. Филипенко напусна страната. Ахеджакова беше изгонена от театъра. Назаров беше уволнен заради поезията си. Концертите на Шевчук бяха отменени. Театърът на Додин беше запечатан. За изпълнението Женя Беркович беше пратена в затвора. За пиесата Светлана Петрийчук беше затворена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние, които сме живяли под съветска диктатура, няма как да ни излъжат

    16 Sep 2023 2:54ч.

    Путлер със "СВОИТЕ" не намира диалог, а някои (наивните и/или манипулативни западняци) се надяват да преговарят с това лудо Джудже. Именно такива западняци са полезните идиоти, които ги очакват на чай в Кремъл да се "договорят" как да разпечатосат Украйна и ресурсите й, а не тези, които се противопоставят на рашизма. Именно такива лицемерно оферират да се преговаря със Сатаната, само и само да си запазят благинките в животеца си, пък защо не и да ги умножат, коварно отказват подкрепа на жертвите и умишлено бавят необходимата военна помощ, като в същото време толерират правото на рашистката СИЛА да проведе геноцид (анексиране, фалшиви избори под дулата на оръжията, терор, убиване, изнасилване, депортация, кражба на деца за русифицирано еничарство, принудително преселване и изкуствено заселване, асимилация/русификация, отнемане на правото на идентичност, свободно слово, образование на майчин език, зравна помощ, лекарства и т.н.) над украинския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голямо престараване, щом и Пугачова включи в списъка, няма що!

    16 Sep 2023 12:17ч.

    Чакай да затворят центъра на Елцин, тогава ще е знак за промяна. Чаршафът ти не показва девственост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бюежински

    19 Sep 2023 5:49ч.

    А, бе! Брато? Ти ивреин ли?!? Ти изброи на всички иврейски русеаци фамилиити ба?!? Слава тебе Юдааа. Слава тебе Йосифеее. Слава тебе Израилееее!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех ,Фери Фери

    17 Sep 2023 21:11ч.

    Както казваше Мангъров:" Ми то глупаци много"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    19 Sep 2023 17:04ч.

    ЕС не само са полезните идиоти на САЩ, а са вече и официална тяхна колония! Неоспорим факт, който се вижда и с просто око. Жалко наистина. Американците имаха не една, а две заветни цели с инсценираната и организирана от тях война в Украйна. Първата беше да изтощят и при възможност да сринат Русия, което явно не им се получи, а дори на против, направиха руснаците само по-силни и по-значими, както във вътрешен, така и в международен план. Втората им цел беше, да елиминират Европа, като свой конкурент и да я колонизират безкръвно. В тази си цел хамерите успяха на 100%... Безумните санкции, натрапени от САЩ и наложени на Русия от ЕС, имаха ефекта на бумеранга - върнаха се и удариха право в челото най-вече европейските държави. Но, както се казва "Който, каквото сам си направи и Господ не може да му причини", както и да припомним позабравената мъдрост: "Който копае гроб другиму, сам пада в него". И те, така!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи