Бившият шеф на италианското военно разузнаване беше осъден на 10 години

Бившият шеф на италианското военно разузнаване беше осъден на 10 години
Бившият шеф на италианското военно разузнаване Николо Полари беше осъден на десет години затвор, предаде Би Би Си. Неговият заместник Марко Манчини получи 9 години затвор. Съдът в Милано прецени, че двамата са виновни в отвличането на заподозрян за тероризъм и прехвърлянето му в трета страна, допускаща изтезанията (extraordinary rendition). Според съдиите през 2003 година Полари и Манчини са отвлекли живеещия в Милано египетски духовник Абу Омар, когото са прехвърлили последователно в две американски бази в Европа, а накрая са го изпратили в Египет, където той е бил измъчван.
<p id="story_continues_1" class="introduction">По-рано италиански съд вече осъди по същото дело 22-ма агенти на ЦРУ. Делото се водеше в отсъствието на обвиняемите. Съдът установи, че те са съучаствали в отвличането на египетския духовник.</p> <p class="introduction">Абу Омар, чието истинско име е Хасан Мустафа Осама Наср, беше отвлечен посред бял ден от улица в Милано през 2003 г. Той твърди, че е бил измъчван в Египет в продължение на 7 месеца, а после държан там като затворник поне две години. След като е бил освободен не му е било повдигнато обвинение.</p> <p class="introduction">Терминът "извънредно предаване" (extraordinary rendition) съществува от времето на президента Буш-младши и означава прехвърляне на заподозрян за тероризъм в трета страна, където изтезанието не се приема за престъпление. За да може да се употреби терминът, извършител на престъплението трябва да бъде представител на дадена държава, действащ от нейно име. Обикновено в такива случаи става дума за представители на повече от една държава.</p> <p class="introduction">Италианското дело, което започна през 2007 година, беше първото в света, което приложи в практиката новия термин.</p> <p>Адвокатите на Полари и Манчини вече съобщиха, че ще обжалват присъдата.</p> <p>Николо Полари беше обвинен наред с 23-ма американски граждани, сред които само един не беше служител на ЦРУ. След две години съдебно производство Полари беше обявен за невинен, но през септември 2012 г. последната възможна съдебна инстанция нареди делото срещу него да започне отначало.</p> <p>Адвокатите на Полари твърдят, че техният клиент е невинен и че той не е знаел нищо за отвличането и трансфера на духовника. Според тях обаче невинността на Полари не може да се докаже, защото е доказуема само чрез документи, които правителството отказва да предостави под предлог, че са секретни.</p> <p>Преди да започне делото през 2007 г., Полари подаде оставка от високия пост. Тогава той вече беше замесен в скандала.</p> <p>По делото са обвиняеми общо петима италиански граждани: бившият шеф на военното разузнаване, неговият заместник и още трима по-нископоставени служители на същата институция.</p>

Коментари

  • 13

    13 Фев 2013 17:04ч.

    Поздрави за всички италиянски магистрати които имаха куража да се обевят не само срещу Берлускони но и срещу ЦРУ и всите им слуги по целият свят включително и в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи