"Асошиейтед прес": Американските танкове Abrams в Украйна се оказаха безсилни срещу руските дронове

"Асошиейтед прес": Американските танкове Abrams в Украйна се оказаха безсилни срещу руските дронове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна засега остави настрана предоставените от САЩ бойни танкове Abrams M1A1 в битката си срещу Русия, отчасти защото руските дронове ги затрудняват да се придвижват без да бъдат открити и атакувани, казаха двама американски военни служители пред агенция "Асошиейтед прес".

САЩ се съгласиха да изпратят 31 Abrams в Украйна през януари 2023 г. след агресивна месечна кампания на Киев, твърдейки, че танковете, които струват около 10 милиона долара на брой, са жизненоважни за способността му да пробие руските линии.

Но бойното поле се е променило значително оттогава, особено от повсеместното използване на руски дронове за наблюдение и дронове ловци-убийци . Тези оръжия затрудняват Украйна да защитава танковете, когато те бързо бъдат открити и преследвани от руски дронове или снаряди.

Пет от 31 танка вече са унишожени от руски атаки.

Разпространението на безпилотни летателни апарати на украинското бойно поле означава, че „няма открит терен, през който можете просто да се движите, без да се страхувате от разкриване“, каза високопоставен служител на отбраната пред репортери в четвъртък.

Служителят говори при условие за анонимност, за да предостави актуална информация за оръжейната подкрепа на САЩ за Украйна преди петъчната среща на контактната група за отбраната на Украйна.

Засега танковете са преместени от предните линии и САЩ ще работят с украинците за пренастройване на тактиката, каза заместник-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете адмирал Кристофър Грейди.

„Когато мислите за начина, по който се е развила битката, масивната броня в среда, където безпилотните въздушни системи са повсеместни, може да бъде изложена на риск“, каза Грейди пред АП, добавяйки, че танковете все още са важни.

„Сега има начин да го направим“, каза той. „Ние ще работим с нашите украински партньори и други партньори на място, за да им помогнем да обмислят как могат да използват това в тази променена среда сега, където всичко се вижда веднага.“

Новината за отстранените танкове идва, когато САЩ отбелязват двегодишнината на Контактната група за отбрана на Украйна, коалиция от около 50 държави, която се среща ежемесечно, за да оцени нуждите на Украйна на бойното поле и да определи къде да намери необходимите муниции, оръжия или поддръжка, за да запази Украйна оборудвани войски.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • ТАСС е упълномощена да съобщи

    26 Апр 2024 14:05ч.

    Не са ПЕТ, А СЕДЕМ ТАНКА Амбрамс !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сирьозно?

    26 Апр 2024 17:16ч.

    А рашисткото хеликоптерче как е? да не отлетя при рашистката флота? Ама вие тези неща не гол ги пишете, защото само Гласовете на рашисткото пасольство чувате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки танк "Ейбрамс" струва 10 млн. $$$

    26 Апр 2024 20:27ч.

    Хайде, хайде... Руснаците не отричат загубите си... Но смяташ ли за 7 танка колко руски хеликоптера "куча марка" може да се напазаруват? А имиджа на производителите на "Леопард" и "Ейбрамс" пред инвеститорите им? М?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един абрамс, изоставен от укрите

    26 Апр 2024 14:22ч.

    заради скъсана верига, беше пленен и изтеглен от бойното поле за изследване от руските инжинери. Същото се случи и с изоставено бредли, отново заради скъсана верига.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    26 Апр 2024 14:40ч.

    Навремето съветските инженери така са изучавали Опел, но се появява Москвич 401, а от шпионирането на Конкорд излиза Ту-144

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа Нов Кмет е права!

    26 Апр 2024 14:49ч.

    И Президент Плевнелиев е прав. Прав пикае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    26 Апр 2024 15:55ч.

    От тая ръждива безполезна тенекия Абрамс, руснаците няма да научат нищо. Краварите си казват, че ги е страх тенекията да излезе на бойното поле.🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе ахмак

    26 Апр 2024 20:41ч.

    Туполев пускат половин година по-рано свръхзвуков пътнически самолет от Конкорд. А освен това ТУ 144 е с по-добри харектеристики. Друг е въпросът, дали си е струвало в онзи момент, да се поддържа свръхзвуков пътнически самолет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    26 Апр 2024 22:14ч.

    Абе цървул, колко пътници са превозени и колко години са експлоатирани? Митовете за съветската авиация отдавна са развенчани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30 единици пленена западна техника

    26 Апр 2024 14:24ч.

    ще бъдат изложени в Москва по случай Денят на победата - 9-и май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Апр 2024 18:42ч.

    Пилците се броят наесен след изхарчването на 61 милиарда !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Картечарката Анка

    26 Апр 2024 14:39ч.

    Каква е равносметката - коалиция от около 50 държави се бие срещу Русия и пак не може да победи. На бойното поле се тестваха много видове оръжия. Видя се чие оръжие е по-добро.Жалко за абрамсите, вече няма да се търсят на пазара.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а също се видя и кое колко струва

    26 Апр 2024 20:29ч.

    И сърцето ми плаче за паричките, които Боци плати като селски кмет за онези чертежи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    26 Апр 2024 15:02ч.

    Вай, вай, вай - тенекия за 4 млн. долара не струва и 1 цент! С няколко дрона за по 1 000 доалра и гори като факла! Акцийките на фирмата май ще падат здраво, понеже никой няма да иска да ги купува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    26 Апр 2024 17:46ч.

    Има нещо наречено ГДШ. Е, т72 направо впръсква масло в изпускателя, но и ГДШ върши работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    26 Апр 2024 17:59ч.

    Ако бяха подбни на западните ни партньори, щяха да направят прайд с оцветени в цветовете на дъгата американски машини в дните около девети май.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи