"Бизнес инсайдер": Одобрената от САЩ помощ за Украйна може да е последна. Зеленски да мисли за преговори с Русия

"Бизнес инсайдер": Одобрената от САЩ помощ за Украйна може да е последна. Зеленски да мисли за преговори с Русия

Автор: Ела Шърман, businessinsider.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военни анализатори предупредиха Киев, че трябва да планира внимателно как да използва новия пакет от помощ на САЩ на стойност 61 милиарда долара, тъй като има риск повече да не получава пари от Вашингтон. Експерти също призовават президента на Украйна Володимир Зеленски да помисли за дипломатическо решение на конфликта, за да избегне по-нататъшни териториални загуби, подчертава американското издание "Бизнес инсайдер".

Сложността на политиката на САЩ хвърля дълга сянка върху бъдещето на помощта за Украйна. Дженифър Кавана от Фондация "Карнеги", подчертава нарастващия шум в Конгреса около всеки следващ пакет помощ за Киев. Потенциалната повторна поява на Доналд Тръмп на президентската сцена само добавя към несигурността с последици, които биха могли драстично да променят потока от подкрепа.

Повтаряйки настроенията на Кавана, Кели Грико от Stimson Center умолява всички страни, замесени в конфликта, да гледат на този последен пакет от помощи като на потенциално окончателно разпределение. Залозите, предупреждава тя, са монументално високи, с много реален риск този финансов спасителен пояс да се превърне в нож с две остриета.

"Мисля, че Украйна може да спечели от тази война. Тя не може да спечели военно по никакъв начин, но може да спечели политически", каза Грико. „Тя всъщност може да спечели политическа победа, като не позволи на Путин да постигне основната си цел, която е да подчини Украйна“, каза тя, отбелязвайки, че „Украйна може да остане жизнеспособна държава и независима държава от Русия“.

И Грико, и Кавана подчертаха колко е важно Украйна да се появи на масата за преговори и да използва дипломация с Русия, за да предотврати по-нататъшни загуби на територии.

На фона на стратегическите маневри и подготовката за бъдеще, което може да доведе до изчерпване на финансовата подкрепа, има консенсус сред анализаторите: необходимостта от дипломатическа инициатива. Призивът за действие към Киев е да започне сериозни преговори с Москва, ход, насочен към предотвратяване на по-нататъшни териториални отстъпки и осигуряване на подобие на стабилност в бурния пейзаж.

Докато Украйна се движи в този лабиринт от геополитически интриги, военна необходимост и дипломатически контакти, пътят напред е изпълнен с несигурност. Пакетът от помощ от 61 милиарда долара от Съединените щати, макар и доказателство за трайното партньорство между двете нации, също така служи като ясен призив за стратегическо планиране, фискална предпазливост и стремеж към мир. Очите на света остават приковани в Киев, наблюдавайки как очертава своя курс през тези бурни води.

Източник: businessinsider.com

 

 

Коментари

  • жорката

    26 Апр 2024 14:11ч.

    "Мисля, че Украйна може да спечели от тази война. Тя не може да спечели военно по никакъв начин, но може да спечели политически", каза Грико. „Тя всъщност може да спечели политическа победа, като не позволи на Путин да постигне основната си цел, която е да подчини Украйна“ ----- Какво правим с "мирният план на Зеленски"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    26 Апр 2024 14:42ч.

    Вие гледайте във вашата копанка. Дали др. Путин ще има пари да плати по една купичка ориз на северокорийския крепостен на Ким, за да може оня да произвежда снаряди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неа да е "последната", Пентагона(корпорациите) жадува разграбване на Русия

    26 Апр 2024 14:50ч.

    , ведно с кьоркьопеците си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укра щяла да спечели политически

    27 Апр 2024 5:21ч.

    И каква е тая огромна “политическа печалба”, като ти вземат 1/3 от територията и те лишават от излаз на Черно и на Азовско море, милион убити и ранени, 10 милиона емигранти в чужбина, рабита инфраструктура и съсипана икономика и тотална финансова задлужнялост? Голяма далавера за Укра, нали? На “печелившите”, честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ташак

    27 Апр 2024 5:26ч.

    Сега ще ни обясняват, че Укра ще се жертва за да предпази Европа от голяма война. И ние трябва да се чувстваме длъжници и да погасяваме масрафа от загубите на тъпите хохли, които си бяха въобразили, че ще “победят Русия на бойното поле”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Апр 2024 20:51ч.

    Д-р. Путин вече си е опекъл работата. Вие си мислете, това, дето е написано в дописката, не е леко тъпо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Картечарката Анка

    26 Апр 2024 14:27ч.

    Горкичките, целият проблем е как да формулират загубата така, че тя да звучи като победа.)) Украинците кучета ги яли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В смисъл такъв,

    26 Апр 2024 14:31ч.

    както казват излюпените след 2020, няма как да стане, няма как да има, няма как да няма, няма как да ми е отзаТ, като е там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    26 Апр 2024 14:43ч.

    Зеленски не може да мисли за преговори, късно е! След 20май ще мисли единствено за задгробния живот и как ще се представи на Създателя си!😢

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    26 Апр 2024 14:54ч.

    Подтекстът на всичките тези алабализми е,че трябва да остане някаква Украйна,която столетия после да изплаща борчовете на клоуна. Преговорите са ясни,капитолация и Украйна отива където и е мястото.В този случай,кредиторите най вероятно ще пият по една студена вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • горския

    26 Апр 2024 15:26ч.

    "да помисли за дипломатическо решение на конфликта, за да избегне по-нататъшни териториални загуби" - някой пак си е правил сметките без горския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    26 Апр 2024 15:28ч.

    Горския знаеш ли как продава нефта си, за да финансира жалката си армия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зная, че крадците на Ф- ки и реактори

    26 Апр 2024 15:52ч.

    , ще ни продадат, стига да могат да финансират жалката си армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До центовия "Копейкин"

    26 Апр 2024 18:31ч.

    Жалко тук е само твоето натягане пред текущите господари на колонията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голям смях с тоз дърт мужик копелкин

    26 Апр 2024 19:19ч.

    Какво очакваш от един отдавна декласиран жълтопаветник, при това прост по природа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    26 Апр 2024 15:55ч.

    еврейчето "Зе" успя само за 3 години да "спести" в офшорки над $870 млн., купи вила в Маями за $34 млн., вила в италианския курорт Форте дей Марми за $3,8 млн., в Израел за родителите си имение за $8 млн., апартамент в Лондон за $3 млн., пет апартамента в апарт-хотел в Батуми, Грузия и притежава редица офшорни компании, а на 29 февруари т. г. съпругата му купи от Чарлз III луксозното имение Highgrove House, както и парка около него. той и членовете на семейството му са британски поданици, охранявани от агенти на МИ-6 - и ето това са т. нар. "евро-атлантически ценности", които непрекъснато рекламира престъпната ШАЙКА по антибългарската БНТ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гинчо Гунчев

    26 Апр 2024 16:31ч.

    Има и някакъв имот в Египет. Един египетски журналист беше тръгнал да разследва, ама го намериха пребит до смърт - по случайност, не че нещо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драго Й.

    26 Апр 2024 19:43ч.

    Ами да. Крадец, но нали е наш. Знаят му всичките спатии и ще си траят, докато им служи. Няма да може да се наслади на богатството си и от естествена смърт няма да умре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не мога да спя....от нетърпение

    26 Апр 2024 15:57ч.

    да науча какво ми казват всеки ден...за битката в осрайна.....краварския институт за изследване на войната....и британското разузнаване....добре,че са те...добре,че ги има....само дето не искат да ми кажат,че...през август всичко приключва....страхотни институции за осведомяване...немам думи..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    26 Апр 2024 17:23ч.

    Споко, вече идват новини, че руснаците са избомбили първия железопътен конвой с новопристигащото въоръжение... Явно няма да ги бавят изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Нещата от живота“ (на френски: Les Choses de la vie)

    26 Апр 2024 17:41ч.

    Чанта с компютри е била открадната от служител на авиопроизводителя Dassault Aviation (Франция), който произвежда бойни самолети Rafale. Според valeursactuelles.com медиите съдържат поверителни данни, свързани с националната отбрана. Източник на изданието в правоохранителните органи каза, че кражбата е извършена от един от посетителите на ресторант в покрайнините на Париж на 24 април. Той сменя местата си няколко пъти, за да се озове на масата на служител на Dassault Aviation. Непознатият тихо взе чантата и бързо си тръгна, скривайки я под палтото си. Според жертвата са откраднати два защитени компютъра и USB устройство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Улеснение

    26 Апр 2024 18:27ч.

    За да не се мъчи Зеленски да измисля как да използва 61 млрд , ще му изпратят 10-15, а другите вече са измислени - за нашите хора в САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    26 Апр 2024 18:50ч.

    Обръщението на Зеленски към руснаците по време на частичната мобилизация 2022 г. сега може да се възприеме и като обръщение към украинците след закона за тотална мобилизация 2024 г. – В. Зеленский : «Хотите жить, бегите. Хотите жить, сдавайтесь в плен. Хотите жить, боритесь. Боритесь на своих улицах. И за свою свободу. У вас и так всё забрали. Или у кого-то из вас есть нефтяные вышки? Есть дворцы? Есть виноградники? А может, у вас есть яхты? Или какой-то банк? Вы за что вообще боретесь? У вас есть только кредиты. Что-то вечером пожрать. И теперь – МОБИЛИЗАЦИЯ.Боритесь за своё...» - https://www.youtube.com/watch?v=oywHllwMD_w – Интересно се обръщат нещата. Къде го чукаш, къде се пука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Апр 2024 20:49ч.

    Хммм. И въз основа на какво се приема за даденост, че Русия ще се навие, първо на преговори, след като печели, и, второ, ще направи такива отстъпки, за които е ясно, че са печелене на време за нови мизерии спрямо Русия? Малко леко малоумно и силно пожелателно е това мислене...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи