Студентските протести в САЩ обхванаха 40 университета

Студентските протести в САЩ обхванаха 40 университета

Преподаватели от университета Емори са арестувани, исканията на протестиращите са за прекратяване на огъня в Газа и разграничаване на университетите от Израел

Автор: Гардиън

Най-малко 40 пропалестински протестни лагера възникнаха в различни университети в САЩ, следвайки примера на Колумбийския университет по-рано този месец. Междувременно административното ръководство на образованието в Ню Йорк призова за разследване кой ръководи протестите, съобщи Ню Йорк Таймс.

Въпреки че протестите остават мирни и настояват за прекратяване на огъня в Газа, както и за скъсване на врзъките на техните университети с компании, които правят бизнес с Израел, стотици студенти и външни протестиращи бяха арестувани, имаше и ожесточени сблъсъци с полицията.

Най-малко още 100 студенти бяха арестувани в нощта срещу петък, предимно в колежа Емерсън в Бостън, докато близо 20 души бяха задържани в щатския университет в Охайо.

 

 

Предложението за порицание на президента на Колумбийския университет, Минуш Шафик, не мина, но резолюцията, призоваваща за разследване на нейните действия беше приета с 62 гласа "за" срещу 14 гласа "против" в петък, съобщи Ню Йорк Таймс. Шафик беше подложена на обстойна проверка след спорното й решение миналата седмица да извика полицията в Ню Йорк в кампуса и да й разреши да атакува палатковия лагер, което доведе до ареста на повече от 100 протестиращи студенти.

Протестиращите студенти заявиха, че след срещите с ръководството в четвъртък и петък университетът не е изпълнил основното им искане за разграничаване от компаниите, които търгуват с Израел, въпреки че им е обещана повече прозрачност в бъдеще относно финансовите отношения на университета. „Няма да се успокоим, докато Колумбийският университет не се освободи от зависимостите“, каза Джонатан Бен-Менахем, докторант четвърта година.

Междувременно в университета Емори в Атланта, Джорджия, където се твърди, че полицията е използвала гумени куршуми и сълзотворен газ срещу протестиращите, ескалацията в четвъртък доведе до ареста на Ноел Макафи, ръководител на катедрата по философия. Преди ареста тя публикува видео, в което се вижда показващо как полицията нахлува в лагера.

„Бях дошла, за да се уверя, че президентът на университета не се е обадил на полицията в Атланта, но за съжаление той го направи“, написа тя в социалните мрежи. „Тогава станах свидетел как един млад човек беше жестоко пребит от полицаите. След молбите ми да спрат, бях арестувана. В същия университет по-късно и професорът по икономика, Каролайн Фолин, беше арестувана от полицията. Властите събарят Фолин на земята и я закопчават с белезници, след като тя изкрещява на полицай, извършил друг арест: „Какво правите?“

В Кълъмбъс, Охайо, видеоклипове в социалните мрежи показват сблъсъци на полицаи с протестиращи в четвъртък вечер. Полицията нарежда на протестиращите да напуснат, а онези, които отказват да го направят, са арестувани и обвинени в престъпно посегателство, това съобщи говорителят на университета, Бенджамин Джонсън, и добави, че според правилника се забраняват всякакви събития през нощта.

"Студенти за справедливост за Палестина" от щатския университет в Охайо предупреждават протестиращите за риска от арест в четвъртък, когато на демонстрация се събират стотици млади хора. Студентският вестник на университета "Lantern" съобщава, че около 30 протестиращи са били арестувани през нощта.

„Засрамете се, няма да ни накарате да мълчим“, казва представителят в щатския сенат, Мунира Ясин Абдулахи, в публикация в инстаграм.

Полицаи с щитове се приближават до тълпата от близо 250 души в 22 часа в четвъртък. Студентите образуват защитен кръг около лагера, преди служителите да отведат протестиращите до микробусите за арест, според университетския вестник  "Lantern". Тълпата продължава да развява знамена и да скандира „Молете се!“

Във вторник двама студенти от университета в Охайо са арестувани при отделен протест в кампуса. Единият от тях не е свързан с университета, според местни медии.

Междувременно полицията разчисти насилствено палатков лагер в колежа Емерсън в Бостън, като полицаи арестуваха 108 души, според студентския вестник "Berkeley Beacon". Видеозаписи показват как полицията бие протестиращи и влачи студенти по земята.

Броят на протестните лагери е нараснал до повече от 40 в цялата страна, съобщи "NBC's Today" в петък сутринта.

Колежът Емерсън вдигна палатков лагер в неделя, миналата седмица, за да изрази подкрепата си срещу студентските арести в Колумбийския университе и да поиска прекратяване на огъня в Газа.

Протестиращите са били арестувани за нарушаване на обществения ред, според "Berkeley Beacon", като в момента не е потвърдено колко от 108-те арестувани са всъщност студенти в колежа Емерсън.

 

 

Щатските университети в Охайо и Емерсън са само част от учебните заведения, в които се състояха арести в четвъртък, на фона на засливащата се вълна от протести в знак на солидарност с Палестина.

В Северозападния университет в окръг Кук, Илинойс, също се появиха лагери в знак на солидарност с Колумбия; последваха ги Университетът Корнел в Итака, Ню Йорк; Университетът Джордж Вашингтон във Вашингтон; Принстънският университет в Ню Джърси; Градският колеж на Ню Йорк; и Харвардският университет в Кеймбридж, Масачузетс.

Студенти от колежа Морхаус в Джорджия също бяха задържани в четвъртък, а в сряда имаше жестоки сблъсъци и арести в Университета на Южна Калифорния и Тексаския университет в Остин.

Университетът на Южна Калифорния отмени основната си церемония по откриването, което бе тежък удар за студентите, започнали своето образование по време на дългата изолация заради пандемията от Covid-19, а шествия и протестни лагери се проведоха също в Бъркли и Хумболт в Северна Калифорния. Напрежението нарасна и в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където произраелски контрапротестиращи и пропалестински групи си крещяха едни на други в лагера на училището.

 

Източник: "Гардиън"

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

 

Коментари

  • Това кадри от...

    27 Апр 2024 8:51ч.

    ...голямата бяла демократична къща на хълма ли са или демонична и тоталитарна Москва? Хахахахаха, люлката на съвременните демократи, пътеводната звездна владт на жълто-чаветната плесен бие децата, които са за ☮️.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    27 Апр 2024 9:25ч.

    В Масква никой не протестира, там всички вярват безрезервно на вожда, както подобава на истински фашаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • там всички вярват безрезервно на вожда

    27 Апр 2024 9:31ч.

    Ми не всички, ама 70 % вярват. Това постигна Западът с малоумната си политика срещу руснаците. Не казвам "политика срещу Кремъл" , щото управляващите шайки са в очеваден ДОГОВОРНЯК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 27 Апр 2024 9:25ч. В Масква никой не протестира, там всички вярват безрезервно на вожда, както подобава на истински фашаги.

    27 Апр 2024 10:53ч.

    Хахахахаха, в сатрапията се прилагат средноазиатски методи за подтискане то на инакомислещите, апропо щяха ли да са толкова крути методите, ако висшето образование протестираше срещу войната в УшОкрайна, а не срещу геноцида в Газа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пут ин и Пут аут

    27 Апр 2024 20:47ч.

    Ние в Кремъл нямаме нищо общо с руснаците! И те нямат нищо общо с нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пут ин и Пут аут

    27 Апр 2024 21:12ч.

    Как накарах руснаците да ми вярват ли? Накарах ги да забравят това което ги кара да не ми вярват! Дадох им външен враг! Те много обичат външния враг. Само с външен враг живеят пълноценно. Сега като им кажеш НАТО и не ги интересува нито олигарси, нито милиардери, нито дали има нещо в хладилника! Всички скачат като един на амбразурата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гардиън е мръсна дума

    27 Апр 2024 9:27ч.

    Левичарски мелодрами в стил "1968". Явно спонсорите са същите - вечните космополити сатанисти и "социалисти"... Днес това е очевидна война между Космополити и Ционисти , все от "избрания народ". Ни едните са цвете, нито другите... Дойде ли Рижавия, подкрепата за Ционистите ще е пълна. И ще играят много повече полицейски палки, и не само палки... А "Гардиън" ще квичи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друго мнение!

    27 Апр 2024 9:43ч.

    А NEW YORK POST излиза със статия, че зад протестите стои Джордж Сорос! Накъде без него? Тъй като той е един от основните спонсори на Демократическата партия, анализатори твърдят, че това е поредният опит да се подложи динена кора на Трамп. При предишните избори изкараха Трамп, че е расист и насъскаха срещу него онова движение в защита на черните! Така че да не се превъзбуждаме много по отношение на тези протести! Някой помни ли как изкараха софийските студенти по улиците през 90 - те години? Е, аз помня! Така че Споко! Онези, които са замислили това обаче да не забравят, че бухалката има две страни и изведнъж тези протести да не се превърнат в един огромен Черен лебед! Тогава става интересно!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъ-ъ-ъ , тц !

    27 Апр 2024 9:53ч.

    Американските студенти са наивни и глупави. Изклатиха ги през 1968. още по-лесно ще ги изклатят днес... Без съмнение уродливият Георг Шорош е сред спонсорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ван Зант!!!

    27 Апр 2024 20:44ч.

    Тка като гледам какви ги плещиш, 100% помниш и Корекомите! А бай Тошо помниш ли кой го хвърли в затвора? Помниш разбира се - Джорж Сорос! Лукакнков и Кремъл нямат нищо общо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    27 Апр 2024 9:48ч.

    Така е! Но по правоверните ни медии не се чува и думичка по въпроса. Нито за употребата на полицейско насилие над журналистите, дошли да отразяват протестите. Така е в най-развитата демокрация в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Апр 2024 10:23ч.

    Тва си е перманентна мериканска забава. Битници, хипита и марихуана . Само дет сега е по-скоро фарсово.Хипстери и фентанил. :)) А дано се създадат качествени произведения на изкуството.А дано ама надали. Нищо не се повтаря буквално. https://m.youtube.com/watch?v=dlOhH9x5jvc&pp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не са протести

    27 Апр 2024 10:59ч.

    А спонсориран хепънинг. Ако имаше естествено негодувание от страна на американците, щяха да спрат милиардната помощ от джоба си. Но нали демокрация на практика означава, ограбваме света, всеки се облизва че ще получи ползи от тази помощ чрез работни места и договори. Няма ли кой най-накрая да спаси света от лъжливия политически термин демокрация. Студентите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    27 Апр 2024 11:04ч.

    краварсктие политици и боклуци, които управляват сащ, трябва да бъдат съдени и осъдени за престъпления срещу човечеството!!! Самите американци го разбират много добре! Време е да се спрат тия мизантропи, които предизвикват войни и тероризъм по света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    27 Апр 2024 12:09ч.

    Психодесният д-р Косев изглежда не е гледал филма Забриски пойнт (на английски: Zabriskie Point) на италианския режисьор Микеланджело Антониони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кинг Солърмун

    27 Апр 2024 12:52ч.

    Всички тези университети следва да бъдат затворени, тъй като пропагандират антисемитизъм, а онези студенти, които не са забъркани в протестите, да бъдат прехвърлени в Нов Български университет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи