Бърнстейн дирижира "Славянски марш" от Чайковски

Бърнстейн дирижира "Славянски марш" от Чайковски

Slavonic March, Op. 31 (2017 Remastered Version) · Leonard Bernstein · Pyotr Ilyich Tchaikovsky · New York Philharmonic Orchestra.

 

Francesca da Rimini, Op. 32

 

Capriccio Italien, Op. 45

 

Festival Overture in E-Flat Major, Op. 49 "1812 Overture" 

 

 

 

Коментари

 • ЧувАли сме за Бърнстейна.

  24 Яну 2024 18:09ч.

  Гледал съм предавания, дето свири на всякакви струменти. Ерудиран човек беше, макар и американец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  24 Яну 2024 18:31ч.

  Болната тема - славянството. И кой да го владее. Не за това ли са гръмнали и Франц Йосиф?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Започва бавно

  24 Яну 2024 20:33ч.

  сякаш се вглежда в колебливостта на славяните, мощността и темпото се увеличават и вместо ритмичен удар от крака има шега и веселост. Не бях слушала това произведение на Чайковски. Благодаря Гласове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  24 Яну 2024 23:00ч.

  Кое първо е написал-Славянският марш или Увертюра 1812?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  25 Яну 2024 10:42ч.

  Бърнстейн е притежавал всички качества да стане известен: талантлив музикант, евреин, гей и страстен пушач на пури. Това, че е дирижирал и Чайковски няма особено значение. Платили са му - дирижирал, записал, взел парите. Родителите на Бърнстейн са преселници от Ровно, Русия, така че с Чайковски са хем са земляци, хем ги свързва сходна сексуална ориентация. За Бърнстейн казват, че сексуално се е нуждаел от мъже, а емоционално - от жени. Апропо, в днешно време поне 70% от най-канените диригенти и изпълнители са евреи. По-лесно е да кацнеш на Луната, отколкото да влезеш в тази масонска ложа.Музика, шахмат, банкерство, нобелови награди и изтънчени изратености...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  25 Яну 2024 13:08ч.

  Обичам музиката на Чайковски, а някой от произведенията му са ми сред любимите ми и Увертюра 1812 е едно от тях. Слушала съм я в изпълнение на различни състави и с различни диригенти и с различни начини на изпълнение. И пет пари не давам каква е била ориентацията на Чайковски. Музиката му се изпълнява от почти всички музиканти и се дирижира от почти всички диригенти. Кое е толкова изненадващо, че е и под диригентството на Бърнстейн?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  25 Яну 2024 14:13ч.

  Чайковски без Бърнстейн, но с друг евреин - Башмет. "Анданте кантабиле", https://www.youtube.com/watch?v=tGuUUd1GYvk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОЙ

  26 Яну 2024 9:41ч.

  Нивъй лий срам да пускате тука русоробски музики на путeниста чайковски! Къде гледа Тагарев!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Яну 2024 13:09ч.

  Вчера, на 27 януари, един от най-великите световни композитори, чиято музика, ако веднъж чуеш, остава завинаги в главата и сърцето ти - МОЦАРТ, е роден. Защо нищо не прочетохме за него, г-н Дачков! Може би в следващите дни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  29 Яну 2024 18:55ч.

  Уважаема, Мери! Не знам дали сте научили за новооткритата партитура в мазето на родната къща на Моцарт. Според музиколозите тя е е от зрелия период на композитора. Как е попаднала там и как се съхранила до днешни дни - няма отговор и на давата въпороса. Родната къща на Моцарт е строена около 1770 година. Натрупаха се доста доказателства, че тя е изградена от трънски майстори - пътуващи дюлгери от село Парамун, знеполско. Не губете търпение - на миша стъпчица сме от поантата. И така, през 1934 г. музикалният фолкрорист Васил Стоин обикаля трънския край. Нотира народни песни и по-късно ги издава в сборник, издателство на БАН. Тогава той записва и песента "Ой, Димитро ле, русокосо момиче". По-късно, някъде около 1937 г., тя е изпята от Гюрга Пинджурова в съпровод на оркестъра на Рамадан Лолов. Ето как звучи https://www.youtube.com/watch?v=pS95E2Zp42E. Странното е, че новооткритата Моцартова партитура от Залцбург и тази нотираната от Васил Стоин през 1934 г. са идентични.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  31 Яну 2024 13:46ч.

  До Доц. Карачибук 29 Яну 2024 18:55ч. Обичам интелигентните и забавни мъже, няма лошо, че трънчани са копирали Моцарт, ще проуча дописката ти.... Поздрави, Мери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи