Кошлуков и БНТ си свършиха професионално работата със снимката на двете гълъбчета Кирил и Лена

Кошлуков и БНТ си свършиха професионално работата със снимката на двете гълъбчета Кирил и Лена

Сашо Диков 

Майсторката на словото Соня Момчилова каза наскоро: „животът е лукав драматург“. Колко права се оказа. Никога не съм и помислял дори, че ще ми се наложи да защитавам БНТ и Кошлуков, че са си свършили професионално работата. Никога не съм предполагал, че мнението ми по даден казус коренно ще се различава от това на авторитети като Евгени Дайнов, Гого Лозанов и, че ще бъда тотално несъгласен с автори на „Свободна Европа„ и DW. А така също и с позицията на АЕЖ. Повтарям без грам ирония: в случая с прослоувтата снимка на Кирил и Лена на стълбите на МС, фотографката Десислава Кулелиева и БНТ си свършиха професионално работата, а последвалите атаки срещу тях, поне според мен, са смешни и жалки.

Знайни и незнайни медийни „девственици“ запяха в хора, а една млада девойка в „Свободна Европа“ толкова нескопосано плонжира пред „двете гълъбчета“, пропускайки, че ако само един епизод от оперетата „Лена и Киро“ се беше разиграл в Германия /девойката е завършила там/ досега К. щеше да се е разделил или с политиката, или с Лена, или с Линда.

Впрочем, какво направи БНТ? Направи това, което е длъжна да прави всяка уважаваща себе си медия, разполагаща с автентични доказателства. Било то снимка, видео или документ. Снимката автентична ли е? Категорично да. Обработена ли е? Абсолютно не. Ама създавала внушения!

 

Снимката първо се появи във "Фейсбук" на БНТ, след това беше видяна от стотици хиляди, най-вече в т.нар. „жълти“ медии и в десетки други сайтове. После дойдоха обясненията на авторката и на самата Лена. Накрая по „мухата“ изстреляха атомни бомби откъде ли не /хронология на поредния медиен позор – в края на материала/.

Председателката на СЕМ Соня Момчилова първоначално реагира съвсем адекватно, казвайки, че това е демокрацията и всеки може да тълкува факти както си иска.

После, очевидно под натиска на „възмутените“ СЕМ излезе с позиция: „БНТ трябва да спазва всички професионални стандарти и да не допуска подвеждаща информация.“

И Комисията за журналистическа етика не закъсня с матросовското: „Публикуването на подвеждащи снимки е равно на изфабиркувани сюжети.“

При цялата фактология, атаките срещу БНТ звучат нелепо, но нещата и имат потресаващ контекст. Изумявам се къде бяха всички тези „воини на чистата журналистика“ през март, когато се появиха други два документа: прословутото видео със стълбите, както и видеото и снимките с воаяжа на Кирил и Лена в Солун. Ако, според Комисията по журналистическа етика, публикуването на подвеждащи снимки е равносилно на изфабрикувани сюжети, на какво е равно непубликуването на сюжети, иначе четени и гледани от милиони хора, но непоказани от водещите телевизии? Като в един от двата сюжета става дума за официално посещение на български премиер в чужбина.

Питам се, на всичките тези самураи на праведната журанлистика – като личности и институции – кога ще им чуя меннието по тези два сюжета? Ще доживеем ли дискусия за едни други стълби, където спорът е: един човек държи парапета или държи нещо друго?

Към БНТ има много въпроси, по принцип, включително и поставения от Фрогнюз: „А кога ще покажете снимките с кюлчетата и пачките?“ Но това е тема за друг разговор.

Пиша този материал с твърдото убеждение, че: първо – нескопосаните опити за изпиране на Ромео и Жулиета не само, че не помагат, а по-скоро са в минус. Атаките по темата няма да спрат и ще стават все по-ожесточени. А какво още има по темата и в кой момент ще бъде показано, един Господ знае. Второ – отразяването на водевила К. и Л. е най-големият позор на т.нар. традиционни медии. Проблемът не е в ръцете на двамата, а в устата на единия. Що за мъж си, когато и в този случай си оставил Лена сама да се обяснява /друг е въпросът колко убедително го прави/. Трето – когато си по върховете на политиката и ти задават какъвто и да било въпрос, не може да отговаряш с хвърляне на земята на джиесема, с който те снимат. А въпросът касаеше сексуалната ориентация на Асен. Той също, според мен, трябва да намери начин да отговори, защото терорът по темата и срещу него няма да престане.

Идват избори, каквито, по своята жестокост, историята не помни в последните 30 години. С криене на истината, каквато и да е тя, няма да стане. Не се уплашихте от мафията, извадихте на светло страшни далавери на предишното управление, като за много по-невинни разкрития са си отивали сума ти хора – но, за съжаление, се уплашихте от загубване на властта. Осатвихте се Слави и Корнелия да ви държат за топките месеци наред. Рейтингът ви се срина. Едва когато изригнахте срещу рекета на Дългия и пътните милиарди, хората върнаха доверието във вас и практически се изравнихте с ГЕРБ.

Без да съм социолог или политолог смятам, че може да спечелите изборите, но при няколко условия.

Първото от тях - предизборна коалиция с ДБ, а още по-добре и с „Ние идваме!“, както и с Радостин Василев и групата му. Освен това, привличане в листите на възможно най-широк кръг доказани фигури.

Второ – колкото и наивно да звучи, бъдете честни и открити! Това го декларирахте и преди, но когато захапахте властта, малко направихте. Истината боли, но лекува.

Трето - наскоро адски сексапилната министърка Калина К. се изцепи: „абсолютно сме убедени, че ще спечелим изборите“. Съмнявам се, че подобни изхвърляния помагат на каузата. Онова, в което трябва да сте абсолютно убедени, че както направихте сума ти добри неща, така и пропуснахте доста, разочаровахте немалко хора и сега трябва да положите неистови усилия да накарате поне същите хора да ви повярват.

Впрочем, сигурен съм, че ако попитам десет човека на какво министерство беше министърка къдравата Калина, поне девет няма да могат да отговорят точно /между тях съм и аз/. А и трябва да гарантирате, че недоразумения като Наско Културата няма да бъдат министри или, ако случайно бъдат, бързо ще ги сменяте, тъй като несменяемостта на красивия читалищен деятел ще излезе, че се дължи на факта, че е „вдъхновение“ на една друга влиятелна персона.

Онова, което най не ми се иска е на власт да се върне Бойко Борисов и най-вече борисовщината с цялата простотия и арогантност на управлението му.

От другата страна е кошмарът със завоя на Изток.

Като добавим и озлобения президент, и увълченото служебно правителство, става наистина страшно. Ключът е във вас. Със скелети в гардероба /в спалнята/, колкото и привлекателни да са те, няма да стане!

А сега да се върнем към началото – как една невинна снимка отново показа мизерията на водещите телевизии. Снимката се появява във ФБ-страницата на БНТ в 14.28 ч., Офнюз я препечатва в 14.49, Флагман в 15.02, Епицентър 15.03, Труд 15.04, Блиц 15.20, ПИК 15.35, „24 часа“ в 16.15. На новинарския сайт на БНТ снимката се появява едва в 16.40 ч., заедно със серия други снимки, вкл. няколко от стълбите, вкл. с обясненията на фотографката и на Лена, че сниманите не се били държали за ръцете. /справката е подготвена от „стажантката“ Златина Петкова, Евроком/.

Какво стана в централните новини на трите, т.нар. „големи“? БТВ коментира темата, за сметка на НОВА, която нищо не обели не само в централните, но и в последните новини /в коя година сме, скъпи колеги?/

В „По света и у нас“ какво мислите, че стана? Годината е ясна – 2022, следователно - нищо по темата не се казва. Лека нощ, възрастни!

А ето как завършва днешната /05.08.22/ среща на Бойко Борисов със земеделци в Исперих: „Друго ще ме питате ли? За парапета ако искате да говорим – ексклузивно? Ама това, което всъщност виждате са зрителни измами.“

 

Източник: "Евроком"

 

 

 

Коментари

 • Каскадьор

  06 Авг 2022 13:24ч.

  Сашко, Сашкооо, ти само преди два месеца смучкаше като ученичка розовата близалка на Про100 в студиото бе, главанак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  06 Авг 2022 13:42ч.

  Диков що не си остана футболен коментатор... а, да. то на родния футбол му @$%ха м@мата. И друго - Диков е от съшия курник с мисирки, отгледани от нпо-та и местни бизнесмени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  06 Авг 2022 13:44ч.

  и още нещо - някой може ли да посочи поне един пример, за нещо наистина полезно нещо свършено от последния парламент? ама наистина полезно, което да се усети с добро за народа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али бабата

  06 Авг 2022 14:54ч.

  Толкова нищо полезно, че чак дразни.. но да беше само нищонеправенето, добре. Те ни дозакопаха, сдобихме се с хиперинфлация - в цяла Европа 4-6%, у нас 40-50% и това,благодарение усилията на правителството. При това икономисти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  06 Авг 2022 22:44ч.

  Няма такова нещо, няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Злобата на деня

  07 Авг 2022 8:24ч.

  Сашето както винаги хвана бика за втвърдения му рог. С такива попадения "журналистът" Сашко си е направо да си се прибере в родния му град.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от разбирачи като тоя

  06 Авг 2022 14:37ч.

  Оф, и тоя като ми заговори или пише за политика, лошо ми става. Ни приказката му - приказка, ни пък мисълта му ясна. Ама и той с омраза напомпан. Едно разбрах - че от ПП по-добри за следващо управление няма! Овации, ДикОФФ! Вземи си ги у вас барабар с групата около Радостин. И с Лена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  06 Авг 2022 14:50ч.

  дикоff се е родил селянчи и селянчи ште си умре:малко е дъ се кажи,че е прост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  06 Авг 2022 15:13ч.

  нали е демокрация, всеки да се държи за каквото може...някои се държат за парапета, други-за масата https://sport.ua/news/580877-stalo-izvestno-pochemu-putin-derzhalsya-za-stol-a-shoygu-prishel-bez-formy

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  06 Авг 2022 15:22ч.

  Фенербахче наказан с 50 000 евро глоба и не-повече от 5000 феса фенове на следващия им мач на УЕФА заради скандиране в полза на Путин https://www.championat.com/football/news-4777619-uefa-vynes-nakazanie-fenerbahche-za-krichalki-bolelschikov-v-matche-s-kievskim-dinamo.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ник

  06 Авг 2022 20:27ч.

  Глупакосоросоиден,говорим за кирчо теляка и лена общата,какво общо имат тези влюбени пиленца със Великия В.В.Путин ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  06 Авг 2022 18:45ч.

  Диков горкия поради простотия и не познаване на езици, не схваща съвсем заверата и схемата на либерасите- "bait and switch"-или (пътят към ада е постлан с добри намерения, и много измама)... Скоро ще го изгонят от сектата, защото не е софистициран достатъчно и им разваля състоянието на еуфоричен транс в което са изпаднали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Авг 2022 20:29ч.

  "нали е демокрация, всеки да се държи за каквото може" - Туй ли било демокрацията? Бремааму!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 15.22

  06 Авг 2022 20:44ч.

  Едно си баба знае, едно си бае!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дежурните дрънкала Гого, Соня, Женя бързо са оповестили своите безценни мнения и хипотези за снимката. И клетият нервак Сашко е извадил и поразмахал калъчката си. Нищо интересно не са казали тези майстори на суховейното слово.

  06 Авг 2022 21:14ч.

  А фотографията на Кулелиева не притежава никакви особени естетически достойнства. Най-тривиален кадър - млада двойка се изкачва по мраморно стълбище, застлано с килим. Композицията на снимката е изначално сбъркана. Времето на Лена и Кики за изкачване по стълбите отмина. Актуално е сега да бъдат снимани как слизат надолу. Дали двамата се държат за ръка е техен личен избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По БДС това е допустимо, като стандартът не препоръчва ръцете да докосват задни части, генитали или да правят неприлични жестове. Смущаващи във фотографията на Кулелиева са две неща.

  06 Авг 2022 21:18ч.

  Първо - краката на Лена обикновено са доста по-космати. Разбира се, възможно е тя да е прясно епилирана заради церемонията по предаване на властта. Второ - тазът на Лена е по-широк от заснетия на стълбището. Това "изкривяване" може да се обясни с паралакс в оптиката на обектива на Кулелиева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  06 Авг 2022 21:19ч.

  Възможно е същият паралакс да е причина за оптически измамното сближаване ръцете на Кирил и Лена. Всички спорове лесно могат да бъдат изчистени чрез възстановка на стълбокачването в МС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  07 Авг 2022 2:00ч.

  Една от фигурите изглежда леко кифозна и това не ще да е от паралакса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някоя

  07 Авг 2022 10:08ч.

  Ти сега се заеми други гълъби да коментираш, ако искаш да се докараш професионалист. Не да одумваш кой се целува по кьошетата като квартална бабичка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сашовица

  07 Авг 2022 11:42ч.

  И този е кандидат да оглави БНТ, добре, че не се случи. Толкова лакърдии във време, когато има по-важни неща да се занимават дали Киро и Лена се хванали за ръце или не, това не е дъното, ами ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи