The Guardian: Руските сили постигат значителни успехи в Източна Украйна

The Guardian: Руските сили постигат значителни успехи в Източна Украйна

Руските сили постигнаха значителен напредък в тесен коридор в Източна Украйна, тъй като офанзивата на Москва за превземане на територия преди пристигането на западната военна помощ изглежда набира скорост, пише The Guardian.

Кадри , публикувани от военни блогъри на Кремъл, показват руски трикольор, който се вее над разрушеното село Очеретине. Съобщава се, че руските войски са навлезли на територията в неделя, северозападно от град Авдиевка , след като са напреднали около 5 километра за 10 дни.

Това идва след като украинското външно министерство заяви, че преустановява консулските услуги за мъже на военна възраст, живеещи в чужбина, с изключение на тези, които се завръщат в Украйна, в ход, предназначен да увеличи наборната военна служба.

Украинската армия се оттегли от Авдиевка през февруари и се опитва да установи нова отбранителна линия в населените места по поречието на река Дурна, но през последните седмици подсилени руски части настъпваха напред , използвайки изстрелвани от въздуха плъзгащи се бомби, за да разбият на прах украинските бункери.

Министерството на отбраната на Москва твърди, че украинските войски са избягали от Очеретине на малки групи и под силен огън. Видео показва разрушена административна сграда с изпочупени прозорци и пълни с отломки улици. Цивилните изглежда бяха напуснали.

Превземането му означава, че Русия е успяла да заобиколи северния фланг на наскоро изградената предна линия на Украйна, включително минни полета и окопи. Селото – някога дом на 3000 души и местен пътен и железопътен възел – се намира в пресечната точка на мрежа от защитни съоръжения.

Щабът на регионалните въоръжени сили на Украйна призна, че ситуацията е трудна. В него се казва, че руснаците използват „цял арсенал от оръжия срещу нашите части“, включително това, което се описва като химически оръжия. Те са превзели някои сгради и са превзели южната част на Очеретине, се казва в съобщението. Той добави, че „по-голямата част от селото“ остава в украински ръце, като ситуацията е под контрол.

Руските сили са на около 30 км от Покровск, главният гарнизонен град в района, използван за ротация на войници и оборудване, който изглежда е следващата оперативна руска цел. Владимир Путин е наредил на войниците си да превземат административните граници на Донецка област.

По-далеч на север се провежда голяма руска офанзива за превземане на град Часов Яр . Източното военно командване на Украйна каза, че 20 000-25 000 вражески войници се опитват да щурмуват града на хълма и околните райони. Кремъл иска да го превземе до 9 май – датата, когато руснаците отбелязват деня на победата на СССР във Втората световна война, каза Володимир Зеленски.

Руските бойни групи може да нямат „неопределена времева рамка“, за да се възползват от последните си успехи на бойното поле, каза Институтът за изследване на войната.

„Руското военно командване вероятно е наясно със затварящия се прозорец, преди да пристигне повече западна помощ, и се опитва да осигури офанзивни печалби, преди прозорецът да се затвори“, каза той на брифинг в понеделник.

Много необходимите снаряди, доставени чрез водена от Чехия инициатива за Украйна, трябва да пристигнат до края на май или началото на юни, а Джо Байдън, президентът на САЩ, се очаква да подпише пакет за помощ на стойност 61 милиарда долара след приемането му в Сената, което означава Пентагонът вероятно в рамките на няколко дни ще достави някои доставки от места за съхранение в Европа, като 155 мм артилерийски снаряди.

Но други оръжия и системи ще отнемат седмици и месеци. В последното си видео обръщение Зеленски каза, че новите американски оръжия ще помогнат на Киев да си върне инициативата . Той каза, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана Patriot за „защита на небето“, както и от модерна артилерия и „способност за далечни разстояния“. Зеленски приветства споразумение за администрацията на Байдън за първи път да достави ракети Atacms , които имат обсег от 300 км, пише още изданието.

Украинските войници на фронтовата линия се оплакаха, че са напълно изоставени и принудени да разпределят боеприпаси. Русия е в състояние да изстреля най-малко шест снаряда за всеки украинец, казаха те, а Москва също има повече танкове и бойни превозни средства. Руската армия разполага и с по-голям брой пехота и често я използва в атаки „месомелачка“. Най-малко 50 000 руски войници са били убити, според проучване на BBC.

 

Източници: "Гардиън", "Труд"

 

 

Коментари

 • Кадиров

  24 Апр 2024 9:43ч.

  ВСУ в състав от две бригади напуснаха Очеретино от шубе след руската атака в центъра на селото. Очеретино е освободено изцяло. Успоредно с това ВС на РФ превзеха и Новомихайловка на юг от Очеретино. Часов Яр е заплашен от пълен котел от Юг , където руснаците вече са закрепиха в чертите на града и от Север, след пробива Очеретино, представляващ господстваща височина в периметър 20-30км. Вчерашната сводка по РФ показва 1040 загуби на ВСУ за 24/часа. В същност от началото на месеца ежедневно загубите на ВСУ се не по малко от 1000 на денонощие. Шойгу оповести че от началото на СВО загубите на ВСУ са над 500000, и страшно много техника.Месочелачката по-скоро е за ВСУ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това идва след като украинското външно министерство заяви, че преустановява консулските услуги за мъже на военна възраст, живеещи в чужбина, с изключение на тези, които се завръщат в Украйна, в ход, предназначен да увеличи наборната военна служба."

  24 Апр 2024 11:19ч.

  ПОРЕДНИ ГРОЗНИ ДЕЙСТВИЯ. До последният украйнец...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • притеснения

  24 Апр 2024 12:06ч.

  Повече трябва да те притеснява факта, че нашите гъзолизци вече обсъждат връщане на наборната служба и няколко пъти преглеждат възможностите за запасняците. Нали се сещат какво готвят на народа ни срещу властта, която им подаряват от външните посолства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  24 Апр 2024 13:53ч.

  Според мен нашите гъзолизци ги притеснява да ни дадат автомати в ръцете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alice

  27 Апр 2024 8:10ч.

  Alice Starcevich

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калпазанче

  24 Апр 2024 9:56ч.

  Екс генерала от ВСУ Кривонос заявява, че ВСУ са загубили край Очеретино цели 6 бригади! За 10 дни!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  24 Апр 2024 10:38ч.

  Само преди един ден Шойгу зяви, че почти 500 000 хохли са загинали от началото на специалната операция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плъзгаща се бомба

  24 Апр 2024 10:02ч.

  Цензурите дачкови продължават да блокират с тъпа упоритост IP на VPN, изгребват морето с лъжици 🤡 В същото време газетата продължава да “плъзга” бомби , щото няма преводачи. Ползва гугле…мизерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 24 Апр 2024, в 10:02ч.

  24 Апр 2024 11:53ч.

  написах поредната си глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Написаното е самата истина

  24 Апр 2024 15:13ч.

  Да се блокират адреси от ВПН е формено малоумие. Вероятно Явор е заставен от СЕМ да ви назначи за смешници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  24 Апр 2024 16:37ч.

  Така е. Колегата е прав. Няма такова малоумие. Значи мога да пускам и пиша коментари от компютъра в работата, но от компютъра вкъщи не мога.... Няма такива олгофрени....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 24 Апр 2024, в 15:13

  25 Апр 2024 17:20ч.

  написах поредната си глупост. VPN работи перфектно тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дали си тъп, или на тъп се правиш ?

  27 Апр 2024 8:52ч.

  ВПН си работи перфектно, щото който си е купил ВПН със стотина страни и над 1000 адреса , ще ви потрябва една петилетка да му блокирате всичките адреси. Но това не ви пречи да се "трудите". Щото сте тъпи но упорити !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  24 Апр 2024 10:34ч.

  "Най-малко 50 000 руски войници са били убити, според проучване на BBC." 50 000 срещу 500 000 борци за краварска хегемония на Борис Джонсън. Изглежда горе-долу точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кат шъпа спартанци

  24 Апр 2024 11:22ч.

  под сганта на ксерокса

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ксеркса, бе

  24 Апр 2024 11:23ч.

  грешка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • под сганта

  24 Апр 2024 21:49ч.

  на Канон и Хюлет пакард...:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  24 Апр 2024 11:41ч.

  Верно е това - вече се брои за успех превземането на 30 % от едно село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Келеш със Зелените чорапи,

  24 Апр 2024 12:13ч.

  плувай, плувай, не е рибка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до двугънковия умник от 24 Апр 2024 11:41ч.

  24 Апр 2024 13:00ч.

  Докато съществува и най-малката вероятност от нанасянето на взаимни ядрени удари между Русия и НАТО, няма сметка да се напредва много бързо и прекалено на запад от руснаците. Ти обаче продължаваш да си баеш простотийките, защото си тъп гейатлантик по природа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  24 Апр 2024 11:47ч.

  Приключвайте с украйна по-бързо и идвайте насам, че в тая помийна яма вони, та се не трае!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  24 Апр 2024 12:21ч.

  Приключването на по същество европейската окупация на Украйна през ВСВ става за две години от 4 "Украински фронта" всеки с личен състав от 500000 съветски войници, без пазене на градове и мирно население,вкл. и с форсиране на "непристъпния вал" на десният бряг на Днепър. На територията на Украйна по онова време се бият освен германци, също и румънци около 200хил. унгарци- 80 000, чехи - 80% от механикводачите на танковете в немската армия, французи SS дивизията Шалеман, австрийци- 20000, шведи и финладци- около 100000. Днес СВО на РФ се води със сили от 500000 на 1000 км. фронт, със възможно пазене на собствените сили както и мирните граждани и градовете. Високоточното оръжие днес позволява такава война, с минимални съпътстващи мирни жертви и разрушения на гражданска инфраструктура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  24 Апр 2024 12:40ч.

  Трябва да си тотал щета, за да мечтаеш Путин да те управлява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жълтопаветноингелигентска

  24 Апр 2024 13:02ч.

  Що, какъв е Путин и защо трябва изобщо да слушаме душевно и физически сломени от живота грантаджийчета като тебе по тия сериозни въпроси кой кого и защо да ни управлява?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  27 Апр 2024 8:56ч.

  Как не се намира един, дето да иска да го управляват нормални българи ? Все гъзоблизци - ту на запад, ту на изток !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарт Вейдър

  24 Апр 2024 12:43ч.

  Как така, ами нали почти бяха унищожени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  24 Апр 2024 13:32ч.

  Значителни, значителни, колко да са значителни, Авдеевка е на 12 км. от Донецк и тъпчат около нея от началото на войната. Разбирам като превземеш някакъв стратегически център да се придвижиш 50-100 км. на широк фронт. Няма такова нещо. Половин-един км. на тесен фронт и вече голям напредък. Приказките за такива успехи на врага съответно неуспехи на наште са за ваксинирания електорат да пращат още оръжия и да си траят, че заплахата приближава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Започнах да мисля

  24 Апр 2024 14:24ч.

  руснаците че нарочно не си дават зор да напредват бързо . Много бавно и леко ....ама защо ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  24 Апр 2024 16:46ч.

  Елементарно... Фон Клаузевиц ко е казал отдавна. Когато ти замине армията след това ти заминава и територията.... Защо да бързат руснаците. Използват елементарнатра стратегия. Утилизиране на колкото се може повече хора от артмията на ВСУ. Като свършат хората останала часат от територията ще замине, защото тогава просто ще се разходят през нея. И още един важен аспект. Фронтовата линия стои горе долу на едно място, защото, ако руснаците напредват и фронта се мести това означава, че където е минал фронта всикчо ще е разрушено. Тоест после инфраструктурата ще трябва да се възстановява. Едно е да изравниш със земята 100 села и после да ги възстановиш, като същевремемно избиеш украинската армия, друго е да презвемеш Харков и да го изравниш със земята. Колко ще струва възстановяването на Харков и колко на 100 мижави села.... Капиш? Ама това някой кухи лейки в този форум не могат да го схванат... щото си сака акъл...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • куха лейка сте вие Калински

  27 Апр 2024 9:17ч.

  Какъв Клаузевиц ви гони ? Днес сме 2024 ! Войната се води дистанционно и руснаците вече се тревожат, че дори да напреднат с още 200-300 км. укрите /с НАТО/ ще им контролират завзетата територия - ракети , дронове, ДРГ ! Те и сега го правят - може да се нарича "тероризъм" , може да си го наричат "законен отговор", но го правят ! Факт. И руснаците се чудят как ще си пазят в бъдеще придобитите земи. Никаква ПВО не дава пълна защита. Например се видя че дроновете , летящи над короните на дърветата, са трудна мишена за руските средства на ПВО и дори ЗРК "Панцир" ги пропуска... Свалят ги системи за РЕБ , но Русия е огромна - не може на всеки метър да разположат "смутове". Нито украинците имат шансове да опобедят, нито положението на руснаците е цветущо. Те настъпват последните месеци, но с мравешки темпове. И не щото не искат по-бързо, а защото не може /не може на разумна цена, с поносими загуби/ . След падането на Авдеевка не се получи колапс в линията на ВСУ ! За повече от два месеца напредъка на руснаците е скромните 15 км. на запад. Поглеждали ли сте картата ? Наясно ли сте колко разстояние има още до големите украински градове ? До Днепропетровск, Полтава , Николаев, Одеса... За Киев да не говорим. С тези темпове на напредване Русия ще завземе необходимата й територия след около 20-30 години ! Друг мит е че украйна е свършила живата сила. Ами не е. Мобилизационният резерв на украйна все още е 2-3 милиона, минимум ! За две години война са загубили между 600-700 хиляди, с осакатените милион и нещо. Имат ресурс за още години наред военни действия ! Както се вижда населението си е все така зомбирано и няма никакъв ищах да спре войната с "москалите" или да се откаже от "перемога"-та. Помощта от НАТО и западни военни на терен въобще не го включваме в сметките... Продължителната война, войната на изтощение, ще унищожи украинската нация и ще обезлюди Украина. Но тя изобщо не е от полза и за Русия. Сега си отворете ушите и слушайте ИСТИНАТА. Противно на бодряшките новини от Москва, руската икономика нито цъфти, нито вързва ! Цифрите им са напудрени и доста фалшиви. Имат инфлация, имат спад на жизненото равнище, имат реални военни разходи /нормално, във война са/ 4-5 пъти над официално заявените. Русия е вкарана в надпревара във въоръжаването, но Русия не е СССР , и това й тежи сериозно ! Продължителна война в Украйна без ясна и бърза победа, без сигурен и пълен контрол над завоюваните територии /какъвто за сега не се вижда/ е вредно за Русия. Превръща Русия в геостратегически слабак и подчинен слуга. Естествено на Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://topcor.ru/

  24 Апр 2024 13:46ч.

  В интернет се появиха кадри от унищожаването на американската реактивна система за залпов изстрел (РСЗО) M270 (MLRS), предадена на украинските въоръжени сили. Той беше поразен от руския боеприпас Lancet. Това е първият регистриран случай на унищожаване на това оръжие. M270, подобно на HIMARS, е способен да изстрелва ракети с планиращи бойни глави GLSDB, както и ATACMS. Тази MLRS се появи на въоръжение в американската армия през 80-те години на миналия век, но все още е ефективно многоцелево ударно оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мани, мани

  24 Апр 2024 21:45ч.

  добре , че е гардиан да ни светне.Иначе какво ли бихме правили.В Лондон на гости да ви дойдат руските сили, "непровокирана" агресия да ви спретнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гъбарко

  25 Апр 2024 18:59ч.

  В сравнение с нашите "медии" ежедневните бюлетини от страницата на американския Институт за изследване на войната са с доста по-добри подробности и пълноценна информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  24 Апр 2024 23:00ч.

  И така ще е и занапред !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи