Три балона бяха надути по време на предишния мандат. Единият вече се спука

Три балона бяха надути по време на предишния мандат. Единият вече се спука
Балонът с усвояването на еврофондовете е надут доста по-рано и е добре, че се спука навреме, защото сега е ясно кой е предизвикал тази беля и кой би трябвало да носи отговорността. Това е малкият балон, защото има още два, за които също ще стане дума, но този е по-специален, тъй като по него не може да се спори.
<p>Имаме потвърждение от Европейската комисия, т.е. делото е подписано и подпечатано. Няма мърдане и трябва да се дадат обяснения от предишните управляващи от ГЕРБ, но най-вече от министър-председателя Бойко Борисов и министър Томислав Дончев, който беше назначен специално да отговаря за тези въпроси. Тук става дума за загуби от над 1,5 милиарда евро, но това не е всичко. Разговорите, които водя със специалисти от консултантския бранш в България и чужбина, показват, че нашата родина е загубила по европейските програми възможността да усвои и да инвестира малко над 3 милиарда евро.</p> <p>Вторият балон - средният. Предишното правителство е успяло да натрупа за 3,5 години управление над 3 милиарда загуби само в енергийния сектор. Това е резултат от некомпетентно, а в някои случаи безотговорно управление на предприятия и дружества с над 50% държавно участие или изцяло държавни.</p> <p>Третият балон - най-големият. Става дума за около 7-8 милиарда лева, които са профукани от държавната хазна през отминалия мандат /2009 - февруари 2013/.</p> <p>Сега стои следният въпрос. Тези милиарди преки и косвени щети, нанесени на българския бюджет, на държавната хазна, няма ли да се превърнат в повод за сериозен разговор и търсене на отговорност. Не съм съгласен с министър-председателя Пламен Орешарски, който заяви, че няма да се връща назад и да повтаря това, което правеше Бойко Борисов - да прехвърля вината на предшественика си.</p> <p>Но тук не става дума за манипулация на числа, а за доказана финансова и парична статистика.</p> <p>Призовавам премиера и цялото правителство да сложат на масата фактите и да предизвикат сериозен дебат в парламента. Те трябва да поставят въпроса ребром: докога български правителства ще се разпореждат по такъв начин, след което си отиват и все едно, че нищо не се е случило с държавните активи и финансовия ресурс, още повече в условията на икономическа криза.</p> <p>Като икономист винаги съм се питал какво се случва с пропилените, злоупотребените или откраднатите пари. Принципният отговор е, че те не се стопяват във въздуха. Те се местят от един джоб в друг, от една банкова сметка в друга и т.н.</p> <p>Тази тема също трябва да бъде предмет на разговор, даже още преди да е започнала новата финансова година и новият програмен период за финансиране от Европейската комисия. Знае се, че над 15 милиарда лева са изнесени и се държат по офшорни сметки. И ако половината от тях са редовен капитал, т.е. пари, чиито произход може да се докаже, то другата половина - не.</p> <p>Всяка година се губят от контрабанда и корупция 2-2,5 милиарда лева. Тези пари са отишли във физически лица, компании и неформални мрежи. По тази причина моята реакция извън чисто статистическия коментар е, че трябва да се търси политическа и наказателна отговорност. Крайно време е.&nbsp;</p> <p><em>Коментарът е публикуван в БГНЕС</em></p>

Коментари

 • Бай Пърдечко

  27 Ное 2013 20:38ч.

  Де да бяха само три?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай

  28 Ное 2013 1:16ч.

  Неусвояването е не е едиствения порок на управлението и използването на средствата от европейските фондове. В публикуваното през 2011г. проучване &quot;Предприсъединителното финансиране на България и Румъния&quot; се отбелязва (стр.13): The overwhelming emphasis of pre-accession funding was on disbursement rather than results and impact. This was evident not only on the part of Candidate Country institutions,but also on the part of the Commission Services. This led to a perception that if the envisaged outputs and activities were delivered, the project was a success and that real progress was being made, when this was not necessarily the case. This tended to hide significant problems and weaknesses. Това положение по никакъв начин не е подобрено, напротив, все по-големи средства се харчат за проекти без съществени ползи и приоритет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • marko

  28 Ное 2013 2:11ч.

  За какъв &quot;сериозен разговор &quot; става дума? Защо в тази клета държава никой не смее да говори ясно и открито за персонална отговорност и наказание? Защото гарван гарвану око не вади! Правораздаването да се задейства най-накрая и да вкара в затвора виновниците. Знае се кои са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи