“Не знам нищо, но ще ви кажа всичко”: модата на псевдоекспертите

“Не знам нищо, но ще ви кажа всичко”: модата на псевдоекспертите
В този свят, който едва се държи на краката си, да не знаеш нищо, докато се преструваш, че си извор на науката, е привилегия на надутите идиоти, на които е поверена мисията да правят история. Те са безполезни. Въпреки това ги слушат, следват, дори ги превъзнасят. Лъжливи учени и фалшиви гении образуват странна конгрегация, наводнила света от доста време насам.

 

 

 

Много нещастия, които ни сполетяват, произтичат от факта, че в ужасно перфектния свят около нас 

 

вече никой не умее или не смее да каже “не знам”.

 

Модерният идиот е акумулатор на всякаква информация. Телевизията и вестниците напояват паметта му с празни приказки, създавайки му илюзията, че човекът с универсални знания от Ренесанса все още е възможен и самият той е щастливо въплъщение на тази възможност. И най-малкият повод е добър за него, за да говори, независимо от темата, с тон на доброжелателна снизходителност, потопявайки събеседниците си (когато се случи да са прозорливи) в мрачните бездни на скуката. Истината е, че той не знае нищо и прикрива своята нищожност под този порой от бабини деветини, за които обича да вярва, че са голяма и завидна култура. 

 

В наши дни да знаеш, да знаеш всичко - вече не говорим за това да знаеш добре - е едновременно задължение и добродетел. Незнание не се допуска. И тъй като участниците в тази колосална измама знаят всичко, да научат - т.е. да признаят невежеството си дори в една-единствена мъничка област - е слабост, която малцина все още си позволяват.

 

Хората, които вършат зле работата, за която им се плаща, приказвайки надълго по теми, които смятат, че владеят като никой друг, вече не могат да бъдат преброени. Те знаят много, но не точно това, което би трябвало да знаят. Поставени един до друг, тези индивиди, от които зависи добрия теоретичен ход на света, образуват огромна катастрофа. Колоните на античните храмове все още стоят, докато злополучните балкончета, проектирани само преди няколко години от инженери, които със сигурност са много учени, се срутват. 

 

Постмодерен свят, гъмжащ от некомпетентност

 

На върха на това крехко - и все по-крехко - съединение на арогантни невежи властват световните лидери, политиците, манипулаторите на нашите съдби. Няма никаква разлика между монтьора, който ви връща колата, която върви толкова зле, както и когато сте му я оставили, и министъра, чиито решения противоречат на здравия разум и общия интерес. И единият, и другият вредят със своята некомпетентност, която не искат да признаят. И за която никой не се е сетил да ги обвини. Освободили ли сме се - поне през последните десетина години - от политик или висш служител заради неговата некомпетентност?

 

Като гротескния герой, споменат по-горе, политикът не знае нищо за нищо. Никога кандидат или избранник не е чут да казва “не знам”. Подобна изповед би била непоносимо човешка за героите, които бродят (много често безполезно) в територията на боговете. Те винаги са готови да обясняват неща, които не знаят, да налагат решения на проблеми, чието съществуване им е било неизвестно допреди секунда. Отказът да кажат “не знам” е 

 

отворена врата за най-ужасните самозванци.

 

Това нещо, колкото и да е ненормално, вече е нормалност в нашите общества. Вече нищо не работи, както трябва, защото твърде много хора знаят твърде много неща, без да знаят нищо конкретно или полезно. Какъв по-добър пример от очарователния спектакъл на предизборните “дебати” - потресаващ панаир на провалени експерт-счетоводители -, където числата валят като дъжд, защото е важно да знаеш, когато искаш да станеш нещо, където се изразяват със сентенции на имените личности и се демонстрират бюрократични познания, които в никакъв случай не са доказателство за компетентност? 

 

Неизмеримият сбор от цялата тази претенциозна некомпетентност води света към разруха. Горди с алманаховата си култура, посредствените пораждат и насърчава посредственост. Образува се спирала, която се спуска все по-бързо и се стеснява се - и само отделни късчета могат да й се изплъзнат. В този свят, който едва се държи на краката си, да не знаеш нищо, докато се преструваш, че си извор на науката, е привилегия на надутите идиоти, на които е поверена мисията да правят история.

 

Авторът, Раду Портокала, е френски писател и журналист, роден през 1951 г. в Румъния, която напуска през 1977 г., бягайки от комунистическата власт. Сътрудничил е на различни медии, сред които RFI, Voice of America, BBC, Le Point, Le Quotidien de Paris, Libération и други. 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • RumenS

  22 Авг 2019 10:21ч.

  Глупости. Халюцинира автора. При свободния пазар, конкуренцията и свободните избори нагоре излизат само най-умните и способните. Ма не може хората да изберат некомпетентен, безотговорен и крадлив политик. Нема шанс. Нали има свободни избори? Не може експерт да е калинка. На пазара пари се дават само за реална работа. Т.е. калинките нямат шанс. Значи най-горе автоматически излизат само истинските специалисти. Нали така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър: Не го познавам!

  22 Авг 2019 10:25ч.

  Другия вариант е да ни управляват тези, които открито си признават, че не знаят нищо и не вярват в нищо - и са в състояние да го докажат по всяко време. Само че това, което е построено, никак не е малко, и е направено от знаещите и можещите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма никаква разлика между монтьора, който ви връща колата, която върви толкова зле, както и когато сте му я оставили, и министъра, чиито решения противоречат на здравия разум и общия интерес.

  22 Авг 2019 10:46ч.

  Има!! Монтьорът е по-безвреден!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахахаха...

  22 Авг 2019 10:55ч.

  "Само че това, което е построено, никак не е малко, и е направено от знаещите и можещите." Така е, но говорим за времената до 1989 г., нали!? В условията на капитализъм, когато на мястото на идеологията, правилна или погрешна зависи от гледната точка, дойдат парите - изчезва всяка възможност за знаещите и можещите. Те могат да се развиват само в общество със здрави нравствени устои, каквито винаги липсват там където капиталът замества морала! В социална структура, при която добрите нрави са маргинализирани на сцената излизат наглите, безпардонните и псевдоекспертите с огромна "експертиза"! Бъдете здрави!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • помнещ

  22 Авг 2019 11:15ч.

  Това е истината..и се нарича Ефектът на Дънинг-Крюгер или как глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави...и те са на почит в обществото, което е съставено предимно от такива глупаци...и това е настъпателна тенденция...усилена от новите технологии за пренос на информация, които стимулират интелектуалния мързел...и създават само консуматори...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление

  22 Авг 2019 14:01ч.

  Авторът казва много болни истини! Защо е така? На кого е нужно? До кога? Нима катастрофическата разруха не може да се спре!!!??? Нужна е ВОЛЯ и ясно признаване на жизнените ИСТИНИ, които ще ни запазят като вид! Безделието, безотговорността,невежеството, лакомията, завистта… ни водят към предречената катастрофа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dark side of the M.

  22 Авг 2019 14:18ч.

  Много уместен материал на редакцията, особено на фона на меко казано крайно съмнително компетентните изказвания от форумци за глобалното затопляне и екологичното състояние на планетата в една от другите статии. Тъмната страна на така наречената "свобода на словото", както и платените рейтинги и неправилно насочвани финансови облаги в образованието, все повече задълбочават трагичното състояние на познавателните способности и възможности при съвременното глобално човечество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  22 Авг 2019 14:51ч.

  Имбецилите които властват си имат имбецили за електорат . Комлексари наричащи се "висок", "ефрейтор", "тракиец", "наблюдател" и един "спинозен" има : ) ...Дърти комняги срещу ембицили целуващи мутрински задник и имбецили с два грама мозък електората на имбецилите патриоти ..Един нормален няма тук . Зомбирани същества надъхани кой с нац фашистка идеология кой верен до гроб на робовладелеца боко, кой на бсп ...Ако им направят тест за интелигентност и политиците и електората им ще се окажат на границата между идиота и малоумника ..Така е и в световен мащаб , същите имбецили гласуват за Тръмп и Джонсан..някои са разведени , други извратени и болни .. Имбецили ни гледат всеки от екрана с имбецилски муцуни . Майната им на всички . Човек има свободен избор дали да ги слуша и да си губи времето или да построи къща,прочете класиците , създаде многодетно семейство и засади дърво и така че да остави наистина нещо ценно след себе си ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MrBean

  22 Авг 2019 23:05ч.

  Първо поздравения за преводача.Добре е да има материали на модерни философи,дори под формата на интервюта. Автора е много,много прав и затова имаме Съветс.../опа/ Европейски съюз.Вижте например нашите еврокомисари .Те са като АЧС за останалия съюз.Кунева ебамамата на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ,следващата говори безумия а в родината и НАП изпусна данните...така че Европо дръж се ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добриютро говеда

  26 Авг 2019 8:30ч.

  всичко така само, че светът не отива към разруха. просто, поредната непрогледнала генерация отива в гробищата. винаги е било така. между другото, светът съвсем не е и никога реално не е бил онова, за което говедата си вярват, че могат да поберат в безмозъчните си кухини под рогата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марги

  29 Авг 2019 10:45ч.

  Съвсем точно наблюдение! Митове и легенди се оказа "свободното общество" и "свободния избор"! Без критерии, с тотална обърканост за добро и зло, потребителска нагласа и сбъркани ценности, наистина се държим на косъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марги

  29 Авг 2019 10:49ч.

  "RumenS" - отговор - наистина ли си вярвате? В кой свят живеете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До марги на 29.08.2019 в 10:49

  04 Sep 2019 19:03ч.

  Мисля, че е саркастичен :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радо Мандарината

  05 Sep 2019 17:14ч.

  Добре казано и описано, явно намеква за нашият Прайм и антуража му, няма да изброявам парвенютата и илитераторите, които си чешат езика особено в Говорилнята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попитали мулето: Кой ти е баща? А то отговорило: конят ми е вуйчо

  12 Sep 2019 14:47ч.

  Когато човек е интелигентен и знае много неща, най-често той знае и колко много неща не знае...и е неуверен, търсещ, четящ...Обратното, когато не знае, той хал хабер си няма дори колко много не знае, това го амбицира да има ръководителски мераци.Резултат: светът се управлява от хора, завършили в диапазона на "3 плюс"-"4 минус". Плъзгави мулета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦИО

  13 Sep 2019 19:57ч.

  Никаква изненада. Ако не е Valeurs actuelles, ще е Causeur. Този материал на Causeur е изваден от контекст. Така представен от Гласове, изобщо не се разбира за какво става дума. Тези нападки си имат точен адрес и получател, френската еколожистка Клер Нувиян /Claire Nouvian. След пробивът на еколожистите и зелените на изборите за ЕС парламент, много пропутински медии са им бесни. Портокала е работил и за Le Point и Courier international , налял е доста вода във виното. Парен каша духа. Началото на месец май колежката му Élisabeth Levy , със съучастието на Pascal Praud, организира един тв капан на Claire Nouvian. Траш , помийно шоу а ла Владимир Соловьев. Само французите не са руснаци. Шоуто беше добре организирано, но контра продуктивно. Вместо да я "разбият", рейтингът на Claire Nouvian излетя в космоса. Още в Causeur го предъвкват този погром. Това което публикуват Гласове тук, е опит на редакцията на Causeur да е в подкрепа и защита на Élisabeth Levy. След като се провалиха и окакаха май, още шумолят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весел Мусев

  10 Окт 2019 18:04ч.

  - А това как Ви изглежда? - “Знам много тайни неща, но нищо няма да Ви кажа!”: модата на юдео-масоните, висшите духовници и учените, работещи за военните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Окт 2019 11:56ч.

  Това, което хората наричат тенденции, не са случайни съвпадения, зад всеки тренд стои личност (човешка или нечовешка), която образува своята пирамидална структура на влияние, обхващайки в основите големи маси. Тези хора са свързани помежду си и са проникнали в различни гилдии и власти, затова създават погрешното впечатление за естествен феномен. Но подобно както през комунизма имаше пълен синхрон между наука, култура, образование и политика, защото върхушката знаеше откъде духа вятъра и знаеха какво трябва да пишат, говорят и вършат, за да бъдат в безопасност и на върха на пирамидата, така е и сега. Затова има изключително невежи и подкупни учени, които пробутват измишльотини за наука, има и съответните политици, които да им гарантират професорските титли и финансирането, работа по проекти, има журналисти, които да възхваляват техните постижения, съответно учените връщат услугата, като почитат делото на съответните политици и подкрепят с „научност“ техните политики, гости са на съответните медии. Съществува и кастата на културните дейци, които действат като евангелизатори и обръщат населението към "правата" вяра, а държавният образователен монополист индоктринира и поколенията. Но хората трябва да знаят, че на върха на всяка една пирамида стои личност, с нейните ЛИЧНИ цели и опити за овладяване и трябва да са наясно, че докато се озъртат за келепира, търсейки откъде духа вятъра, те стават поредната пионка в армията на онази личност. В света нищо не се случва нито случайно, нито без волята на такива сили, високо в йерархията. Точно затова идеята за свобода е нелепа, както се представя днес, свобода има само там, където има добър господар. И добре, че има и алтернативни общества, за да бъде ясно, че не става дума за естествено развитие, модерност или неизбежно състояние на целия свят в 21 век. А става дума за диктатори, по-прикрити или по-явни, които често историята изхвърля, заедно с техните поддръжници и с времето разкрива мерзостите им. Всичко това нямаше да се случва, ако нямаше толкова много нагаждачи и безмозъчни папагали в обществото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Себастиян -Джосая Каработушефф ,джуниар

  23 Май 2020 3:41ч.

  Tози Раду Портокала нЕкаде съм ги виждАл.Той дали не беше брат-чет на нашия хайванин , на Радо Шишарката ? И сега сериозно: Прочетох с известен зор статията.И мисля ,че коментарите под нея са в пъти по-мъдри от творбата на г-н Портокал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mitaka

  01 Sep 2020 17:18ч.

  не знам нищо! но знам едно и да имам идеи никое общество на планетата вече няма да позволи да си ги сбъдна щото модерния свят иска роби не свободно мислещи и развиващи хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи