Номинираха Black Lives Matter за Нобелова награда за мир

Номинираха Black Lives Matter за Нобелова награда за мир
Според норвежкия депутат Петър Ейде движението се е превърнало във важна част от "глобалната борба срещу расовата дискриминация" и е успяло да привлече по-голямо внимание към тази тема по целия свят, съобщава ТАСС.

Снимка: АП

 

Депутат от норвежкия парламент е номинирал американското протестно движение Black Lives Matter („Животътна черните има значение“) за Нобелова награда за мир, съобщи в петък британският в. "Гардиън".

Инициативата за номиниране на движението е на депутата от Социалистическата лява партия на Норвегия Петър Ейде, според когото движението е станало важна част от „глобалната борба срещу расовата дискриминация“ и е успяло да привлече вниманието към тази тема по целия свят. Независимо от факта, че редица изказвания на поддръжници на Black Lives Matter в САЩ и в други страни бяха придружени от бунтове и погроми, Ейде се позовава на данни от изследвания, според които повечето от тези действия все още са мирни.

"Инциденти, разбира се, се случиха, но повечето от тях бяха провокирани от действията на полицията или на идеологически противници на протестиращите", добавя норвежкият депутат.

Тази седмица норвежки депутати номинираха още за Нобелова награда за мир организацията „Репортери без граници“, новинарския сайт Hongkong Free Press, Глобалния алианс за ваксини и имунизация, бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановская, както и хокейната лига на Баренцовия регион, която според лидера на Норвежката червена партия, Бьорнар Мокснес, е отражение на идеалите на публичната дипломация и сътрудничеството между Норвегия, Русия, Финландия и Швеция. Крайният срок за номиниране на кандидати за Нобеловата награда за мир за текущата година традиционно е 31 януари. Имената на носителите на Нобелова награда за 2021 г. ще бъдат обявени през октомври.

Кандидатите за Нобелова награда за мир могат да бъдат номинирани от членове на националните парламенти, ръководители и членове на правителства на суверенни държави, бивши и настоящи членове на норвежкия Нобелов комитет и негови бивши консултанти, предишни лауреати за мир или членове на борда на лауреатски организации, университетски професори, почетни професори и доценти по история, философия, право, религиознание или богословие, ректори или заемащи подобни длъжности като ръководители на университети, както и директори на външнополитически институти и институти за изследване на мира. Това право имат още членовете на Международния съд на ООН и Постоянния арбитражен съд в Хага, членовете на Института по международно право и Международния женски съюз за мир и свобода, посочва ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • OLD

  30 Яну 2021 12:47ч.

  " Да живей Свободата " ! " Свобода, равенство, братство !" Да живей ли , преследването на опозицията ? Лаурел и Харди ли бяха , големите им комици , или Чарли Чаплин ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  30 Яну 2021 12:53ч.

  Всяка защита на човешки права, която се извършва по расов признак, е расизъм. Ако движението се казваше "пазете живота", без да се уточнява, че трябва да се пази точно черния живот, то щеше да има някаква стойност. Но в момента то разделя черните и белите още по-дълбоко. Колкото до насилието, в цивилизования свят то не се оправдава с действията на отсрещната страна, това се прави в нецивилизования свят, където хората вземат правосъдието в свои ръце и всяко насилие поражда още насилие. Това е основано на техните религии и правото на отмъщение. В нашата вяра, християнската, действа друг закон, прошката и доверието във властите, а и висшата справедливост на Съдбата. Така насилието се ограничава и ако този закон вече не се зачита, ще се върнем до нивото на примитивните народи, с безкрайните им вражди и вечното ходене с колове и брадви, вечното налитане на бой и вадене на нож. Провокацията може да е смекчаващо вината обстоятелство в съда, но не и липса на вина. Още по-малко заслужава награда за мир човек, който е насилник, независимо, че е бил провокиран. Награда дадена за такава форма на расизъм, като BLM, също действа в полза на расизма. Но мечтата на комунистите е да разбият единството на нациите. Нация не е едно и също с народ, т.е. в една нация хората може да не са от едно семейство и раса. Но тя е също форма на общност, която ИЗИСКВА обединение, братство, защита на общ национален интерес. Нацията обединява различните, а не ги разделя. Затова и американците вярваха и се кълняха от деца в "one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all" "една нация пред Бога, неделима, със свобода и справедливост за всички". Но комунистите направиха така, че вече нацията им не е пред Бога, отричайки целия закон Божи и здравите основания, на които се гради всяка една цивилизация, разбиха и неделимостта, като внасят вражда между възрасти, полове и раси, разбиха и справедливостта, понеже като объркаш закона, справедливост няма. Сега остава и да се възнаградят за пъкленото си дело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джордж

  30 Яну 2021 13:10ч.

  Войната е мир ! Това си го знаете ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Нобеловия комитет има ли бели?

  30 Яну 2021 13:11ч.

  Ако има, да се разкарат веднага! Демокрацията го изисква. Как така бели ще присъждат награда на чернокожи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  30 Яну 2021 13:14ч.

  Сега нали разбирате защо бяха тези манипулации на изборите в Америка. От всякъде глобалистите-сатанисти са надигнали глави и ръсят глупост след глупост. Тази измет, която от поколения не е работила и граби 2 месеца имуществото на трудолюбивите хора, се предлага за Нобелова награда. Такава получи и Обама, но не мога да си спомня защо. Нобелова награда заслужава Президентът Тръмп, защото не започна нова война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нубела

  30 Яну 2021 13:39ч.

  Питайте Били дъ Гейтс, дали сред приятелчетата му сатанисти в сянка, които дърпат конците на най-великия обир на планетата, има поне един черен милиардер или билионер? А иначе животът на черните рапъри в Америка, наистина има значение. Колко от тях останаха живи? Последният наистина заслужава Нобел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  30 Яну 2021 13:46ч.

  Как беше по Оруел - войната е мир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  30 Яну 2021 13:59ч.

  Ето ви доказателството, че дори идиотизмът подлежи на еволюция. Няма нито една вярна дума за това какво всъщност е това движение и колко брутално и нацистко по своята същност е то. До поздравим Норвегия, че е раждала, ражда и ще ражда подобни тъпанари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  30 Яну 2021 13:59ч.

  Да си БЯЛ става престъпление. А точно тия дето чупеха, грабеха и палеха за награда за мир?От маймуна става ли човек?Не е ставало и няма да стане.Свикнали са подчертавам болшинството (има и изключения на здраво учещи и образоващи се) от тях само да искат и още и още и още ама без да се потят.Учи,работи,образовай се,твори блага или познания и никой не му дреме какъв си.Но почнеш ли само да крадеш,грабиш,наркотици ,автокражби естествено че ще те грабне закона.Статистиката показва ясно че ТЕ са гръбнака на престъпност и бандитизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пергел

  30 Яну 2021 14:09ч.

  По Оруел войната е мир, а лъжата е истина. Нобела за мир загуби всякакъв смисъл, освен илюстрация за сбъдналите се твърдения на Оруел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ЧУДНО

  30 Яну 2021 14:34ч.

  По дойче.веле дават как 1920те били добри за кабарета, кино, гейове и сексуална свобода, без да споменат за глад и инфлация, зараждащ се евгеничен идеал.. Да, след първата световна има много изнасилени мъже и жени, с опит в сексуален опит от изнасилване от двете страни на изнасилването. Не стоиш в къщи, има тежки спомени, травми, и ходиш в да се отпуснеш. Така е и след следващата война. Но американците са изнасилили 20 милиона в Европа, без да са им изнасилени жените в САЩ, нито те. И СЕКСУАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ СЕ РОДИ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мда, а догодина...

  30 Яну 2021 14:39ч.

  Нобелова награда за мир ще получи някой зеленчук, че използва "зелена" енергия! Сещам се за един домат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  30 Яну 2021 17:59ч.

  победителите / на изборите/ не ги съдят ,нали? това ще бъде позор и лош пример за останалия свят. а какви са например мюсюлмански братя,алкайда? а тн патриотичен закон в сащ за какво е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  30 Яну 2021 18:08ч.

  Вярно, че всеки може да си предлага, което няма нищо общо с награждаването, но пък защо за мир? Какво общо има ограбването на магазините за мода, маратонки (от най-шарените), айфони и лекарства, които стават и за друго, с мира? И закованите с дъски витрини на магазините, и ограбените до шушка магазини и аптеки в Бронкс, собственост на афроамериканци(!)? Къде е обяснението? Че на чужд гръб и сто BLM са малко? Норвегия е далече и там е студено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  30 Яну 2021 18:29ч.

  Обама я получи за хилядите избити цивилни в Сирия, Либия, Йемен, Афганистан. Колко невинни души трябва да избие и Байдън, за да е достоен за такава награда "за мир"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешка

  30 Яну 2021 18:30ч.

  Последното беше адресирано до Идеалист, не от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  30 Яну 2021 18:42ч.

  След като авансово я дадоха на Обама, а той запали арабския свят и Украйна тази награда стана антинаграда за мир. Така че нищо чудно и BLM(негри и полезни идиоти бели) да я получат за погромите през лятото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • идиоти!

  30 Яну 2021 18:46ч.

  Предлагам белите демонократи в знак на дълбока почит към черните да се самоубият заедно или по отделно няма значение за да не ги дразнят с бялата привилегированата си кожа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и литературата, и науките им са политзависими

  30 Яну 2021 19:12ч.

  Нищо, дайте им наградата, така ще лъсне доколко и останалите нобели в другите области са истински...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 30.01.2021 в 18:08

  30 Яну 2021 19:40ч.

  Пич, може и да си заслужиш, место в Арлингтън парк!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BLM е откровен расизъм

  30 Яну 2021 20:07ч.

  Значи според адептите и феновете на Black Lives Matter само животът на черните има значение. Което е откровен и гнусен РАСИЗЪМ спрямо всички останали раси. Ако продължават с наглодебилната пропаганда ще бъдем свидетели търкаляща се снежна топка от следващи подобни движения фокусирани в някои от останалите раси и племена - Yellow Lives Matter, Red Lives Matter, White LIves Matter, Aboriginal Lives Matter, Massai Lives Matter, Evenki Lives Matter....Makedonia Lives Matter!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма загадка остава как Хелеборус съчетава..

  30 Яну 2021 20:47ч.

  ...мъдрив си консерватизъм с любовта към морално осакатените калинки и калини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от НЕГРИ,ПЕДЕРАСИ и Мангали,

  30 Яну 2021 21:16ч.

  С няколко думи-да живее и пребъде политкоректноста!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  30 Яну 2021 21:21ч.

  Black live Matter, МеToo и Гретето. Абе, дотам ли се сгрухахте, че ги търпите тия @€%§&? Мъжете съвсем ли се свършиха? Всичките ли ги боядисаха в лиляво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИДИОТЪ

  30 Яну 2021 22:49ч.

  НОВОТО НОРМАЛНО. СВИКВАЙТЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи