Финландското правителство започва съдебен процес срещу християнството, нарича Библията „език на омразата“

Финландското правителство започва съдебен процес срещу християнството, нарича Библията „език на омразата“
Двама християнски водачи във Финландия застанаха пред съда в Хелзинки на 24 януари за това, че публично са цитирали библейското учение за секса и брака. Дългогодишният член на парламента Пайви Расанен и лутеранският епископ Юхана Пойола защитиха в съда решението си да напишат и публикуват брошура, обясняваща християнското учение за секса и брака.

 

В аргументите от първото заседание на съдебното дело финландските прокурори описват цитатите от Библията като „език на омразата“. Главната прокуратура на Финландия всъщност подлага на съдебен процес Библията, което е безпрецедентен ход от страна на секуларна съдебна институция, казва Пол Колман, адвокат по човешките права от Международния алианс за защита на свободата (Alliance Defending Freedom International), който помага на финландската съдебна защита и присъстваше на процеса в понеделник.

 

„Прокурорът започна, опитвайки се да обясни, че това дело не е относно вярванията и Библията. След това тя, не се шегувам, след това пристъпи към цитиране на пасажи от Стария Завет“, каза Колман в телефонно интервю за The Federalist след края на съдебното заседание. „Съдебни адвокати, финландски адвокати, които всеки ден влизат и излизат от съда от години, казаха, че никога не са чували Библията да бъде четена по този начин в пледоария на обвинението“.

 

Никога до този момент на финландски съд не се е налагало да решава дали цитирането на Библията е престъпление. Наблюдатели на човешките права смятат този случай за важен показател за степента, в която западните правителства преследват гражданите за техните думи и убеждения.

 

Колман разказва, че е било много сюрреалистично да гледа как Расанен, доктор по медицина и съпруга на пастор, заедно с Пойола, с когото нашето издание направи интервю през ноември, са били въртяни на шиш от светски прокурори по въпроси от християнската теология, в светски, държавен съд. Всъщност двамата християни са имали възможността да проповядват евангелието на Иисус Христос в съда.

 

„През по-голямата част от заседанието се обсъждаше ролята на Библията в обществото“, разказа Колман, който е слушал с помощта на преводач от фински на английски. „Прокурорът повече от веднъж зададе въпроса ние във Финландия финландските закони ли спазваме или библейските, сякаш това са двекоренно противоположни неща и трябва да се направи избор в полза само на едното от тях.“

 

Дългият ден в съда завършва с кръстосан разпит от прокурора на Пойола относно неговата теология, разказа Колман, „като обвинението искаше да чуе неговото тълкувание на Библията, чисто богословски“. Прокурорът дори попитал епископа, очевидно без да осъзнава историческата фактология на този въпрос: „Финландския закон ли спазва той или Божия закон?“, с почуда отбеляза Колман.

 

„Бих описал този ден като модерна инквизиция или еретически процес“, добави Колман в заключение. „А ереста се състои в това, че Пайви и епископ Юхана са се провинили срещу законите на новата сексуална ортодоксалност.“

 

 

Християнството е националната религия във Финландия, казва адвокатът на Расанен. Цитираните библейски стихове са широко известни във Финландия. Ако Расанен бъде призната за виновна за разпространението им, това ще се окаже de facto криминализиране на тези стихове.

 

Брошурата, за която депутатката и епископът са на съд, е християнски текст, публикуван за църковна аудитория, с цел да ѝ разясни християнското учение, казва още защитата“.

 

Християнството е държавната религия във Финландия, но финландската държавна църква последователно се е дистанцирала от историческото християнско учение, което ясно е заявено в Библията. Расанен отправя критика срещу финландската църква заради това, че спонсорира гей-прайда, в туит, в който публикува снимка с библейски стихове и това е едно от трите обвинения, повдигнати срещу нея.

 

Другото обвинение е едновременно срещу двамата подсъдими, за написването на богословска брошура от Расанен и публикуването ѝ от епископ Пойола. В нея се излагат убежденията на християните, че бракът е съюз за цял живот единствено между мъж и жена и само сексът в тези рамки е морално добро.

 

„Брошурата подчертава християнското разбиране за човешкото същество“, казва Пойола в съда, както пише финландската съдебна репортерка Даниеле Митинен. „Грехът засяга всяко човешко създание в същността му. Но Божията милост е също всеобхватна. Той иска да прости греховете на всяко човешко същество.“

 

Брошурата, която е написала Расанен, озаглавена „Мъж и Жена ги сътвори Бог“, също утвърждава християнското учение за ценността на всеки един човешки живот за Бога. Християните също вярват в пълното равенство между хората както в грехопадението на всеки човек, така и в Божието опрощение на всеки грях. Расанен и Пойола многократно и публично са повтаряли, че не са водени от омраза, а от любов в изразяването на историческата ортодоксална християнска вяра.

 

„Спасителното евангелие на Иисус Христос ни е дадено в Библията“, каза Расанен на репортерите пред съда в понеделник. „Христовият кръст показва най-висша любов както към хетеросексуалните, така и към хомосексуалните.“

 

 

Свободата на словото е особено важна за депутатите, твърди защитата. Ако един депутат не може да допринесе за социалнозначимите дебати, тогава кой ще може?

 

Защитата посочва текст от брошурата от 2004 г., който подчертава достойнството на всяко човешко същество. Това вероятно е първият случай, отбелязва адвокатът, в който подзащитната е насаждала омраза срещу група хора, в текст, който изрично изисква уважение към всяко малцинство“.

 

Американски законодатели, църкви от цял свят и международни организации по човешките права разкритикуваха съдебното дело като отявлено религиозно преследване и ограничаване на естественото човешко право на свободно изразяване.

 

„Ние сме силно загрижени, че финландското право се използва като светски богохулен закон“, написаха американските сенатори Марко Рубио, републиканец от Флорида, Джош Хоули, републиканец от Мисури, Джеймс Ланкфорд, републиканец от Оклахома, Джим Инхоф, републиканец от Оклахома и Майк Браун, републиканец от Индиана в изявление. „Това може да отвори вратата за преследване на други вярващи християни, мюсюлмани, евреи и последователи на други религии за публично изразяване на техните религиозни вярвания“.

 

Членовете на камарата на представителите на САЩ заявиха в отворено писмо, че финландското държавно обвинение срещу тези християни за техните религиозни вярвания „повдига сериозни въпроси относно ангажимента на финландското правителство да защитава религиозните свободи на своите граждани.“

 

Употребата на финландското законодателство за преследване на двама християни има нарастващ брой противници по света, включително в множество щати и градове на Съединените щати. Подобни закони често са наричани закони за сексуалната ориентация и джендърната идентичност и правят наказуеми естествените права на свобода на словото и на религиозните практики, които почти всички западни и демократични държави твърдят, че гарантират на своите граждани.

 

Колман отбелязва също, че тези закони срещу престъпното словото обикновено са много общи, което ги прави готови за прокурорска злоупотреба. „Законите за езика на омразата са толкова общо формулирани, те са толкова субективни, че са готови за произволно прилагане“, казва той. „Те са готови и хората могат да си избират и да си взимат. Ако имаш достатъчно изказвания на разположение – действаш, а в този случай са минали почти двадесет години от твърдяната реч на омраза. Полицията е препоръчала да не се повдига обвинение, но те са пренебрегнали това. Така че тук нещо произволно е избрано и взето и може да се търси абсолютно каквото си поискаш.“

 

Ако бъдат осъдени, Расанен и Пойола ги грози глоба или до две години затвор.

 

 

Докато изброяваше обвиненията, прокурорът изиска от Расанен и Пойола да премахнат своите „незаконни онлайн съобщения“. Да припомним, че въпросните постове в социалните мрежи са цитати на стихове от Библията.

 

Заседанието беше прекъснато за кратко, за да могат обвиняемите да се консултират със защитата си. Прокурорът поиска обществена глоба от поне 10 хил. евро за финландската Лутеранска организация. На практика по този начин той поиска глоба за религиозна общност заради нейните убеждения.

 

Поради големия обем на материалите прокурорът представи компилация от изказвания на Расанен от последните двадесет години в публични и медийни изяви и заседанието се продължи дълго на 24 януари и ще трябва да бъде завършено на 14 февруари, научихме от Колман. Решението на съда ще бъде обявено между две и четири седмици след това.

 

Източник: thefederalist.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ха ха ха

  01 Фев 2022 9:55ч.

  Да си дойдем на думата! :D Йезуитът във Ватикана в действие... черният папа е на ход!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Srnorg

  02 Май 2022 22:35ч.

  order viagra 150mg online - <a href="https://bestusasild.com/">sildenafil 50mg canada</a> oral sildenafil 100mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qudwam

  03 Юни 2022 13:39ч.

  buy furosemide generic - <a href="https://furosemideg.com/">furosemide pills</a> cost ivermectin

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lrxxnv

  25 Юни 2022 18:55ч.

  generic cyclobenzaprine - <a href="https://rcolchicine.com/">colchicine ca</a> buy inderal online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tmrkgs

  11 Юли 2022 11:12ч.

  ed solutions - <a href="https://edpillsfsale.com/">can i buy ed pills over the counter</a> sildenafil 200mg kaufen ohne rezept

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Giyjqp

  26 Юли 2022 11:39ч.

  buy generic methotrexate 5mg <a href="https://metoclopramy.com/">reglan order</a> metoclopramide without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wjebxm

  03 Авг 2022 11:42ч.

  ranitidine sale <a href="https://tamsulosinl.com/">buy flomax online cheap</a> purchase flomax sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gkkgqn

  18 Авг 2023 12:21ч.

  cialis price <a href="https://sldfgra.com/">viagra 100mg without prescription</a> viagra 50mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  01 Фев 2022 9:58ч.

  Не забравяйте, че Северна Македония се отказа от Православието, като прие "неделният закон", само и само да получи подкрепата на САЩ! Внимавайте какви събития стават наоколо и в какво ни въвлича марионетното правителство на ционистите ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мигрантската политика

  01 Фев 2022 10:04ч.

  Скоро и в други европрейски страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  01 Фев 2022 10:07ч.

  Хайдееее, още едно подразделение на Министерството на истината започнало да действа в псевдолибералния Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  01 Фев 2022 10:15ч.

  Това не може да бъде вярно, нали така? Щото иначе каква я оплескахме с демокрацията? Има някаква грешка! Да живее демокрацията с нейната свобода на словото, на мненията, на религиозните убеждения и... кво още ни будалкаха там? Амчи, тъй де... Де-мо-кра-ция! Ура, кой не скача, е червен!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  01 Фев 2022 10:18ч.

  Още едно доказателство,че колелото на историята се върти.А сега си спомнете с какво започва залеза на Римската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Съвсем основателно прокурорът пита дали спазва светския закон или библейския. Финландия е светска страна, а не теокрация"

  01 Фев 2022 10:26ч.

  Тук не става дума за чиновници или държавно униформени лица. Тук става въпрос за проповедници. Няма никакъв светски закон за гражданите, които не са призовани изрично на светски длъжности. Гражданинът е свободен, след като е пълнолетен, сам да определя мирогледа си, да изказва мнения, да обменя идеи, стига да не проповядва човеконенавистни идеи или тероризъм. В случая не прочитаме нищо подобно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раковски

  01 Фев 2022 10:29ч.

  Нищо ново! Ловът на вещици е стара традиция в западното блато... Засега глоба, след година две клада!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • що се отнася до дискусията по принцип

  01 Фев 2022 10:29ч.

  Критично погледнато, отникъде не следва имплицитно, че светското е по-истинно или по-ценно от религиозното. Всичко е въпрос на избор или ориентация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • - В чём сила?

  01 Фев 2022 10:48ч.

  "Вот скажи мне, американец, в чем сила? Разве в деньгах? Вот и брат говорит, что в деньгах. У тебя много денег, и чего? Я вот думаю, что сила в правде: у кого правда, тот и сильней!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 01.02.2022 в 10:15 Това не може да бъде вярно, нали така? Щото иначе каква я оплескахме с демокрацията? Има някаква грешка! Да живее демокрацията с нейната свобода на словото, на мненията, на религиозните убеждения и...

  01 Фев 2022 10:50ч.

  И по какво се различават финландските прокурори от съветските комисари? Правилно - по нищо и за едните и другите дневният ред е изкореняване на вярата! Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Източникът на инфо за тази статия е не е финладски, а мерикански, пристрастен, подвеждащ и интерпретиращ фактите манипулативно и сензационно с користни цели, рейтинг и т.н.

  01 Фев 2022 11:00ч.

  The Federalist е американско консервативно онлайн списание и подкаст, който обхваща политика, култура и религия и публикува бюлетин. [1] [2] [3] [4] Сайтът е съосновател на Бен Доменек и Шон Дейвис и стартира през септември 2013 г. [4] По време на пандемията от COVID-19 , The Federalist публикува много статии, които съдържат невярна информация или псевдонаука, която противоречи на препоръките на експерти и власти в областта на общественото здравеопазване. [5] [6] [7] Докато бюлетините се преброяваха на президентските избори в Съединените щати през 2020 г., The Federalist прави неверни твърдения, че е имало мащабни изборни измами. The Federalist не разкрива източниците си на финансиране и критиците питат кой финансира сайта, тъй като приходите от реклами сами по себе си не биха били достатъчни, за да издържи публикациите от 14 души редакция. От основните поддръжници на The Federalist е Дик Уихлайн , магнат за доставки на опаковки и донор на Тръмп. [14] ----> https://en.wikipedia.org/wiki/The_Federalist_(website)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  01 Фев 2022 11:01ч.

  Премиерката на Финландия Сана е отгледана от две джендърки - майка й и още някаква, бащата бил пиянде и забегнал отдавна. Сама го дава в автобиографията си. В съседна Швеция, в църква в Стокхолм с епископ жена, същата разпоредила да се махне кръстът от високата камбанария, за да не дразни придошлите мюсюлмани. Папата във Ватикана неведнъж е правил изявления в защита на хомовците и еднополовите бракове. Причината е във Вашингтон, в Сорос още, които подбират и налагат такива политици в Щатите и в Европа, които да прокарват и налагат изродщините в Северна Америка и тук в Европа, у нас също, в това правителство на "Промяната" има поне трима министри-активисти на налудното и вече напират да пробутат елементи от Истанбулската конвенция. Да благодарим на Румен Радев, помогна им много и продължава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кратък коментар

  01 Фев 2022 11:19ч.

  Чист и открит сатанизъм. Където усетят слаб пункт, там напират. Лутеранството в Скандинавия е слаб елемент от Световното Християнство , затова там дълбаят така нагло...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Премиерката на Финландия Сана е отгледана от две джендърки

  01 Фев 2022 11:23ч.

  На все повече държави инсталират открити девианти за властници. САЩ от 2008-2016 , Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия, Франция, Финландия, Люксембург , Сърбия... скоро разбрахме от "Мета" , че и ние сме в тази поредица. Девиантната подмяна е една от целите им !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сведение

  01 Фев 2022 11:26ч.

  За сведение на незнаещите - Финландия е най-атеистичната държава. Там 90% от популацията са атеисти или агностици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дежа вю

  01 Фев 2022 11:27ч.

  сега ясно ли е защо и как , т.н. ХЕЛЗИНСКИ комитет съществува? къде е красимир кънев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От едно село...

  10 Дек 2023 12:26ч.

  Кр.Кънев не се показва заради оня циганин дето го надъни в суратя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търсещ линкове

  01 Фев 2022 11:27ч.

  До коментиращия, че тази информация е подвеждаща: дай линкове тогава от Дневник, Mediapool и Frognews. Понеже те винаги представят информацията абсолютно безпристрастно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клил Бинтън

  01 Фев 2022 11:46ч.

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Flag_of_Finland.svg Смятам, че няма нужда от повече коментари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Търсещ линкове на 01.02.2022 в 11:27

  01 Фев 2022 11:47ч.

  Изброените от Вас медии са същите "партизански парцали, подбуждащи заблуди, политкоректни манипулации, платени от "Америка за България", лобиране и оправдаване за олигархически кръгове от престъпници, които са основните им спонсори и са задкулисето, което дърпа конците на марионетките във властта, създаващи конспирации, манипулирайки и фалшифицирайки данните, медии, които отдавна са се превърнали в заплаха за общественото здраве" и за обективната информация. Тези псевдомедии за това се и четат, и "попиват" от 80% дебили по Иво Христов, като масово се разпространява дезинформацията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По какво се различават финландските светски прокурори от съветските комисари?

  01 Фев 2022 11:56ч.

  Финландските светски прокурори претворяват в дела европейските ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • клинкерхофен

  01 Фев 2022 12:11ч.

  Бъдете си атеисти, що унижавате другите, дето вярват? Навсякъде ли са п***расти на власт,бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поповете

  01 Фев 2022 12:21ч.

  отдавна трябва да отговарят за престъпренията на църквата, а имотите им да се конфискуват в пжлза на бедни пенсионери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и така

  27 Фев 2023 10:59ч.

  поне знаем защо има религиозни войни, заради тъпанари като теб, престъпления за едни са обеждения за други. А тази задава тъп въпрос отговора е ясен за вярващите Господ и Библията е над всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По какво се различават финландските светски прокурори от съветските комисари? на

  01 Фев 2022 12:23ч.

  Елементарно, съветските бастуни бяха комунисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  01 Фев 2022 12:26ч.

  Във всичко случващо се има един общ вектор, общ контекст. - Унищожаване на Съзиданието и основите на човешката цивилизация. Такива, каквито са из кристализирали от десетки векове насам. Сегашната общочовешка платформа обаче пречи на определени сили и се правят неистови усилия за да се разгради човешката същност. Защо ли? - Просто защото някакви са си въобразили, че така ще могат да "сглобят" и контролират някакъв удобен за тях си - нов "човек". Старите човеци не им трябват, трябват им биороботи. +++ В преходната фаза сега се набляга на всякаквите извратенящини - физически и ментални. Използват се като лост, за да катурнат Установеното. Всичко това е инициирано и тръгнало от един единствен - "имперски център" и се разпространява ревностно от емисарите на "Новият световен ред". Инсталирани масово в държавните образувания, допуснали да бъдат отровени националните им елити и най-лошото: - държавните им управления. Видно е навсякъде, където се установява преформатирането. От вече изтърканата лъже-"демокрация", преминала в "дермокрация" и "демонокрация" и в пр. форми на "меката" диктатура за въжделеното "Нулиране". В цялото "прогресивно" човечество - "Запада", сега се води титанична битка за унищожаване на статуквото: - Населението, държавността, обичай-порядки-етика-морал. Системата се подменя със следващата по витката на стабилните Обществено-Икономическо-Политически формации. Четирите стабилни (според Диалектиката, но и варианти в определени инвариантни рамки), следващи една след друга, са: - "Първобитно общинна", Робовладелска", "Феодална" и "Капиталистическа". *** Е, сега поред следва отново "Робовладелска", но под технологична премиса, вече като: - "Техно-Робовладелска" системна формация. ... Така, че този смехотворен, съдебен "процес" във Финландия е един от започващите, които ще бъдат последвани от масови инквизиции срещу инакомислието. Има ли за какво да се чудим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  01 Фев 2022 12:29ч.

  Браво на финландското правителство! Всеки истински сталинист знае,че религията е опиум за народите и единствено Партията е нашата пътеводна светлина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  01 Фев 2022 12:37ч.

  Който е тръгнал срещу Бог и неговото Слово, добро не е видял, ето ви друг северен пример с комундела Джустин Кастрат от Канада, който организира активно мероприятие, срещу християни и техните църкви, дори предизвика палежи на църкви, а сега се крие като плъх, какъвто е този безбожник и варварин, който е с мисия да унищожи канадското общество! Същият сатанистски нео-марксизъм е завладял повечето северни държави, като отвратителна болест, дано Господ се смили над тях и да ги очисти и освободи от комунисти и сатанисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  01 Фев 2022 12:48ч.

  Това сигурно е конспирация. Значи няма как да е вярно. Бежанците, джендърите и зелените са добри хора. Всички са много просветени и свободни. "Прекрасният нов свят" иде. Сега във Финландия, после и в други страни. Нетърпеливо чакаме кога в детските градини ще дойде Драг Куин да преподава свободноизбираем пол и новосексуални теории. Ех , тогава ще сме наистина свободни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кас

  01 Фев 2022 12:50ч.

  В действителност става въпрос за поредната атака на ЛГТБ срещу техните противници, случаят добре е описан тук https://ria.ru/amp/20220131/bibliya-1770031973.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ироним

  01 Фев 2022 12:59ч.

  "По-рано буржоазията си позволяваше да либералничи, отстояваше буржоазно-демократичните свободи и с това си създаваше популярност сред народа. Сега от либерализма не остана и следа. Няма вече така наречената „свобода на личността” – права на личността се признават сега само за ония, които имат капитал, а всички други граждани се считат за суров човешки материал, годен само за експлоатация. Потъпкан е принципът за равноправие на хората и нациите, той е заменен с принципа за пълноправие на експлоататорското малцинство и безправие на експлоатираното мнозинство на гражданите. Знамето на буржоазно-демократичните свободи е захвърлено като ненужно. Аз мисля, че това знаме ще трябва да го вдигнете вие, представителите на комунистическите и демократичните партии, и да го понесете напред, ако искате да съберете около себе си мнозинството от народа. Вече няма кой друг да го вдигне. По-рано буржоазията се считаше за ръководител на нацията, тя отстояваше правата и независимостта на нацията, като ги поставяше „над всичко”. Сега не е останала и следа от „националния принцип”. Сега буржоазията продава правата и независимостта на нацията за долари. Знамето на националната независимост и националния суверенитет е захвърлено като ненужно. Няма съмнение, че това знаме ще трябва да го вдигнете вие, представителите на комунистическите и демократичните партии, и да го понесете напред, ако искате да бъдете патриоти на своята страна, ако искате да станете ръководна сила на нацията. Вече няма кой друг да го вдигне. Така стои работата сега." (Йосиф Сталин пред 19 конгрес на КПСС, 14 октомври 1952 г.) Звучи ли познато?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Фев 2022 13:07ч.

  Атеисти във Финландия са 30% от населението. За сравнение, в пострадалата от комунизма Русия, атеистите са 15%. А от горките жертви на комунизма българи, атеистите са 9%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  01 Фев 2022 13:09ч.

  Че такъв процес е възможен в руската преса писаха още преди два месеца Започването му обаче свидетелства за началото на нов етап в деградацията на запада и пряко настъпление на фашизма. По логиката на това обвинение вече се забраняват в САЩ драмите на Шекспир като неполиткоректни и женомразни. Според този начин на мислене скоро могат да бъдат забранени "Епосът на Гилгамеш" и хиляди други художествени и научни произведения от най-дълбока древност до средата на 20-ти век. Осъждането на библията на практика е забрана на други идеи и друга гледна точка, а това е начало на нов фашизъм. По същия начин, чрез недопускане на никакво друго мнение, освен официалното, и последващото избиване на носителите му започна и хитлеровия фащизъм. Боя се нашите деца. Може би подобни мисли е имал и нашия поет Яворов, който в стихотворението си "В часът на синята мъгла" пише "деца, боя се зарад вас".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Фев 2022 13:19ч.

  Куриозното е, че Библията няма НИЩО ОБЩО с християнството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • християнството е преживяло и надживяло и по страшни преследвания

  01 Фев 2022 13:24ч.

  Спомнете си Римската империя, когато са изтезавали и хвъляли на лъвовете християните заради вярата им! Спомнете си Френската революция, когато манастирите са разрушавани, църквите са преименувани на храмове на разума, а свещениците е трябвало да полагат клетва за вярност към Републиката! Спомнете си Съветска Русия с взривяването на храмовете и избиването на свещенници, монаси и вярващи! Спомнете си и вижте, че въпреки всички опити на изчадията на сатаната християнството е живо и до днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ми е ясно

  01 Фев 2022 13:26ч.

  Какви още ойро-атлантски "ценности" дирим из нато-та и fuck-the-eu-та (не ме трийте, само цитирам гъ-жа нУланд). Търсим на ПростО'Кирчо дипломата от Харвард maybe?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  01 Фев 2022 13:28ч.

  Как мислите, Просто Киро, дали е християнин? А Кокорчо, Цонева или Бойкикев? Или пък Тошко и Корнела?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ех, неграмотни Наблюдателю

  01 Фев 2022 13:28ч.

  Ако поне си виждал Библията щеше да знаеш, че тя се състои от две части; Стар завет, който наистина няма нищо общо с християнството и Нов завет, който е САМО за християнството. Жалки ми Наблюдателю, наблюдаваш с кьорави очи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Куриозното е, че Библията няма НИЩО ОБЩО с християнството"

  01 Фев 2022 13:29ч.

  Още по-куриозното е, че може да се пишат подобни (евангелистконамирисващи) глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затова

  01 Фев 2022 13:37ч.

  Във всички скандинавски държави атеисти,агностици и такива без религия са около 50% нъкъде на плюс,някъде на минус. То и затова там цъфти жендърнята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто от любопитство!

  01 Фев 2022 13:42ч.

  А кладите за вещици кога ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  01 Фев 2022 13:43ч.

  Какво може да направи студа с мозъка на някои хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - на 13:19

  01 Фев 2022 13:44ч.

  Библията е сбор от две части: - 4/5 от "Тората" = "Вехтий (Стария) завет" и "Нов(я) завет". Общо казано - Християнството е втората Аврамическа религия. Самото то пък е разслено на две течения и множество под-течения. Но по-принцип, действително Библията е основата, "петата" на цялата религиозна Кула на Западната религия. *** И май сте прав - християнството се явява сумариум на множество тълкувания и пр. наречени "схизми". Но на мен лично ми се струва, че в самата Вяра в Нещото извън нашата възможност да Го обхванем, съобразим, осмислим и приемайки основните правила и догми на вярата, се корени устойчивостта на човека, неговата сила, и душевна устойчивост. ... * Но, тук вече излизаме извън темата, а тя е - че една, някаква шайка, се стреми да измени от корен сегашният човек и да го направи нещо друго, а при това - това да е само една малка част от всички нас. Другите - заминават скоропостижно на към "Светлото бъдеще". Важното е, това да стане без много шум и съпротива...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Фев 2022 13:46ч.

  Старият Завет и Новият Завет се издават в едно, но това не ги прави ЕДНА книга - Библия. В Корана влизат Старият Завет, Новият завет и добавка за мюсулманите. Според вас Корана е една единствена Библия за евреи, християни и мюсулмани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Поп

  01 Фев 2022 14:11ч.

  ако се срамува някой заради Мен и заради Моите думи . . ., то и Човешкият Син ще се срамува от него, когато дойде в славата (Марк 8:38). Наблюдателя да ме цепи глупости за Корана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Старият Завет и Новият Завет се издават в едно, но това не ги прави ЕДНА книга - Библия"

  01 Фев 2022 14:13ч.

  Това ги прави ЕДНА КНИГА - БИБЛИЯТА, която започва със Сътворението на Този Свят /"Генезис" демек/ и началото на Историческото време и завършва с Второто пришествие и Съдния ден, тоест с края на Този Свят и на Историческото време /"Откровение Йоаново"/. А миш-машът, който сте забъркали по-горе, упуща нещо простичко - Бог е един за трите монотеистични религии, макар че книгите и пророците му са различни. С ликбеза - дотук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  01 Фев 2022 14:23ч.

  Финландия е някаква грешка на историята, експериментално създадена от англофилския руски цар Александър І. Тогава фините не са имали елит, а от онова, което е било годно да се нарече елит, и до днес се предопределя от 5% шведи и там богатите предпочитат да говорят шведски език, а в имперското минало - руски, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троцки

  01 Фев 2022 14:31ч.

  Ха сега да ви видя какво ще правите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛИКВИДАЦИЯ

  01 Фев 2022 14:36ч.

  Европа се самоунищожава под пъшканията на ЛГБТУФХ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  01 Фев 2022 14:44ч.

  Бидейки праволинеен ген Манерхайм е спестил доста бъдещи педали във Финландия )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  01 Фев 2022 15:27ч.

  Не знам как издържат по-нормалните хора в антихристки държави като Финландия, Канада , Австралия и т.н. Бог да им дава сили да не предадат вярата, и съвестта си .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  01 Фев 2022 15:41ч.

  Покрай религиозния плам с който читателите са защитили Вярата, уви в този случай не Православната, а някаква да го кажем така - погрешна, изглежда не са забелязали, че главните критици на финландското посегателство са именно американци, и то от добрите - републиканци политици, тоест съпартийци на Доналд Тръмп, та са насочили по инерция стрелите си и към САЩ. А някои и към Папата, който макар и да няма нищо общо с правата Вяра, все пак не е духовен водач и на верующите финландци по обективни причини. В този случай редно би било думи на благодарност и признателност да бъдат отправени именно към консервативните кръгове в Америка, защитници и стражи на устоите на християнската цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  01 Фев 2022 16:14ч.

  Педерастията ще унищожи европейската цивилизация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Премиерката на Финландия Сана е член на д а в о с форум forum

  01 Фев 2022 16:26ч.

  Както и Николина Ангелакова - Млад Глобален Лидер от Давос -- проверете в нета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МУНЧО

  01 Фев 2022 16:36ч.

  Следва озаконяване на педофилията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  01 Фев 2022 16:59ч.

  Изчадия адови!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ (друг)

  01 Фев 2022 17:56ч.

  Абе тези пишман-държавници във Суоми не се ли страхуват, че съгражданите им ще си спомнят приказките на прадядовците и прабабите си и ... ще поискат за се завърнат в Руската Империя??? Едно време в България християнството се е запазило 500 години под турска-мюсулманска власт. А във Финландия се извън Руската Империя само от 105 години... Туй игрички с религията, пък била и на педали и изващенци, и добре платени от разни като Сорос, съвсем не е тъй безопасно... В Ислямска Арабия изведнъж в отговор на американския либерализъм се възроди Ислямския фундаментализъм с рязане на глави и убиване с камъни... Колко му е след Брайвик в близката Норвегия да се поялят и финландски банди, които да почнат да горят на клади разни ЛГБТ представители -поне във Финландия - Дърва - бол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Противопоставяне на две нелепости

  01 Фев 2022 18:06ч.

  Наблюдава се сблъсък между две много неприятни тенденции—агресивен джендъризъм, израз на пост-модерно мислене и модерен фашизъм, от една страна, срещу агресивна религиозност, от друга страна. Решението е, и двете доктрини да се изключат от дневния ред на обществото. Имало е времена в тъмното минало, когато религиозността е била обединителен фактор. Това е било времето на недоразвитото човечество. Днес, когато се обявяваме за просветени, религията няма място в обществения живот и, понеже е неизкоренима, поради неизличимото ирационално в човека и примитивността на големи маси хора, свободата на вярата трябва да се осигури на лично ниво. На всеки отделен човек трябва да му е осигурено да си вярва в каквото си ще, без това да има обществено значение. Борбата с аномалия, каквато е джендъризмът, трябва непременно да се води от секуларни позици. Всякаква намеса на теологични аргументи помага за общественото утвърждаване на въпросното наглед неочаквано извержение на патологичния либерализъм. Секуларните аргументи (в противовес от цитираното от другаря Сталин) изключват намесата на идеологии, а трябва да се основават единствено на истината, произтичаща от развитието на неопетнената от днешните абсурди наука. Изобщо, днешната дерайлирала наука, подкопана от пост-модерното отричане на истината (за да може да станат възможни подобни финландски инциденти), е кривата ос, около която се върти всеки подобен проблем. Затова, на първо място е необходима реформа в науката, особено на физиката, и после на всичко друго. Иначе няма да се спасим от подобни финландски, а и къде-къде по-пагубни изкривявания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако осъдят написаното в Стария Завет, проблемът не е само християнски

  01 Фев 2022 18:28ч.

  защото Старият Завет се почита като свещена книга и от други религии, най-вече юдейската, но не само защото Авраам който е описан там е приет за основоположник на т.нар. аврамически религии, в които влиза мюсулманството и множеството секти на юдеизма, включително християнството. Това са базисни неща на религиознанието, не може да не се знаят от властите във Финландия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От една страна Старият Завет се почита като свещена книга

  01 Фев 2022 18:48ч.

  От друга няма нищо общо с днешните морални норми. Но за да го разберете, трябва да го прочетете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моралните норми не са обект на правосъдието

  01 Фев 2022 19:19ч.

  ако (както е сега) има свобода на мисълта. Обект на правосъдието са действията на хората, които ако са наказуеми трябва да са ясно указани в законите като такива. Именно до това се свеждат такива процеси: да се изясни какви са действията на обвиняемите и да се накажат те ако са престъпили закона, т.е. описаните в него наказуеми действия. Цитирането на литературни източници не може да е наказуемо действие, ако литературата която се цитира не е забранена от закона. Именно затова сега подобни процеси са стъпки към убеждаване на обществото че тази литература трябва да бъде забранена. В това е скрит ключа от палатката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейският съюз отказа да впише християнските си корени

  01 Фев 2022 20:12ч.

  Помните ли, че когато се приемаше Конституцията, впоследствие Лисабонски договор, беше отказано да се впишат християнските корени на Европа, въпреки протестите на много евродепутати. Когато НАТО, а в същност, най-вече САЩ, бомбардираха Сърбия, на бомбите пишело: "Това е за вашия Великден". Ирина Недева, водеща в сутрешния блок на програма "Хоризонт" на БНР, изпадаше във възторг от бомбите: "Само така! На насилието над албанците, с насилие"! А Норвегия наскоро чества 50 години легализирана хомосексуалност с видеоклип, издаден от Държавните им пощи, в който Дядо Коледа се целува страстно с мъж, който е влюбен в него. И много още " демократически" "боголюбиви" примери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джендърски неволи

  01 Фев 2022 20:55ч.

  Правосъдието отразява изкристализиралия морал на обществото, въплътен в закони. Също така, самият морал не е нещо постоянно, а се развива с развитието на обществото. Например, в този исторически момент, конституцията на САЩ ясно е указала секуларния характер на обществото и всяко нарушаване на секуларността се обявява извън закона. Така, през 1987 г. Върховният съд на САЩ се произнесе срещу преподаването на интелигентния дизайн в училищата (Edwards v. Aguillard, 482 U.S. 578 (1987)). Когато иде реч за произхода на човека, секуларното образование се осигурява единствено от дарвиновта еволюционна теория. Тук изобщо не дискутирам каква му е работата на Върховния съд на САЩ да се произнася по подобни въпроси, привидно от частнонаучен характер. Но американската държава е изградена на секуларен принцип и съдът това защищава. Така, всяко отклоняване от този му характер е престъпване на закона, дори и да е в литературна форма, когато такъв текст придобие обществено значение, тоест, с влиянието си може да застраши духа на конституцията. Финландските джендъри явно отиват по-нататък, като приписват на клира държавна функция, каквато той няма и взискват от него (от клира) да спазва граждански норми. Така, джендърите си надвишават правата. Едно е обществена образователна система, където секуларният дух на конституцията е задължителен, друго са частни организаци, образувани около вярвания, които не са обществено задължителни. Християнството е било обществено задължително по време на Инквизицията, но днес не е. По времето на инквизицията джендърите може и да са имали право да протестират (ако е имало кой да ги чуе), но днес протестът им е неадекватен в държава като Финландия. Християнството отдавна е изживяно като държавно задължение. Светът се е развил. Не се е развил светът на исляма, където идеалът е шериат и там джендърството е държавно престъпление. Ако Финландия беше шериатска държава, джендърските протести можеше и да имат място. Но, Финландия не е шериатска държава и всеки частен участник в обществения процес може да си има свои вярвания и да си ги изразява както иска, включително и да цитира пред публика поезия, строфи или както там ги нарича, от книгите, които счита за свещени. Тези свещени книги могат и да съдържат реч на омраза, съгласно джендърските разбирания, но джендърът трябва да изрази възмутата си в дискурс със съответния бигот, а не да занимава държавата да му съчувства по въпроса и особено, не да я използва подло като тояга, за да бие биготите с нея. Да си се оправят там, едни с други, и да не ни занимават с патологичните си душевни терзания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля, че никой от пишещите по-горе не е чел Библията.

  01 Фев 2022 21:07ч.

  Което разбира се хич не им пречи да имат мнение по въпроса. Прочетох първите стотина страници и спрях. В тях на всяка страница бог или убива или изисква от "народа си" да убиват. И не само да убиват противниците му. Той иска да бъдат убити и децата им до 10то коляно, робите им, стоката им. А накрая и къщите им да се изгорят та помен да не остане. Който може да прочете цялата Библия шапка му свалям. Явно не съм дорасъл да разбера величието на Бога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпросът е дали Библията да бъде забранена от закона

  01 Фев 2022 21:16ч.

  а кой какво прочел в Библията си е негова работа. Ако Библията е забранена, то и правото на хората да вярват и да я цитират се преследва от закона. Това ли искате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  01 Фев 2022 21:58ч.

  Това е нео либерална диктатура, тя се засилва в западния свят, но това не е целия свят. Резултата го знаем какъв е от разпада на СССР, където същите неща се опитваха да направят. Комични са днешните либерали. Та нали либерал означава свобода - за вероизповеданията, за доктрини и т.н. Обърнаха либерализма като някаква тежка църковна догма. В Англия ако имаш мнението, че пола е чисто биологичен, едва ли не те възприемат като престъпник. Това не е много либерално.Просто хората са много несъвършенни и дори една съвършенна идеология или философия може да бъде превърната от нас хората в някаква пълна простотия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  01 Фев 2022 22:01ч.

  И не - не съм чел библията, и не знам защо трябва да я чета, за да водим тази дискусуя. Няма как да водите война с хилядолетна религия и да не ви обявя за талибани. Те са същите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Милка

  02 Фев 2022 3:44ч.

  Гласове безкрайно ви БЛАГОДАРЯ за тази статия ! Много добро попадение! Съкровище! Този път няма да изказвам мое мнение във връзка с темата на самата статия, въпреки, че имам доста какво да кажа. Ще се въздържа, защото прочетох и много по-умни коментари, от това, което бих могла да кажа. Ще задълбая в сухи статистически анализи, за собствено ползване. За мен всичките до един коментари , под статията, са така да се каже ,от статистическа гледна точка, много по-цени от самата статия. Защото те са еманацията на мнението на обществото, което се интересува от тази тема и може да чете текст, по дълаг от три изречения, без да му доскучае. Съзнавам, че коментарите и мненията им, макар и да са доста ''представителни'', са на една, сравнително, за мое съжаление, много малка фракция от целия българкия народ. Но и това е една добра възможност, да се добера до някаква информация, която много ме интересува. Да си ''сверя статистическия часовник'', в смисъл да се ортиентирам за относителните проценти на двете рязко разграничаващите се и вече тотално противоречиви мнения на вашите читатели. Добивам една макар и колеблива и не особено прецизна представа за това на какво ниво се намира и до колкото въобще я има духовността всред нас, хората. И да я систематизирам в сухи проценти. Крайния резултат, оставям само за лично ползване. Предполагам, че на дали на който и да било, ще се заинтересува от моя скучен аналитичен плод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В царството на слепите...

  02 Фев 2022 3:58ч.

  Най-интересни са ми тези ''мъдреци'', самобитни титани на мисълтта, теолози- любители или ''експерти'' по всичкознание, дето без да са чели и един ред от Библията, без дори да знаят за какво става дума в нея, развиват теори и хипотези, достойни за книгата ''Приключенията на Барон Мюнхаузен''. Всичките те, а те са вече едно потресаващо и стряскащо МНОЗИНСТВО. Могат да се сложат по аксьомения знаменател изразен в репликата: -Абе нещо ного искАх да седна и да зЕма да го прОчета тоя романа Библията, ама нещо хич нЕмам нИкво желание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои от нас сме чели Библията много внимателно

  02 Фев 2022 4:06ч.

  Чиста загуба на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски на 01.02.2022 в 22:01 и :

  02 Фев 2022 6:03ч.

  ''Митето на 01.02.2022 в 22:04'' , ''Някои от нас сме чели Библията много внимателно на 02.02.2022 в 04:06'' , ''Мисля, че никой от пишещите по-горе не е чел Библията на 01.02.2022 в 21:07'' , ''Наблюдател на 01.02.2022 в 13:19'' с репликата си: ''Куриозното е, че Библията няма НИЩО ОБЩО с християнството.'' и още и още коментатори експерти по теология на чалга музиката , направо чупат ''миФки'' с коментарите си. Кога нахитряха тия пущиняци толкова много, хем не учат и не четат нищо, само се наливат с бира и мигат на парцали, а всички станаха от професор нагоре или поне заслужили акЪдемици. Да им се ненадяваш просто ! Дали е защото вече ''Секи сам си преценя?" Според списание ''Дрискъвари'' капацитета на акъла само еднолично на доцент В.Вацев се равнява на капацитета на акъла на целия Видински окръг + половин Пернишки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски на 01.02.2022 в 22:01 и : на 02.02.2022 в 06:03

  02 Фев 2022 6:11ч.

  Така ти се е сторило или по-скоро, така ти се иска. Но, вече беше казано, че Библията е била четена от някои от нас най подробно и най-внимателно и заключението е, че четенето на Библията е чиста загуба на време. Какво не разбра от казаното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  02 Фев 2022 9:25ч.

  До неразбиращите Библията като свещено слово: това, че за вас писаното в Библията е пълна мъгла не означава, че трябва проповедта по нея или самата свещена книга да се забранява от светските власти. Всеки влак си има пътници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Фев 2022 0:07ч.

  Може и да съм пропуснал, но не прочетох стадото да е подкрепило по някакъв начин пастирите си. Дано никога не стигнем финландците. А Ватиканът къде е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ватиканът , Анонимни роботе

  03 Фев 2022 8:31ч.

  Няма да вземе отношение по разправиите в Протестантска Финландия. Затова протестът в защита на Протестантската вяра е дело на Протестантските сенатори на Доналд Тръмп. За Ватикана това са еретишки разправии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянин

  03 Фев 2022 11:32ч.

  Чудесна демонстрация че който се откаже да бъде хищник, става жертва - църквата се е отказала да преследва хора за ерес,сега ще горят ТЯХ. "Ама поне не ги горят буквално", аз пък казвам - въпрос на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искам Диленто

  04 Фев 2022 0:12ч.

  А защо е спестено в статията,че свещениците са плювали по гейове и лезбиики??? За това и ще ги съдят. А тук драскачите рускиУшанковци да си налягат водката и да не плюват по запада а да питат кой уби Политковская....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянин на 03.02.2022 в 11:32

  04 Фев 2022 13:01ч.

  Въпросът се решава окончателно и благоприятно, като се отстрани религията от дневния ред на обществото и се осигури щото всеки отделен индивид да може свободно да си изповядва каквато вяра му е по сърце. Може ли с държавни декрети да забраниш човешката глупост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господ

  08 Фев 2022 4:05ч.

  В Библията ясно е казано какви природни подръчни материали трябва да се използват при въдворяването на левите резби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 100 и повече проценти

  30 Апр 2022 22:49ч.

  Това във Финландия се покрива на 100 и повече проценти с войнстващия атеизъм във времената на Ленин и Троцки,както и със гей-сексуалната вакханалия по същото време в Съветска русия. Днешните ЛГБТ и джендъри още дишат прахта на болшевишките сексуални девианти,защото по него време педерастията,лезбийството,секскомуните както и шматкащите се нудисти по улици и учреждения са бяха узаконени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полковник М

  10 Яну 2023 21:39ч.

  Путин, моля те, вземи си обратно Карелските земи, а народонаселението го прати да попълни трудовите колонии в Сибир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еее

  27 Фев 2023 11:01ч.

  Гласове защо слагате стари новини на предна линия? Оправете си работите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи