МАЕ: Русия може да спре напълно природния газ за Европа

МАЕ: Русия може да спре напълно природния газ за Европа

Фатих Бирол, шеф на МАЕСнимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за пълното прекъсване на доставките на руски природен газ тази зима, като призова правителствата да предприемат мерки за намаляване на търсенето и запази отворени остаряващите атомни електроцентрали.

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол заяви в сряда в интервю за "Файненшъл таймс", че решението на Русия през миналата седмица да намали рязко доставките на природен газ за Европа вероятно е предшественик на по-нататъшни съкращения, тъй като Москва се опитва да използва своите енергийни източници като "лост" по време на военната си инвазия в Украйна.

"Европа трябва да бъде готова в случай, че руският газ бъде напълно преустановен. Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия“, каза той. "Вярвам, че съкращенията са насочени към избягване на запълването на газовите складови хранилища в Европа и увеличаване на лостовия натиск на Русия през зимните месеци".

Организацията МАЕ, която се финансира основно от членове на ОИСР, миналата година беше един от първите официални органи, които обвиниха публично Русия, че манипулира доставките на газ за Европа с оглед на подготовката си на инвазията в Украйна.

Фатих Бирол отбеляза, че европейските лидери, които предприемат спешни мерки, като например обръщане към въглищни електроцентрали, в светлината на скорошното намаляване на доставките на руски газ, могат да бъдат оправдани въпреки рисковете от нарастване на въглеродните емисии, тъй като мащабът на енергийната кризата става все по-тежък.

Той каза, че увеличаването на производството на електричество от въглищни централи е "временно" и ще помогне за запазване на доставките на газ за отопление през зимата. Всички допълнителни емисии на въглероден диоксид (CO₂) от изгарянето на силно замърсяващите въглища ще бъдат компенсирани от ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива и да изгради капацитет за производство на възобновяеми източници, добави Бирол.

Но той предупреди, че стъпките, предприети от европейските правителства досега, вероятно не са стигнали достатъчно далеч, ако руският износ на природен газ за Европа бъде напълно прекъснат, и каза, че страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките сега, за да гарантират, че складовете могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

"Вярвам, че ще има повече и по-задълбочени мерки за търсенето, предприети от правителствата в Европа, с наближаването на зимата“, каза Бирол, добавяйки, че въвеждането на ограничения при потреблението на газ остава реална възможност, ако Русия намали допълнително износа си.

Във вторник Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия при обявяването на първи етап от спешните планове за запазване на доставките на газ, но нито един от тези национални планове все още не включва нормиране на потреблението.

Европа вече е намалила зависимостта си от руски газ до около 20% от общите доставки след инвазията на Русия в Украйна, от около 40% преди това, според консултантската компания ICIS, но вече е използвала повечето възможности за диверсифициране на доставките, като например морски товари на втечнен природни газ.

Шефът на МАЕ каза, че страните трябва да се опитат да отложат спирането на всички ядрени енергийни съоръжения, предвидени за затваряне, за да помогнат за ограничаване на количеството газ, използван при производството на електроенергия.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • nan

  22 Юни 2022 10:08ч.

  закривай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  22 Юни 2022 10:23ч.

  А затворените реактори на Козлодуй?Технически възможно ли е или са мъртви.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mamut

  22 Юни 2022 10:44ч.

  Не, технически е невъзможно, вече са нарушени контурите на топлоотдаване. Но тези които ще продължат ядрената си енергетика как ще зареждат със свежо ядрено гориво, за това нещо господина Бирол нищо не казва. От къде ще е обогатеният уран , че САЩ висят на Русия за доставки. Обогатяването е много сложен и високотехнологичен процес, а Русия са лидери в световното производство на обогатен уран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЛАС

  22 Юни 2022 10:24ч.

  А за северен поток 2 нито дума!!!???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Юни 2022 10:38ч.

  6 пакета санкции спиране на сев поток2 кражба на имущество на русия какво се очаква след всичко това нов световен ред начело със сащ да ама не без русия китаи и индия няма да стане сега ще видите какво е режим на тока и глад сега подстрекавате литва да върши провокации ако не мислят с главите ще си патят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  22 Юни 2022 10:58ч.

  Пускайте Северен поток-2, защото иначе ще ви спре индустрията, ще възникне социално напрежение от безработица и най-вече ще изпукате от студ и мизерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  22 Юни 2022 11:02ч.

  реално погледнато, ако се замисли човек, Германия няма да има проблем с отоплението през зимата с газ. газ ще има поради простата причина, че НЯМА ДА ИМА НЕМСКА ИНДУСТРИЯ, която да има нужда от газ. хохохо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • леле како

  22 Юни 2022 11:00ч.

  Абе, някои да обясни на примитивните американски боклуци и техните лакеи, че по-добрата политика няма нищо общо с омразата. Това е последно предупреждение, после да не се чудите, че става нещо неприятно със Северна Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  22 Юни 2022 11:23ч.

  Къде са тези "специалисти", които твърдяха, че Европа може без руския газ, но Русия не може без европейския износ. Истината май излиза наопаки. А Европата някой я е курдисал да работи против своите интереси, замазано зад някаква "солидарност". Европа никога в историята не е имала такова идиотско поколение политици. Явно не са само нашите гащници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Юни 2022 11:30ч.

  Знаете ли, че Русия все още не е въвела контрасанкции? Знаете ли защо? Защото санкциите, които Запада въведе на Русия, удрят повече Запада. Затова контрасанкции не са необходими. Що се отнася до спиране на доставките на газ, това се дължи на санкциите. Запада не връща на Газпром дадените за ремонт турбини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първото не е майтап

  22 Юни 2022 11:35ч.

  Канада и Западна Германия преговаряли тайно на пожар да се ускори процеса по ремонта на турбините. Що се отнася до ГДР-то, тя щяла да се връща в руската зона след капитулацията на украинския райх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо повече, към ГДР ще се придадат Силезия и Данциг

  25 Юни 2022 19:18ч.

  Ще се създаде държава Прусия и Саксония

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грета Тунберг

  22 Юни 2022 12:44ч.

  how dare you

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  22 Юни 2022 12:48ч.

  Мужика какво ще яде ? Газ ли. Тия си загубиха най-големия пазар, който има даваше 90 % от приходите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не им трябват пари от печатницата

  25 Юни 2022 19:20ч.

  Западйт почти няма какво друго да предложи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  22 Юни 2022 12:50ч.

  Русия държи 80% от търгоеията с обогатен уран и горивни клетки за ядрени реактори. Освен това 26 ядрени реактора в Европа са руски. Какви ги върши ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи