Защо Германия вади "wild card"* в състезанието за лидер на ООН?

Защо Германия вади "wild card"* в състезанието за лидер на ООН?
Неофициален кандидат в 12 без 5 заплашва да дестабилизира надпреварата

 

 

Надеждите, че ООН би могла да се сдобие със своя първи генерален секретар жена, са на път да бъдат попарени, ако слуховете, които тръгнаха да циркулират из Ню Йорк в края на миналата седмица, имат основание. Опитни в ресора ООН репортери обявиха миналия петък, че Унгария, Латвия и Хърватия, подкрепени от Германия, се готвят да номинират еврокомисарката Кристалина Георгиева и тя ще е изненадващият играч, който ще се включи в последния момент в надпреварата. 

 

На идния ден серия медии в родната на Георгиева България съобщиха, че правителството в София ще подмени до дни досегашния си официален кандидат и ще застане зад номинацията на еврокомисарката. Потвърждение, че опитите за рокада са в ход, дойде ден по-късно (11 септември – бел.ред.), когато руското външно министерство разкри как геманският канцлер Ангела Меркел се е опитвала наистина да подсигури подкрепата на Русия за „кандидат от България, различен от официално номинирания” по време на срещата на върха на Г20 в Китай.

 

Маневри по лансирането на кандидатурата на Георгиева текат от месеци - писало се е за това и друг път. Но подобен анонс в 12 без 5 е на път да извади от релси кампанията на Ирина Бокова - официалната българска кандидатура и единствената жена на терена, която все още има реални шансове да стане генерален секретар на ООН. 

 

Съветът за сигурност проведе досега 4 предварителни гласувания, при които страните членки можеха да „окуражават” или „обезкуражават” всеки от кандидатите. В две от гласуванията Бокова се класира най-напред от всички жени и беше единствената сред тях, която получи повече гласове „за” отколкото „против” (7, 5 и 3 „без мнение”). Всички останали кандидатки получиха 7 или повече гласа „против”. Това на практика прави невъзможно преминаването им през прага, изискващ от бъдещия победител да спечели поддръжката на 9 от 15-те члена на Съвета за сигурност .

 

Бокова има предимството да е от Източна Европа - единственият регион на ООН, от който досега не е излъчван генерален секретар. Притежаващата право на вето Русия обаче изисква при избора сега да бъде спазен принципът за регионална ротация и най-високата позиция в йерархията на организацията да иде при източноевропеец. В този контекст ситуацията на досегашния фаворит в гласуванията – бившия португалски премиер Антонио Гутериш - не изглежда добра и той е може би доста по-слаб, отколкото ни се струва. Въпреки че Гутериш получи по-малко гласове „против” от всеки друг участник в надпреварата, смята се, че едно от тези обезкуражавания принадлежи именно на Русия.

 

Трима мъже от Източна Европа в момента са с повече гласове „за”, отколкото Бокова. Един от тях - бившият сръбски външен министър Вук Йеремич - обаче със сигурност ще получи вето от САЩ заради своята позиция срещу независимостта на Косово. Македонецът Сърджан Керим получи 7 гласа „против” (с два неодобрителни гласа повече от Бокова - бел.ред.) и по този начин се оказа много близо до изпадането от „фронтовата линия”. 

 

Мирослав Лайчак, настоящ външен министър на Словакия, изглежда в добра позиция, изкачвайки се от 10-о на 2-ро място по време на третото предварително гласуване. Отдават резкия му скок на факта, че правителството на Словакия дни преди това призова Европейския съюз да отмени санкциите си срещу Русия  (след визита на словашкия премиер Фицо в Кремъл и среща с Путин - бел.ред.). И това е може би достатъчно основание за вето от страна на САЩ.

 

При всякакви изчисления Бокова изглежда с най-добри шансове да се изкачи по-нагоре в класацията от мястото си сега - като компромисен избор.

 

Георгиева, обратно, има много малки шансове за успех. Един от членовете на Съвета за сигурност - Венецуела - дори вече възрази, че е "твърде късно" за спускане с парашут на нови кандидати в един процес, който е твърде напреднал. Отделно, Георгиева няма необходимата квалификация. Въпреки че е смятана за способен технократ, тя няма сериозен дипломатически опит, за да се сравнява с двата мандата на Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО. 

 

Но това, което най-много й пречи, е, че я смятат за скъпа до сърцето на Брюксел във времена, когато Русия все още страда от санкциите на Европейския съюз.

 

Желанието на Москва да извади на светло маневрите в полза на Кристалина Георгиева би трябвало да бъде възприето като ясен сигнал на неодобрение и дори готовност, ако се наложи, на вето срещу нейната кандидатура.

 

Възниква въпрос обаче защо някой би решил да подмени един "жизнеспособен" кандидат с големи шансове с някой, който още на старта изглежда обречен на провал. Отговорът е, че всички европейски лидери, които маневрират от името на Георгиева, принадлежат към дясната Европейска народна партия (ЕНП) и схващат това като възможност да превземат лидерската позиция в ООН. Европейската политика в обичайния си вид е общо взето консенсусно занятие, което включва широко двупартийно сътрудничество, но този баланс беше нарушен в последните години, тъй като ЕНП се радваше на дълги периоди на доминация в Европейския парламент, в Съвета на министрите и в Европейската комисия.

 

В резултат на това нарасна апетитът на десните лидери да действат от позиция на силата и да се държат като господари при взаимодействието си с останалите. Ляво-центристките правителства, които излизат на предна линия, са третирани строго, докато за простъпките на техните аналози отдясно очите се затварят масово. Постовете се раздават на базата на партийната лоялност, а не на способностите. 

 

Корупционният ефект от този манталитет чудесно се илюстрира от факта, че не на кой да е, а на унгарския премиер Виктор Орбан приписват водещите усилия да лансира Георгиева. Орбан е човекът, който изкара годините си в управлението, потъпквайки държавната конституция, задушавайки свободата на медиите и превръщайки мигрантите в изкупителна жертва. Орбан е демагог, ксенофоб и е авторитарен. Всяка уважаваща себе си демократична организация би го изхвърлила като свой член още преди години. Но в доминираната от ЕНП Европа му е позволено да прави каквото си иска и му се отдава голямо значение.

 

Всичко в момента зависи от българския премиер Бойко Борисов. Кабинетът му бе насрочил спешно заседание, за да вземе решение по казуса. Ще удържи ли Борисов на натиска на приятелите си от ЕНП, съгласявайки се да номинира Георгиева, или ще предпочете националния интерес, запазвайки кандидата с наистина реални шансове да спечели за България международен престиж, ставайки дипломат N 1 на света? В нормални времена този въпрос нямаше да има нужда от задаване, но сегашните времена не са нормални.

 

----

*"Wild card" е термин в тениса и идиом за някой, на когото е позволено да се включи в играта дори когато не го е заслужил, печелейки геймове.

 

** Дейвид Кларк беше специален съветник на британския външен министър Робин Кук от 1997 до 2001 г. Кук подаде оставка от правителството на Блеър през 2001 г. в знак на протест срещу започването на войната в Ирак. 

Статията на Дейвид Кларк е публикувана на 11 септември - ден преди премиерът Борисов да обяви, че Бокова остава единствен кандидат на България за ООН.

 

Източник: http://www.newstatesman.com/politics/staggers/2016/09/why-germany-throwing-wild-card-un-leadership-race?utm_source=Viber&utm_medium=Chat&utm_campaign=Private

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Шегобиец е ББ

  14 Sep 2016 16:42ч.

  Голяма доза хумор има в твърдението на Борисов, че Бокова остава единствен кандидат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моника

  14 Sep 2016 16:53ч.

  Активно мероприятие на ЦРУ и МИ 6,чиито кадър е Кристалина Георгиева.Целта е да я сложат на това място,за да може тази организация, да стане официален департамент от правителството на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение

  14 Sep 2016 17:52ч.

  Много грубо се играе! Човек би казал, че това са новите "Игри на глада" - риалити! Пфу! Никакво уважение към публиката! Вземат ни за дегенерати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисов: "Ще подкрепим Бокова, ако я изберат."

  14 Sep 2016 18:38ч.

  Борисов: "Ще подкрепим Бокова, ако я изберат. Но преди решаващото заседание ще я отзова. Да види тя, как смее да не е от Герб! Мен никой не ме е питал, когато са я избирали 2 пъти да ръководи Юнеско. Крайно време е целият свят да види кой съм аз. Те вече доста хора го видяха, но още има такива, които не дотичват веднага, като им наредя да дойдат лично да ми докладват. Аз така съм свикнал-управлявам с копчетата на телефона. Факир съм в тази работа. Аз съм най-големият експерт в България и то по всичко, защото съм бил и кмет и премиер. България вече ми е тясна, аз оправям Европа- то Ердоган, Меркел, аз им ръководя политиките. И Европа вече ми е малка, крайно време е да се заема със света - като гледам, по-подходящ за началник на ООН от мен няма. Аз що държави съм изръшкал.., що лентички съм срязал по кръстовищата. А и съм от Герб и от правилните. Болгар, болгар!”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Sep 2016 18:46ч.

  Мен по ми е интересен маджаринът, почитан от тукашните русофили заради антиевропейските си приказки, а може би и заради това, че няма нищо общо с демокрацията. А сега предполагаемото му слугуване на каузата на стрината някак минава незабелязано от същите тези.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Swann

  14 Sep 2016 18:50ч.

  Сега след като основният лайтмотив на поддръжниците на Бокова бе "да подкрепим българското" да видим дали същите ще застанат зад кандидатурата на Георгиева, за всеки случай Георгиева е много по-безспорна личност в българското общество, няма как да накараш много българи пострадали от комунистическия режим да бъдат солидарни с пряк, неразграничил се от комунистическата диктатура, наследник на лица, отговорни за множество престъпления по политически причини, това е недопустимо от морална гледна точка за всеки нормален човек

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Индулгенция

  14 Sep 2016 19:30ч.

  Плюй върху идеите си, принципите си, съмишлениците си, баща си - и ставаш най-голям демократ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Swann - Кр. Георгиева не е дипломат и е неизбираема

  14 Sep 2016 22:12ч.

  Кристалина Георгиева не отговаря на изискванията за поста ген. секретар на ООН. Основното изискване е кандидатът да е дипломат, а К.Георгиева няма нищо общо с дипломацията - тя е завършила икономика, била е чиновник в Световната банка и в ЕК, докато Ирина Бокова е завършила дипломация и е работила като дипломат - посланик във Франция, външен министър в правителство на БСП, което подаде документите на България за член на ЕС, избирана е 2 пъти начело на най-голямата организация на ООН - Юнеско. Освен това от някои страни, вкл. извън 5-те членки на СС, има сигнали, че не одобряват смяната на кандидати в 12 без 5. Русия даде ясно да се разбере, че не одобрява такава смяна, от Китай също. А те са сред 5-те страни - членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето и от разкриването на лобирането на Меркел пред Путин, стана ясно, че Русия няма да одобри евентуална смяна и ще наложи вето на Кр. Георгиева, най-малкото заради санкциите срещу Русия, в чието налагане Георгиева участва. Наглите десни много добре знаят, че Кр. Георгиева е НЕИЗБИРАЕМА, но за тях е важно да не бъде избрана Бокова, а, че България ще изпусне единствения си шанс за следващите 800 години, както пишат западни издания, не им пука. Fuck България, по примера на "Fuck EU" на Виктория Нюлънд, тяхното евроатлантическо знаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутрата

  15 Sep 2016 23:20ч.

  За мен е важно вие да сте зле. А ние с Орбан си имаме ихтибар още когато се подвизавах Унгария. Какво знаете вие за маркучите, ехеее....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи