Вижте филма за репресиите срещу българи във Вардарска Македония, който БНТ не излъчи вчера (видео)

Вижте филма за репресиите срещу българи във Вардарска Македония, който БНТ не излъчи вчера (видео)
Документалният филм на Милена Милотинова “Само защото бяха българи” беше неочаквано свален от програмата на БНТ. Той трябваше да бъде излъчен снощи в 22 ч., броени часове преди съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония, което се проведе днес в резиденция "Бояна", но това не се случи.

 

Неочакваното решение провокира множество въпроси, а младежката организация на ВМРО насрочи протест тази вечер от 18 ч. пред сградата на обществената телевизия на ул. „Сан Стефано“ 29 в София.

 

"Политическата намеса в историята и в медийната политика са си позволявали само тоталитарни режими, заклеймени към днешна дата от целия свят. Призоваваме всички българи, които не искат подмяната да продължи, да се присъединят към мирния протест", призоваха от партийната организация.

 

Филмът изследва македонизацията във Вардарска Македония около и след 1944 година. Македонската кървава Коледа започва на 6 и 7 януари 1945 година с избити - без съд и присъда, голям брой хора от интелигенцията с българско самосъзнание, както и с други гонения и репресии на българите във Вардарска Македония, която е в рамките на Югославия по времето на Тито, а и след него. Процесът се развива в контекста на плановете на Коминтерна и на Белград за "Балканска Федерация" в средата на 40-те години на миналия век, паралелно с процеса на насилствена македонизация на населението в Пиринска Македония. Спомени за този "македонски" процес разказват близки на загиналите, четем на страницата на БНТ, където е публикувана документалната лента.

 

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 


 

Коментари

 • дежа вю

  25 Яну 2022 19:12ч.

  кошлуков до сега го мразеха , новите партии. сега вече и старите. да си ходи в скопие емил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Яну 2022 19:34ч.

  Този филм го споделяйте из цялата мрежа, особено в чужбина и в Македония. Ако някой му сложи и английски субтитри, може най-накрая чужденците да разберат какъв е проблема. Единствено гласност около Възрадителния процес може да помогне на македонците. Все пак те не са лишени от разум, основно са били подлагани на манипулация. Преди задкулисията окончателно да разделят българи от българи, до последно има надежда това да се предотврати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разберете се най-сетне

  26 Яну 2022 4:25ч.

  Македонците чисти българи ли са или наши най-зли врагове. И сърбите, под чиято команда всичко е ставало, и те що за стока са, братя православни славяни с любима на всички българи музика или омразни съседи злодеи. Пък това дето правителството води дипломатически разговори с въпросните комшии, дето не знаем какви са и в точно този момент правителствената телевизия да прожектира филм, в който комшиите са престъпниците, как да го разбираме? Като нова форма на дипломация? Кой е предвидил излъчването на този филм, очевидно спрян под натиск отвън? Кого обслужва Кошлуков и срещу какво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добър филм е направила Милотинова

  26 Яну 2022 9:56ч.

  Това трябва да се знае, както и много други неща. Страницата трябва да се затвори, но не и да се забрави, защото в противен случай винаги на нас, българите, ще гледат като на второ качество. Което не е вярно! Поздрави на авторите на филма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонец

  26 Яну 2022 10:12ч.

  Колко филма направиха българските журналисти за Възродителния процес в Пиринска Македония и Родопите ?Нула .Сатрапа Живков е изпращал в лагери хора с македонско самосъзнание като политически затворници .Когато направят такъв филм а не платен от шовинисти ще ги поздравя .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя филм е излъчван поне два пъти. При Костов и при Баце.

  26 Яну 2022 10:23ч.

  Да го бяхте гледали тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...........

  26 Яну 2022 16:07ч.

  този филм трябва да го гледат всички бивши и настоящи политици и тогава да решават какво да правят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Димитров

  30 Яну 2022 8:58ч.

  Както се казваше в познатия виц - "Комунисти сър..." Те навсякъде са еднакви - убийци и тежко криминални типове. Такива са и в България, където в перода 09.09.1944 - 10.11.1989 бяха ИЗБИТИ между 222000 и 223000 хиляди българи. Данните са на международния червен кръст. Къде е филма за тях?!... Най-големите предатели и майкопродавци... Кой хариза Македония на Тито? Кой насила застави българите от Пиринския край да се пишат в паспортите македонци? Кой искаше да направи балканска федерация с Югославия и ние да се обезличим и изчезнем? Нека не се учудваме, какво се е случило в Македония с патриотите българи. Тона е даден от България - всички патриоти и родолюбци да се избият!!! Мога с часове да говоря и всичко подкрепено с неоспорими факти! Каква полза? Ние сме вече друг народ... Нищо не е останало от истинските българи... нищо... Къде е Списаревски, къде е Владимир Вазов (заточен след 9 септември в Тетевен без лекарства... умира... Тримата му синове са убити от "народния съд"). Къде е Райна Попгеоргева ( и на нея тримата синове са убити от "народния съд"). Къде са дестките хиляди патриоти Горяни от всички прослойки на обществото, дали първата въоръжена съпротива срещу комунистическите сатрапи? Избити са до крак - 66000 човека патриотично движение Горяни. Къде е Илия Минев - 27 години по комунистическите зандани, оставен да умре в пълна мизерия от т.н. демократи (прикрити комунисти)? Нека не се учудваме от всичко, което ни се е случило и ни се случва... То е в.резултат на всичко гореописано... Казват, че Бог забавя, но не забравя и че Божиите мелници мелят бавно, но сигурно..., че Бог въздава в индивидуален план. Убеден съм в това. Погледнете им семействата на т.н. управляваши ( до един синове на партията майка БКП). За нищо не стават те и тяхното поколение... Проклятието на хилядите невинно избити българи ше тегне върху тях, дорде свят светува!!! Няма нищо ново в това т н. ни елит да се преопродаде на новите господари (синергията с дневния ред на USA). За проститутките няма особено значение смяната на сводника... "Говорит Москва" се смени със "синергия с дневния ред на USA".... Комунисти Сър...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи