”Виртшафтсблат”: Талантливият господин Мондешки

”Виртшафтсблат”: Талантливият господин Мондешки
"Не е никак трудно да се опишат "подвизите" на Младен Мондешки. Това е и причината, поради която той спешно се нуждае от имиджова кампания. Германският посланик Херберт Залбер е от пет месеца в България - твърде кратко време, за да се ориентира в сложния политически и икономически „ландшафт” на страната. Осмелявам се да изразя съмнение, че при връчването на първа награда за иновации на Германско-българската промишлена и търговска камара на собственика на „Елпром” Троян Младен Мондешки посланик Залбер едва ли точно е знаел кому дава този приз. Ако се върнем на факта, че когато някой бизнесмен с биографията на Младен Мондешки се нареди в редовете на други отличени водещи германски предприятия, чиито търговски марки са световноизвестни и имат такова значение, той на практика ще бъде „изчистен”, а снимките в компанията на посланика ще го направят приемлив в Европа". Това пише в последния си брой немскоезичния вестнк "Виртшафтсблат", който излиза в България. Препечатваме статията със съкращения.

 

Една история за гнили ябълки, които все пак зреят

 

Той принадлежи към онзи вид български бизнесмени, които обичат луксозни автомобили и пури, но не носи вратовръзка, дори при официални поводи като чествания и приеми с чуждестранни гости. В края на 2014 г. името на Младен Мондешки се появи за първи път във връзка с грандиозен скандал, който дълбоко разтърси българското правосъдие и предизвика широк международен отзвук. Става дума за случая „Белведере” при който единствено и само навременната намеса на френския посланик предотврати планираната кражба на фирмата. Последва освобождаване от длъжност на председателя на СГС Владимира Янева, близка приятелка на осъдения за фалшифициране на документи брат на Младен, Момчил Мондешки. Почти по същото време бе освободена от длъжност и колежката й, съдия по това дело, Румяна Ченалова. 

 

Всички останали участници в тази афера, с изключение на двете съдийки, успяха да напуснат сцената безнаказано и да продължат безпрепятствено заниманиятя си под закрилата на държавата. В няколко медиини публикации Момчил Мондешки, близък познат на митичния депутат от ДПС и медиен монополист Делян Пеевски, се посочваше като „главно действащо лице в ограбването на КТБ”. 

 

Неотдавна в. „Капитал” публикува интересна информация за едно съдебно решение. Същото решение удостоверява правото на Момчил Мондешки да разполага напълно легално със сумата от 900 000,00 евро. Пред съда Мондешки твърдеше, че е получил от дядо си преди осем години финансова инжекция в размер на 900 000,00 евро от регистрираната на Сейшелите фирма Exim Reveal Corporation – вземане, което двамата братя трябвало да получат след неговата смърт. Двамата Мондешки подадоха иск, че съдът официално е признал за недопустимо вземането поради междувременно настъпила давност. Схемата е класически пример за възможно пране на пари, смятат юристите, тъй като офшорното дружество не реагира по никакъв начин. От друга страна е изненадващо, че дядото е замесен с толкова голяма сума пари. 

 

Разследванията на сайта "Бивол" показаха, че семейство Мондешки е натрупало голямо богатство, чийто произход е неясен и недоказуем. Освен това семейството се радва на специална защита от страна на прокуратурата и местната полиция в Троян и областта. По-младият брат Младен Мондешки безчинства в Троян, а журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов разказва следното: „След като направих снимка на Младен Мондешки, брата на адвокат Момчил Мондешки, който има съвместна работа с Делян Пеевски, стана сложно. Заснехме го пред един току-що закупен хотел в планината. Той избяга от въпросите ни. Малко след това фоторепортерът и шофьорът бяха спрени, за да подпишат в полицията т.нар. предупредителни протоколи. Пазителите на реда ми забраниха да се доближавам на по-малко от 50 м разстояние от адв. Мондешки и неговия брат. После местната полицейска служба започна срещу мен институционални репресии. Посегателствата продължиха до февруари миналата година. Тогава подадох в Инспектората на МВР сигнал срещу нарушения на административните разпоредби. Междувременно собственикът на охранителна фирма, който работи за Делян Пеевски, ме заплаши, че ще си имам големи проблеми и в крайна сметка няма да мога да живея повече в България, ако продължа да се занимавам с Мондешки и Пеевски. Тези заплахи записах на репортерския си диктофон. Последната атака срещу мен беше през август 2017 г. Няколко мутри се нахвърлиха върху ми, насред улицата – пред свидетели. "Репортери без граница" категорично осъдиха тези действия в свое комюнике: "Подходът на властите към Димитър Стоянов показва все по-ясен характер на тормоз от страна на полицията.”

 

Лауреатът Младен Мондешки (дясно) получава приза от посланика Залбер по време на връчването му

 

Една „придобивка” с приятелската подкрепа на съда

 

През последната година Младен Мондешки имаше една мечта: искаше неговият роден град Троян да бъде оценен като световноизвестен и водещ производител на електродвигатели. В края на 2016 г. той закупи на търг сгради и терени на обявеното в несъстоятелност предприятие „Елма” АД за цена от един милион лева. С помощта на синдика по несъстоятелност сега Младен Мондешки разполага с всички машини и цялостното оборудване на предприятието без да е платил нито лев за това. 

 

Разхлабени болтове на гумите и запалени автомобили на конкуренцията

 

Сега конкуренцията е следващото препятствие за Младен Мондешки, което трябва да преодолее, за да осъществи своята мечта. Започват спорове за стара търговска марка с „Балканска звезда” – друга фирма, която произвежда електродвигатели. Собственикът на „Балканска здезда” Борис Бояджиев наблюдава странни неща. Автомобил „Ивеко”, собственост на „Балканска звезда” претърпява произшествие по маршрута София – Варна. По време на пътуването внезапно се разхлабват задните двойни гуми, т.е. всички болтови връзки се развиват изведнъж и камионът продължава да върви само на спирачен диск. Прокуратурата в Троян е включена в разследването, но открива, че няма никакъв умисъл, така че всякакви други разследвания биват преустановени. Случват се и други инциденти. Няколко месеца по-късно се възпламеняват два автомобила, паркирани в двора на „Балканска звезда”. Видеокамерите в двора са заснели събитието и записите са предадени в Районната полицейска служба на Троян. Същият ден се завежда предварително производство срещу неизвестен извършител. В местната преса се появява лаконичен коментар на шефа на полицията: „Със сигурност става дума за умишлен палеж”. Тези инциденти са придружени от кампания срещу Борис Бояджиев в медийните издания на Делян Пеевски.

 

За лауреата на Българската търговска камара 

 

Не е никак трудно да се опишат "подвизите" на Младен Мондешки. Това е и причината, поради която той спешно се нуждае от имиджова кампания. Германският посланик Херберт Залбер е от пет месеца в България - твърде кратко време, за да се ориентира в сложния политически и икономически „ландшафт” на страната. Осмелявам се да изразя съмнение, че при връчването на първа награда за иновации на Германско-българската промишлена и търговска камара на собственика на „Елпром” Троян Младен Мондешки посланик Залбер едва ли точно е знаел, кому дава този приз. Ако се върнем на факта, че когато някой бизнесмен с биографията на Младен Мондешки се нареди в редовете на други отличени водещи германски предприятия, чиито търговски марки са световно известни и имат такова значение, той на практика ще бъде „изчистен”, а снимките в компанията на посланика ще го направят приемлив в Европа. 

 

Тържественото връчване на наградите на германската икономика се състоя през януари и беше организирано от ГБПТК за четиринадесети път. Призът се дава на предприятия, които през изминалата година са допринесли за българо-германските икономическите връзки и се присъжда в четири категории: големи предприятия, малки и средни предприятия, социален ангажимент и иновации. Общо 32 фирми бяха номинирани. Членството в ГБПТК не беше условие за участие в награждаването. Почетен гост на церемонията беше президентът на Р България Румен Радев. Изписани са имената на отличените с престижните награди фирми – сред тях Елпром Троян ЕООД

 

Как една реклама във „Файненшъл Таймс" стана заслуга на редакцията

 

Опитах се да събера повече информация за мотивите относно връчването на приза. На интернет страницата на в. „Труд”, едно от важните медийни издания на Делян Пеевски, попаднах на следното заглавие, цитат от в. „Файненшъл таймс" от 11.01.2018 г.: „Елпром" Троян е водещо предприятие в сферата на най-съвременните технологии”. В редакционния материал на „Труд” намирам преразказана „статия” на "Файненшъл Таймс". Там се казва, че всички със затаен дъх следят постиженията на исторически погледнато, най-големия производител на електродвигатели в България и на Балканите, който е отличен с няколко международни награди. Освен това научавам, че "Елпром" Троян е получил международно признание в областта на иновациите и се числи към малкото български предприятия, които са постигнали оценка 4.0 съгласно критериите за високо-технологична стратегия в промишлеността.

 

На интернет страницата на blitz.bg , друга „играчка” на Пеевски, тази информация беше представена в два последователни дни. Предприятието за електродвигатели Елпром Троян се появява в броя на "Файненшъл таймс" в рубрика „Обзор за България” като предприятие, което се развива успешно в областта на машиностроенето и иновациите. Може би собственикът на "Елпром" Троян трябва да знае, че след като е получил такова „признание” от "Файненшъл Таймс" за своите „огромни усилия”, не е трябвало сам да плаща рекламно каре за публикуване на това „признание”. По принцип вестниците не носят отговорност за съдържанието на рекламата. Това важи в пълна степен за уважаваното икономическо издание, което е публикувало платено съобщение, изготвено от Мондешки.

 

Рекламното каре на Елпром Троян във в-к Financial Times 

 

Разговарях с член от журито, определило връчването на приза на германската икономика, за да разбера, как се е стигнало до това, Германо-българската индустриално-търговска камара да даде своето „признание” за положените от Мондешки „огромни  усилия”. Оказа се, че членът на журито не притежа специфични технически познания, за да може да оцени компетентно презентацията на "Елпром" Троян, тъй като между членовете няма никакви експерти в тази област. За да се спазят все пак елементарните изисквания при избора на номинация, всички изцяло са се доверили на решението на камарата. След този разговор се опитах да намеря на сайта  www.elpromtroyan.com  германски партньори, които имат бизнес-отношения с "Елпром" Троян, за да науча евентуални подробности. Тук попаднах единствено и само на логото на Yamaha, Sennheiser, Behringer, Denon, Electro-Voice, Dynamocord, Eminence, Genelec, Martin. Това трябваше да са бизнес-партньорите, които получават продуктите на Елпром Троян, но електродвигателите на г-н Мондешки изобщо не са включени в производството на аудио-техника, мултимедийно и радиопредавателно оборудване или студийно осветление и пр. Едно от публикуваните там лога беше все пак на музикален онлайн-бизнес – pro-technica.соm. След като се логнах там, веднага се натъкнах на горепосочените лога, които са публикувани на уеб-сайта на Елпром Троян. 

 

 

 

 

Превод от немски език

Източник: ”Виртшафтсблат”

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мемет

  11 Фев 2018 15:01ч.

  Закешил е др.посланник...нема лошо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ODДО

  11 Фев 2018 15:01ч.

  .... и един ден ако има народен съд и такива като този, брат му и много други подобни светила на политиката,науката , правораздаването и т.н. си получат заслуженото , 40-50 год по-късно някой ще каже ,че цвета на нацията е бил репресиран и избиван....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  11 Фев 2018 16:17ч.

  И кво толкова? Меркел си се прегръща и целува с Боко Тиквата вече 10 години. Да не би да не знае кой е той?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  11 Фев 2018 18:32ч.

  когато всеки треторазряден немски селтак(валидно е и за френски, италиански и т.н. палячовци) на който му съсипват личната далавера и комуто от българската държава не му е отредена за беа пари концесия, монополия или изобщо свободен от аборигени пазар, където той да си прави каквото пожелае в т.нар. преститутки на каишка в ТНК се започва един вой на умрело... модешки със сигурност не е най-дибрити което имаме, все пак се опитва да гепи от тях, друго си беше като има дадоха на братята западно-европейци да изкупят и закрият нашият бизнес за жълти стотинки, тогава мондешковци им бяха любимите... да мрът, особено с тия преститутки начело..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съдия

  11 Фев 2018 19:29ч.

  Спрете вече с това плюене "уважаеми" журналисти,много сте завистливи като наградят някой от българските фирми, след като комисията е преценила да даде тази награда то те е заслужават. Вие дали сте компетентни в тази насока или, Вие платено да оплюете младото момче което се опитва да пробива на пазара който беше унищожен от демокрацията, която Вие журналистите обичате много, защото за Вас няма правила и журналист в затвора.Вие всички журналисти вдишахте софийски въздох и забравихте по малките градове където вашите родители едва оцеляват и търсят работа но,аз мисля ,че трябва да поздравим Мондешки за смелостта която прявява и се бори с Вашите злонамерени писания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тотка Елкова

  12 Фев 2018 1:10ч.

  Наградата на камарата е за иновацията доколкото разбирам, така че защо намесвате стари истории ???? Малко жалки станахте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булгар булгар

  12 Фев 2018 15:03ч.

  И бай ви Ганя нямаше да го защити толкоз добре тоя Мобдешки като вас от мазните немци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коя е писателката на статията ли? Бети Панова!

  29 Март 2018 20:38ч.

  Коя е Бите Панова собственника на Виршафтсблат България, но това не е истинккия - авторитетния вестник от Австрия, а БГ менте. Та Бети Панова, известна като Черния Лебед била с изключителна биография, хулиганство, алкохолизъм и обсебване на пари има криминално досие! Това е токсично !!! А Борис Бояджиев е възложител и някак много недоказано звучи това с гайкиге и колите! А Борис Бояджиев е съдружник с Ген. Любен Гоцев и е собственик на приватизационен фонд забърсал над 1 милиард лева активи от държавата уж за масова приватизация. Борис Бояджиев - жертвата тук голем светец бе. А Петко Митевски обрал Алфабанк с 21 млн. лева е брат на жена му Теменужка Бояджиев?! Обира е 2011г., когато ... и т.н. Прокуратурата да пита що тъй! В стила на Беци Пънова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи