Виктор Орбан в нов сблъсък с Джордж Сорос

Виктор Орбан в нов сблъсък с Джордж Сорос
Унгарският премиер Виктор Орбан се закани, че ще използва всичко по силите си, включително тайните служби, за да се бори с “усилията” на родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос да подрони авторитета му, предаде Ройтерс. В реакция Сорос заяви, че “Унгария при Орбан е станала далеч по-деспотична, отколкото е била в разгара на съветската окупация в Студената война”. “Той не може да ме достигне, но експлоатира и потиска опозицията в Унгария”, отбеляза финансистът.

 

Поредният сблъсък бележи нова фаза в конфликта между двамата. Сорос е наричал Орбан “опасен автократ”, докато премиерът го обвинява, че се меси в унгарската политика с подкрепа за опозиционни движение.

 

“Искаме различно бъдеще и мой дълг е да задействам всички възможни държавни инструменти, включително разузнаването, законен и публичен дебат. Заради това възложихме на спецслужбите да изготвят доклад за състава, дейностите и унгарското и европейско влияние на механизма на Сорос”, каза Орбан в интервю за общественото радио. Той съобщи, че докладът е готов и в него са включени неправителствени и други организации, спонсорирани от Сорос в Унгария и в други страни в Европа. Но не разкри други подробности от съдържанието на документа.

 

В сърцето на конфликта е имиграцията, която Орбан отхвърля като ключова заплаха за Стария континент, докато Сорос се обявява за по-умерен подход и оказване на помощ за чужденците в Европа и у дома.


Управляващата в Унгария партия Фидес е изправена пред избори следващия април и Орбан – силен фаворит за трети последователен мандат, заяви, че очаква Сорос да работи в подкрепа на промигрантските политически опоненти.

 

Фондацията на Сорос “Отворено общество” съобщи, че отваря в Унгария два центъра, които ще получат по $1 млн. тази и следващата година в помощ на местното образование, здравеопазване и борба с бедността. Но отрича в дневния им ред да бъдат включени миграция или избори.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мери

  02 Дек 2017 13:32ч.

  Макар и да не ставам за чеп за зеле (по депутата от герб и "велик художник" според себе си), потвърждавам от многобройните си срещи с унгарци и посещения в тяхната страна, че са хора с достойнство, работливи, интелигентни - и мъжете, и жените, и с много прекрасни други качества. Викторе, защо не си при нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Успех, Викторе!

  02 Дек 2017 16:37ч.

  Успех на Орбан! Както и при позицията му относно миграцията, борбата му всъщност е от значение за цяла Източна Европа, че и за Европа въобще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  02 Дек 2017 22:06ч.

  Впечатленията на сапьора Водичка от маджарите е, че видиш ли някой от тях, трябва му удариш един. Швейк е по-либерален и допуска, че и те са хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  03 Дек 2017 15:47ч.

  "Унгария е държава на унгарците", "бракът е законен съюз между мъж и жена", "равенството пред закона не допуска привилегии поради произход, цвят на кожата, пол, вероизповедание и т.н." - все положения от унгарската конституция, от които на человеколюбеца чичко Сорос му е черно пред очите. Всъщност, може ли някой да каже какво мисли чичко Сорос за незаконната имиграция в Израел (той има и израелски паспорт)?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  03 Дек 2017 19:11ч.

  Ама наистина ли на някой наистина му пука, какво било станало в някаква си там Унгария, че и какво бил казал някой си там? Или щом сме на работа, трябва да си я свършим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  03 Дек 2017 19:49ч.

  Унгарците - работливи, интелигентни и с много други прекрасни качества. Как да не са на мушката на Сорос? Кукловодите имат нужда само от биомаса и малко прислуга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да обобщим тогава

  03 Дек 2017 20:04ч.

  Унгарците са арийци, наследници на хуните от Средна Азия, докато Сорос е унтерменш. Затова унгарците обладават изобилие от положителни качества, с което се отличават от непълноценните народи. Я вол?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме си...

  04 Дек 2017 12:12ч.

  ...Орбан! Орбан за министър-председател ма РъБъ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Впечатленията на сапьора Водичка от маджарите е, че видиш ли някой от тях, трябва му удариш един. Швейк е по-либерален и допуска, че и те са хора.

  04 Дек 2017 12:14ч.

  Тази си филисофия Водичка е придобил, след като ял пердах от маджарите, бягайки из бахчите и тухларните около Будапеща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешка!!! Не било около Будапеща, а около Кирай Хида.

  04 Дек 2017 12:24ч.

  "С една дума, маджарите са цигани — завърши старият сапьор Водичка. Швейк възрази: — И маджарите не са криви, че са се родили маджари. — Глупости, как да не са криви? — ядосваше се Водичка. — Всички са си криви. Знаеш ли какво ти пожелавам — да те пипнат веднъж, пък да те нагостят, както се случи с мене още първия ден, когато пристигнах тук на курсове. Още същия ден следобед ни наблъскаха като стадо добитък в училището и там един идиот започна да ни чертае и обяснява какво нещо са блиндажите, как се слагат основите им, как се измерва всичкото. А на сутринта, кай, който не представи нарисувано всичко, което ни разправил, щели да го затворят в ареста и да го вържат. Дявол да го вземе, рекох си, аз, за да изклинча от фронта ли се записах в тия курсове, или да чертая вечер в тетрадчиците си като някой сополан от отделенията? Толкова се ядосах, че не ме сдържаше на едно място и не можех да го гледам вече оня идиот, дето ни ги разправяше тия работи. Идеше ми да изпочупя всичко, както бях побеснял. Без да дочакам кафето, излязох от бараката и тръгнах към Кирай Хида. От яд не можех да мисля за нищо друго: „Само да намеря в града някоя тиха механа, казвах си аз на ум, да се нарежа и да вдигна скандал, да ударя някого през устата, че като си излея яда, да се върна в къщи.“ Ама човек предполага, господ разполага. Там край реката, чак в бахчите, аз наистина намерих такова заведение, тихо като черква, сякаш създадено нарочно за скандали. Имаше само двама посетители, говореха си на маджарски. Това още повече ме напомпа и аз се нарязах много по-скоро, отколкото предполагах. И така в пияно състояние аз дори и не съм забелязал, че до нас имало още едно заведение. Докато съм пиел, там дошли около осем хусари и щом гостих първите двама по мутрата, те веднага ме налетяха. Тия мръсници, хусарите, така ме претрепаха, толкова ме гониха из бахчите, че чак до разсъмване не можах да намеря пътя за в къщи. А като се домъкнах на заранта в казармата, трябваше да ида веднага в амбулаторията, където изкофтих, че съм паднал в една тухларна. Цяла седмица ме завиваха в мокри чаршафи, за да не забере гърбът ми. Имаш късмет, че не си им паднал в ръцете на тия разбойници. Те не са хора, а говеда. — Който вади нож, от нож умира — рече Швейк, — няма какво да им се сърдиш, че са се ядосали толкова. Нали е трябвало да оставят всичкото вино по масите и да те гонят в тъмното из бахчите?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  04 Дек 2017 14:23ч.

  Ми нема кво да обобщаваме. Фамилията на Адолф Шикелгрубер на български значи Сарафов, което не е име, а занаят. Също като на дядото на Цеца Секса. Шикелгрубер и Шварц са роднини, което е видно и от туй медалче: http://www.germanwarbooty.com/item-medals01/medals%20m4775.htm Па кой бил унтерменш и кой бил б-гоизбран...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи